kloska 05.02.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam czy brzozy mają głęboki system korzeniowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 nie, płytki i rozległy. Dlatego tak mało roślin chce pod brzozami rosnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bursztynka 06.02.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, a co oprócz brzozy- znaczy jakie drzewko mogę jeszcze posadzić z plytkimi korzeniami na froncie- tak sobie wymyśliłam w rogu działki żeby zasłonić od frontu drewutnię, pod drzewkiem chciałam byliny posadzić, tylko nie może głęboko korzeni mieć bo kabel od prądu tam się znajduje. miejsca jest gdzieś 2metry na trzy. a może jakiś krzaczek? już sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Może na drewutnię pnącze a przed drewutnią wysokie trawy? Kable energetyczne kładzie się dość płytko i wiekszośc drzew i krzewów dosięgnie je korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 07.02.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Elfir - proszę o pomoc. Wiem ze temat żywopłotów nieformowanych był długo wałkowany jak i inne. Chce osłonić swoją zachodnią stronę (38m) od wiatru chociaż trochę i przemawia do mnie to co pisałaś na NIE o iglakach. Chciałam w rzedzie dać wdłóż ściany zachodniej od południa idąc; kilka drzew (max.4 szt) drzew owocowych potem drzewa w granicach 2,5m wys. (nie wyższe raczej jak 3 tj:ze dwa złotliny ale nie wiem czy nie za małe, irga błyszcząca szt3, może tamaryszek ale czy nie za rzadki?, aronie czerwoną moze 2szt, oliwnik waskolistny potem ze 2-3 lilaki obowiązkowo. Przed nimi w rzędzie 2-gim jak radziłaś po kilka np machonia pospolita ,ketmia, jaśminowiec, porzeczka krwista, tuwała japońska, hortensja bukietowa, róża botaniczna. Szerokość calości nasadzeń może być 5 czasami 7m. 3-ci rząd narazie w przemyśleniu.Moją glebę określiłaś wcześniej jako dobrą do założenia ogrodu czy w związku z tym te rośliny mają sens. Szukam roślin nie wymagających i nie wyższych jak 3m (wysokie ściany mnie przerażają).Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wiem że to nie wątek o kostce brukowej , A tam sa jakieś różnice między obrazkami? Skoro robisz obwódkę dookoła domu, to wykorzystaj ją na ścieżkę. 40 cm to za mało, by swobodnie przejść. Potrzeba min 70-80 cm. A wygodnie 100-120 cm. Czy robić ścieżkę nad skarpą czy pod skarpą - to twoje prywatne upodobania zadecydują. Niektórzy nie chcą żeby ziemia brudziła im elewację i robią opaski a inni mają wysokie cokoły i jest to im obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Chciałam w rzedzie dać wdłóż ściany zachodniej od południa idąc; kilka drzew (max.4 szt) drzew owocowych Jak chcesz je potem pielęgnować? Drzewka owocowe wymagają oprysków, prześwietlania, prawidłowego prowadzenia korony. Trzeba do nich podejść podczas zrywania owoców. Złotlin, oliwnik, tamaryszek - mają ażurowe korony, nie będą stanowiły dobrej zapory przeciwwietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no właśnie to to pierwsze zdjęcie jest "prawdziwe" http://files.myopera.com/ErosmanTR/albums/5797782/Red%20Twig%20Dogwood%20and%20Aspen%20Trees,%20Klamath%20Basin,%20Oregon.jpg ogród botaniczny - derenie, turzyca (lub lirope?). Niestety, fioletowy krzew w tle to Pittosporum i tu trzeba byłoby poszukać coś na zastępstwo, np. ostrokrzew. http://rozcawley.typepad.com/autumn_cottage_diarist/images/2008/01/29/pittosporum2_2.jpg Bambusy i inne trawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 duduś, po co przeklejasz moje posty z innego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bursztynka 07.02.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Może na drewutnię pnącze a przed drewutnią wysokie trawy? Kable energetyczne kładzie się dość płytko i wiekszośc drzew i krzewów dosięgnie je korzeniami. O pnączach myślałam, już się ukorzeniają nawet bluszcze. Dzięki za pomoc, o trawach raczej nie myślałam, mężowi się nie podobają, ale mi jak najbardziej więc pomyślę . Wszystkie krzewy mają takie rozłożyste korzenie? w sensie że zajmą dużą powierzchnię? bo może przesunę tę drewutnię o metr jeszcze( na wiosnę będzie robiona) i jednak się zmieści jakiś krzew, tylko w jakiej odleglości by musiał być od tego kabla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Kable elektryczne tak naprawdę nie ulegają jakimś wielkim uszkodzeniom od krzewów. Ale najpłytsze systemy korzeniowe maja rośliny wrzosowate: różaneczniki, azalie, orszeliny, enkianty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 08.02.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jak chcesz je potem pielęgnować? Drzewka owocowe wymagają oprysków, prześwietlania, prawidłowego prowadzenia korony. Trzeba do nich podejść podczas zrywania owoców. Złotlin, oliwnik, tamaryszek - mają ażurowe korony, nie będą stanowiły dobrej zapory przeciwwietrznej. Dzieki. Zastanowię się jeszcze nad drz. owocowymi chociaz bardzo chciałam mieć kilka a krzewy ażurowe posadzę w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 08.02.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dzięki Elfir. opaska wokół budynku ma raczej ułatwić koszenie trawy - tzn żeby nie rosła zbyt blisko budynku. Ścieżkę od tarasu może rzeczywiście trochę poszerzę, a skarpka cały czas mi spać nie daje - może jednak z niej zrezygnuję a poprostu obsadzę od tej strony budynek tak aby roslinki cokół zasłoniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 08.02.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Elfir - przeanalizowałem Twoje wypowiedzi i w swoim przypadku zdecydowałem się na winobluszcze na płot z siatki.... najprawdopodobniej trójklapowy.... Pytanie mam takie bo przewertowałem kilkanaście szkółek wysyłkowych i każdy zachwala swoje sadzonki.... powiedz prosze na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie ? jedni mają w soniczkach inni bez, czasami sa 40 cm czasami nawet metrowe.... Rozrzut cenowy też jest spory... możesz polecić jakąś sprawdzoną szkółkę drzew i krzewów? taką sprawdzoną i pewną... Czamami lepiej zapłacić wiecej a mieć pewność.... z góry dziękuję atsyrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spinka1719507374 08.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Elfirku, proszę podpowiedz mi, czy są jakie rośliny, krzewy, które wytrzymają sąsiedztwo orzecha włoskiego. Bo niestety słyszałam, ze jest problem? Z góry serdecznie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 przykleiłam to zdjęcie w celu zadania pytania , czy możliwe jest żeby pod brzózkami , które jak pisałaś mają płytki system korzeniowy może coś takiego urosnąć ?jeżeli Cię obraziłam to soooory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 a winobluszcze na płot z siatki.... najprawdopodobniej trójklapowy.... Pytanie mam takie bo przewertowałem kilkanaście szkółek wysyłkowych i każdy zachwala swoje sadzonki.... powiedz prosze na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie ? jedni mają w soniczkach inni bez, czasami sa 40 cm czasami nawet metrowe.... z mojego doświadczenia to winobluszcz rośnie jak szaloooony i dobrze się przyjmuje więc ja bym kupiła w szkółce najbliżej domu, raczej małe sztuki - takim najmniej grozi przesuszenie zanim się dobrze ukorzenią w nowym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 może jednak z niej zrezygnuję a poprostu obsadzę od tej strony budynek tak aby roslinki cokół zasłoniły? Wiesz, twój rysunek to płaski rzut - nawet nie wiem, jak duża jest ta skarpa, jak to wygląda w przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 przykleiłam to zdjęcie w celu zadania pytania , czy możliwe jest żeby pod brzózkami , które jak pisałaś mają płytki system korzeniowy może coś takiego urosnąć ?jeżeli Cię obraziłam to soooory! Dlaczego obraziłaś - zastanawiałam się po co wkleiłaś całego posta posta zamiast tylko jednego zdjęcia z pytaniem? Dereń biały rośnie w naturze na glebach gliniastych i wilgotnych, toteż nie ma problemu w dostępie do wody przy płytko korzeniącej się brzozie. Na zdjęciu moim zdaniem jest brzoza czarna (rzeczna), bo zdjęcie jest z Ameryki (a tam nasza brzoza nie rośnie dziko) - brzoza czarna lubi gleby wilgotne. Jeśli zastanawiasz się nad użyciem derenia na swoich piaskach między brzózkami, to bez nawadniania to ci nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts