Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo zgłupiałam chwilowo - upierałam się, że jest to drzewo jednak zostało to tak mocno poddane w wątpliwość, że zwątpiłam... Potrzebuję takie doprecyzowanie do projektu dla WFOŚ, tak jakby właśnie ta wiadomość była najważniejsza.

Elfir, mam pytanie...

Chcę posiać groszek pachnący wiem, że najlepiej jest go siać bezpośrednio do gruntu, ale ja mam możliwość posiania go tylko w donicach. Docelowo będzie on piął się po kratce i moje pytanie:

Czy donica długości 100 cm, szerokości i wysokości 20 cm nie będzie za płytka i za wąska dla groszku???

Czy ma znaczenie donica drewniana a plastikowa (oprócz wyglądu)?

Bardzo zależy mi akurat na groszku...

Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)

Elfir, mam pytanie...

Chcę posiać groszek pachnący wiem, że najlepiej jest go siać bezpośrednio do gruntu, ale ja mam możliwość posiania go tylko w donicach.

\

Nie ma znaczenia czy doniczka jest biała, różowa czy terakotowa. Liczy się to co jest wewnątrz niej. Czyli ziemia. Im jest jej mniej, tym większa szansa, że szybko zabraknie składnikow pokarmowych lub wody. Groszek będzie wymagał więc regularnego podlewania - czasem nawet dwa razy dziennie oraz nawożenia (najlepiej przy podlewaniu, jakimś rozpuszczalnym nawozem). Skrzynke nalezy też chronić przed nadmiernym nagrzewaniem się.

Ja miałam groszek w skrzynce na balkonie, ale diablo trudno było go utrzymać, stale mi podsychał.

Rozumiem, dzięki za odp.

Czyli po prostu będę musiała bardzo dbać o niego, jak będzie trzeba to rano przed pracą (godz. 6.30) podleję no i popołudniu-wieczorem.

A nawóz uniwersalny czy szukac jakiegoś specjalnego do groszku?

Elfir jeszcze jedno... czy do doniczki musze dać drenaż na spód?

czy kamyki różnej wielkości mogą być?

Elfirku co to za plamy na liściach , już raz wszystkie liście opadły miesiac temu drzewko puściło nowe listki i to samo się dzieje .co mam robić ? Te plamy później będą robić się brązowe i suche .

W sumie co to jest?

Na tym etapie nie wiem, co by to mogło być, trochę przypomina początkowe stadium parcha jabłoni lub mączniaka winorośli. Albo bakteriozę.

A nawóz uniwersalny czy szukac jakiegoś specjalnego do groszku?

Nawozy nie są az tak wyspecjalizowane, by były tylko do groszku. Można dla roślin kwitnących. Nie od razu - na początku starczą składniki pokarmowe w ziemi. Nawóz dopiero jak zacznie słabiej rosnąc i kwitnąć.

to juz wiem, dlaczego miałam problemy z identyfikacją :) Nie widziałam małej nigdy, tylko jako drzewko z dużymi liśćmi.

Paulownia jest drzewem sucholubnym, pionierskim (jak nasze brzozy), wysiewa się na gruzowiskach. Nie była zalana?

Jest też drzewem ciepłolubnym - nie stała w przeciągu?