Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Elfir mam do Ciebie takie pytanie.

Wiosną chcemy posadzić żywopłot. Jakieś 130 m wzdłuż siatki. Chciałabym mieć taką zieloną ścianą, która osłoni nas z jednej strony od pustych pól i wiatru, a z drugiej od sąsiadów. Taras jest dość blisko granicy działki i chcę, by było tam troszkę bardziej intymnie. Problem w tym, że na głębokości około metra zaczyna się glina, a wioną na działce jest po prostu mokro. Miałam zamiar posadzić thuje kolumnowe, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Czy nie zmarnieją z nadmiaru wilgoci. Może wybrać coś innego, co stworzy gęsty żywopłot. A może najlepiej zacząć, od zrobienia drenażu na działce?

Bardzo proszę podpowiedz jak to rozwiązać.

na takie podmakające gleby przydałby sie drenaż. Z żywotników najlepiej sobie radzi na mokrej glinie żywotnik olbrzymi.

Jego odmiany to np. : "Kórnik", "Gerderland". Ale drenaż by się przydał.

Najlepiej poradzi sobie choina kanadyjska, bo ona z natury rośnie w dolinach rzek. Jest to duże drzewo przypominające świerk, ale bardzo dobrze znosi cięcie i można używać go na strzyżone żywopłoty, jak cisy. Znosi też doskonale cień.

Witam serdecznie

Mam prośbę o przykład aranżacji dużej rabaty w kształcie półkola (średnica 6m), rabata przez większość dnia jest nasłoneczniona, ziemia gliniasta, na rabacie rośnie już: centralnie cyprysik nutkajski i symetrycznie po bokach 2 świerki conica (wysunięte do przodu w stosunku do cyprysika), nie mam za bardzo wiedzy i pomysłu co można tam posadzić, żeby zachować zasadę piętrowości i odpowiednio dobrać rośliny do gleby. Dodam,że rabata jest od frontu, więc wolałabym przewagę ,,iglaków", żeby w zimie nie było łyso. Z góry dziękuję za pomoc.

Przylega do ogrodzenia (zajmuje sporą część frontu), płot jest ażurowy. Dodam jeszcze, że od domu (ganku) do rabaty dzieli nas ścieżka z kostki o szerokości 1m, wychodzi się więc z domu niejako ,,na rabatę",od strony ulicy też jest dobrze widoczna. Dom nie jest nowoczesny, ale nie jest też sielski czy dworkowaty, jet to klasyczny dom jednorodzinny z białą elewacją, styl ogrodu - na pewno nie nowoczesny z kanciatymi rabatami i klonem palmowym ;) trudno określić mi styl. Otoczenie to łąki (na razie). Edytowane przez trueblue

Niestety te coniki są już posadzone symetrycznie w stosunku do cyprysika, pozostałe rośliny chciałabym posadzić raczej w takim naturalnym układzie, o ile to możliwe przy tych symetrycznych świerkach. No i nie wiem jak w tym przypadku stosować zasadę piętrowości, gdyż tak jak wspomniałam rabata jest dobrze widoczna i od strony domu i ulicy. Trudność sprawia też jej duża powierzchnia.

może opaska z trzmieliny Fortune'a "Emerald's Gold" strzyżonej, by tworzyła niewysoki zywopłocik

Świetnie ze świerkiem i cyprysikiem będą wyglądać trawy, np. miskanty.

Masz tam stożki, przydałyby się kule, ale żywotnik Danica będzie za mały. Może sosna czarna "Spielberg" lub "Hornibrookiana" lub pospolita "Waterera".

I coś wrzecionowatego, np. świerk Cupressina, jałowiec, sosnę czarną "Molette', albo zwykły żywotnik.

Warto dodać też koloru: np. świerk kłujący "Galuca Globosa", jakąs żółtą sosnę (np. "ophir", "Wintergold, "Aurea") lub biote wschodnią "Aurea nana" i krwistoczerwone, małe krzewuszki lub berberysy w większej grupie

Aby złamać symetrię można z jednej strony dosadzić jeszcze dwa świerki Conica, by tworzyły trójkąt.

Edytowane przez Elfir

całkiem dobra ziemia do założenia ogrodu.

Co do roślin - to nie lepiej po prostu opracować sobie projekt i pod niego kupować rośliny? Bo kupisz, a potem nie będzie gdzie jej wcisnąć, albo nie będzie sie komponowała.

Do wiosny jeszcze trochę czasu, wrysuj działkę z domem (i stałymi elementami , np. szambo, studzienki) w skali 1:100 na papierze milimetrowym. Na to połóż kalkę techniczną i odrysuj ten rzut cienkopisem (dobre są pisaki 0,2 mm). Potem sobie skseruj kalkę na papier w kilku egzemplarzach i zacznij rysować sobie układy ogrodu na skserowanych podkładach - dlatego robisz kilka, sztuk, żeby było można kreślić, mazać, rysować różne wersje. To, co stwierdzisz, że jest OK, nanoś na papier milimetrowy zachowując skalę i rysunek techniczny. Jak sobie opracujesz całość, to znów połóż na milimetrowy papier kalkę, dorysuj te elementy, które doszły i voila - to jest projekt.

Komponując rabaty rozrysowuj je sobie na kartkach kredkami w formie brył geometrycznych - najpierw bryły, a potem kredkami zestaw kolorów.

http://img202.imageshack.us/img202/3154/projektfi.jpg

Następnie bierzesz katalog związku szkółkarzy, gdzie wielkość i bryła rośliny są pokazane w formie schematu (podobnie bryły roślin pokazane są w katalogu szkółki plante.pl) i dopasowujesz bryły do roślin z katalogu, zwracając uwagę by rośliny miały podobne wymagania (czyli nie np. wilgociolubne przy sucholubnych, albo kwasolubne przy zasadowolubnych).

I wówczas ci wychodzi:

żółta kolumna to jałowiec pospolity "Gold Cone", niebieski stożek to świerk kłujący, niskie na dole to jałowiec "Old Gold", trawa za nim to palczatka lub proso rózgowate, czerwona kulka to berberys "Pink Queen", duża zielona kulka z tyłu to pęcherznica

Na pieńku, opadające to modrzew "Pendula" lub jałowiec rozesłany "Nana" szczepione na pniu, pod nim niebieska kostrzewa i zielona kosodrzewina, obok żółte kulki to tawuła japońska, a niebieski obelisk to jałowiec chiński "Obelisk"

Elfir, dziękuję Ci bardzo, bardzo:hug: za te szczegółowe parady. Zabieram się do pracy.