Elfir 12.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Duduś: dlaczego wklejasz tyle zdjęć, jak chodzi ci tylko o trzecie? W doniczkach jest jakaś odmiana powojnika. Taki mały i biały może być np. "Beautiful Bride", "Toki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Kilka moich szybkich szkiców ogrodów (kiepska jakość, bo to zdjęcia rysunków a nie skany):http://images46.fotosik.pl/1333/bd0388c023a30120gen.jpghttp://images49.fotosik.pl/1329/2d2dff691ebfcbd6gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trueblue 18.02.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 WitamProszę o poradę-co można by zasadzić wokół pojemnika na śmietnik tak żeby utworzyć zielony ,,mur" w kształcie litery L? Chodzi mi o jakieś rośliny (może jakaś odmiana tuj?), które da się okiełznać i które nadają się na taki żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 A jaką masz glebę? Czy boks stoi w nasłonecznionym miejscu?Ile tam masz miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trueblue 18.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Gleba gliniasta, słońce jest w tym miejscu tak mniej więcej do południa, jeśli chodzi o miejsce to jest to kwadrat z kostki brukowej 1m/1m ze śmietnikiem ,,na widoku" - chciałabym go jakoś ukryć a nie chcę typowego muru, 1 strona ,,L" jest blisko frontu (ok. 50 cm od płotu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Pytałam o ilość miejsca, bo jak masz przestrzeń to nie trzeba robić tej osłony w formie żywopłotu, ale zasłonić śmietnik kompozycją z różnych roślin. Na przykład świerki, kolorowy żywotnik, jakieś krzewy. Coś jak tu:http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408,4582217.html?i=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 18.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 "Beautiful Bride" Na 100% Nowość 2011. Ładny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trueblue 19.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Pytałam o ilość miejsca, bo jak masz przestrzeń to nie trzeba robić tej osłony w formie żywopłotu, ale zasłonić śmietnik kompozycją z różnych roślin. Na przykład świerki, kolorowy żywotnik, jakieś krzewy. Coś jak tu: http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408,4582217.html?i=1 no właśnie z jednej strony miejsca jest b. mało, dlatego chyba tylko żywopłot wchodzi w rachubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może cis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trueblue 19.02.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może cis? Ale jakiś konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 jak nie chce ci się za dużo strzyc, to Wojtek, Fastigiata - ale rośnie wolno wszerz.Natomiast szybko rośnie Hicksii - a że szybko rośnie to więcej trzeba strzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 19.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Elfirbardzo proszę o poradę, Ziemia na mojej działce to glina, moje dzieciaki lepiły sobie rożne przedmioty, kiedy słonko je wygrzało spokojnie służyły do zabawy. Obecnie chata stoi, wywieźliśmy ziemię z wykopu pod piwnicę ( która i tak zajmowała prawie całą działkę). Obecnie przy najmniejszym deszczu woda stoi na działce, nie ma mowy aby tam wejść, można ugrzęznąć w glinie. Co zrobić z tą ziemią aby nadawała się pod ogród? Jak ją przygotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zdrenować, wymieszać z piaskiem, posadzić duże drzewo, które przebije się do warstwy przepuszczalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 19.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zdrenować?Duże drzewo raczej odpada, to niewielki ogród, 500 m kwadratowych, sąsiedzi, owszem mają modrzewie, brzozy i wszechobecne żywotniki. Ja myślę o wiośnie, co zrobić z tą gliną?Piasek ok wiem o co chodzi, a nawiezienie lepszej ziemi jest dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie - glina jest lepszą ziemią. Glina jest żyzna i dobrze gromadzi wodę. Po co nawozić na działkę to samo? Poza tym jak ci woda stopnieje to glina i tak jej nie przepuści, więc ta nawieziona warstwa będzie pływała. Chyba, że chcesz nawozić 50 cm? Ziemię trzeba jedynie rozluźnić i ułatwić spływanie wody. Rozluźnia się piaskiem a ułatwia spływ wody drenażem. Drenaż może mieć formę albo studzienek chłonnych, albo systemu rur odprowadzających wodę do studni lub kanalizacji deszczowej. Działka 500 m2 nie wyklucza dużych drzew. Wyklucza je najczęściej lenistwo A to niedobrze, bo drzewo szybko "robi" ogród - wraz z trawami i bylinami. Z tym, że ja nie myślę o dębie, tylko np. o grujeczniku, ambrowcu, klonie czerwonym (np. Autumn Blaze), choinie kanadyjskiej. http://www.nrgardendesign.co.uk/images/lrg_small_garden1_01.jpg http://www.eichlerforsale.com/xSites/Agents/eichlerforsale/Content/UploadedFiles/landscaping%20-%20fig%20tree.JPG Możesz też nie walczyć z przyrodą i posadzić rośliny wilgociolubne a przemieszczać się po podestach: http://www.shelterness.com/pictures/small-urban-gardens-7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 20.02.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 wywieźliśmy ziemię z wykopu pod piwnicę ( która i tak zajmowała prawie całą działkę). Obecnie przy najmniejszym deszczu woda stoi na działce, nie ma mowy aby tam wejść, można ugrzęznąć w glinie. A jak było wcześniej, zanim zaczęliście budowę? Czy też woda stała? Czy przed pracami zabezpieczyliście (zebraliście) górną, żyzną warstwę gleby? Z czego teraz składa się górna warstwa? Czy wraz z ziemią z wykopu nie wywieźliście też częściowo żyznej ziemi? To co opisujesz to może być w dużej mierze wynik zniszczenie struktury gleby (ubicie) przez ciężki sprzęt i składowanie ziemi z wykopów na działce (częsty błąd). Trudno coś doradzić nie będąc na miejscu. Można zrobić kilka rzeczy: głęboką orkę (zgodnie ze sztuką, a więc dopiero gdy gleba przeschnie), drenaż (ostrożnie, żeby nadmiernie nie odwodnić), może trzeba też nawieźć żyznej ziemi (jeśli tej co była na miejscu przypadkowo pozbyliście się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie wiem, czy na małej działce wchodzi w grę głęboka orka, szczególnie jeśli jest glina i ogrodzenie (jest ogrodzenie?). Ja mam 17 arów i rozmawiałam z rolnikiem o oraniu ciągnikiem, to mi powiedział, że się nie podejmie, bo jest glina, a ciągnik nie ma się gdzie "rozpędzić". Myślę teraz o glebogryzarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 20.02.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 witaj Elfir, Potrzebuje Twojej porady.Jaki krzew lub coś innego rosnącego do 1,5-2 m poradzi sobie w bliskim sąsiedztwie żarłocznych brzóz? Brzozy mam na granicy z sąsiadem i to miejsce jest aktualnie zbyt otwarte. Chciałabym osłonić widok,aby nie oglądać się sąsiada. Pomyślałam o bluszczu na siatce i hortensjach drzewiastych pod drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dorota - ja zrozumiałam, że wywieziona została tylko ziemia z wykopu pod piwnicę. Reszta została na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 20.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie wiem, czy na małej działce wchodzi w grę głęboka orka, szczególnie jeśli jest glina i ogrodzenie (jest ogrodzenie?). Rozwiązaniem jest traktorek ogrodniczy. Niektóre firmy dysponują takim sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts