Elfir 22.03.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Myślałam o bluszczu, jesień cudo! ale w zimie nie wygląda zbyt efektownie. Chyba o winobluszczu? Bluszcz jest zimozielony. Do twoich migdałków pasuje ogród wiejski. Mogłabyś im na froncie dodać strzyżony bukszpan, krzewuszkę "monet", róże okrywowe, żagwin, zawciąg, szałwia, lawendy, floksy, piwonie. Pamiętaj, że migdałki będą miały średnicę korony ok 1 m - nie będzie za wąsko na przejście? Co roku, po kwitnieniu migdałki przycina się krótko przy miejscu szczepienia *** Tutaj masz ogród założony wewnątrz obszaru otoczonego żywopłotem z cyprysików (chyba?): http://www.simplegiftsfarm.com/images/pinkbluegarden.jpg a tutaj jesczze inne: http://www.gardenvisit.com/assets/madge/eastgrove_cottage_garden_worcs/600x/eastgrove_cottage_garden_worcs_600x.jpg Edytowane 22 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir, co mam zrobić z liśćmi, które zostały na krzewach od zeszłego roku ? Na ogniku i ligustrze aureum jest pełno liści z zeszłego sezonu, są już brązowe i wyschnięte, ale się jeszcze dobrze trzymają. Zostawić je, same w końcu opadną, czy poobrywać ? Same spadną. Ale możesz usunac, jak ci przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir wjazd jest od wschodu. Masz rację miejsca jest dużo, ale póki co chciałabym zakryć najbardziej szpetne miejsca, potem stopniowo resztę. Boję się kosztów na które teraz nie jestem przygotowana. Pestka dziękuję za propozycje. Wiesz co, długo myślałam nad tujami, większość ogrodzeń w naszej okolicy jest tak właśnie obsadzona, dlatego myślałam nad czymś innym, ale chyba nie będzie wyjścia. Myślałam o bluszczu, jesień cudo! ale w zimie nie wygląda zbyt efektownie. Wasze pomysły z buszkpanem, trawami, lawendą bardzo mi się podobają, zaraz poszukam ogrodu Beth Chatto. Powiedzcie jak to się ma do migdałków, ktore dopiero co wsadziliśmy? Pomiędzy drzewkami wsadziłam dzisiaj bratki... Niewielki, ja się tu trochę mądrzę nie na swoim. Sorry Myślałam o żywotnikach posadzonych najbliżej płotu, bo one szybko go zasłonią i stanowiłyby tło dla dalszych nasadzeń. Elfir pokazała zdjęcia, na których żywotniki są choć ich prawie nie widać. ALE... płotu też nie widać Podoba mi się podsadzenie migdałków na wiejsko. Będzie pasowało do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 23.03.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Trochę gęsto masz sosen. To wszystko sa samosiejki, więc jak sie zasiały tak rosną. Większości sosen chyba się pozbedę, bo sporo miejsca zajmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 23.03.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Elfir właśnie PAnowie skończyli układanie kostki i w sobotę będę się brała za przygotowanie ziemi pod nasadzenia. Rabata po lewej stronie furtki wyszła 11 m długa na 3m szeroka czy te roslinki przez Ciebie zproponowane się pomieszczą? I jeszcze pytanie czy wystarczy jak ziemię przekopię z torfem i za 2 tygodnie będę sadzić drzewka? U mnie niestety raczej piaski i dość sucho jest. Twoja propozycja nasadzeń na mojej działce jest na 206 stronie Edytowane 23 Marca 2012 przez anula302 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 23.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Elfir oczywiście masz rację.Zrozumiałam i tak tez zrobię.Kredki przygotowane i stosy zebranych materiałów również.Mam nadzieję, że dzień będzie miał 36 godzin;) Na szczęście nie kupowałam jeszcze zbędnych roślinek(no może tylko Iwę,której wogóle nie widać,ale można przecież przesadzić).W weckend wkleję zdjęcie rabaty przed domem i poproszę o sugestie ewentualnego dosadzenia, bo wydaje mi się taka trochę smutnawa, chociaż juz sezonowe kwiatki wychodzą powoli). Pozdrawiam WiosennieBo to nie działa na zasadzie - to mi się podoba, wiec kupię. Nie! Powinno być tak. Bierzesz kartkę papieru. Przeglądasz sobie katalog - o! to mi sie podoba! Jakie ma wymagania? Czy moja działka je spełnia? Jesli tak to mniej więcej wrysowuję sobie uproszczoną sylwetkę bryły rośliny na kartkę (kula, stożek, kolumna) w kolorze rośliny i zaznaczam kredkami kolor kwiatów i notuję kiedy kwitnie. I teraz sprawdzam - co do niej dopasować - jaki kolor, kształt, może jakiś wybijający akcent? Może na przykład do czerwonolistnej krzewuszki dla uspokojenia dodać kwitnące coś na biało i od niej niższe? Więc szukam rośliny w katalogu, która kwitnie w podobnym terminie i jest niższa a na dodatek pasuje do gleby i nasłonecznienia. Albo decyduję się na roślinę nie kwitnącą, ale z biało-pstrymi liśćmi. Mam teraz dwie podobne bryły ale o różnej wysokości. Dla kontrastu dołożę im zimozielony stożek. Więc znów biorę katalog do ręki i patrzę która roślina tworzy stożek o odpowiedniej wysokości. Ja niekiedy kilka razy zmieniam koncepcję jednej rabaty, bo nie mogę dopasować elementów. To jest jak mozolne układanie puzzli - każdy element musi pasować do poprzednich a jednocześnie tworzyć konkretny wzór. Ja już tyle razy pisałam o tym, rysowałam przykłady jak tworzyć zestawienia brył. A wy uparcie - kupujecie roślinę w ciemno i pytanie na forum - gdzie posadzić? Albo - co ja mam posadzić pod płotem? Na takie pytania nie ma dobrej odpowiedzi bez zapoznania się z otoczeniem, glebą, nasłonecznieniem , stylem domu, lokalizacją rabaty i wieloma innymi czynnikami. Rene pytała o dobór roślin niskich i kwitnących pod żywopłotem - dałam odpowiedź, bo nalegała. Ale tak naprawdę jest ona zła! Dlaczego? 1. Skąd oglądamy ogród? Najczęściej z tarasu lub innego miejsca wypoczynku. A nasadzenie miało być pod płotem - a więc najprawdopodobniej dość daleko od widza. W takiej sytuacji używa się dużych grup większych roślin. Miniaturki (i iglaki i liściaste) sadzi się tylko w miejscu, skąd blisko się je ogląda - wzdłuż ścieżek, przy tarasie, ewentualnie duża plamą pośrodku trawnika lub jako obwódki wokół skupin większych krzewów 2. W tej chwili żywotniki są małe, ale zwykle docelowo żywopłot ma 3 m wysokości. Sąsiadujące z nim rośliny powinny być proporcjonalne pod względem wielkości. Za klika lat te miniaturki będą nieproporcjonalnie małe w stosunku do żywopłotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 23.03.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) W kwestii tego co napisałam powyżej - pomóc w zaplanowaniu jednej prostej rabatki o określonym kształcie, czy rozplanowaniu stref funkcjonalnych w ogrodzie mogę bez problemu (...) ... to ja poproszę o pomoc Czaję sie z tym już od jakiegoś czasu i trochę mi głupio było, ale tak ładnie rozplanowałaś mi kuchnię , ze muszę Cię prosić o pomoc w rozplanowaniu terenu wokół domu Na razie nie mam tyle kaski żeby obsadzić 3000 m2 :/ ale chciała bym chociaż dobrze wszystko rozplanować. Cała działka jest obsadzona świerkami i sosnami, ponieważ znajduje się z dala od zabudowań i chcieliśmy się trochę osłonić od wiatru. Chodzi mi o rozmieszczenie : - drewutnia już stoi - garaże (gospodarcze) czy to dobre miejsce? - altanka - plac zabaw dla dzieci (piaskownica, huśtawka, jakiś domek) - warzywniak (chciałam koło garaży) http://images45.fotosik.pl/1446/8d204789c6fe7fa4m.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5aa521b09ccd5374.html Edytowane 23 Marca 2012 przez Trajkotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Elfir właśnie PAnowie skończyli układanie kostki i w sobotę będę się brała za przygotowanie ziemi pod nasadzenia. Rabata po lewej stronie furtki wyszła 11 m długa na 3m szeroka czy te roslinki przez Ciebie zproponowane się pomieszczą? Nie wiem, rysowałam orientacyjnie. Rozrysuj teraz rabatę i rośliny na papierze milimetrowym i najwyżej skoryguj nasadzenia. Dla żywotnika kolumnowego bierz pod uwagę 0,8-1 m szerokości, dla iglaków 2-2,5 m szerokości a dla krzewów liściastych ich szerokość równa się mniej więcej wysokości. I jeszcze pytanie czy wystarczy jak ziemię przekopię z torfem i za 2 tygodnie będę sadzić drzewka? U mnie niestety raczej piaski i dość sucho jest. Osobiście nie lubię torfu w ogrodzie - jest jałowy, wysychając pęka rozrywając korzenie roślin. Lepsze byłoby nawiezienie obornika, żyznego "czarnoziemu" (np. ziemi z okolic rzeki lub jeziora) albo ziemi gliniastej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 . - garaże (gospodarcze) czy to dobre miejsce? Co ma być w tych garażach? Bo nie widzę placu do zawracania samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 23.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Elfir, masz może cennik z Dobregopola, byłabym wdzięczna, na stronie piszą, że zamówienia min.300 zł i 12 szt z rodzaju, więc przy bylinach da się to zrobić, ale trudno zaplanować, żeby nie było za mało, albo wiele za dużo. Nie wiem tylko czy można na muratorowy mail przesyłać załączniki, jakby co jeśli pozwolisz, podeślę na pw normalnego maila. Juro lecę do Kórnika po krzewy z gołym korzeniem i do Napachania po świerki na uzupełnienie mieszanej osłony od sąsziedztwa. Piękny i pracowity weekend się zapowiada Tego również wszystkim życzę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Damon - mam w papierowej wersji. Ja kupowałam mniej niż 12 szt z jednej odmiany, ale zawsze większe ilości w całości zamowienia Edytowane 23 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 23.03.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Skoro rośnie i ma pąki to nie trzeba jej ratować. Sama zabliźni sobie ranę. Temu co proponował obsypanie solą wsypałabym tą sól do dupy i jeszcze napoiła Roundapem na dokładkę! Tak nie będzie nic rosło, bo zdegradujesz glebę. Równie dobrze możesz tam wybetonować. to czym mogę potraktowac to zielsko? wszystko z pola mi włazi, jakieś kapuchy. pastewne i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 23.03.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Co ma być w tych garażach? Bo nie widzę placu do zawracania samochodu. to maja być takie budynki gospodarcze: na kosiarkę, taczki, grabki i motyki ... samochód będzie w garażu w domu, a miejsce parkingowe tam gdzie oczyszczalnia. Na jednym ze zdjęć stoi blaszak - ale on tak tymczasowo. Niedługo będzie przeniesiony tam gdzie zaznaczyłam i obok niego drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 23.03.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Elfir mam zdjęcia gałązki tych drzew samosiejekhttp://img84.imageshack.us/img84/5960/dziaka010.jpg W jakim miesiącu wypuszczają pąki jabłonki, śliwki i grusze, żeby sprawdzić czy żyją? bo na razie te gałązki suche strasznie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 to maja być takie budynki gospodarcze: na kosiarkę, taczki, grabki i motyki ... samochód będzie w garażu w domu, a miejsce parkingowe tam gdzie oczyszczalnia. Na jednym ze zdjęć stoi blaszak - ale on tak tymczasowo. Niedługo będzie przeniesiony tam gdzie zaznaczyłam i obok niego drugi. Ile potrzebujesz miejsca? Bo ten budynek jest bardzo duży 2/3 powierzchni parteru domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 to czym mogę potraktowac to zielsko? wszystko z pola mi włazi, jakieś kapuchy. pastewne i inne. Trzeba pielić a na zewnątrz kosić zanim wyrosną nasiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Elfir mam zdjęcia gałązki tych drzew samosiejek W jakim miesiącu wypuszczają pąki jabłonki, śliwki i grusze, żeby sprawdzić czy żyją? bo na razie te gałązki suche strasznie są. To jest jesion wyniosły. Pąki powinny być mięsiste, powoli zieleniejące już o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Trzeba pielić a na zewnątrz kosić zanim wyrosną nasiona. Elfir, a co z odchawaszczaczami – herbicydy selektywne? Np. Substral 100 dni z odchwaszczaczem „pobierany jest przez liście dwuliściennych, tj. babka zwyczajna, bodziszek drobny, koniczyna biała, krwawnik pospolity, mniszek pospolity, pępawa zielona, przetacznik bluszczykowy”. A może Starane, Mniszek, Chwastox, Bofix. Albo Aminopielik – stosują go na polach golfowych z powodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 No, to Mycha, pogniewałabym się na Ciebie, gdybyś ten jesion wykarczowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 23.03.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Ile potrzebujesz miejsca? Bo ten budynek jest bardzo duży 2/3 powierzchni parteru domu. Na warzywniak? Hmmm myślę, że 5x5 m. chyba by było ok Pewnie trzeba go będzie przesunąć w stronę domu ... Te dwa garaże mają wymiar 7,5x6 m :/ wiem, ze są duże i nie bardzo pasuje mi, że tam będą stały. Ale ... Mąż kupił sobie motor ;> planuje też odśnieżarkę - traktorek, i inne duperoły, które potrzebują miejsca Teraz tak sobie popatrzyłam na mapkę i jakiś dojazd będzie tam jednak potrzebny .... Wymiary może nie są takie jak powinny być, rysowałam je na szybko. Dzisiaj mąż zaczął już rozmierzać wszystko i chyba muszą tam zostać :/ A mama mówiła: postaw sobie po lewej, tam gdzie teraz stoi blaszak Elfir, a w jakim programie mogę otworzyć ten mój rysunek, żeby wrysować prawidłowo te garaże? Taki z podziałką, czy coś Odległość od prawej granicy działki: 9,5 m odległość od zjazdu: 4,2 m odległość od ulicy /skarpy/: 3 m Edytowane 24 Marca 2012 przez Trajkotka poprawione wymiary garażu, dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts