Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfirku-co mam poradzic na owieszajace sie i nawet łamiące od cięzaru kwiatu gałązki hortensji Annabell????

Krótkie przycinanie pędów na wiosnę. Na 3-5 oczek (ok. 10-20 cm).

W sklepach ogrodniczych mozna kupic podpory z drutu do bylin o cienkich pędach - doskonale się nadają (mam tak zrobione na działce)

dziękuję pięknie :D

VI klasa to najgorsze gleby, zwykle kwaśne bielice.

Zatem - najpierw sprawdź pH na działce. Jeśli jest zbyt kwaśna dla jabłoni (optimum to pH 6,3-6,7) trzeba glebę zwapnować, do uzyskania optymalnego pH (dobry jest dolomit) Potem nawieź duże ilości obornika, kompostu i przekop to w miejscu przyszłego sadzenia drzewka. Niech ten obornik przeleży rok, rozłoży się na próchnicę i wtedy można zacząć sadzić. Drzewko powinno być szczepione na NIE karłowej podkładce.

Potem tylko należy regularnie ściółkować drzewko kompostem w obrębie jego korony, podlewać i wapnować co 3-5 lat.

Elfir-serdeczne dzięki ! :D

Witaj Elfir

od jakiegoś czasu mam problem z moją wierzbą mandżurską. Wszystko z nią było ok, listki były zielone, a tu nagle liście zaczęły żółknąć. Myślałam, ze może to przez te upały mało wody. Podlewam ją sumiennie, ale liście są coraz bardziej żółte. Boję się, że za chwile będzie łyse drzewo :(

http://images46.fotosik.pl/184/ffa83dadbdc40682m.jpg

Druga sprawa to dziwna narośl na wierzbie "Hakuro nishiki". Mam trzy sztuki drzew, na dwóch są te narośle. Drzewka wydają się jakby marniały, poschnięte liście, i w ogóle korona jakaś taka biedna.

http://images38.fotosik.pl/180/fa03ca690ad54d75m.jpg http://images46.fotosik.pl/184/ee9bcaf8127545dam.jpg

Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki.

Witaj Elfir

od jakiegoś czasu mam problem z moją wierzbą mandżurską. Wszystko z nią było ok, listki były zielone,

Wykop i sprawdź korzenie. Na lisicach nie widzę patogenów, wiec to może być coś w glebie. Korzenie może podjadać jakiś pędrak, turkuć podjadek, mogą być też zaatakowane przez bakteryjną gruzowatość korzeni.

Narośl na wierzbie to rak. Wywoływany jest przez różne patogeny (owady, grzyby czy bakterie), które wnikają przez uszkodzoną skórkę pnia. Nieuleczalny, z czasem doprowadzi do śmierci krzewu. lepiej wyciąć i spalić, by patogeny sie nie rozprzestrzeniły.

Witam. Mam dużą działkę 3200 m2, na której trwa budowa domu.Na wiosnę myślimy o założeniu ogrodu. Marzy mi się warzywnik, drzewka owocowe, trawnik i piękny ogród pełen kwiatów.Wg opisu mam ziemię RV 6Bw ps.pl. Czy moglibyście mi pomóc odszyfrować część tych symboli (rozumiem, że RV to piąta klasa). Na pewno przed założeniem ogrodu będziemy zamawiać przywózkę ziemi.Działka jest na wsi więc ogród będzie zbliżony charakterem do ogrodów wiejskich.Jak to ma się do rodzaju gleby?

Podpowiedz czy da się bezboleśnie przesadzić rosnącą od 6 lat prawie 2-metrową sosnę limbę;

Rozłóż przesadzanie na 2 lata. wiosną znów podetnij korzenie:

usuń powierzchniowa warstwę gleby az do pierwszych korzeni. Dookoła bryły korzeniowej wykopuje sie dol na szerokosc łopaty i na glebokosc bryly korzeniowej i odcina korzenie (sekatorem). zewnetrzna scianke wykopanego rowka wyklada sie materialem izolacyjnym (np. folia 0,1 mm) a w sam rowek wsypuje sie bardzo zyzna, urodzajna glebę i lekko ugniata. mocno podlac.

Kolejnej wiosny można wykopać drzewko, ale bardzo ostrożnie, by nie uszkodzic korzonków, które wrosły w zyzną warstwe wsypanej ziemi.

Elfir, a nas czeka przesadzanie 4-letniej brzoskwini (3 razy owocowała).

Czy jest to możliwe w podobny sposób?

Jak rozumiem, drzewko okopuje się na wiosnę, tak?

Mam pytanie :D mam zamiar podnieść teren o jakieś 25 do 30cm dziś kosiłem kosą chwasty było dużo "polskie mimozy" rośliny która kwitnie na żółto, również dostrzegłem dużo perz i innych nieznanych mi roślin. Planujemy wstępnie wyrównać teren ziemię mamy do prawdy jakąś czarną ale wygląda na bardzo przepuszczalną. Jak zdązyłem wyczytać na forum prace ziemne są najważniejsze i tu muszę się poradzić :wink:

Po wstępnym wyrównaniu na spod chcemy dać gorszej ziemi 10cm chodzi o koszt ogród będzie miał 1250m2 powierzchni następnie 15cm humusu. Czy przysypana łąka zdoła się odrodzić czyli te żółte i perz zdołają wyrosnąć, przebić się przez 25-30cm warstwę. Czas mnie nagli prace budowlane trwają jak teraz nie nawiozę to później taczkami będę woził bo wielkim samochodem już się nie wiedzie cry: Proszę o poradę.

Z góry dziękuję

RV 6Bw ps.pl.

Nie mam pojecia jak rozszyfrować skróty...

Sprawdź pH gleby. Większość "wiejskich" bylin (malwy, astry "marcinki", floksy, słoneczniki) lubi gleby obojętne. Duża część bylin woli gleby żyzne, próchniczne, więc postarać się o obornik, czy kompost i "zaprawiać" tym dołki przy sadzeniu.

a nas czeka przesadzanie 4-letniej brzoskwini (3 razy owocowała).

Czy jest to możliwe w podobny sposób?

Jak rozumiem, drzewko okopuje się na wiosnę, tak?

Brzoskwinia powinna być łatwiejsza w przesadzeniu niz drzewo iglaste. IMHO - 4 -letnie drzewko owocowe nie jest jakims cennym okazem, czasem zamiast sie bawic lepiej kupic nową roslinę.

Zabiegi tego typu wykonuje się wyłącznie w okresach bezlistnych - czyli dla brzoskwini przedwiosnie.

Witaj Elfir

od jakiegoś czasu mam problem z moją wierzbą mandżurską. Wszystko z nią było ok, listki były zielone,

Wykop i sprawdź korzenie. Na lisicach nie widzę patogenów, wiec to może być coś w glebie. Korzenie może podjadać jakiś pędrak, turkuć podjadek, mogą być też zaatakowane przez bakteryjną gruzowatość korzeni.

Narośl na wierzbie to rak. Wywoływany jest przez różne patogeny (owady, grzyby czy bakterie), które wnikają przez uszkodzoną skórkę pnia. Nieuleczalny, z czasem doprowadzi do śmierci krzewu. lepiej wyciąć i spalić, by patogeny sie nie rozprzestrzeniły.

Elfir bardzo Ci dziękuję za "diagnozę".

Mam pytanie :D mam zamiar podnieść teren o jakieś 25 do 30cm dziś kosiłem kosą chwasty było dużo "polskie mimozy"

Ta zółtokwitnąca roślina to nawłoć.

Robisz to tak: kosisz krótko chwasty, nawozisz ziemię i przekopujesz (orka, glebogryzarka lub szpadel), na to zasiewasz zielony nawóz i jeszcze przed mrozami przekopujesz wraz z wapnowaniem (jesli konieczne). Wiosną wyrównujesz, jesli wyrosły chwasty, stosujesz herbicyd, a potem mozna juz siac trawę.

Elfir, wracam jeszcze do mojej wierzby mandżurskiej. Pokusiłam się o jej wykopanie jak radziłaś. Pooglądałam ją, robali żadnych nie zauważyłam. Tylko tyle mogłam poobserwować, bo o tym czy korzenie są ok czy nie to nie mam bladego pojęcia. Dlatego też zrobiłam fotki tych korzeni żeby Twoje fachowe oko obejrzało.

http://images48.fotosik.pl/186/e8fb9820ea27438dm.jpg http://images49.fotosik.pl/185/70286fc9b919688em.jpg http://images50.fotosik.pl/185/1366f644bb373667m.jpg

Podpowiedz czy da się bezboleśnie przesadzić rosnącą od 6 lat prawie 2-metrową sosnę limbę;

Bedzie cięzko.

Czy naprawdę mocno przeszkadza?

Rozłóż przesadzanie na 2 lata. wiosną znów podetnij korzenie:

usuń powierzchniowa warstwę gleby az do pierwszych korzeni. Dookoła bryły korzeniowej wykopuje sie dol na szerokosc łopaty i na glebokosc bryly korzeniowej i odcina korzenie (sekatorem). zewnetrzna scianke wykopanego rowka wyklada sie materialem izolacyjnym (np. folia 0,1 mm) a w sam rowek wsypuje sie bardzo zyzna, urodzajna glebę i lekko ugniata. mocno podlac.

Kolejnej wiosny można wykopać drzewko, ale bardzo ostrożnie, by nie uszkodzic korzonków, które wrosły w zyzną warstwe wsypanej ziemi.

Gdybym mogła poczekać.... ale te drzewka są na działeczce w RODzie, którą w przyszłym roku chcę sprzedać, co więc mogę zrobić żeby wiosną je przenieść? Chociaż szczerze mówiąc wolałabym jeszcze w tym roku.

W "Działkowcu" i "Kwietniku" piszą żeby iglaki przesadzać teraz żeby zdążyły się ukorzenić przed zimą a w porogramach ogrodniczych radzą żeby to robić od połowy września do poł. października, komu wierzyć?