Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfirko prosze o rade. czy mozesz polecic jakis krzew, dosc zwarty, wielkosci sredniej, wybarwiajacy sie na purpurowo/czerwono/pomaranczowo ale bez kolcow. kolorystycznie i wielkosciowo odpowiadaja mi berberysy ale jesli moglabym uniknac kolcow to poprosze o inny zestaw :) krzewik ma byc posadzony "w objeciach" zielonych/srebrnych iglakow.

Elfir, mam prośbę:

strona wschodnia działki - 1,5m na nieformowany (no właśnie... da się?) żywopłot. część dogarażowa i zagarażowa. Chciałabym uniknąć tujowego szeregu.

Nie chcę typowego formowanego np, liściastego. Cisy... też nie. Czy świerki nadadzą się i czy te 1,5 m starczy - bo wiadomo - same fastigiaty na ok 25 m bieżących. to...

Albo, które mają stosunkowo wąski naturalny pokrój

Mam zamysł, aby był to szereg zimozielonych np. świerków i podsadzany bylinami i krzaczkami - np. perukowiec, berberysy - z tych wyższych.

Ziemia kiepska - piaskowa.

OOOO dzięki Elfir - szukając natrafiłam także na jałowce - tylko nie widziałam, które ile mogą urosnąć - 2 m jest wystarczający.

Na ten żywopłot szukam także czegoś, żeby wjeżdżając do garażu nie porysować auta ;) (podjazd kostkowy ma szerokość 4.5m) ;) czyli drzew o średnicy do max 1.50, ale mogą jeszcze trochę wystawać :)

Fastigiaty byłyby śliczne - mam jedną zresztą - ale na taką długość będą drogie - jak zresztą także wcześniej zauważyłaś.

Jakie krzaczki zniosą towarzystwo jałowców?

Elfir przepraszam że marudzę. Czy w tej całej kompozycji widzisz gdzieś miejsce dla mojej wierzby Hariko ... i dwóch sosen bośniackich, kosodrzewinki i kilku wrzosów wraz z hebe. Mam to wszystko wsadzone - i chciałam ewentualnie też gdzieś je wykorzystać. W tej chwili sosenki oczywiście więlkości około 15 cm są więc raczej baaardzo małe.

Możesz sobie zrobić sosnowo-wrzosowa rabatę pod wykuszem. Wrzosy i sosny potrzebują pełnego nasłonecznienia. Wierzbę najlepiej posadzić na ciemnozielonym tle. Np. w prostej linii bocznego, wschodniego zejścia tarasowego na tle żywotników (tam gdzie kończy się rabata z różaneczników, a przed orzechem). Można wierzbę podsadzić np. hostami i tawułkami.