Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://images50.fotosik.pl/1180/61a8f843e7fa17f9m.jpg

a tu właśnie chcę przesadzić cisa (ma 70cm i jest taki bardziej fastigiata) rabata ma szer od ściany 135 - kierunki nabazgrane i te farfocle to ew roślinki do zadarniania czyli funkie i dąbrówka :)

ziemia silnie piaskowa, ale dodam w korzonki urodzajniejszej i kompostu.

Ma to sens?

Przystąpiłam do sadzenia kwaśnolubnych (hortensja, różanecznik,gautheria,wrzosiec) i opadły mnie wątpliwości. Mam piękny żywopłot z cyprysika Leylanda ( radziłaś mi kiedyś aby podeprzeć przechylające się sztuki, trochę podparłam, trochę przywiązałam do palików) i wyprostowały się, podsypałam wiosną nawozem do iglaków przeciw brązowieniu igieł, mają teraz piękny odcień zieleni, zagęściły się po wiosennym przycięciu. Ogródek mały, więc w odległości około 0,5 do 1 m od nich chcę przygotować glebę z podłożem dla kwaśnolubnych wspomnianych wyżej. Myślałam że odsunę glebę na głębokość szpadla lub trochę głębiej,może podwyższę to moejsce dając nową ziemię ale kopiąc napotykam na dużą sieć cieniutkich korzeni, podejrzewam że może są to własnie cyprysikowe. Jeżeli one sięgają tak daleko i jednocześnie płytko to moja obawa jest czy nie zaszkodzę im sypiąc kwaśne podłoże, za nic nie chcę stracić żywopłotu, rośnie już ze 4 lata. KOnkretnie pytanie więc jest czy nie zaszkodzę żywopłotowi z cyprysu Leylanda dając w pobliżu kwaśną glebę dla hortensji? Nigdzie nie doczytałam się jaki systerm korzeniowy mają te cyprysiki. Może odgrodzę np. cegłami rejon kwaśny?

Elfir, mam prośbę o pomoc przy zmianie wyglądu rabatki.

To jest widok teraz

DSCN6202.JPG

jest lekki spad w kierunku pergoli. Na pergolę pna się wiciokrzewy i róża. Przy domu posadziłam krzewuszkę Naomi Campbell, u podnóża pergoli rosna tawuły golden Princess. To bym zostawiła. Myślałam by w narożniku - dom-pergola posadzić jakiegoś iglaczka, który wolno rosnie, ale uszczelni ta przestrzeń gdzie jest przeciąg. Elewacja jest świeżo zrobiona, stąd rabatka jest zniszczona. Przy tarasie mam posadzona lawende. Długość tej rabaty 4m. Tam jest dośc sucho, dużo mocnego słonca do 13.00, ale chcę połozyc wąż nawadniający

DSCN6201.JPG

DSCN6203.JPG

i w czerwcu

IMG_1104.JPG

IMG_1063.JPG

W sobotę posadziliśmy tuje, do dołka przed wsadzeniem wlałam wody, zasypałam, potem jeszcze podlałam, położyłam włókninę a na nią korę.

Czy powinnam teraz jeszcze je podlewać? Jak często? Ziemia to wierzchnia warstwa - nawieziona czarna ok. 20-30 cm, pod spodem rodzime podłoże - gliniaste.

Szukam sadzonek rosa nevada, kwitnących biało-kremowo.

Znalazłam jedynie w http://www.rosarium.com.pl - ale z komentarzy wynika,

że kupione u nich sadzonki jako nevada - zakwitły jaskraworóżowo..

Czy ktoś z Was natknął się może na odmianę róży Nevada - dzięki bardzo

http://zszp.pl/?id=199&sco=&rco=Rosa%20'Nevada'&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&prez=0&wysw=1&lang=1

Ja bym nie skreślała Rosarium - każdemu może się zdarzyć zapakowanie innego krzaka przez pomyłkę. W sieci opisana jest tylko jedna wpadka Rosarium, na dodatek kupujący nie reklamował róży bo zgubił paragon, a róża pod koniec dyskusji mu się spodobała :)

Witanko ponowne :)

Elirku powiedz czy już zasypywac róże? przygruntowe przymrozki są już w zasadzie co drugi trzeci dzień. Pąki już zasychają nie kwitnąc. Czy to już dobry moment by zakorowac serca róż?

I jeszcze jedno pytanie: w ubiegłym roku latem posadziłam miliny. Nieżle rozną.. kilkoma pędami na ok 1,5-2 m. I tyle. Nie kwitną, nie zagęszczają się, a pierwszy przymrozek je ścina zupełnie. Ile sezonów musi się milin aklimatyzowac by się rozrósł? dodam, że wiciokrzewy w tym samym czasie biją rekordy przyrostów.