simon1234 09.10.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Dziękuję Elfir,zabieram się więc do jedzenia moich jabłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 10.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Elfir, prosilabym bardzo o porade. Otoz wkrotce odgrodzimy sie od sasiada siatka 1-metrowa , no i chcialabym wzdluz tej siatki posadzic zywoplot nieformowany. Problem polega na tym, ze dzialka sasiada jest jakies 20 cm wyzej od naszej (rozplantowal na swojej dzialce ziemie z fundamentow), wiec powstaje taka mala skarpa. Pytanie: jakie rosliny bys polecala na zakrycie tej skarpy? Wiem, ze musza to byc rosliny plozace, ale szczerze mowiac gubie sie jeszcze w tych wszystkich odmianach. Poza tym chce jeszcze spytac, w jakich grupach sadzic rosliny na zywoplot lisciasty? Czy np. 3 berberysy, 3 bukszpany, 3 pieciorniki, czy moze raczej 5 berberysow, 1 pieciornik i znowu 5 berberysow? Bardzo bylabym Ci wdzieczna za jakies wskazowki. Dla lepszego zrozumienia, o jakiej „skarpie” pisze, wklejam fotki:http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5159.jpg(to takie "dziwne" na tym pasku, to skoszona trawa - w teorii ma sie rozlozyc w zimie i podkarmic przyszle roslinki)http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5172.jpg(tu skarpa bez murka, ktory chcemy usunac w calosci)http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5171-1.jpg Edytowane 10 Października 2011 przez Jagustynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.10.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Również bardzo proszę o rady co posadzić na takiej małej skarpie. Moja jest od strony płd - od ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Skarpa 20 cm to żadna skarpa Sadź normalne rośliny, a nie płożące. Na twoim miejscu podsypałabym też u siebie ziemi, by rabata wzdłuż płotu była wyżej. Ale bukszpany i pięciorniki sa malutkie. Raczej myślałabym tu o pęcherznicy, tawułach, forsycji, jaśminowcach, kolkwicji po 3-5 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALA MAJ 10.10.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 witam,czy mogę przesadzić z gruntu do donicy hortensję ok.60 cm. Mam ją już kilka lat i jeszcze nigdy nie kwitła,mimo okrywania na zimę,czy miałaby szansę przezimować w donicy np.w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Jesli ją wykopiesz, możesz spróbować. Hortensja traci liście, więc może stac w ciemnym miejscu, ale temp. musi być ok 0 lub nieco poniżej. Gdy będzie za ciepło, w styczniu zacznie puszczać pędy i będzie musiała być wystawiona do światła. Podczas zimowania podlewać, ale nie za często i nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 10.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Raczej myślałabym tu o pęcherznicy, tawułach, forsycji, jaśminowcach, kolkwicji po 3-5 sztuk Elfir, a w jakiej kolejności byś posadziła te liściaste, co koło czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 a jaką masz glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 10.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Elfir, małż zajrzał do papierów ( kiedy przymierzaliśmy się do posadowienia POŚ-a) i jest napisane; Gleba: glina piaszczysta- próchnicza brązowa 60 cm, poniżej glina piaszczysta brązowo- żółta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Czyli doskonała gleba pod ogród, co najwyżej dobrze ją wzbogacić kompostem czy innym organicznym dodatkiem. W tej sytuacji dawałabym na takiej zasadzie - jaśminowiec 3 szt, forsycja 5 szt, czerwona pęcherznicą 3 szt, jaśminowiec 4 szt, żółta pęcherznica 5 szt, tawuła (van Houte'a) 5 szt, forsycja 3 szt, pęcherznica czerwona 2 szt, jaśminowiec 5 szt, tawuła 5 szt, pęcherznica żółta 3 szt..Innymi słowy - mieszać nieregularnie, by nie tworzyć wyraźnych, powtarzających się sekwencji. Nie łącz po sobie forsycji i żółtej pęcherznicy - pęcherznica szybko wybija wiosna w liście i będzie się zlewać z kwitnąca w tym samym czasie forsycją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 11.10.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Elfir, wielkie dzieki za wskazowki (np. za ta, by podniesc rabate po mojej stronie).Wczoraj idac do pracy ufocilam takie zywoploty:http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5187.jpghttp://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5186.jpghttp://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5185.jpghttp://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF5189.jpgMoze kogos zainspiruja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 11.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam. Elfir udało mi sie znaleźć w mojej okolicy świerka srebrenego, jednak dowiedziałem się że już nie powinno się ich sadzić. Poczytałem na internecie różne materiały i w zależności kto pisał tak zaleca sadzić, czyli jedni do połowy wrześni, inni do października a jeszcze inni do połowy października. Czy mogę jeszcze je psoadzić, czy już lepiej wstrzymać się do wiosny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 jesli świerk ma bryłę korzeniową w donicy to można sadzić. Terminy maja znaczenie przy roślinach z gołą bryła korzeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 11.10.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czyli doskonała gleba pod ogród, co najwyżej dobrze ją wzbogacić kompostem czy innym organicznym dodatkiem. W tej sytuacji dawałabym na takiej zasadzie - jaśminowiec 3 szt, forsycja 5 szt, czerwona pęcherznicą 3 szt, jaśminowiec 4 szt, żółta pęcherznica 5 szt, tawuła (van Houte'a) 5 szt, forsycja 3 szt, pęcherznica czerwona 2 szt, jaśminowiec 5 szt, tawuła 5 szt, pęcherznica żółta 3 szt.. Innymi słowy - mieszać nieregularnie, by nie tworzyć wyraźnych, powtarzających się sekwencji. Nie łącz po sobie forsycji i żółtej pęcherznicy - pęcherznica szybko wybija wiosna w liście i będzie się zlewać z kwitnąca w tym samym czasie forsycją. Elfir, wielkie dzięki Kompost się już robi, kupiliśmy miesiąc temu kompostownik. Dzisiaj wsadziłam dwie pęcherznicę diabolo, będę kupować po kilka sztuk krzewów, żeby ręce małżowi nie odpadły kopiąc doły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 11.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam. Elfir napisała jesli świerk ma bryłę korzeniową w donicy to można sadzić. Terminy maja znaczenie przy roślinach z gołą bryła korzeniową Świerk będzie wykopywany bezpośrednio z gruntu w szkółce. Przy sadzeniu kupię jakąś ziemię w szkółce i wykopany dołek na działce nią zasypię i w to włóżę drzewko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 skoro kopany to trochę późno, zaczekaj do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 12.10.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Elfir, czy mogę jeszcze sadzić hosty ? Są w okazyjnej cenie w szkółce, rosną w doniczkach. Czy lepiej dać sobie spokój i poczekać do przyszłego roku ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Sezon zakończony, kosiarki odlatują do ciepłych krajów:D http://www.youtube.com/watch?v=zE3Ak7KHC3M&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Elfir, czy mogę jeszcze sadzić hosty ? Bez problemów, one i tak zanikają na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Po prostu zbliża się jesień. Roślina swoje liście skazuje już na straty, dlatego ich nie chroni przed chorobami grzybowymi. Od wiosny chroń wierzbę przed rdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts