Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sobotę planuję sadzić 120 szt tui smaragd. Ziemia pod spodem gliniasta, na wierzch nawiezione od 20 do 30 cm czarnej ziemi. Wzdłuż płotu gdzie mają być posadzone została zerwana trawa. Mam zamiar położyć włókninę i przykryć korą.

I pytanie?

Czy w wykopane dołki wsypywać inną ziemię (np. specjalną do iglaków?) i jak głębokie mają być dołki. Tuje sadzone z doniczek wyhodowane w miejscowej szkółce.

Nawozić - chyba nie. Tak mi się wydaje, że tak czytałam.

A i w jakiej odległości od płotu (siatka) sadzić?

Elfir, proszę doradź mi , co mogę posadzić obok wiązu Holenderskiego i buka kolumnowego czerwonego, aby po zrzuceniu przez nich liści całość wyglądała sensownie.Drzewka te mam posadzone przed domem obok siebie, w klombie o wymiarach ok.3m/2,5m. Nie wiem w jakim układzie i co mam posadzić. Proszę Cię pomóż.

Elfir,

Czy jest sens w nieregularny, dość luźny szpaler z młodego grabu (o szerokości 1,3 m, rosnący pomiędzy ogrodzeniem a podjazdem) wsadzić kępy dzikiej róży (zależy mi na owockach) i tawułę van Houtte'a (żeby coś jeszcze prócz róży kwitło)?

Taki miałam plan ale nie wiem czy będzie to jako tako wyglądało i rosło;-)?

Gleba raczej bielicowa, nasza polana na której mamy dom jest położona pośrodku lasu głównie iglastego i chciałabym aby roślinki po pierwsze dały radę na takim mało urodzajnym terenie, a po drugie wkomponowały się w otoczenie.

Graby są świeżo zasadzone i maja około 1 metra wysokości, niestety nie są dość dobrze rozkrzewione, ba to są pojedyncze badyle. Jak je przycinać i kiedy, żeby uzyskały gęsty, nieregularny, ale naturalnie wyglądający pokrój? Bardzo chcę uniknąć efektu żywopłotu "od linijki".

Graby posadziłam nieregularnie, więc mam duże luki by coś do nich domieszać.

Byłabym bardzo wdzięczna za małą podpowiedź bo widzę, że doskonale "czujesz" ogrody naturalistyczne :-)

Edytowane przez Aguśka1

witam a ja mam inne pytanie na parapecie okna od południa mam 2 doniczki z ładnie kwitnącymi o tej porze pelargoniami.Pytanie moje jest takie jak długo mogą jeszcze sobie tam stać ? kiedy je schować ? i jak je przygotować do zimy tzn. przyciąć, ewentualnie okryć i jak się nimi zajmować zimą? czy może nie zawracać sobie nimi głowę i po prostu wyrzucić a na wiosnę kupić nowe sadzonki?

Elfir! Nie liczyłam na tak szybką odpowiedź i przegapiłam ją wczoraj. Tak wiąz Wredei. Tego wiąza i buka posadziłam koło siebie w odległości ok. metra, a w sumie wymiary tego klombu są ok. 3,5 metra na 3,5 metra Spróbuję wkleić zdjęcie tego miejsca, to może będzie jaśniejsza sytuacja( ale nie wiem czy się uda).Dzięki

buk i wiąz 001.jpg

buk i wiąz 002.jpg

Myślę, że to zestawienie nie jest zbyt dobre - dwie kolumny i to tak blisko siebie.

Rozważ usunięcie całkowite trawnika z tego małego skrawka terenu - będzie ci wygodniej rabatę pielęgnować.

Czy te żywotniki miały stworzyć żywopłot? Jeśli tak, to są posadzone za luźno. Jeśli nie, to kompozycja będzie dziwna w odbiorze - same pionowe formy - żywotniki, drzewka. A pomiędzy żywotnikami pusta przestrzeń?

Przy takim ustawieniu roślin cięzko mi co wymyślić sensownego.

Ja bym całą rabatę przeorganizowała.

No właśnie.Żywotniki nie mają być żywopłotem, celowo były zasadzone w większej odległości dookoła domu. To było ok. 3 lata temu, teraz pewnie bym tego nie zrobiła. Bliżej domu w trochę mniejszym klombie równoległym mam wrzosy i wrzośce, bliżej bramy chciałam coś wyższego, podobał mi sie wiąz Wredei i jakoś tak wyszło. Wiem, że to nie jest do końca pomyślane i właśnie mam problem. Nie wykluczam pozbycie się trawnika, mam też trochę krzewów jeszcze nie wsadzonych ale nie mam pomysłu. Napisz, proszę jak byś przeorganizowała to miejsce.

Elfir! Jeszcze dodam ( jak już umiem) zdjęcia sprzed domu, żebyś miała obraz całości .( trochę "sztywno") Krzaki jakie posiadam , jeżeli mogłyby się przydać tO: 3 irgi poziome, berberys "red jewel", berberys zółty,cyprysik fifera nana, cyprysik fifera aurea,2x trzmieliny, tawuła japońska,jodła "blaukissen"( nie jestem pewna czy to jodła).

PRZED DOMEM 003.jpg

PRZED DOMEM 005.jpg

PRZED DOMEM 002.jpg

PRZED DOMEM 001.jpg

PRZED DOMEM 004.jpg

może tak:

http://img846.imageshack.us/img846/1412/bukiwiz001.jpg

Cztery żywotniki przesadzasz (te wąskie, jajowate elementy - jeden samotny i trzy w luźnym układzie). Przy bramie coś choinkowatego - np. świerk kłujący, który będzie kontrastem kolorystycznym dla czerwonego buka. Pod bukiem można posadzić sosny kosodrzewiny lub okrywowe berberysy (Green Carpet), ewentualnie jałowce. Między 3 żywotniki wysadzasz kilka sztuk cyprysika "Filifera Aurea Nana", a za nimi jakiegoś wysokiego miskanta. Wzdłuż płotu, jako ciemne tło, ale nie zasłaniające ładnych przęseł cis "Farmen". Po skosie rabaty nasadzenia z róż okrywowych + trawa ozdobna (np. niebieski owies wieczniezielony). Z przodu trzy kulki (np. bukszpan strzyzony lub żywotnik "Danica") obsadzone lawendą.

Dziękuję Ci bardzo Elfir za pomysł i pracę nad tą moją rabatą. Podoba mi się szalenie ta kompozycja ale obawiam się ,że mój mąż nie zaakceptuje przesadzenia tui. Nie chcę być nachalna, ale czy bez tej zmiany widziałabyś jakieś sensowne rozwiązanie?Tak w ogóle to muszę poszperać w gazetach i internecie,żeby się więcej dowiedzieć na temat niektórych roślin, które mi podpowiedziałaś do tego układu. Niestety jestem "mały pikuś", jak się okazuje.Jestem Ci bardzo wdzięczna i proszę nie zniecierpliw się mną.Pozdrowienia.