Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Elfir

Przepraszam ale jeszcze trochę pomarudzę. Zamiast zaproponowanych przez Ciebie cisów chcę zasadzić tuje Smaragd - co ty na to ? Mam jeszcze jedno pytanko - rabata ma 3 m szerokości - zaproponowałaś 3 świerki serbskie w trójkącie - czy one się mi zmieszczą - ewentualnie o jaką odmianę byś widziała? Jako świerk kłujący - myslę o "Fat Albert" czy Twoim zdaniem będzie ok.?

Elfir- mam pytanie o wrzosy i wrzoście

wrzosy ścięłam i co dalej? Nie ruszać ich czy podsypać czymś?

A wrzośce? Nawieźć teraz? Nawóz do azalii może być (bo taki mi został) czy kupować jakiś specjalny?

Na stronie p. Jacka Wolskiego (chyba największa w Polsce szkółka wrzosów) http://www.wolski.com.pl/ znajdziesz katalog firmy w PDF do ściągnięcia. Tam na stronach 12 i 13 znajdziesz kompendium wiedzy o pielęgnacji wrzosów i wrzośców.

O wrzosach MURATOR http://muratordom.pl/ogrod/pomysly-na-ogrod/zakladamy-wrzosowisko,85_2286.html

W skrócie, wrzośce tniesz po kwitnieniu i wtedy nawozisz nawozem do wrzosowatych. Wrzosy tnie się na przełomie marca i kwietnia, a te, które kwitną później tnie się nie później niż do końca lipca.

Wrzosy i wrzośce są roślinami kwasolubnymi – najodpowiedniejsze nawozy to te, które prócz dokarmiania roślin, zakwaszają podłoże. Można wykorzystać nawozy do różaneczników bądź iglaków. Dobre są nawozy granulowane, bo substancje odżywcze uwalniane są do gleby powoli i z intensywnością uzależnioną od wilgotności i temperatury gleby. Z końcem lipca bezwzględnie zakończyć nawożenie. Jeśli rośliny nawożone są od początku kwietnia, wówczas stosujemy maksymalnie nawóz czteromiesięczny. Od końca lipca rośliny można nawozić fosforem, by wzmocnić kwitnienie i potasem, wspomagając drewnienie pędów.

Edytowane przez pestka56

Elfir, jeszcze poproszę, żebyś poradziła mi w jakiej odległości od świerków serbskich posadzić sosnę Molette? I ile minimum od ogrodzenia, myślę, że 50 cm powinno wystarczyć? Nie chce martwić się, kiedy urośnie...

Ona jest wąska ma 1 m średnicy do 1,5 m po bardzo, bardzo wielu latach.

Od świerku sadziłabym o ok. 1,5-1,8 m

posadziłem thuje szmaragd... Sprzedawca powiedział że powinienem podsypać je nawozem. Powedz prosze jaki jest dobry nawóz do iglaków? i kiedy mam je podsypać?

Sprzedawca jest głupi. Nie nawozi się nowo posadzonych roślin, bo nie będą miały powodu do wytworzenia silnego systemu korzeniowego. Trzeba je zmusić by szukały składników pokarmowych głęboko. Dlatego nawozimy najwcześniej dopiero po roku od posadzenia (chociaż tak naprawdę potrzeby nawozowe pojawiają się później)

Swoją drogą mam nadzieję, że nie posadziłeś ich w torfie.

Żywotniki na piaskach to niezbyt dobry pomysł. Będziesz musiał je stale nawadniać, bo mają wysokie potrzeby wodne.

Teraz wpadło mi do głowy, żeby postawić je wjazdem w stronę domu (tak jak Ty proponowałaś) i cofnąć po za drenaż, ale nie wiem czy się zmieszczą ... tam jest 7 m szerokości, a od granicy rosną sosny ...

Już sama nie wiem ... :/

A między drewutnią a parkingiem? Ta chyba nie ma okien od pokoi?

Przepraszam ale jeszcze trochę pomarudzę. Zamiast zaproponowanych przez Ciebie cisów chcę zasadzić tuje Smaragd - co ty na to ? Mam jeszcze jedno pytanko - rabata ma 3 m szerokości - zaproponowałaś 3 świerki serbskie w trójkącie - czy one się mi zmieszczą - ewentualnie o jaką odmianę byś widziała? Jako świerk kłujący - myslę o "Fat Albert" czy Twoim zdaniem będzie ok.?

Ja nie pamiętam co rysowałam akurat dla ciebie, dużo rysunków robię. Możesz wkleić ten obrazek?

Świerki serbskie mogą być w trójkącie, tylko trzeba go "spłaszczyć"

No, to Mycha, pogniewałabym się na Ciebie, gdybyś ten jesion wykarczowała :)

Będę o niego walczyć :), serio ja wolę cofnąć płot niż wycinać drzewa, już nagadałam mężowi, czy wie o tym, że te drzewa rosną już tu 15 lat a on chce je ściąć. Tylko co teraz zrobić, jak mój szwagier zaznaczając drzewa do wycięcia zaznaczył je od dołu żarówiastym różowym sprayem a przy okazji maznął sobie kreskę na moim pięknym dębie :/ Da się to jakoś usunąć, zejdzie to? :(

Będę o niego walczyć :), serio ja wolę cofnąć płot niż wycinać drzewa, już nagadałam mężowi, czy wie o tym, że te drzewa rosną już tu 15 lat a on chce je ściąć. Tylko co teraz zrobić, jak mój szwagier zaznaczając drzewa do wycięcia zaznaczył je od dołu żarówiastym różowym sprayem a przy okazji maznął sobie kreskę na moim pięknym dębie :/ Da się to jakoś usunąć, zejdzie to? :(

No, super. Duże drzewa to skarb :) A może rośnie tak, że można huśtawkę powiesić na jakiejś stosownej gałęzi. Marzenie wszystkich dzieci.

Są środki do usuwania graffiti. Niedaleko mnie działa firma specjalizująca się w usuwaniu maziajów http://www.graffitistop.pl/produkty-easy-off.php

Mają nawet chusteczki do czyszczenia. Pewnie koło Ciebie też taka firma jest, a jeśli nie to napisz maila do tej. Niech powiedzą co zrobić.

Elfir.......czy mozna już robic wertykulację trawnika, czy jeszcze za wcześnie?

Planujemy zrobic to w środe.....ale od piątku zapowiadają spadek temperatury i deszcz ze sniegiem :( i zastanawiam sie czy to nie zaszkodzi trawnikowi??

Raczej nie zaszkodzi tylko dłużej będzie brzydki, bo wegetacja się opóźni z powodu pogody.

Proszę bardzo. Po rozrysowaniu drzewek wychodzi mi że między świerkiem kłującym a serbskimi zmieściły by się raptem 2 szt. tuji.

Skoro się nie mieści, musisz zrezygnowac z częsci roślin. Na rysunku wyglądało, że jest szerzej, przyjmowałam ok. 4 m.

Rabata jest, o ile pamiętam od południa, więc trzeba uważać sadząc rośliny na pierwszym planie, przy ścieżce, bo będą zacienione przez wyższe rośliny z tyłu.

Wzdłuż ogrodzenia były zaplanowane cisy, coby rosły wolno i nie kolidowały z koroną klonu Flamingo.

Zywotnik będziesz musiała szybciej strzyc. Żywotniki w rzędzie sadzi się co 70-80 cm.

nie trzeba dosypywać trawy, w końcu wertykulację robi się ponieważ darń jest ZA gęsta a nie za rzadka.

Nawóz trzeba sypać zawsze, niezależnie czy się wertykulację robiło czy nie.

Pierwsze nawożenie jak trawa ruszy z wegetacją i zacznie wyraźnie rosnąc, kolejne w zasadzie co miesiąc do połowy sierpnia.

Nawozi się przede wszystkim nawozami azotowymi. Fosfor stymuluje tworzenie się kwiatostanów, co jest niepożądane.