Izulek 13.10.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Do kiedy mogę sadzić tuje smaragd? ze szkółki w doniczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodidor 13.10.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Elfir - na terenie, gdzie wiosną planujemy założyć ogródek nawieziona została ziemia. Czy tak ją zostawić do wiosny? Bo na posianie czegokolwiek na nawóz zimowy jest już chyba za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Izulek - z doniczek można sadzić póki ziemia nie zamarznięta. dodidor - możecie ją przykryć agrowłókniną, żeby wam się chwasty nie siały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 13.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 mam pytanie - to jest róża pnąca ( posadzona w zeszłym roku ) , marnie mi przyrastała ale pod koniec lata wystrzelił jeden pęd , czy ja na wiosnę mam go przyciąć ( wyrównać do tych krótkich ?) , jak postąpić zimą - przykryć ?czy to jest dziki pęd czy tak ma być ? http://img256.imageshack.us/img256/2111/img1613k.jpg http://img266.imageshack.us/img266/9108/img1614x.jpg http://img14.imageshack.us/img14/9897/img1615rd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 jesli to rzeczywiście pnąca, to zostaw. A na wiosnę wybierz najmocniejsze gałązki i je zostaw, a te cienkie powycinaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 ale nie okrywać na zimę tego długiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.10.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Elfir-ku - już na pewno kilkakrotnie widziałaś zdjęcia mojego "ogrodu " ( bo daleko mu jeszcze do tego ) , ziemia piaszczysta w związku z czym same sosny samosiejki , w okolicy brzozy i znów sosny czyli klimat taki bardzo leśny do tego mieszkam przy lesie ( prawie w nim ) . No i mam tą nieszczęsną oczyszczalnię nad którą cały czas główkuję - chciałabym się doradzić czy do takiego otoczenia będzie pasowało jak na tej wielkiej rabacie ( tej oczyszczalni ) zrobię rabatę samą z traw ozdobnych ? ( oczywiście nie minie mnie tam jakiś system nawadniania- choćby prowizoryczny ),wcześniej planowałam tam jałowce i mniej wymagające iglaki ( ale chyba w zabardzo eksponowanym miejscu jest ta rabata ) w okolicy planuję te różaneczniki i jeszcze jakieś drzewa sucholubne , które będą ozdobą na jesieni czyli będą pięknie przekwitały bo sosny nie dają tego jesiennego klimatu . Co myślisz o takich trawach czy one nie będą jakieś oderwane od tej leśnej rzeczywistości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Róże pnace tez się okrywa. Będziesz musiała zbudować namiocik. Rabata z samymi trawami może być nieciekawa w drugiej połowie zimy, bo sucholubne trawy jak sa zimozielone to nie sa wysokie, a jak sa wysokie to wolno wybijają na wiosnę. Dlatego na tło dałabym kompozycję z jałowców i świerków kłujących, a trawy na froncie, połączone z rozchodnikami, macierzanką i szczodrzeńcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 ElfirKtóre drzewa owocowe najszybciej gubią liście? Chodzi o to, że chcę dom odciąć latem od nadmiernego słońca, ale żeby wczesną jesienią już z niego korzystać. Powinny mieć raczej większe te liście. Może jakieś jabłonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 nie pryskane wiśnie Kiedy chcesz mieć to "odcięcie"? Jabłonki zrobią ci cień najwczesniej za jakieś 15 lat. Najszybciej rośnie za to orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Hmm... Orzecha raczej bym chciał uniknąć. Drzewo ma być jakieś 4m od domu. Nie mam kompletnie pomysłu, ale mam program garden compo coś tam, muszę poszperać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 program? On nie da ci wyobrażenia o roślinach. Posadź glediczję - wyrośnięta, z wyprowadzonym wysoko pniem. Późno puszcza liście, więc przynajmniej wiosną będziesz miał słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 O znalazłem, Garden Composer:)Ten program pokazuje rośliny w każdym wieku (wysokość, szerokość). Nie pokazuje tylko systemu korzeniowego a to dla mnie też bardzo ważne (odwodnienia).Dzięki Elfir za pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 garden Composer ma beznadziejne bryły roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 A znasz jakiś lepszy program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymble 16.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Mam pytanie do eksperta. Kupiłam szmaragdy ze szkółki ale niestety wcześniej nikt mi nie powiedział ze powinnam wybierać "grube" okazy i jak to na laika przystało powybierałam wysokie. Teraz po przeczytaniu kilku tematów zastanawiam się czy te co kupiłam w ogóle dadzą rade się rozrosnąć? http://images40.fotosik.pl/1144/199d6c529aa83c27med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A znasz jakiś lepszy program? Nie, wszystkie sa do kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 czy te co kupiłam w ogóle dadzą rade się rozrosnąć? One sa po prostu małe. Zacznij strzyc o połowę wiosenne przyrosty, by się zagęściły po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Nie, wszystkie sa do kitu. No to mnie pocieszyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 16.10.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Elfir,czym najlepiej okryć hebe żeby nie zmarzły?Te z zeszłego roku po zimie poszły do kosza,może tym razem sie uda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts