Elena76 09.09.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Elfir, coś dziwnego dzieje się z moimi dąbkami od około dwóch tygodni mają takie liście http://foto0.m.onet.pl/_m/0eb7c75272b55fb3df74b2b8a1e7ba98,10,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/28116e432e5073a2cfcfb05888384552,10,19,0.jpg Co im może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Mączniak prawdziwy - jest na ten temat już watek , chyba w "choroby drzew" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 09.09.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 dzięki, idę poczytać, może jest na to jakiś sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 10.09.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 hej czy mogę wykorzystać wodę z basenu rozporowego do podlania nowych nasadzeń i nie tylko-do wody co jakichś czas był dosypywany chlor w odpowiednich ilościach-troche szkoda wylac prawie 3 tys litrów ale jak maja się wszystkie roslinki od niej zmarnowac to mniejsza szkoda bedzie wylanie tej wody proszę o rade ,moze ktoś tak robił i ma doswiadczenie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 10.09.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 chlor sie ulatnia, dlatego dosypuje sie go co jakis czasmozesz podlewac jezeli nie byl chlorowany przez min 7 dnia jak chcesz miec 100% pewnosc poczekaj az woda zzielenieje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Mozna wykorzystać, jesli, tak jak pisała madwo, chlor nie był ostatnio wsypywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 11.09.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Mozna wykorzystać, jesli, tak jak pisała madwo, chlor nie był ostatnio wsypywany. Hej Mam do ciebie pytanie. Co mogła bys mi doradzić na obsadzenie dookoła działki (120mb). Zastanawiam się nad thujami ale chciałbym rozwazyć też jakieś inne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Jestem złym adresem, jeśli chodzi o porady w sprawie żywopłotów żywotnikowych. Żywopłot jest ok, jeśli: brak miejsca, trzeba koniecznie osłonic jakiś fragment. Ale cały ogród? Na forum jest mnóstwo watków w których wypowiadałam się przeciwko idei sadzenia żywotników wzdłuż całego ogrodzenia, jak leci. Nie chce mi się powtarzać, ale np. tutaj masz alternatywę:http://forum.muratordom.pl/zywoplot-nieformowany-szukam-inspiracji,t119886.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 11.09.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Czy jest jakiś preparat interwencyjny zwalczający rdzę na porach oprócz Amistaru 250 SC, który ma 20 dni karencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 nie ma już sensu zwalczanie. Środki chemiczne stosuje się do lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 11.09.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Elfir, bardzo Cię proszę o poradę jak ukształtować koronę wiąza. Kupiłam odmianę Camperdownii szczepioną na pniu 180 cm. Drzewko na razie ma 2 gałązki o długości ok. 50 cm (każda w inną stronę). Jak to drzewko ukształtować na parasol? Przycinać, podtrzymać czymś? Jak korygować jego kształt? Kiedy: wiosną czy jesienią? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 11.09.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 nie ma już sensu zwalczanie. Środki chemiczne stosuje się do lipca. Rdza porów wystąpiła u mnie 4 dni temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Elfir, bardzo Cię proszę o poradę jak ukształtować koronę wiąza. Kupiłam odmianę Camperdownii szczepioną na pniu 180 cm. Drzewko na razie ma 2 gałązki o długości ok. 50 cm (każda w inną stronę). Jak to drzewko ukształtować na parasol? Przycinać, podtrzymać czymś? Jak korygować jego kształt? Kiedy: wiosną czy jesienią? A. Możesz podciąć mu pędy, ale wiosną (teraz to i tak nie puści). Zacznie puszczać pędy z pąków śpiących. Drzewko tworzy parasol samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 12.09.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Możesz podciąć mu pędy, ale wiosną (teraz to i tak nie puści). Zacznie puszczać pędy z pąków śpiących. Drzewko tworzy parasol samodzielnie. Dzięki. Jak bardzo je przyciąć? Będę dążyć do takiego szerokiego otwartego parasola, nie dopuszczając początkowo do zwisania gałęzi. Drzewo ma stworzyć jak najszerszy parasol nad kąpieliskiem dla dzieci. Dlatego pytam przy którym pąku ciąć gałęzie i czy można przycinać je więcej niż raz w roku? Czy ma to jakiś sens? Czy przyśpieszy zagęszczanie tego parasola? Czy wiąz rośnie tak szybko jak wierzba, tzn. czy ma takie duże przyrosty w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 12.09.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Mozna wykorzystać, jesli, tak jak pisała madwo, chlor nie był ostatnio wsypywany. dziekuję bardzo -wiec od dzisiaj konewka w ruch,a moze pompa była by lepsza,zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Wiesz, jak chcesz mieć konkretną rozpiętość szybciej niż za 30 lat to musisz zrobić konstrukcję podpierającą pędy. Wiąz nie rośnie zbyt szybko. Podetnij pędy o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 12.09.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Dzięki Elfir, u mnie wszystko rośnie jak szalone, więc może i wiąz zrobi dla nas wyjątek? Mam dla Ciebie jeszcze jedno pytanie w zanadrzu, ale jeszcze nie wymierzyłam dokładnie rabaty. Będzie to nieco zagmatwane, więc muszę dobrze pomyśleć zanim zadam Ci to pytanie Pzdr, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 12.09.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Aha i jeszcze pytanie o klon flamingo. Mam takiego dość wysokiego, ok. 3 m, ale ma bardzo niekształtną i ażurową koronę. Czy można go jakoś zagęścić, przyciąć?ma tak z 5 gałęzi głównych, ale na nich dużo pustych miejsc, drobne gałązki i kępki liści raczej na końcach. Taka sierotka była kupiona, bo stał w kącie i umierał. Czy skrócić je jakoś wiosną? Mam chęć ciachnąć je tak o połowę lub nawet więcej, ale nie wiem czy on to przeżyje. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 tak, mozna mu ukształtowac koronę. Ale lepiej nie ciąc na wiosnę, tylko latem. Ostatnie cięcie na koniec sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 16.09.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Elfir mam pare pytań1. Kiedy moge przesadzić maliny w inne miejsce?2. Chciałabym wkopać cebulki tulipanów w koło drzew (deby) co zrobić aby dało sie tam kosić trawę? zdjąć darń i położyć folie? Obsypać korą? nie wiem...3. Jakie odmiany winogron polecasz i kiedy je sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts