Elfir 20.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Drzewek już nie ma Może tak: http://images40.fotosik.pl/1434/34332764000fa68fgen.jpg mała choinka - strzyżony świerk lub jodła koreańska dwie kolumny - cis kolumnowy (np. "Krakus") lub żywotnik (nie wiem jak duża jest ta rabata) trawa - miskant Gracilimus z tyłu - hortensja limelight lub anabelle czerwone łukiem - mała krzewuszka np. "Black & White", "Cappucino" żółte - biota wschodnia "Aurea Nana" pod nimi i pod modrzewiem - zimozielona turzyca np. Carex flacca kulka obok miskanta - cyprysik groszkowy "Snow White" albo inny iglak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 A jodła da radę na glinie od północnej strony? Ona chyba woli więcej słońca Jak cień to strzyżona choina kanadyjska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 20.03.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Jak cień to strzyżona choina kanadyjska Przy tym zostanę pewnie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.03.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 cos tam nabazgrałam, na planie działki, tylko nie wiem czy dane rośliny ''polubią dane miejsca''. np: jaśmin od północno-zachodniej strony, czy róże od północy? ot dylematy laika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 20.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Elfirku chciałam jakieś kwitnące krzewy ,żywotniki mają dopiero 1m wysokości dlatego nie chcę posadzić czegoś co je przerośnie .Cień pada na zewnątrz działki .Czy mozna posadzić coś jeszcze pod krzewy , ponieważ wysypałam korę pod żywotniki , ale ciągle jej ubywa i brzydko to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 cos tam nabazgrałam, na planie działki, tylko nie wiem czy dane rośliny ''polubią dane miejsca''. np: jaśmin od północno-zachodniej strony, czy róże od północy? ot dylematy laika. Róże potrzebują pełnego słońca. Jaśminowiec urośnie nawet w cieniu, ale będzie słabiej kwitł. Lilak potrzebuje słońca, ewentualnie półcienia. Iglaki, poza cisami i choinami z reguły preferują pełne słońce. Półcień znoszą cyprysiki i żywotniki. Jest jeszcze taki iglak - mikrobiota, która rośnie w każdych świetlnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Elfirku chciałam jakieś kwitnące krzewy ,. Jak niskie i ma kwitnąc to: tawuła japońska, krzewuszki (niskie odmiany), żylistek wysmukły (Deutzia garcilis), karłowe forsycje (np. odmiana "Boucle d'or", "Maluch"). Poza tym byliny: piwonie, floksy, rudbekie, jezówki, pysznogłówki. A także róże okrywowe czy hortensje "anabelle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 21.03.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dziękuję Elfir.Właśnie o taki ogólny pogląd mi chodziło.1/A jeżeli chodzi o te drzewa dające cień, może być np.katalpa,wiśnia.Które z takich drzew szybko rosną i nie są później za duże?2/Czy mogę wykorzystać i podczepić się pod te krzewy kwitnące, które wymieniłaś u rene161?3/Czy w tej rabacie od ulicy, narożnej mogę zastosować np. stopniowanie iglakami? tzn. jako dominantę jakiś większy,ale nie za duży (mógłby wówczas pełnić rolę zew. drzewka bożonarodzeniowego, a później jakieś cyprysy, strzeliste Blue Arow, następnie coś z form kulistych i na końcu coś płożącego, a pomiędzy wysadzone sezonowe kwiaty?Nie mam pojęcia jakby to wyglądało?Brak kompletnie wizji przestrzennej.Proponowałaś wrzosowisko,ale o tym myślałam bardziej na tyłach domu lub właśnie gdzieś przy przejściu na tył domu, wydaje mi się, że z przodu jak dla mnie byłoby za smutno.Chyba, że jeszcze te iglaczki i podsadzone dużymi plamami wrzosów i wrzośców.Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 21.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzięki.Elfir a polecisz jakąś szkółkę roślin, która sprzedaje przez internet, czy raczej lepiej szukać i kupować w okolicznych szkołach, gdzie można pomacać, wybrać, obejrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 21.03.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Juka wymaga pełnego słońca i nie toleruje kwaśnej ziemi. Wręcz przeciwnie, wymaga zasadowej. A więc diametralnie różne wymagania wodne, glebowe, słoneczne i sama wielkość rośliny. Porównywanie juki z różanecznikiem to jak porównywanie konia z samochodem - kompletnie inny rodzaj transportu Hmmm... dzięki za potwierdzenie wymagań dla juki, choć twojego porównania nie bardzo rozumiem co miałoby być koniem a co samochodem ;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzięki. Elfir a polecisz jakąś szkółkę roślin, która sprzedaje przez internet, czy raczej lepiej szukać i kupować w okolicznych szkołach, gdzie można pomacać, wybrać, obejrzeć? Hej, jest taki wątek na Forum o szkółkach. Ja tam i w wątku o trawach umieszczałam moją listę sprawdzonych szkółek internetowych. Też możesz skorzystać. Pisałam co, w której kupowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 21.03.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Hej, jest taki wątek na Forum o szkółkach. Ja tam i w wątku o trawach umieszczałam moją listę sprawdzonych szkółek internetowych. Też możesz skorzystać. Pisałam co, w której kupowałam. cześć pesteczko to ja też idę sobie zapisać dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 21.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Elfir podcinać już pięciorniki i jak dużo?Drugie pytanie dotyczy irgi płożącej.Teraz ma brązowe listki,trzeba ją jakoś podcinać? Edytowane 21 Marca 2012 przez aniołek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Elfir, ja też zapytam Po raz pierwszy barwinek ma po zimie wszystkie listki brązowe. Czy jak go ciachnę nisko nad ziemią to będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 21.03.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 i ja magnolia ma pęknięty pień - da się ją uratowac? Poza tym wygląda dobrze,pąki ma.I jeszcze - z trzech stron działki mam pola, wiecznie jakieś chwasty itp. przerastają na moją działkę i ktoś podpowiedział mi,żebym wokół działki,za płotem obsypała ziemię solą - na cmentarzach tak sobie radzą z chwastami podobno,tylko czy ta sól nie zaszkodzi roślinom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzięki. Elfir a polecisz jakąś szkółkę roślin, która sprzedaje przez internet, czy raczej lepiej szukać i kupować w okolicznych szkołach, gdzie można pomacać, wybrać, obejrzeć? Przez internet płacisz za duża roślinę a przesyłają małą - to częsta praktyka. Osobiście wolę obejrzeć, co kupuję. Ja mam łatwiej, bo kupuję na firmę bezpośrednio w szkółce. Niestety niektóre sklepy ogrodnicze mają ogromne narzuty. IMHO trzeba byłoby poszukać szkółki sprzedającej w detalu - zdarzają się takie, np. Hortulus w Dobrzycy. Albo uzbierać większą kwotę i kupić jako odbiorca hurtowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Hmmm... dzięki za potwierdzenie wymagań dla juki, choć twojego porównania nie bardzo rozumiem co miałoby być koniem a co samochodem ;-/ Nie ma znaczenia - koń nie jest lepszy od samochodu ani samochód od konia - to po prostu odmienne filozofie transportu. Podobnie z twoim różanecznikiem i jukką - odmienne filozofie odtworzenia środowiska. Nie ma znaczenia czy coś jest lepsze czy gorsze, bo te rośliny sa po prostu zbyt różne, nie da się ich porównywać, czy stosować zastępczo. Jeśli masz cień i kwaśną, próchniczną glebę to nigdy nie będziesz miał ładnej jukki i odwrotnie - mając słońce i zasadową, przepuszczalną glebę nigdy nie będziesz miał ładnego różanecznika. Edytowane 21 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 1/A jeżeli chodzi o te drzewa dające cień, może być np.katalpa,wiśnia.Które z takich drzew szybko rosną i nie są później za duże? Nie ma co bać się duzych drzew - od czego jest sekator Wiśnia "Kanzan" i katalpa to max 6-8 m 2/Czy mogę wykorzystać i podczepić się pod te krzewy kwitnące, które wymieniłaś u rene161? Nie rozumiem was i waszego podejścia do obsadzania ogrodu. Ja po prostu wypisałam co kwitnie. A i tak to nie sa wszystkie kwitnące krzewy, wymieniłam najpospolitsze. Nie lepiej zamiast tak na łapu capu i bez pomysłu, jednak przemyśleć sobie co chce się posadzić? 3/Czy w tej rabacie od ulicy, narożnej mogę zastosować np. stopniowanie iglakami? tzn. jako dominantę jakiś większy,ale nie za duży (mógłby wówczas pełnić rolę zew. drzewka bożonarodzeniowego, a później jakieś cyprysy, strzeliste Blue Arow, następnie coś z form kulistych i na końcu coś płożącego, a pomiędzy wysadzone sezonowe kwiaty?Nie mam pojęcia jakby to wyglądało?Brak kompletnie wizji przestrzennej. Wpisz sobie do google grafika "rabata z iglakami", "Conifer garden" - obejrzyj sobie kompozycje i najwyżej je skopiuj. Jak nie będziesz umiała rozpoznać gatunku i odmiany to kup sobie katalog drzew i krzewów. W każdym razie posadzone przy ogrodzeniu drzewa będą rzucać cień wgłąb działki, a więc gatunki posadzone pod nimi muszą znosić to zacienienie! Proponowałaś wrzosowisko,ale o tym myślałam bardziej na tyłach domu lub właśnie gdzieś przy przejściu na tył domu, wydaje mi się, że z przodu jak dla mnie byłoby za smutno.Chyba, że jeszcze te iglaczki i podsadzone dużymi plamami wrzosów i wrzośców. Co o tym myślisz? Co myślę, to napisałam - jak nie musisz się osłaniać to dobre miejsce na wrzosowisko. Ale wrzosowisko to nie mała kępka wrzosów tylko kilkadziesiąt sztuk wrzosów, wrzośców, dabecji + trawy ozdobne + brzozy + iglaki + żarnowce i szczodrzeńce, jak tu: http://www.ogrodynaturalne.pl/ogrody.php?m=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Elfir podcinać już pięciorniki i jak dużo? Drugie pytanie dotyczy irgi płożącej.Teraz ma brązowe listki,trzeba ją jakoś podcinać? Pięciornik jak tawuła japońska - możemy ciąć nisko, wówczas jest niższy, ale bardziej gęsty. Irga zrzuci liście i wypuści nowe. Ciąc tylko jak włazi na trawnik, ścieżki czy inne rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Elfir, ja też zapytam Po raz pierwszy barwinek ma po zimie wszystkie listki brązowe. Czy jak go ciachnę nisko nad ziemią to będzie dobrze? Wypuści nowe, nie trzeba ciąć. Dopiero jak zacznie wypuszczać to zobaczysz czy ktoryś pęd jest martwy czy nie - w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts