Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej :lol:

czy mogę wykorzystać wodę z basenu rozporowego do podlania nowych nasadzeń i nie tylko-do wody co jakichś czas był dosypywany chlor w odpowiednich ilościach-troche szkoda wylac prawie 3 tys litrów ale jak maja się wszystkie roslinki od niej zmarnowac to mniejsza szkoda bedzie wylanie tej wody

proszę o rade ,moze ktoś tak robił i ma doswiadczenie :lol: :lol: pozdrawiam

Jestem złym adresem, jeśli chodzi o porady w sprawie żywopłotów żywotnikowych.

Żywopłot jest ok, jeśli: brak miejsca, trzeba koniecznie osłonic jakiś fragment. Ale cały ogród?

Na forum jest mnóstwo watków w których wypowiadałam się przeciwko idei sadzenia żywotników wzdłuż całego ogrodzenia, jak leci. Nie chce mi się powtarzać, ale np. tutaj masz alternatywę:

http://forum.muratordom.pl/zywoplot-nieformowany-szukam-inspiracji,t119886.htm

Elfir, bardzo Cię proszę o poradę jak ukształtować koronę wiąza. Kupiłam odmianę Camperdownii szczepioną na pniu 180 cm. Drzewko na razie ma 2 gałązki o długości ok. 50 cm (każda w inną stronę). Jak to drzewko ukształtować na parasol? Przycinać, podtrzymać czymś? Jak korygować jego kształt? Kiedy: wiosną czy jesienią?

A.

Elfir, bardzo Cię proszę o poradę jak ukształtować koronę wiąza. Kupiłam odmianę Camperdownii szczepioną na pniu 180 cm. Drzewko na razie ma 2 gałązki o długości ok. 50 cm (każda w inną stronę). Jak to drzewko ukształtować na parasol? Przycinać, podtrzymać czymś? Jak korygować jego kształt? Kiedy: wiosną czy jesienią?

A.

Możesz podciąć mu pędy, ale wiosną (teraz to i tak nie puści). Zacznie puszczać pędy z pąków śpiących. Drzewko tworzy parasol samodzielnie.

Możesz podciąć mu pędy, ale wiosną (teraz to i tak nie puści). Zacznie puszczać pędy z pąków śpiących. Drzewko tworzy parasol samodzielnie.

Dzięki. Jak bardzo je przyciąć? Będę dążyć do takiego szerokiego otwartego parasola, nie dopuszczając początkowo do zwisania gałęzi. Drzewo ma stworzyć jak najszerszy parasol nad kąpieliskiem dla dzieci. Dlatego pytam przy którym pąku ciąć gałęzie i czy można przycinać je więcej niż raz w roku? Czy ma to jakiś sens? Czy przyśpieszy zagęszczanie tego parasola? Czy wiąz rośnie tak szybko jak wierzba, tzn. czy ma takie duże przyrosty w roku?

Aha i jeszcze pytanie o klon flamingo. Mam takiego dość wysokiego, ok. 3 m, ale ma bardzo niekształtną i ażurową koronę. Czy można go jakoś zagęścić, przyciąć?ma tak z 5 gałęzi głównych, ale na nich dużo pustych miejsc, drobne gałązki i kępki liści raczej na końcach. Taka sierotka była kupiona, bo stał w kącie i umierał. Czy skrócić je jakoś wiosną? Mam chęć ciachnąć je tak o połowę lub nawet więcej, ale nie wiem czy on to przeżyje.

A.