Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Elfir za szybką odpowiedź:)

No toś mnie pocieszyła, właśnie w październiku poszło w tą lichą glebę 50 sztuk grabu :bash:

Zasugerowałam się tym co spotykałam w otaczającym lesie, więc doszłam do wniosku że sobie ten grab jakoś da radę. Domniemuję, że leśnicy podsadzają grabem i bukiem las sosnowy. Starałam się go przy sadzeniu nieco podsypywać ładną kompostową ziemią. Ponadto po budowie domu przywieźliśmy 2 wywrotki gliny, żeby nieco tą ziemię ożywić. Nie wiem czy to coś wniesie.

W jaki sposób dbać o ten grab żeby jednak coś z niego wyrosło? Jak często nawozić (mam stały dostęp do gnojówki od sąsiada, to chyba najlepszy nawóz) i w jaki sposób i kiedy ciąć?

Co jeszcze mogę probówać nasadzać w takim środowisku, żeby wyglądało naturalnie a nie było iglakiem? Większa część działki i otoczenie wokół wygląda tak:

Picture 044.jpg

A drugie pytanie tyczy się mojej kępki sosen, którą odziedziczyłam wraz z działką. Jak mocno ją przerzedzić i czy jest sens spróbować ją podsadzić czymkolwiek, żeby stworzyć "podszyt" ? Trochę mi ich szkoda usuwać bo przynajmniej już "coś się dzieje" w tym ogrodzie...

DSCN2529.jpgPicture 021.jpgPicture 019.jpg

Aguska - no, skoro w lesie rośnie to nie będzie tak źle. Ale szczerze mówiąc na bielicach grabu nie widziałam w żadnym lesie. Raczej na glebach brunatnych.

Na słabe gleby: jarzębiny, czeremcha amerykańska, róża pomarszczona, berberysy, pięciorniki, rokitnik, tamaryszki, robinia akacjowa, glediczja, głogi, klon polny, brzozy, sumak octowiec, grusza wierzbolistna, jarząb mączny. Przy pielęgnacji z początku, także dąb bezszypułkowy i czerwony.

Poza tym wrzosy, macierzanki, rozchodniki, sucholubne trawy

Ja bym troche przerzedziła te laski sosnowe - sosna w dużym zagęszczeniu będzie szła w wysoki pień, a w luźniejszym stworzy parasole nad trawnikiem.

DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC! Najbardziej podobają mi się te "gruszki na wierzbie":D

Lasek przetrzebię i spróbuje podsadzić nieco buka (tak jak to robią leśnicy) żeby stworzyć naturalnie wyglądający fragment.

Może z tą bielica przesadziłam, ale zasugerowałam się tym , że w promieniu 10 km wokół są sosnowe bory, a także podczas kopania studni-szpilki po 50 cm humusu zaczął się bieluteńki piasek i tak przez co najmniej 15 metrów. A graby faktycznie nie rosły wszędzie tylko w kilku obniżeniach terenu. Generalnie masowo to występuje buk, bez koralowy, dęby w dość dużych ilościach, jałowce, brzozy, czeremcha - żadna więc rewelacja no ale zawalczę i posadzę to co tu na pewno rośnie.

Podpowiedz mi jeszcze czy rdestówka auberta lub winobluszcz nada się do osłonięcia kilku mniej dekoracyjnych elementów (jak budka z prądem czy fragment drewutni)? Czy te gatunki wymagają silnych podpór czy pozwolić im rosnąć jak chcą?

witaj Elfir. Bez sie przyjął jak mniemam, bo wypuścił nowe liście więc nie mam już srachu. pojawił sie za to nowy problem z jodłami - blue emperor i weitcha compacta. Otóż jedna i druga ( sadzonki 40 cm) gubi igły. brązowieją od pnia, a następnie opadają. weitcha posadziłam w tym roku więc może jeszcze słabo ukorzeniona i wody mało 9 (słabo padało prze ostanie 2 miesiące) ale blue e. rośnie już 2 rok w gruncie. U nie to nawet gałązki z dołu całe schną. Jest mała więc fatalnie to wygląda. Podlewam ale nie widać poprawy..co to moze być?

Koniec męki z budową to teraz z ogrodem się zaczęło :)

Jako świeżo upieczony ogrodnik-żółtodziób mam kilka pytań do zawodowca.

1. Nasadziłem kilka dni temu trochę drzewek owocowych. Ziemia jest kiepska (bardzo lekka, sam piach) i działka w szczerym polu. Czy mogę im jakoś pomóc w ukorzenieniu i „przetrwaniu” zimy. Już wiem że brzoskwinie, morele i winogrono muszę zabezpieczyć przed mrozem, ale czy coś jeszcze, jakiś nawóz podsypać na zimę, obornik, torf ?

2. Dookoła pełno zwierzyny, a na ogrodzenie już nie starczyło. Pozakładałem takie specjalne osłonki zabezpieczające przed obgryzaniem i ogrodziłem każde drzewko paletami. Macie jeszcze jakieś patenty w tym temacie? Obawiam się że na dłuższą metę bez siatki leśnej się nie obędzie. Jak spadnie pierwszy śnieg to sarny i zające zjedzą wszystko razem z tymi paletami.

3. Miesięczny trawnik (mieszanka na suche tereny) zaczyna mi żółknąć. Nie wiem czy dostała trochę mrozu. Chciałem podsypać nawozu ale zdecydowanie odradzano mi to w tej chwili. Dopiero po pierwszym koszeniu podobno nawozić jak będzie już dobrze ukorzeniona?

ŻADNEGO NAWOZU!

Nawóz powoduje, że roślina zacznie rosnąć, a o tej porze roku wręcz przeciwnie, powinna iść "spać".

Co najwyżej możesz wyściółkować korą i pomalować możliwie całe biała farbą.

Co do zwierząt nie pomogę - siatka to minimum przeciw sarnom, ale zając, królik przejdzie, więc osłonki sa ok. Ale same osłonki pnia nie ochronią przed zgryzaniem pąków na pędach przez sarny.

Trawnik - być może zaczął schnąc, bo jesień była sucha i słoneczna. Ale to wróżenie z fusów.

zaczekaj z sianiem do wiosny, teraz i tak ci nie wykiełkuje, bo potrzebuje odpowiedniej temp. podłoza.

Cięcie winogrona to złożona sprawa, bo tnie się go kilka razy w sezonie :) Ale te informacje znajdziesz na każdej stronie poświęconej winiarstwu amatorskiemu.

Duduś, listki wyglądaja na zwarzone mrozem.

A ja mam pytanie, do Elfir:

odprowadzenie wody wyszło na małego cisa, więc go przesadziłam. Ale "bez pomysłu" - na zasadzie 2m dalej.

Czy cis może rosnąć przy ścianie budynku? - ew 60 cm od...

Sprawdzałam: ma korzeń palowy (wg internetu ;) ) głęboko korzeniący się,

rośnie powoli, można go formować.

Same zalety, tym bardziej, że rósłby przy ścianie północne i w strefie wejściowej - więc zimozielone - jak najbardziej na miejscu.

lecz zabrakło mi wiedzy, czy może być tak blisko budynku

p.s. nowy pomysł: pojemnik przy ścianie płn. - ale z tym poczekać raczej do wiosny?

Edytowane przez ave!

najlepiej jakby cis odstawał od ściany. Ja, między ścianą domu a rabatą, zwykle i tak zostawiam w projektach miejsce na ścieżkę lub opaskę. Najlepiej jakby rósł tak z 80 cm od ściany.

Cisy dobrze znoszą przesadzanie, jakby co.

Duduś - roślina została "zważona" przez mróz, jak napisała ave. Ale to nic nie oznacza, prócz tego, że zaczyna się powoli zima.

WITAM!!

...i ja z prośbą -proszę Cię Elfirku kochany podpowiedz mi które z moich drzewek muszę okryć na zimę agrowłókniną,dodam że każde drzewko obsypałam grubo trocinami (zamiast kory).

Te posadziłam w lipcu tego roku:

sosnę limbę

jodłę Arnoldine

wiśnie Amanogawa

świerk Hopsi

sosnę cz.Nana

świerk Cincinata

wiąz (ten parasolowaty)

świerk Białobok

Teraz jesienią posadzone:

klon Crimson Sentry

klon Globosum

wiąz Luteus

thuje Gold.

...i jeszcze jedno ...myslę że z okrywaniem jeszcze trochę poczekać....