Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir doradź co? a ja się pod stosuję , twoje rady są bardzo dla mnie cenne .Żywotniki na razie mają 1m wysokości , myślałam o krzewach tylko nie wiem jakich , żeby ładnie wyglądały . Jak je sadzić w jakich odległościach od żywotników. Na razie są jeszcze duże przerwy między nimi i nieciekawie to wygląda .

Witam serdecznie po baaaaaaaaaaardzo długiej nieobecności i jak zwykle jak "trwoga to do ...Elfir i do doświadczonych Forumowiczów"

Kochana Elfir ponawiam moje zapytanie o koncepcje rabaty narożnej - reprezentatywnej na froncie domu od strony płd.nasłonecznionej non top.

Rabata wielkości 10m/3m w najdłuższym i najszerszym miejscu.Nie muszę się odgradzać.Póki co - drogi "normalnej" nie będzie, jak narazie odbywają się tam piesze wycieczki w kierunku lasu.W miejscu rabaty ziemia piaszczysto-gliniasta + nawieziona warstwa dobrej ziemi.

Ogród w stylu swobodnym i praktycznym.

Domek o bryle rozłożystej kolor wanilia,kostka Libet Piccola beż-kasztan na obwódkach.

Marzy mi się ogród z rabatami zmieniającymi się wraz z porą roku-ciekawy.Iglaki,krzewy,pachnące kwiaty w kolorach żółci, fioletu,niebieskiego,bieli,czerwieni - czyli wszystko, co pasuje do koloru elewacji.

Dla przypomnienia wkleję szkic działki z zaznaczonym miejscem rabaty, a może zdjęcie od str.drogi.

Będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki i propozycje

Dziękuję i pozdrawiam

Sabina (mama w tej chwili już 2,5 letniego Wiktora)

rabata-front.jpg

szkic.jpg

Edytowane przez aniołek77

Ja się zastanawiam co mam zrobić po kolei. Działkę mam prawie 3 tys metrów. W tym roku planujemy zrobić ogród, kostkę i ogrodzenie. Czy zacząć od projektu ogrodu i taki projektant projektuje też ścieżki i podjazd? Czy zacząć od projektu kostki a ogród wpasować w to co zostanie? Pan od kostki mówi, że może wyrównać całość. Od ogrodu specjalisty jeszcze nie mam.

witam

Czeka nas w najbliższym czasie najtrudniejsze zadnie , czyli zaplanowanie ogrodu. Zaczęliśmy juz coś działać, nawieźliśmy ziemię, która nam ładnie rozgarnięto spychaczem. Teraz nie wiemy, jaka kolej. W czwartek ma przyjść fachowiec od podmurówki ogrodzeniowej i co dalej? ogrodzenie, kostka i nasadzenia ?

Nie mam pojęcia zupełnie jakie rosliny gdzie posadzić. Wiem tylko, że chciałabym: bez, jaśmin, róże, trochę pasujących do tego zestawu iglaków. Elfir ogrodniczko nasza doradzisz coś?

Elfir doradź co? a ja się pod stosuję , twoje rady są bardzo dla mnie cenne .Żywotniki na razie mają 1m wysokości , myślałam o krzewach tylko nie wiem jakich , żeby ładnie wyglądały . Jak je sadzić w jakich odległościach od żywotników. Na razie są jeszcze duże przerwy między nimi i nieciekawie to wygląda .

Ale jakie chcesz? Wysokie? Niskie? Kwitnące? zimozielone? Czy żywotniki rzucają cień na ogród czy poza niego?

cyprysik Lawsona mam takich 10 szt. wsadzonych w tamtym roku. Zawinięte były włókniną a teraz część zrobiła się brązowa mówiąc delikatni suchawa.Czy on są do uratowania czy mogę już je sobie darować?

aha.Gosia ma przypomniała sobie ,że gdy je sadziliśmy niektóre miały cięte korzenie.

Będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki i propozycje

Ja bym rozplanowała to mniej więcej tak:

http://images38.fotosik.pl/1433/d903f121cee17c89.jpg

Przy czym narożnik, jeśli nie potrzeba osłaniać wnętrza działki, można obsadzić pęcherznicą i wysokimi trawami ozdobnymi.

Albo zrobic tam wrzosowisko.

W każdym razie im dalej od obserwatora tym plamy roślin muszą być większe.

Tutaj w galerii tej firmy masz proste nasadzenia, które łatwo samemu odtworzyć:

http://www.ogrody-projekty.com.pl/

Ja się zastanawiam co mam zrobić po kolei. Działkę mam prawie 3 tys metrów. W tym roku planujemy zrobić ogród, kostkę i ogrodzenie. Czy zacząć od projektu ogrodu i taki projektant projektuje też ścieżki i podjazd? Czy zacząć od projektu kostki a ogród wpasować w to co zostanie? Pan od kostki mówi, że może wyrównać całość. Od ogrodu specjalisty jeszcze nie mam.

Projektant może zarówno zaprojektować ścieżki, podjazdy, jak i wpasować ogród do tego co jest.

Najlepiej zamawiać projekt przed budową (w przypadku działek o nietypowym układzie, na stokach) lub na etapie stanu surowego, kiedy jeszcze można wyprowadzić niezbędne instalacje z domu (np. woda, prąd)

witam

W czwartek ma przyjść fachowiec od podmurówki ogrodzeniowej i co dalej? ogrodzenie, kostka i nasadzenia ?

Nie mam pojęcia zupełnie jakie rosliny gdzie posadzić. Wiem tylko, że chciałabym: bez, jaśmin, róże, trochę pasujących do tego zestawu iglaków. Elfir ogrodniczko nasza doradzisz coś?

Ale co mam doradzić? Nie znam gleby, działki, rabat na których chcesz to sadzić.

Musisz mieć projekt. Nie musi to być projekt od specjalisty. Sama możesz sobie rozplanować strefy w ogrodzie, kształt rabat - na papierze milimetrowym, w skali 1:100.

Potem nasadzenia - zależnie od gleby i ilości światła w danym miejscu. Przy czym trzeba zwrócić uwagę, że wysoka roślina posadzona na południowej granicy ogrodu rzuca cień na ogród i posadzone pod nią rośliny!

cyprysik Lawsona mam takich 10 szt. wsadzonych w tamtym roku. Zawinięte były włókniną a teraz część zrobiła się brązowa mówiąc delikatni suchawa.Czy on są do uratowania czy mogę już je sobie darować?

.

otrzepać. Jeśli nie uschły całkowicie to się zregenerują.

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem jak się załącza pdfy. Dzisiaj dostałam projekt kostki. Na pierwszy rzut oka mi się podoba ale kompletnie się na tym nie znam i mogę nie mieć dystansu:)

Elfir co proponujesz pod krzaczki? Kora mi się podoba tylko zaraz po wysypaniu. Później przy silnym wietrze lata po całej działce, widać czarną włókninę. Nie podoba mi się to. Kamyczki? Może coś jeszcze innego?

salateria - na forum możesz jedynie dać pliki z rozszerzeniem .jpg. Możesz sobie zrobić "print screen" pdf-a i edytować go w paincie.

Pod krzaczki ja proponuję rośliny okrywowe zamiast włókniny.

Kora lata po działce, gdy jest jej za mało i szybko się przesusza lub gdy lezy na śliskiej włókninie.

Elfir ,mam problem z rabatą przed domem,jest od południowej strony,widok z okna kuchennego.

Ziemia raczej gliniasta wymieszana z piaskiem.

To jest fotka podglądowa.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=20886&d=1282597172

Chciałabym aby został modrzew i lawendy ,które są pod ogrodzeniam,a i jest tam wawrzynek którego mi poleciłaś.

myślałam ,aby dać tam może berberysa,kosodrzewine,jałowca.....sama już nie wiem?

Już któryś raz będę zmieniała rabate:(

Może ty coś mi podpowiesz?

Elfir ,mam problem z rabatą przed domem,jest od południowej strony,widok z okna kuchennego.

Ziemia raczej gliniasta wymieszana z piaskiem.

Problemem rabaty jest jej złe zaplanowanie - nasadzenie symetryczne z drzewek. Lawenda schowana gdzieś z tyłu za chwilę zostanie zasłonięta przez rośliny.

Sens wawrzynka był tylko i wyłącznie, gdybyś utrzymała śródziemnomorski charakter nasadzenia - miał być na pierwszym planie rabaty przed lawendami, o ile pamiętam.

Chciałaś, widzę, naśladować nasadzenia Toli, z tym żwirkiem i kulistymi żywotnikami. A to kłóci się z tym co jest pośrodku.

Edytowane przez Elfir

Elfir, zapomniałem, że od południa nie mogę posadzić wysokich drzew ze względu na ocienianie. Co prawda dom (od strony tarasu) zaczyna się 40m od ogrodzenia, trochę wcześniej garaż. Zależy mi na dobrej osłonie, bo od południa biegnie droga asfaltowa. Wjazd robię drogą utwardzoną od wschodu.

Odległość od domu do ogrodzenia spora, ale jeśli posadzę wysokie drzewa, ocienię część strefy rekreacyjnej. Co radzisz?

zrobione:) lepszy rysunek zrobiłby uczeń pierwszej klasy:)))

Jak wyjeżdżasz z garażu? Bo na rysunku brak jest jakiejkolwiek skali, ciężko mi ocenić funkcjonalność.

Wydaje mi się, że brakuje ścieżki w okolice tarasu z budynku gospodarczego.

Gdzie jest śmietnik?

Co to za ścięcie na tarasie?

Jak jest umiejscowiona furtka względem bramu? Pytam bo chodzik pieszy kończy się prawie na środku wjazdu. Chyba, że to tylko taki pas kostki.

Zanim zdecydujesz się na tę wersję, weź ją narysuj patykiem na ziemi i przejdź się ścieżkami - czy sa wygodne, czy maja optymalną szerokość, czy wiodą wprost do celu i nie ma pokusy skracania drogi.

Odległość od domu do ogrodzenia spora, ale jeśli posadzę wysokie drzewa, ocienię część strefy rekreacyjnej. Co radzisz?

posadzić wysokie drzewa. Latem cień nie będzie za długi a zimą z częsci rekreacyjnej korzystać nie będziesz.