ave 02.11.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Elfir, dziękuję za poprzednie porady i proszę o następną: czy posadzenie kosodrzewiny koło azalii przy północno- zach ścianie jest dobrym pomysłem? Potrzebuję tam czegoś na tło - więc najlepiej zimozielone (miał tam rosnąć cis - ale w końcu powędrował na rabatę berberysową - tam będzie mu lepiej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 02.11.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Nie przebiją, tylko wyjdą w miejscach nacięć na krzewy, które masz posadzone i będziesz dosadzać. Elfir - dziękuję bardzo. Taka opcja mnie urządza Czy to oznacza, że nawet niewyrwane chwasty przykryte grubą włókniną zakończyłyby żywot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Elfir, czy są jakieś roślinki które powinnam szczególnie zabezpieczyć na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.11.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 z ostatniej chwili posadziłam na rogu przy ścianie północno zach cyprysik groszkowy - taki... "roztrzepany" razem z azaliami i gaulterią. Czy cyprysiki też dadzą się przesadzić jeszcze (w razie, gdyby ten pomysł był zupełnie nietrafiony?) - bo ta kosodrzewina taka malutka.... i wszędzie na nalepkach było słonko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 i proszę o następną: czy posadzenie kosodrzewiny koło azalii przy północno- zach ścianie jest dobrym pomysłem? Potrzebuję tam czegoś na tło - więc najlepiej zimozielone (miał tam rosnąć cis - ale w końcu powędrował na rabatę berberysową - tam będzie mu lepiej ) Kosówka, jak każda inna sosna wymaga światła. Jak nie będzie miała pełnego nasłonecznienia to stanie się rzadka, wyciągnięta. Jeśli jest tam półcień, a miejsce osłonięte przed przeciągami, to może sprawdzi się lepiej cyprysik japoński (tępołuskowy) lub zielone formy cyprysika groszkowego. A w cieniu lubi tez rosnąc choina (ma małe odmiany) , ale wymaga utrzymywania stałej wilgotności podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Czy to oznacza, że nawet niewyrwane chwasty przykryte grubą włókniną zakończyłyby żywot ? Tak. Gruba, czarna włóknina nie przepuszcza światła. Chwasty też potrzebują słońca do fotosyntezy. A czy to przełażenie chwastów przez nacięcia jest fajne, to odpowie ci safikey w swoim watku o sadzeniu żywotników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Elfir, czy są jakieś roślinki które powinnam szczególnie zabezpieczyć na zimę? Zasadniczo masz ciepły rejon Polski, miejsce osłonięte, w środku osiedla i najbardziej bałabym się tylko o klon palmowy. Nie wiem, na ile nasadzenia są wg. mojego projektu, ale z reguły powinna wystarczyć gruba warstwa ściółki (kora+opadłe liście). W przypadku gdy nie będzie - 25C bez sniegu, wszystko powinno być dobrze. Za to klon można osłonić kapturkiem uszytym z białej włókniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.11.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dzięki Elfir: co zrobiłam: cyprysik mały zielony groszkowy jednak przesadziłam pod cieplejszą zachodnia ścianę, jeszcze dokupiłam żłótego cyprysika ale dużego już, a na tej rabacie zacienionej dałam rododendron do azalii i gaulteria tam sobie rośnie i bukszpanik w kącie , przykryłam grubo korą..... na wiosnę będę miała już rabatę?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 bukszpan nie przepada za kwaśna ziemią, wręcz przeciwnie, woli taka trochę zasadową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ok. jutro przesadzę - może na rabatę "zasadową" z lawendą i takimi podobnymi miałam juz zamysł, by zlecić zrobienie projektu dla mojego ogrodu, ale znając swoje zamiłowanie do zmian i "robienia po swojemu" - szkoda byłoby pracy projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 bukszpan lepiej zimuje w cieniu, a lawenda lubi pełne słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 05.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Czy można jeszcze posadzić maliny ? Jeśli tak to czy jakieś warunki muszą być spełnione ? Inne drzewka owocowe ? Czy już za późno ?Proszę bardzo o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 można. ale pamiętać o ściółce wokół bryły korzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.11.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 bukszpan lepiej zimuje w cieniu, a lawenda lubi pełne słońce. bukszpanik przesadzony na bardziej zacienianą rabatę z berberysami i cisami. Już nie będę go więcej przesadzać, bo sam dostanie nóżek dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 06.11.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 można. ale pamiętać o ściółce wokół bryły korzeniowej. Serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 07.11.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dzień dobry, jestem jeszcze przed założeniem ogrodu i mam kilka bardzo podstawowych pytań:1. Jakie rośliny posadzić wzdłuż ogrodzenia, aby skutecznie odgrodzić się od sąsiadów i drogi publicznej, a żeby nie było "obciachu" typu 'tuje wokół - trawnik pośrodku'? (chociaż osobiście nic nie mam przeciwko tujom)2. Co oprócz trawnika mogę mieć w ogrodzie skoro nie lubię prac ogrodowych wykraczających poza koszenie trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Odp.:1. Wszystkie rośliny nadają się do posadzenia wokoło. Pytanie - jaki styl ma mieć ogród?2. Wiele roślin jest bezobsługowych. W zasadzie tylko trawnik wymaga stałej pracy. Myślisz o ogrodzie w zły sposób. Wydaje ci się, że najpierw trzeba ogród ogrodzić żywopłotem a potem urządzać w środku. A można połączyć jedno z drugim. Spójrz:http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/09/98/51/the-gardens.jpgCzy w tym ogrodzie potrzebna jest dodatkowa osłona granicy? Nie, ponieważ roślinność jest tak zaplanowana, by szeroka rabata porośnięta różnorodną roślinnością, maskowała jednocześnie koniec ogrodu. Dzięki temu ma się wrażenie, że za zagajnikiem rozpościera się las a nie stoi drugi dom. Żywopłot pomniejsza optycznie działkę a nie powiększa. Tworzy wyraziste granice. Ogród jest wówczas nie fragmentem krajobrazu, ale odrębnym, zamkniętym tworem. Inne przyklady:http://www.gardenaction.co.uk/images/garden_centres/blagdon_water_gardens_bristol/gardens.jpg http://www.taramtamtam.com/wallpapers/Nature/G/Garden/images/Garden_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 07.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dziękuję za wskazówki. Co do stylu ogrodu, to nie mam pojęcia. Szczerze mówiąc kompletnie nie znam się na tym. Moja działka jest dość wąska - ma 19m szerokości, a 60m długości. Zgodnie z WZ musieliśmy odsunąć dom 40m od krawędzi drogi, więc mamy około 750m2 na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 możecie też zrobić ogród od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 07.11.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Tak, tam też na pewno coś trzeba zasadzić. Specjalnie postawiliśmy dom "bokiem" do drogi publicznej, gdyż chcieliśmy, aby taras wychodził na ogród, bo skoro i tak musi być zostawione te 750m2 to dobrze byłoby je jakoś fajnie zagospodarować zielenią. A może ktoś mógłby mi polecić jakiegoś projektanta ogrodów z woj. lubelskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts