pestka56 21.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wypuści nowe, nie trzeba ciąć. Dopiero jak zacznie wypuszczać to zobaczysz czy ktoryś pęd jest martwy czy nie - w maju. OK. Niech sobie radzi Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Na forum albumy nie mają rozszerzenia .jpgDlatego po skopiowaniu adresu na końcu musisz to dopisać http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107290&d=1332367438.jpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Elfir, ja kilka słów o szkółkach wysyłkowych. Czasem warto skorzystać z dobrodziejstw sprzedaży wysyłkowej, szczególnie, gdy nie wszystkie chciejstwa da się zaspokoić w szkółkach w bliskiej okolicy.Sporo roślin kupiłam i różnie to bywało. Rzadko kupowałam duże, jeśli dużymi można nazwać liściaste drzewka o wysokośći 1,5m (wiśnia Kanzan). Zdarzyły się niewypały i te szkółki natychmiast wykreśliłam z mojej listy. Dobre zakupy przez internet to byliny, cebulowe i różne krzewy, które kupowałam małe (np. berberysy, derenie, trzmieliny, pigwowce, róże, kalmie, borówka amerykańska). Listę szkółek, które sprawdziłam umieściłam w temacie: Czy macie namiary na sklepy internetowe-ogrodnicze? w 61 poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 tak, tylko z tego co widzę np. po cenach allegro - w szkółkach jest taniej, albo w tej samej cenie sprzedaje się roślinę większą.Przykładowo hortensja Limelight - na allegro za 23 zł, w szkółkach za 13 zł. Oczywiście, że są rośliny, których w okolicy nikt nie produkuje i trzeba je zamówić. Ale większość drzew i krzewów wolałabym kupić na miejscu. bylin i traw w to nie wliczam, bo i tak sa małe, więc łatwe w transporcie i pakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No, właśnie allegro to takie cenowe oszustwo. Ja też od tego zaczęłam, ale teraz kupuję tylko środki ochrony i podobne. Rośliny internetowo tylko za znanych mi już miejsc i nie z allegro. Też mam taki przykład – rododendrony na allegro 40 zł albo więcej i oczywiście kot w worku. Moje od Ciepłuchy 40–50 cm wys. i ładnie rozkrzewione catawbijskie kupowałam w OBI za 28 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewielki1 22.03.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) A no widzisz, ja tez z tych upartych, wybaczcie za te próby (to nie miejsce na naukę)Teraz powinno się udać. Na zdjęciu szpecąca ściana muru, znajdująca się na przeciw frontowej ściany budynkuhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107312&d=1332405151.jpghttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107308&d=1332404725.jpgi zdjęcie frontu budynkuhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107315&d=1332405201.jpgi jeszcze z innej perspektywyhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107314&d=1332405187.jpg Edytowane 22 Marca 2012 przez Niewielki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Oj, Niewielki uparciuchu znowu pudło W tematach jest taki jeden do prób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewielki1 22.03.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 pestka56 a teraz widać? problem był chyba w statusie albumu był prywatny zmieniłam na publiczny i chyba będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 22.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 ja tam wszystko widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Ok widzę Edytowane 22 Marca 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Niewielki - na tak dużej działce skupienie się tylko na obsadzeniu pasa wzdłuż płotu to byłby grzech! Wjazd jest od północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.03.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir jeśli dobrze wyczytałam na muratorze to wiek drzewa 5 letniego to jest 5,5cm w obwodzie na wysokości 1,3? a 10 letnie to będzie 11cm czy do 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 mycha - niedobrze wyczytałaś. Różne drzewa rosną i przyrastają na grubość w różnym tempie. Zależy od gatunku.10 -letnia brzoza i 10-letni klon palmowy będą się różnić drastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.03.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) mycha - niedobrze wyczytałaś. Różne drzewa rosną i przyrastają na grubość w różnym tempie. Zależy od gatunku. 10 -letnia brzoza i 10-letni klon palmowy będą się różnić drastycznie. Kurczę, to ja nie wiem co to za drzewa, to jakieś samosiejki są, zrobię zdjęcie i pokażę edit: chodzi o te drzewa , mam nadzieję, że coś widać, bo zdjęcia robiłam z okna z daleka. http://img194.imageshack.us/img194/3828/drzewa004.jpg http://img263.imageshack.us/img263/9244/drzewa001.jpg Edytowane 22 Marca 2012 przez mycha.:) dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 IMHo - około 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.03.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 IMHo - około 15 lat. Czyli muszę pisać o pozwolenie? bo one na linii płotu rosną, a nie wiesz co to za drzewa? bo z drugiej strony bym chciała je zostawić, bo tak fajnie być osloniętym drzewami, czuję się tam jak w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Czyli muszę pisać o pozwolenie? bo one na linii płotu rosną, a nie wiesz co to za drzewa? bo z drugiej strony bym chciała je zostawić, bo tak fajnie być osloniętym drzewami, czuję się tam jak w lesie Mycha, rób tak jak ja. To co u mnie rosło zostawiłam. Tarnina, róże (canina) i dzikie grusze rosną wspólnie z tym co sadziłam. Dosadź jakieś szlachetniejsze, może brzozy - Elfir Ci doradzi. Trochę te dzikusy podetnij od dołu i podsadź krzewami. Wtopią się i będzie połączone z otoczeniem, a Ty nie będziesz czekać nie wiadomo ile aż ci wyrośnie duże, to co młode posadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.03.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Chyba wcięło mi wcześniejszego posta, więc zacznę od początku. Elfir, nie znam sie kompletnie na roslinach, wiec proszę o radę. Mam na działce brzozy samosiejki dosyć młode i kilka z nich chcę zostawić. Musimy nawieźć ziemi, żeby podnieść trochę poziom i tu mam pytanie czy obsypując drzewa ziemią nie zaszkodzimy im? Jest jakaś bezpieczna wysokość kiedy możemy obsypać pień? Z góry dziękuję. Pozdarwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Chyba wcięło mi wcześniejszego posta, więc zacznę od początku. Elfir, nie znam sie kompletnie na roslinach, wiec proszę o radę. Mam na działce brzozy samosiejki dosyć młode i kilka z nich chcę zostawić. Musimy nawieźć ziemi, żeby podnieść trochę poziom i tu mam pytanie czy obsypując drzewa ziemią nie zaszkodzimy im? Jest jakaś bezpieczna wysokość kiedy możemy obsypać pień? Z góry dziękuję. Pozdarwiam. Ja pamiętam Elfir napisała, że możesz obsypać 5–10 cm, nie wyżej. A jak masz młode brzózki - nie wyższe niż 1-1,5m, to obkop je na szerokość korony i przenieś w inne miejsce. Szkoda ich. Pięknie wyglądają z dereniami i obok sosen. Ja przesadzałam nawet wyższe, tylko zanim ruszą z wegetacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Czyli muszę pisać o pozwolenie? bo one na linii płotu rosną, a nie wiesz co to za drzewa? bo z drugiej strony bym chciała je zostawić, bo tak fajnie być osloniętym drzewami, czuję się tam jak w lesie to może po prostu je omiń płotem? Bezpieczniej będzie napisać wniosek o wycinkę. Nic nie kosztuje a przynajmniej jest się ubezpieczonym. Masz jakieś zbliżenie pączków i gałązek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts