q-bis 28.02.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Witam Elfir, ja z taką oto sprawą: To jest winobluszcz na budynku UW w Szczecinie na Wałach Chrobrego. Obecnie trwa renowacja budynku i winobluszcz został częściowo zdjęty (zostawili tylko 2,5m). Z odciętych części mogli skorzystać mieszkańcy miasta... Tako i ja wziąłem kilka odciętych gałązek. Zadołowałem je (w celu przechowania) pod 10cm warstwą ziemi... Czy dobrze zrobiłem ? Co zrobić aby piął się on na moim domu ? Czy to w ogóle możliwe ? Edytowane 28 Lutego 2012 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Pociąć na kawałki (dolne cięcie musi być pod pąkiem) ok 20 cm i wsadzić do doniczek ze zwykłą ziemią. http://www.wymarzonyogrod.pl/1248_3773.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 29.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Elfir, pomóż mi proszę po raz kolejny: 1. Mam problem z odczytaniem oznaczeń: - Acer rubrum 'Summer Red' C30 200-250 cm. f.natur. - rozumiem, że to jest normalne drzewo o wysokości 200-250 cm i urośnie tak do około 10 m ? - Robinia ps. 'Frisia' C 30 10/12 f.pienna - a co to oznacza ? Czy to też drzewo, które normalnie urośnie, czy jakaś forma ograniczona ? I co znaczy to 10/12 ? 2. pytania dotyczące tych drzew: - Klon Summer Red: Podpowiedz mi jeszcze proszę czy ten klon ma czerwone owoce ? Zależy mi na drzewie o ładnym pokroju, które ładnie się przebarwia jesienią. Początkowo myślałam o ambrowcu, ale on podobno wolno rośnie. Jest też podobno ładna odmiana Acer rubrum October Glory, ale chyba sporo większa od Summer Red - Drugie drzewo chcę o żółtych liściach, zastanawiałam się nad Glediczją Sunburst i Robinią Frisia. Wybrałam Robinię, bo kwitnie, ale mam wątpliwości, bo u mnie działka jest nieosłonięta i wieją wiatry, czy Frisia poradzi sobie ? 3. Czym podsadzić te drzewa ?- Klon czerwony - może być żółta pęcherznica Dart's Gold jeżeli tak to ile sztuk pod 3 wystarczą ? Po obu stronach i przed, czy może coś innego ? Chcę podkreślić kolor czerwony jesienią i jednocześnie zrobić tło dla bylin. - Robinia Frisia - mam do dyspozycji 2 pęcherznicę Diable d'or lub 2 derenie Cream Cracker, lub 2 krzaki trzmieliny oskrzydlonej. W pobliżu chcę dać rudbekię taką wysoką około 1 m o żółtych kwiatach. Jeżeli żadne z tych roślin do podsadzenia drzew się nie nadaje to co innego ? Dziękuję po raz kolejny Edytowane 29 Lutego 2012 przez kondoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 C30 200-250 cm. f.natur. C 30 10/12 f.pienna C 30 - wielkość pojemnika: okrągły o pojemn. 30 l 10/12 - pień na obwodzie mierzonym na wysokości 1 m wynoszącym 10 do 12 cm 200-250 cm - wysokość rośliny f. naturalna - forma naturalna f. pienna - forma zaszczepiona na pniu i teoretycznie powinno podawać się wysokość szczepienia http://zszp.pl/?id=73&lang=1 http://www.drzewa.com.pl/content/23-oznaczenia - Klon Summer Red: Podpowiedz mi jeszcze proszę czy ten klon ma czerwone owoce ? Skrzydlaki sa czerwono nabiegłe, ale nie będą rzucać się w oczy. Klon czerwony wymaga wilgotnej gleby. Odmian jest wiele, akurat ta wybrana przez ciebie ma młode liście w kolorze czerwonym, ale jeśli chodzi o kolorystykę jesienną to nie jest tak wybitny jak inne odmiany. Tutaj porównanie kolorów trzech odmian: http://johnston.ces.ncsu.edu/content/images/library/51/224_acer_rubrum_ - Drugie drzewo chcę o żółtych liściach, zastanawiałam się nad Glediczją Sunburst i Robinią Frisia. Obydwa drzewa maja kruche drewno. Poradzą sobie, bo są zywotne, ale trzeba się liczyć, że mogą sie konary łamać. czym podsadzić te drzewa? - Klon czerwony - może być żółta pęcherznica Dart's Gold jeżeli tak to ile sztuk pod 3 wystarczą ? Po obu stronach i przed, czy może coś innego ? Chcę podkreślić kolor czerwony jesienią i jednocześnie zrobić tło dla bylin. - Robinia Frisia - mam do dyspozycji 2 pęcherznicę Diable d'or lub 2 derenie Cream Cracker, lub 2 krzaki trzmieliny oskrzydlonej. W pobliżu chcę dać rudbekię taką wysoką około 1 m o żółtych kwiatach. Nadają się do podsadzenia - ile sztuk, to już wynika z tego na jakich rabatach je sadzisz. Ale nie zawsze warto robić tak drastyczne zestawienia żółto-czerwone , jak w przypadku pęcherznicy i robinii, bo robi sie pstrokato. Raczej dałabym trzmielinę. Albo pozostawiła sama robinię na zielonym trawniku a w tle coś ciemnozielonego, np. świerki Pod klonem czerwonym mozna posadzić żółto kwitnące azalie, bo to drzewo lubi kwaśną glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 29.02.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Dziękuję bardzo.Podoba mi się ten Brandywine, ale nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie internetowym. Jest podany producent Szmit, ale oni chyba nie mają sprzedaży wysyłkowej. I jeszcze jedno - czy ta Robinia Frisia zawsze jest jako forma szczepiona ? Bo jak rozumiem szczepiona, czyli nie urośnie większa, a mi zależy na drzewie tak około 10 m. Edytowane 29 Lutego 2012 przez kondoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 kondoria - zadzwoń do Szmita, czy wysyłają swój towar do jakiegoś centrum ogrodniczego w twojej okolicy. Do duza szkółka i pewnie zaopatruje spory szmat kraju. Frisia może być tylko szczepiona na korzeniu zwykłej robinii i wykształcać normalny własny pień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.02.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 a tu interesująca kompozycja z robinią:http://3.bp.blogspot.com/_Ale5rv8V0ZI/RaESAiUROrI/AAAAAAAAACg/I0bwnXoanBM/s1600/17.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 29.02.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Bardzo, bardzo dziękuję ! Podoba mi się takie zestawienie z robinią i nawet mam podobne trawy i byliny do wykorzystania. Jeszcze tylko jedno ale, bo już zgłupiałam. Skoro wszystkie są szczepione, to czy ta robinia opisana tak: "C 30 10/12 f.pienna" będzie wysoka tak na 8-10m czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 "f.pienna" ten opis nie jest stricte szkółkarskim skrótem, ale zakładam, że wyrośnie normalnie. Nie zapytasz się u producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 29.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 kupilam hiacynta w doniczce, co z nim zrobic po przekwitnięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 29.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 "f.pienna" ten opis nie jest stricte szkółkarskim skrótem, ale zakładam, że wyrośnie normalnie. Nie zapytasz się u producenta? Do Szmita zadzwonię i zapytam gdzie mogę kupić ten klon. A tą robinię znalazłam tu: http://nifra.pl/ i chcę pojechać tam po nią. Niestety tam nigdy nie ma kogo spytać, pod tym względem obsługa jest do bani, więc wolę podpytać tu zanim kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.02.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 kupilam hiacynta w doniczce, co z nim zrobic po przekwitnięciu? było o tym tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.03.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 01.03.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Pociąć na kawałki (dolne cięcie musi być pod pąkiem) ok 20 cm i wsadzić do doniczek ze zwykłą ziemią. http://www.wymarzonyogrod.pl/1248_3773.htm Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 01.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Droga Elfir, pozwolę sobie zadać pytanie w sprawie tarasu (w sumie prawie to część ogrodu nie mam się kogo poradzić. Stoję przed wyborem wykonania tarasu z deski drewnianej (modrzew) lub kompozytowej. Nie wiem co wybrać, w kompozycie kusi fakt, że nie trzeba olejować regularnie, ale słyszałam tez że potrafi sie ten kompozyt rozwalić po kilku latach a nadto ma w sobie chemię nie wiadomo jaką? Czy wiesz coś może na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 kompozyt to wiórki drzewne zatopione w PCV. PCV masz wszędzie dookoła siebie, więc "chemia" jest niejako sprawdzona. Równie dobrze można pisać o chemii w przypadku naturalnego ale impregnowanego lub lakierowanego drewna Mam wrażenie, że czasem słowo "chemia" niektórzy utożsamiają ze słowem trucizna Modrzew nie zabezpieczony będzie szarzał. Trzeba będzie przynajmniej dwa razy w roku go olejować (co trzeba doliczyć do kosztów budowy). Jest mniej wytrzymały na warunki atmosferyczne niż drewno gatunków egzotycznych (tek, bangkirai). Kompozyt nie wymaga konserwacji, ale ten tańszy może płowieć pod wpływem promieniowania UV. Na targach widziałam deski kompozytowe różnych producentów i niektóre wyglądały po prostu jak plastik. Ale niektóre potrafiły nabrać człowieka. Błędem wzorniczym jest to, że te deski kompozytowe mają jednolity kolor, dlatego wyglądają bardziej sztucznie niż naturalne drewno. Naturalne drewno ma przebarwienia, słoje, czasem sęki. Kompozyt w dotyku jest nieco inny niż drewno, czuć plastik. Ale za to łatwo go umyć. Niektórzy producenci sprzedają deski kompozytowe pełne, inni deski komorowe (z pustymi przestrzeniami wewnątrz), co IMHO ma wpływ na wytrzymałość. Niestety nie znam nikogo z tarasem kilkuletnim z kompozytu, bo to stosunkowo nowy materiał na rynku. Za to w Stanach w ogrodach prawie nie używa się naturalnego drewna (chyba, że ogród przy bogatej rezydencji). Z kompozytów buduje się altany, pergole, płoty, furtki itd. Co jest bardziej ekologiczne? Trudno powiedzieć. Aby pokryć zapotrzebowanie na drewno egzotyczne, wycina się masowo lasy tropikalne i zakłada w tych miejscach plantacje, a PCV produkuje się w fabrykach, które zanieczyszczają środowisko. Pod tym względem najekologiczniejszy jest chyba kamień a potem cegła klinkierowa. tutaj też o tym było: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171137-Deski-kompozytowe-na-elewacje-i-taras.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 01.03.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 bardzo bardzo Ci dziękuję, tak właśnie szukam po necie i wychodzi mi, że ta deska kompozytowa jeśli już to dobra gatunkowo i w wyglądzie naprawdę przypominająca drewno, a to się przekłada na cenę niestety i w sumie koszt "sztucznego" tarasu wychodzi większy niż z naturalnego drewna. Musze więc rozważyć za i przeciw i coś wybrać ( w sumie taki modrzew mógłby szarzeć, bo ja i tak che szary/garfitowy kolor ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 aby nie było tak ładnie tutaj tekst przeciwko kompozytom:http://www.gardenstructure.com/composite_decking Z tym, że te firmy nie występują na rynku europejskim i z tego, co widzę to komorowy kompozyt a nie pełen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Elfir, masz super pomysły. Czy mogłabyś mi pomóc? Mam słup na działce i chciałabym go jakoś tak obsadzić, żeby był jak najmniej widoczny. Czy podsunęłabyś mi jakieś rozwiązanie? Byłabym bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 to słup energetyczny? Podobno nie można go obsadzać, bo musi być dostęp a rośliny nie mogą oplątywać kabli.. W każdym razie musisz wybrać pnącze samoczepne - winobluszcz, bluszcz, ewentualnie milin. Bluszcz jest zimozielony, milin kwitnie, a winobluszcz szybko rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts