Elfir 08.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pytanie mam takie bo przewertowałem kilkanaście szkółek wysyłkowych i każdy zachwala swoje sadzonki.... powiedz prosze na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie ? jedni mają w soniczkach inni bez, czasami sa 40 cm czasami nawet metrowe.... Winobluszcz nie jest rzadką rośliną - nie znajdziesz w normalnej szkółce? Bo tylko na żywo przekonasz się czy sadzonka jest w dobrej kondycji, czy ziemia w doniczce nie jest przesuszona, czy wystające korzenie z doniczki nie są zgniłe lub połamane. Ale jak musisz kupować przez neta, to lepiej sadzonkę w doniczce, niezbyt wysoką, by się w transporcie nie połamała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bursztynka 08.02.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Kable elektryczne tak naprawdę nie ulegają jakimś wielkim uszkodzeniom od krzewów. Ale najpłytsze systemy korzeniowe maja rośliny wrzosowate: różaneczniki, azalie, orszeliny, enkianty O też fajne:) Dziękuję, ostatnie pytanie- dereń biały też może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 dereń nie ma płytkiego systemu korzeniowego. Ale nie napiszę czy może być, bo jak coś się stanie to będzie na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bursztynka 08.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 dereń nie ma płytkiego systemu korzeniowego. Ale nie napiszę czy może być, bo jak coś się stanie to będzie na mnie Te roślinki które zaproponowałaś też są fajne- enkianty baardzo mi się podobają( ni chciałabym różanecznika ani azalii) tylko nie wiem czy dadzą radę- strona raczej wschodnia, słońce jest gdzieś do około 10 rano latem w tym miejscu- wystarczy im? no i ziemia nie wiem czy pasuje czy zmienić- raczej gliniasta i rosło tam akurat duuużo skrzypów, a zapomniałąm co to znaczy:o I jeszcze pytanie- na żywopłot z derenia to dużo miejsca trzeba? bo mam pas wzdłuż domu- wschodnia strona o szerokości jakieś 3,5 metra, ale miałaby tam zostać jeszcze jakaś ścieżka - trawka, no i żeby w okna nie wchodził, bo córka ma pokój na wschód, więc chociaż trochę światła niech tam ma. chyba że coś innego żeby liście latem były, a zimą fajne gałązki? aaa i zapomniałabym , z aco z tym enkiantem można posadzić, bo miejsca troszkę będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) wrzosowate w większości przypadków wolą półcień.Z ciekawych gatunków wrzosowatych: orszelina, Zenobia pulverulenta, kiścień, kalmia Skrzypy oznaczają często glebę kwaśną.Krzewy osiągają mniej więcej taka średnicę, jak wysokość - czyli derenie jak mają te 2,5 m wys. to co najmniej tyle samo trzeba liczyć wszerz. Jest co prawda karłowa odmiana Ivory Halo, ale ma tylko 80 cm wysokości. Można derenie jednak strzyc. Fajne gałązki zimą ma też np. złotlin (Kerria japonica) i malina: Rubus cockburnianus Edytowane 8 Lutego 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bursztynka 08.02.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 wrzosowate w większości przypadków wolą półcień. Z ciekawych gatunków wrzosowatych: orszelina, Zenobia pulverulenta, kiścień, kalmia Skrzypy oznaczają często glebę kwaśną. Krzewy osiągają mniej więcej taka średnicę, jak wysokość - czyli derenie jak mają te 2,5 m wys. to co najmniej tyle samo trzeba liczyć wszerz. Jest co prawda karłowa odmiana Ivory Halo, ale ma tylko 80 cm wysokości. Można derenie jednak strzyc. Fajne gałązki zimą ma też np. złotlin (Kerria japonica) i malina: Rubus cockburnianus Te maliny to chyba u nas ciężko dostać? złotlin- to nie ten kolor- raczej w biele, roże i fiolety, czerwienie, muślałam nad połączeniem derenia i tawuł? może być, miejsce na kawałek przejścia zostanie?, w sumie to tylko pies pewnie będzie tamtędy biegał, bo z drugiej strony będzie więcej mejsca. A poza tym zamknie to widok na tył domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spinka1719507374 09.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Elfirku, proszę podpowiedz mi, czy są jakie rośliny, krzewy, które wytrzymają sąsiedztwo orzecha włoskiego. Bo niestety słyszałam, ze jest problem? Z góry serdecznie dziękuję! Ponawiam swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 muślałam nad połączeniem derenia i tawuł? Mają różny sposób wzrostu - dereń nie jest taki gęsty, jest bardziej sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ponawiam swoje pytanie Każde wytrzymują, tylko trzeba podlewać, bo duże drzewo zabiera duże ilości wody i składników pokarmowych. Najlepiej z suszą poradzą sobie konwalie. To orzech czarny (niejadalny) zawiera trujące dla roślin alkaloidy w opadłych liściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.02.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Elfir czy cebulki hiacynta , które właśnie teraz przekwitły mi w domu , w doniczce, mogę wsadzić w ogrodzie ? Należy zielone liście obciąć i wsadzić samą cebulkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 zielone musi samo zaschnąć. Wysadza się jak tulipany, jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 czyli jak to teraz w tej doniczce przechować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 tak samo jak tulipany w doniczkach - podlewać, aż zacznie żółknąć, wówczas ograniczyć podlewanie az uschnie całe, zasuszyć, przechować w chłodnym , przewiewnym miejscu i wysadzić do gruntu jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 o, Elfir już odpowiedziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 09.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Wiem że cięzko coś bez wizji w twrenie powiedziec. Narazie jednak dam sobie spokój z tą częścią ogrodu. Po przemysleniach niebedę robiła ani sciezki od tarasu ani opaski wokól tarasu. Zawsze chciałam mieć z tarasu zejście na zieloną trawkę. Narazie zajmę się jednak frontem. Elfir mam jeszcze pytanko - czy orientujesz się kiedy zacząć do życia pobudzać zimujące w garażu pelargonie? Kiedyś trafiłam na stronkę w necie na której wszystko było fajnie opisane a teraz nie mogę jej znależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 hmm.. pelargonie powinny być stale zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam Elfir czy mogłabyś powiedzieć jaka roślina jest na zdjęciu za liliowcami? http://www.willowaymarketing.com/index.cfm?fuseaction=plants.plantDetail&plant_id=103349 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 berberys Thunberga w którejś z czerwonych odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.02.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 a tytaj na 3 zdjęciu , te białe kwiaty w doniczkach http://img12.imageshack.us/img12/3253/p1080360.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img194.imageshack.us/img194/9816/p1080344lp.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img651.imageshack.us/img651/7771/p1080332x.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img12.imageshack.us/img12/3145/p1080351o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 witaj Elfir, mam WIELKĄ prośbę - wpadnij do mnie i rzuć swoim krytycznym okiem , bo mam świadomość że błądzę i idę po omacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts