Elfir 08.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 na zdjęciu masz odmianę robinii "Umbraculifera", która rośnie w ten sposób.Ja bym się bała potem tych odrostów przy cięciu formy dzikiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 09.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 mam jeszcze pytanie- nie wiem czy do Elfir bo moze ktoś inny też wie- jak się sprawdzają takie palisady z pcv? Potrzebuję zrobić sobie okrągła rabatkę i chcę ją czymś oddzielić od trawnika- nie pytajcie po co? Po prostu potrzebuję oddzielić. Nie jest to tania zabawa ale wydaje się być dośc praktyczna. Macie jakieś doświadczenia z takim cudem? http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/236a.jpg moi rodzice mają tymi palisadami oddzieloną skarpę kwiatową - sprawdza się idealnie i kosiarka nie ma problemu w tym miejscu z koszeniem ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 09.01.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 moi rodzice mają tymi palisadami oddzieloną skarpę kwiatową - sprawdza się idealnie i kosiarka nie ma problemu w tym miejscu z koszeniem ,,, A ten plastik nie wygląda tak jakoś... badziewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 09.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 wg mnie nie wygląda badziewnie - może dlatego że jego kolor to ciemny brąz ??? w każdym bądź razie uważamy, ze nie ma "wiochy" szkoda, że do rodziców tak daleko bo zapodałabym fotę ( zdaje się, że w moich zbiorach nie posiadam fotki ogrodu mamy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Elfir, w piątek wpuszczam ładowarkę na działkę, żeby mi rozwiozła ostatnią pryzmę humusu i trochę podrównała przyszły ogródeczek, którego centralna część z konieczności służyła jako plac manewrowy dla ciężarówek itp - ubily tę ziemię strasznie, aż się tam teren obniżył w taką wielką kałużę. czy mogę ten humus rozgarnąć i potem wziąć coś do przeorania i niech sobie leży do wiosny. czy lepiej by było najpierw to zbite przeorać i dopiero potem rozwieźć humus? tylko się boję, że jak najpierw przeoram, to się ładowarka zakopie w takim mokrawym gruncie. jak radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 09.01.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Nysza- dzieki bardzo za pomoc. I coś mi się widzi po nicku, że robiłam u Ciebie kiedyś pazurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 09.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Nysza- dzieki bardzo za pomoc. I coś mi się widzi po nicku, że robiłam u Ciebie kiedyś pazurki prosim Cię prosim ... i pozdrawiam w takim układzie ale ten świat mały haahha a ja w dalszym ciągu wyżywam się artystycznie na tak małej powierzchni jak paznokieć a w sezonie rzucam się na moje róże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 09.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 no to jak Nysza mówi, że nie wyglądają wiejsko to znaczy że tak jest- widziałam domek Nyszy i jej cudny różany ogródek- masz dziewczyno gust! A wracając do pytań do Elfir- a ta trzmielina na pniu wytrzyma srogą zimę? Tzn oczywiście jak owinę jej doniczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) lepiej by było najpierw to zbite przeorać i dopiero potem rozwieźć humus? tylko się boję, że jak najpierw przeoram, to się ładowarka zakopie w takim mokrawym gruncie. jak radzisz? Lepiej zbite przeorać. A potem humus i wymieszać delikatniej - tylko z niewielką częścią (chodzi o głębokość) tego co się przeorało. Chodzi o to, że ciężarówki ubiły glebę "martwą" - jak ją na całej głębokości wymieszasz z humusem, to w zasadzie obniżasz żyzność humusu. A tak masz puchate podglebie (łatwo korzenią się większe rośliny) i na wierzchu humus. Trzmielina - największy problem to transpiracja wody - jak zapewnisz możliwość pobierania wody z gleby zimą (czyli nie dopuścić do zamarzania ziemi w donicy) z jednoczesnym ograniczeniem transpiracji (cień, miejsce osłonięte od wiatrów), to powinna wytrzymać. Z tym, że przy jakiś katastrofalnych mrozach cudów się nie spodziewaj. Schowaj przy - 30 po prostu do garażu Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 09.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Dzięki piękne- chyba spróbuję tę trzmielinę a powiedz jeszcze bo wymysliłam że w jednej z donic- tych południowych- spróbuję groszek pachnący uprawiać- myślisz, że da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 kiedyś próbowałam uprawiać na balkonie - potrzebuje sporo wody i częstego podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 10.01.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A jeszcze sobie tak kombinuję- mam mniej więce jna środku ogródka posadzoną jodłę kalifornijską "compacta"- chciałam dookoła niej stworzyć taką okrągła rabatkę i zastanawiam się co na nią dać- na pewno nie może to być nic wysokiego bo chodzi mi o to, żeby jodła była centralnym punktem tej rabatki. Pomyślałam, że dam kilka azalii (albo różaneczników drobnokwiatowych- choruję ostatnio na odmianę "blue Tit" ). Gdzie niegdzie owies wieczniezielony a na obrzeżach dzwonek dalmatyński- myslisz, że to dobre zestawienie? Dodam, że rabatka w pełnym słońcu i w bardzo eskponowanym miejscu więc zależy mi na tym , żeby była po prostu ładna. Dodałabyś coś jeszcze? Albo może coś innego tam dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 bardzo dziękuję za odpowiedź postaram sie tak to zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A jeszcze sobie tak kombinuję- mam mniej więce jna środku ogródka posadzoną jodłę kalifornijską "compacta"- Jakoś mi sie owies z azaliami nie komponuje. Jak azalie to na brzegach rabatki dałabym tawułkę chińską "Pumila" - będzie kwitła jesienią. Albo imperata, turzyce. A nawet jakieś krzewinki wrzosowate - bażyna, modrzewnica, brukentalia Jak srebrzyste trawy typu owies, to również mikołajek, lawenda, czyściec wełnisty a nawet małe róże okrywowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 11.01.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 No jednak co fachowiec to fachowiec Chętnie skorzystam z tej drugiej opcji bo rabatkę azaliowo-wrzosowatą już mam. Lawendę uwielbiam i rośnie u mnie świetnie więc tym chętniej skorzystam z pomysłu. Bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam Elfir Nie wiem czy zdjęćie którego szukam jest na naszym forum ale może mi pomożesz . Znalazłam kiedyś ujęcie starego krzesła w siedzisku , którego posadzone były rośliny . Może masz takie inspiracje ?lub kojarzysz ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 google:http://www.valleyeasttoday.ca/evergreengardens/Odds/FairyChairGardenLG.jpghttp://twokitties.typepad.com/.a/6a00d83451c46169e20120a57a4753970c-500wihttp://0.tqn.com/d/containergardening/1/0/g/D/-/-/ChairWVine.jpghttp://lh4.ggpht.com/_W9ceGPEvaao/TGHXvkFoKkI/AAAAAAAAB_o/kJ05EIXb2Zw/chair4_thumb%5B12%5D.jpghttp://3.bp.blogspot.com/-VE07E0jmCSA/TfacdZaYuCI/AAAAAAAAByA/24TV4iQeO_M/s1600/p_101447230.jpghttp://lh4.ggpht.com/-TZIFoH-Eo9U/Te-yqj6CErI/AAAAAAAAE94/C9-SfnGuGeM/DSC016122.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-3GVmGAFNEPo/TfhFFj9iwRI/AAAAAAAAA-g/lfgE-0EKZYc/s640/planted-chair.jpghttp://flowersavvydesigntips.files.wordpress.com/2010/05/dis-chair-planter1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ale czadowe, szczegolnie zdj. 2 i 3 do mnie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.01.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 no właśnie ja też się zarajałam , co rośnie na 2, 3 zdjęciu? w tych siedziskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 12.01.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 fotka nr 2 - rewelacyjny efekt , coś w deseń a'la tajemniczy ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts