Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elifirku pewnie masz racje z tymi trawami , na razie i tak zaryzykowalam i zasialam je w donicach na probe;) bardzo podoba mi sie ta wizualizacja roslin domu po jego lewej stronie tarasu , i napewno bede chciala przeniesc to do zeczywistosci . Co do tarasu myslalam o bardxzej nowoczesnych rozwiazaniach na ktore niestety nie mam pomyslu , kratowniece mi sie troche zle kojarzą bo moi rodzice wszedzie u siebie w ogrodzie je zastosowali i mam uraz na cale zycie hehe.

Powiedz co myslisz o sadzeniu drzew na srodku dzialki , czy zmniejszam przez to optycznie dzialke ? moze lepiej na srodku poprostu ladnie wypielegnowac trawnik??? Wizja tego ogrodu zaczyna byc moim zboczeniem i priorytetem dlatego tak mecze pytaniami . Jesli juz wyczerpalam limit to poprostu napisz , w kazdym razie i tak juz uzyskalam od ciebie spora pomoc ;))))))))))))))

a masz kasę i czas na ładnie utrzymany trawnik?

A ja sama nie robię rabat pod płotem, tylko wychodzę nimi ku środkowi. Albo robię wyspy - zależnie od wielkości działki.

Jak napisałam - zdecyduj się na styl ogrodu - bo to, co ci zaproponowałam może ostatecznie nie pasować do obranego kierunku.

Wypielęgnowany trawnik to ogród angielski - ale to kosztuje sporo kasy i wymaga sporo czasu na takiej powierzchni.

Czas mam , fundusze sa ale napewno nie na trawe w rolkach z systemami nawadniajacymi ;)))) Faktem jest ze utrzymanie zwyklego trawnika jest trudne ( jak dla mnie) Odnosze wrazenie ze mam niekozystna ziemie do prawidlowego wzrostu czegokolwiek . Ostatnio u znajomych widzialam podobna dzielke do mojej, zagospodarowali ja w ten sposob ze do okola obsadzali drzewami i krzewami wychodzac w stronę środka , a sam srodek działki zostawili wolny tylko z ladnym trawnikiem , i szczerze wyglada super .

Twoja trawa jest w złym stanie. Trudno powiedzieć z jakiego powodu. Za sucho? (najładniejsza będzie na automatycznym nawadnianiu). Za mało nawożona? Zły odczyn gleby? Zbyt zbita i gliniasta? (ale pisałaś, że masz piaski i słabe gliny)

TaK i własnie zastanawiam się czy najpierw zagospodarować teren , a na samym końcu zając się podłożem które zostanie pod trawnik , czy najpierw nawieść dobrej ziemi ,sama nie wiem co robić . Tym bardziej że teren jest nierówny ,przy ogrodzeniu jest wyżej , później niżej , a środek znowu wyżej . Na razie chce zrobić coś od strony wejścia przed domem , chodzi mi o rosliny , bo o kostce to na razie mogę pomarzyć .:no:

jak dobierzesz rośliny do stanowiska (czyli do gorszej gleby) to żyzną ziemie można dać tylko pod trawnik. Zwłaszcza, że nawieziesz ile? 5 cm? 10? Co to jest dla krzewu, który korzeni się na 0,8-1,5 m, nie mówiąc o drzewach?

Kilka stron wcześniej wklejałam zbiorczo rysunki z propozycjami nasadzeń, jakie porobiłam na potrzeby forum, może coś z tego wykorzystasz?.

Elfirku bardzo proszę powiedz co proponujesz posadzić pod oknami przy wejściu do domu ? Wszystkie roślinki wypisałam sobie i teraz będę starała się kupowac te sprawdzone i polecone .Zdecydowałam że będę na razie sadzić roślinki , trawą zajmę się na samym końcu , ponieważ chcę żeby terenu z trawą zostało jak najmniej , a to dlatego że latem na koszenie poświęcam 3 godziny i mam już nieraz dość.

twój frontowy odcinek jest długi - tak to na zdjęciu wygląda, nie powinnaś skupiać się na małej rabatce pod oknem, tylko zaaranżować całe wejście na posesję. Może zmieści się wzdłuż ścieżki do domu mini alejka z kulistych wiśni "Umbraculifera"?

Układ rabat może przecież wynikać chociażby z niezbędnej komunikacji między domem a furtką, boksem śmietnikowym i garażem.

Dlatego takie radzenie roślin na wyrywki naprawdę nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Obejrzyj sobie na google grafika pomysły na zaaranżowanie cienistej rabaty (a taka masz od frontu), wpisując "Shade garden"

Może i serbski , posadzę go w tym miejscu koło ściany garażowej jako pierwszy z trzech jak radziłaś . Może tam być ? tego drzewka o którym Ci pisałam Paulownia puszysta (Paulownia tomentosa) http://allegro.pl/sadzonka-cesarskie-drzewko-szczescia-paulownia-i2066351846.html Mam roczne sadzonki , wiesz może coś na temat tego czy ma to drzewo szanse na przeżycie w naszych warunkach?

paulownia - czy zanim kupiłaś drzewko, przeczytałaś coś o nim?

Ja znam je pod określeniem "cesarskie drzewo".

To roślina która u nas przetrwa w najcieplejszych miejscach i zima będzie raczej przemarzać. Kwiatów pewnie się nie doczekasz, bo je wiosenne przymrozki skoszą.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5892