Elfir 08.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) na zdjęciu skarpa wygląda inaczej niż ją narysowałaś. Powiem wprost - nie jestem w stanie ci pomóc w takim zakresie jak sobie to wyobrażasz za pośrednictwem tego wątku.Na działce z tak urozmaiconą powierzchnią założenie ogrodu nie sprowadza się wyłącznie do wskazania palcem "tutaj posadź to a tutaj tamto". Trzeba zastanowić się nad wygodną komunikacją, nad zatrzymaniem erozji wodnej, zagospodarowaniem wody opadowej (z dachu). Może potrzebne są murki oporowe? Tutaj bardzo ważne są poziomy i spadki, by wytyczyć we właściwych miejscach trawnik i rabaty. Aby móc rzetelnie doradzić, musiałbym to obejrzeć na miejscu http://images43.fotosik.pl/1416/1da2bbe8f5febcb3gen.jpg Drzewo - klon jawor "Simon-Louis Frères", pod nim okrywowe cisy (Repandens) lub irga (Ursynów), kolumnowy żywotnik, strzyżony w kule bukszpan lub cis. Do tego spływająca z murka i wzdłuż ścieżki trzmielina Fortune'a (lub bylina tojeśc rozesłana), Na stromych stokach nie rób trawników, jedynie obsadzenia z krzewów. W każdym razie podtrzymuję tezę obsadzenia granicy działki od strony ulicy zagajnikiem świerkowym. Edytowane 8 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Elfir, co moze dolegac mojej koreance, zaczela od dolu brazowiec k. grudnia, po zimie wyglada naprawde okropnie (posadzona w miejscu dosc oslonietym, u nas mrozow nie bylo szczegolnie mocnych, inne koreanki zieloniutkie) czy moge ja jakos do sprawnosci doprowadzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 wyglada jakby zmarzła albo miała zalane dłuższy czas korzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 08.03.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dzięki że odpisałaś.Bardzo fajne rozplanowanie -też myslałam o kilku murkach oporowych. Powiedz z czego można je zrobic żeby ciekawie wyglądały (oprócz betonu czy zwykłych kamieni). Resztę napiszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 wyglada jakby zmarzła albo miała zalane dłuższy czas korzenie to drugie raczej odpada, mamy wlasnie problem z suszami, zbyt przepuszczalna gleba. moze zmarzla, tylko dziwi mnie czemu inne koreanki wygladaja "kwitnaco" a w bardziej wietrznych miejscach sa posadzone. dac jej czas na regeneracje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 08.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Elfir, mam pytanie o parocję perską. Czytałam, że ona bardzo wolno rośnie i w naszym klimacie dorasta do 6-8 metrów. Czyli jak wolno ona rośnie, te 6 metrów będzie miała po 10 latach ?Pytam, bo mam do wyboru sadzonkę tańszą 80 cm i droższą 130 cm. I nie wiem czy dopłacić i wziąć większą, czy ta 80 cm urośnie mi w ciągu roku do 130 cm ? Zakładając oczywiście, że będzie miała optymalne warunki. Edytowane 8 Marca 2012 przez kondoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dzięki że odpisałaś.Bardzo fajne rozplanowanie -też myslałam o kilku murkach oporowych. Powiedz z czego można je zrobic żeby ciekawie wyglądały (oprócz betonu czy zwykłych kamieni). Murek najlepiej zrobić z kamienia występującego w okolicy (łupki fliszowe?) Ale czy będzie potrzebna podpora z betonu - to będzie zależało od wielkości murka i masy ziemi, którą musiałby podtrzymywać. murek z kształtek betonowych (tzw. gazony) można zrobić w miejscu, gdzie będzie on niewidoczny z ogrodu - np. podtrzymujący skarpe od strony ulicy (bo zasłonięty będzie świerkami. http://1.bp.blogspot.com/_PQa8GFJ6tDo/TFrTFsmGqbI/AAAAAAAACI4/rWI-Yuzhm7Y/s1600/stonewall0.jpg http://1.bp.blogspot.com/-7h7_TuCez8o/TV1k8TVQYGI/AAAAAAAAARI/Re10UGgHyGw/s1600/widok+na+mur.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dac jej czas na regeneracje? Trochę to potrwa, przetrwało niewiele zielonych igieł. Jesteś pewna, ze w grudniu mogła zmarznąć? Grudzień był ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Elfir, mam pytanie o parocję perską. 6 m to raczej po 20-30 latach, ale czasem roczny przyrost może cię zaskoczyć. W Polsce notowano nawet 0,5 m rocznie. Ona na początku będzie rosła wszerz. W każdym razie możesz młode, niezdrewniałe gałązki podcinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 08.03.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dziękuję bardzo. Chyba jednak wezmę tą większą, bo dodatkowo piszą, że ona ma pokrój drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Trochę to potrwa, przetrwało niewiele zielonych igieł. Jesteś pewna, ze w grudniu mogła zmarznąć? Grudzień był ciepły. no wlasnie to mi tez nie pasuje, w grudniu zaczela od dolu jedna galazka a po zimie cala brazowa. nie wiem co robic , czy jakos ja reanimowac, wywalic, czy moze jakies robale albo zaraza ja zaatakowaly, juz sama nie wiem. wiosna i latem byla przesliczna, zielona, podlewana nie za mocno i regularnie, szyszek masa a teraz takie cos. kompletnie nie mam pomyslu (przelanie i mroz watpliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 czy moze jakies robale albo zaraza ja zaatakowaly, juz sama nie wiem. wiosna i latem byla przesliczna, zielona, podlewana nie za mocno i regularnie, szyszek masa a teraz takie cos. Zima robale nie żerują. Raczej wygląda na coś fizjologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 moze ja wykopac obejrzec korzenie i przesadzic w inne miejsce? choc najchetniej bym jej nie ruszala i poczekala moze odbije. pies akurat na nia tez nie robi, a ja nie umiem znalezc przyczyny brazowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 na pewno nie choroba i nie robale. Odczyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 odczyn ok 5, choc moze lepiej by bylo zakwasic, bo rh obok tez takie smetnie brazowe albo jakies grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jesli pH wynosi tyle, to nie zakwaszaj jodły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ok. to moze jednak jakis grzyb w glebie. w kazdym razie dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanko 08.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witam Elfir, cieszę się, że trafiłam do Ciebie Poszłam zobaczyć dziś moje bukszpaniki (nasadzenia ubiegłoroczne). Wyglądają koszmarnie - ogólnie brązowawe, a obrzeża listków białe Przemarzły? Co radzisz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 otrzepać z zeschniętych liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanko 09.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Dziękuję. Wykonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts