Elena76 11.08.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Hm, na pewno będzie to więcej niż 15 cm... A jak drzewa mogą zareagować? Nie chciałabym, żeby uschły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 11.08.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Elfir dziękuje..- dorzuce do tych cebulek takie torebki higro co są np. w butach...i zamknę w czymś szczelniejszym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALA MAJ 11.08.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 witaj Elfir,kilka lat temu zrobiłam skalniak między innymi sadząc barwinek, teraz chcę się go pozbyć bo strasznie zdominował cały skalniak dusząc nawet płożące krzewy,czy jest jakiś sposób aby go wytępić?,wyrwać się tego cholerstwa nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.08.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Jeśli mogę: u nas zaczął dominować bluszczyk kurdybanek, który też wytwarza rozłogi, a te po drodze się ukorzeniają. Załatwiam go długim dłutem, tzn. podkładam pod te rozłogi i wyciągam całe "kiście" naraz, a jak zostanie jakiś korzonek to go tym dłutem poważam i jest mój Inna rzecz, że ziemia po takim plewieniu zostaje goła, gdyż kurdybanek, podobnie jak barwinek dusi wszystko po drodze. Chemii w ogrodzie używam tylko do ratowania roślin przed szkodnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 12.08.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 mam taki sam probelm na działeczce rekreacyjnej, która troche przez budowe zaniedbałam.....serce mnie zabolało jak po długim czasie zobaczyłam skalniak..wszystkie roslinki zostały "wyrzucone" przez barwinka zaniedbałam, nie przycinałam i teraz co?????? Elfirku-co mam poradzic na owieszajace sie i nawet łamiące od cięzaru kwiatu gałązki hortensji Annabell???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 13.08.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam! Mam działkę VI klasa gruntu + kupa piachu .Marzy mi się posadzenie kilku jablonek,najchętniej koszteli,czy jest szansa że będą w takim miejscu rosnąć?Rozglądałam się po wsi ale jakoś sadów tam za bardzo nie widzialam,raczej sosenki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artfilka 13.08.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 a ja mam pytanie do zaglądających tu: Kto z mazowieckiego byłby zainteresowany aby ogród zaprojektowała Elfir ?Ja jestem z Radomia i mam ochotę zamówić u niej projekt.Jakby było parę osób to koszt dojazdu Elfir byłby dla zamawiającego mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 14.08.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam Mam takie pytanko do Elfir . Wlasnie zaczelam sadzic drzewa i mam problem z wyborem gatunkow przy tarasie .Razem z mezem uwielbiamy cien a nasza dzialka to piachy . Ktory z gatunkow przezemnie wybranych rosnie szybko i nadaje sie jako drzewo przy tarasie - klon Red Sunset -klon Drummondii -sosna himalajska. A moze jakies inne propozycje Pozdrawiam i prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.08.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Elfir - poniżej fota mojego krzewu bzu / SYRINGA VULGARIS / - od pewnego czasu obserwuję czernienie krawędzi liści , jak i części środkowych - co to za choroba dopadła mój bez ?? - jak temu przeciwdziałać ?? - szkoda by go było bo ładnie się zapowiada ... http://images37.fotosik.pl/177/4e033f0842b90a9dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 16.08.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Elfir..... prosze o porade od strony południowej będzie ogrodzenie z siatki o dlugości 80 m. Musze cos posadzić aby sie zasłonić,ale nie chce aby to był równy rządek iglaków. wzdłuż płotu w dwóch rzędach planuje posadzić rózne drzewka. Mam już brzozy, świerki, sosne. Prosze powiedz jakie drzewa by sie jeszcze do tego nadawały, chciałabym dodac coś czerwonego, zółtego.... czy drzewka sadzić co 2 metry?? a ile od płotu??? chciałbym tam wyłożyć włókniną i wysypać kore, szyszki..... dobrze planuje??? z góry dziekuje za porade!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 17.08.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witaj, Elfir. Podpowiedz czy da się bezboleśnie przesadzić rosnącą od 6 lat prawie 2-metrową sosnę limbę; wiosną ponacinałam ile się dało szpadlem dookoła korzenie w promieniu odpowiadającym +- koronie ale być może - jak każda sosna -ma korzeń palowy ; na jaką głębokość go wykopać? Poprzedni właściciel działki mówił że jest to odmiana karłowa, z mniejszymi przyrostami niż normalna, w ogrodzie botanicznym w Powsinie k/Warszawy widziałam takie samehttp://foto1.m.onet.pl/_m/2e95acd36f4af12a56c5545abbbb2df1,6,19,0.jpg tak samo przygotowałam sosenkę z prawej strony limby - zupełnie nie wiem co to za odmiana, ma tyle samo lat, nie cięta rośnie jako pienna - i też boję się jak zniesie przenosiny... podobnie jak i ta z bardzo gęstymi a krótkimi przyrostamihttp://foto2.m.onet.pl/_m/785b85b09032e4495f819c5bca893a8a,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hm, na pewno będzie to więcej niż 15 cm... A jak drzewa mogą zareagować? Nie chciałabym, żeby uschły 15 cm mysle ze nie bedzie mialo znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 witaj Elfir,kilka lat temu zrobiłam skalniak między innymi sadząc barwinek, teraz chcę się go pozbyć bo strasznie zdominował cały skalniak dusząc nawet płożące krzewy,czy jest jakiś sposób aby go wytępić?,wyrwać się tego cholerstwa nie da A co to za "skalniak" z barwinkiem? Wiem, ze trudno się go wyrywa, ale prócz herbicydu mogę jedynie zalecić rozebranie skalniaka, przekopanie go widłami i wybranie korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Elfirku-co mam poradzic na owieszajace sie i nawet łamiące od cięzaru kwiatu gałązki hortensji Annabell???? Krótkie przycinanie pędów na wiosnę. Na 3-5 oczek (ok. 10-20 cm). W sklepach ogrodniczych mozna kupic podpory z drutu do bylin o cienkich pędach - doskonale się nadają (mam tak zrobione na działce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.08.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hm, na pewno będzie to więcej niż 15 cm... A jak drzewa mogą zareagować? Nie chciałabym, żeby uschły 15 cm mysle ze nie bedzie mialo znaczenia No właśnie to będzie więcej, około 30-40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam! Mam działkę VI klasa gruntu + kupa piachu .Marzy mi się posadzenie kilku jablonek,najchętniej koszteli,czy jest szansa że będą w takim miejscu rosnąć?Rozglądałam się po wsi ale jakoś sadów tam za bardzo nie widzialam,raczej sosenki.... VI klasa to najgorsze gleby, zwykle kwaśne bielice. Zatem - najpierw sprawdź pH na działce. Jeśli jest zbyt kwaśna dla jabłoni (optimum to pH 6,3-6,7) trzeba glebę zwapnować, do uzyskania optymalnego pH (dobry jest dolomit) Potem nawieź duże ilości obornika, kompostu i przekop to w miejscu przyszłego sadzenia drzewka. Niech ten obornik przeleży rok, rozłoży się na próchnicę i wtedy można zacząć sadzić. Drzewko powinno być szczepione na NIE karłowej podkładce. Potem tylko należy regularnie ściółkować drzewko kompostem w obrębie jego korony, podlewać i wapnować co 3-5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ktory z gatunkow przezemnie wybranych rosnie szybko i nadaje sie jako drzewo przy tarasie - klon Red Sunset -klon Drummondii -sosna himalajska. żadne. Przykro mi, ale to gatunki lubiące gleby żyzne. Na słabych glebach poradzi sobie klon jesionolistny, który ma ładne odmiany: Odessanum (żółta), Variegata (białopstra), Flamingo (różowo-białopstra). Sosna żółta, sosna czarna (ale to ogromne drzewa). Grusza drobnolistna "Chanticleer". Brzozy - ładna jest brzoza pożyteczna Jacqemontii, ma czystobiała korę). Glediczja w domianie Rubylace (czerwona) i Sunburst (żółta). Śliwa wiśniowa "Pissardii" (czerwonolistna). Sumak octowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 poniżej fota mojego krzewu bzu / SYRINGA VULGARIS / - od pewnego czasu obserwuję czernienie krawędzi liści , jak i części środkowych - co to za choroba dopadła mój bez ?? jeśli nie ma śladów grzyvba to moze być jakiś objaw niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych. Gleba widze niezbyt próchniczna. Moze jest zbyt kwasna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 od strony południowej będzie ogrodzenie z siatki o dlugości 80 m. Musze cos posadzić aby sie zasłonić,ale nie chce aby to był równy rządek iglaków. Planuesz posadzić wielkie drzewa. Czy nie zacienią całej działki, skoro będą sadzone od południa? Moze zrobić żywopłot nieformowany z dużych krzewów, jedynie poprzetykanych gdzieniegdzie większym drzewem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Podpowiedz czy da się bezboleśnie przesadzić rosnącą od 6 lat prawie 2-metrową sosnę limbę; Bedzie cięzko. Czy naprawdę mocno przeszkadza? Rozłóż przesadzanie na 2 lata. wiosną znów podetnij korzenie: usuń powierzchniowa warstwę gleby az do pierwszych korzeni. Dookoła bryły korzeniowej wykopuje sie dol na szerokosc łopaty i na glebokosc bryly korzeniowej i odcina korzenie (sekatorem). zewnetrzna scianke wykopanego rowka wyklada sie materialem izolacyjnym (np. folia 0,1 mm) a w sam rowek wsypuje sie bardzo zyzna, urodzajna glebę i lekko ugniata. mocno podlac. Kolejnej wiosny można wykopać drzewko, ale bardzo ostrożnie, by nie uszkodzic korzonków, które wrosły w zyzną warstwe wsypanej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts