rene161 15.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Dzięki bardzo jestem wam wdzięczna za cenne wskazówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 15.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Elfir, w jakich odległościach od siebie powinnam sadzić w żywopłocie sosny Molette i jałowiec chiński Spartan, żeby nie było im za ciasno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 One mają około metra średnicy. Więc coś około 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Mam radę dla ciebie - bądź cierpliwa. Ogród nie powstaje w ciągu dwóch-trzech lat (chyba, że sadzisz duże egzemplarze). Oczary słabo tolerują cięcie, bo wolno rosną (czyli wolno regenerują). A powinny rosnąc w miejscu słonecznym lub półcienistym, w glebie lekko kwaśnej lub obojętnej. Róże możesz ciachnąc nawet przy ziemi - i tak odbije. Dzięki Elfir. Czyli oczar nie sobie spokojnie rośnie. Jeść dostanie razem z innymi, a róże ciachnę ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 16.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Bardzo dziękuję za kolejną radę. Cięcie zostawiam do września. Brzozy były już kiedyś przycięte, ale nie tylko to jest problemem. Ostatnie lato było bardzo mokre i na działce długo stała woda. Nie wiem czy to było przyczyną, ale drzewa miały bardzo mało liści i widać było że są w kiepskiej kondycji. Jeśli przetrzymały zimę i nie wypadną mi tego roku, zamierzam je przyciąć. Liczę na to, że to je wzmocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 16.03.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Czy mogę posadzić w tym miejscu cyprysiki lawsona columnaris , czytałam o nim to ma on male wymagania glebowe , a ja bym chciala zagospodarować ten kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Czy jeden z nich nie stoi dokładnie w świetle furtki?Nie twórz nigdy symetrycznych nasadzeń jeśli nie zamierzasz mieć geometrycznego stylu! Wygląda to okropnie!Masz duża działkę a dziubiesz w niej miniaturowe krzaczki których w ogóle nie widać, zamiast zrobić zamaszyste nasadzenie z dużych roślin w dużych grupach. Zobacz jakby to wyglądało z zagajnikiem z brzóz i klonów cynamonowych, z grupą świerków podsadzonych tawułą "Goldmund" i kosodrzewinami, z leszczyną południową Purpurea i pasem pęcherznicy lub tawuł, z rabatą pod domem której głównym elementem dekoracyjnym może być przycinana sosna:http://images41.fotosik.pl/1380/07ed2aa6f8999caagen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 16.03.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Podoba mi się , ale co zrobić z tymi roślinkami które już są . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 16.03.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Jeśli chodzi o furtkę to zostanie przeniesiona obok bramy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.03.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Podoba mi się , ale co zrobić z tymi roślinkami które już są . . aż tak dużo nie masz.... część da się wkomponować część dać za furtkę - jeśli można, rozdać znajomym...... albo z ulgą przyjąć, że coś zmarzło wiem coś o tym wierz mi, że przy zrobionym projekcie (w moim wypadku - właśnie się robiącym) tez ma się przyjemność kupowania roślin - a przy okazji wiadomo, że będzie to miało ręce i nogi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 16.03.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Na pewno masz rację , ale o projekcie na razie mogę pomarzyć z wiadomych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 rene - co zrobić z istniejącymi roślinami przecież ci napisałam: pogrupować wg. wymagań i złożyć w kompozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 18.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam Elfir, proszę podpowiedz co posadzić : Z przodu domu z jedne jstrony chciałbym coś posadzić , aby nie było tak pusto jest to pas zieleni o szer.4 metrów i długości 30 metrów , granica między sąsiadem myślałem o jakiś ozdobnych drzewkach nie wysokich lub krzewach rosnących na szerokość . Miejsce sadzenia : glina z ziemią . polowe tego pasa ziemi jest słoneczna , druga cześć jest między budynkami więc jest cień ,mroźne zimy .Bardzo proszę o poradę co posadzić czyli coś do słońca i cienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Spójrz na przyklejony temat w tym dziale: "Zestawienia roślin" - masz tam wypisane rośliny na gleby gliniaste. Szerokość 4 m to sporo, można założyć ciekawą rabatę a nie żywopłot Edytowane 18 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 18.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Dziękuje za podpowiedz, ale chyba się źle się wypowiedziałem , jak nie chcę całości obsadzać. Ja chcę tylko na tym pasie , na środku w rzędzie co kilka metrów posadzić jakieś piękny krzew lub drzewko kolorowe tylko nie wiem jakie ?http://pokazywarka.pl/pv0x1i/W miejsce tych czarnych kropek tam chciałem posadzić te krzewy i drzewka tak na środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Wybierz coś, co ci się podoba z tego zestawienia, które opublikowałam. Ale jakoś sobie nie wyobrażam takiego szpaleru wzdłuż płotu z pojedynczo rozmieszczonych krzewów lub drzewek. A co z pustą przestrzenią za tymi krzewami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 18.03.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) to jest tak że sąsiad z drugiej strony płoty ma obsadzone tyje po całej długości tego naszego terenu, tak więc nie trzeba już nic do zasłonienia, chcę tylko posadzić coś ładnego kolorowego aby ładnie wyglądało koło domu .Jeszcze mam pytanie na przyszłość do jakich gleb mogę zaliczyć swoją ,tzn :1. przód domu mam kamień później glina i na to ziemia ?2. z tyłu domu mam kamień i ziemia - za płotem mam rzekę dlatego w ogrodzie jest tylko może 10 cm ziemi a potem same kamienie? Edytowane 18 Marca 2012 przez tomek6401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak się nazywa ten kwiatek, po prawej stronie (jasno zielony - srebrzysty) zapomniałam http://systemc.pl/domek/2011/06/kapusta2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 18.03.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak się nazywa ten kwiatek, po prawej stronie (jasno zielony - srebrzysty) zapomniałam To jest czyściec wełnisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Aaaaa właśnie - coś mi ta wełna po głowie chodziła. Dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts