Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje elfir za propozycje zagospodarowanie terenu. Bardzo nam sie z zona to podoba. Za tarsu 25m2 zrobilo sie 65m2. (nie wiem jak finansowo bedziemy stac zeby tak duzy taras zrobic)

Wklejam moje zdjecie z naniesionymi poprawkami.

Mam jeszcze pytanie ta rabatka na 60cm to ona jest w srodku tarasu? Rozumiem ze mniej wiecej w tym miejscu gdzie ja mam nrysowany parasol to zrobic ta rabate?

Co jest w srodku miedzy czerwonymi liniami ktore sa na twoim rysunku - trawnik?

Garazy nie bedzie tak szybko a domek narzedziowy musze kupic w najblizszym czasie bo juz w pomieszczeniu gospodarczym nie mozna sie ruszyc. Stawiac go tak jak teraz jest na tej mojej wizualizacji?

Mam jeszce pytanie od strony grila czym mozna sie szybko odgrodzic od sasiada. Sasiad posadzil rok temu iglaki, bukszpan tylko ze wielkosc tego to 50cm. za nim to urosnie to minie pare lat.

Pisalas ze: "Pomiędzy domem a garażem cienista rabata z irgi szwedzkiej, cisów, bergenii i funkii" - w tej czesci po roztopach i intensywnych opadach stoi woda. Wrzucam zdjecie tak to mniej wiecej wyglada. czy to co zaproponowalas moze byc na taki teren?

dzialka2_elfir1.jpg

dzialka2_elfir.jpg

IMG_0300.jpg

Edytowane przez tczechow

Wiatry na osiedlach to wina tego, że ludzie nie sadzą dużych drzew liściastych w ogrodach, tylko same miniaturki.

O jak dużych drzewach mówisz ? Takie 10 m wysokości to już są duże ? Ja właśnie posadziłam kilka drzew na swojej działce (niecałe 1000 m) i się zastanawiam czy nie przesadziłam.

Napisz coś proszę jak powinno się rozplanowywać drzewa na działce, tzn co ile metrów je sadzić itp, czy są jakieś wytyczne, albo wskazówki ? Żeby nie zrobić sobie zupełnie zacienionego ogrodu.

Poza tym większość boi się bałaganu na działce, jakie drzewa są z tych śmiecących ? A które są mało uciążliwe ?

Słyszałam, że są drzewa pod którymi można sadzić inne rośliny, a pod innymi nie można. Od czego to zależy ? Od typu korzeni ? Jak to sprawdzić, w ibro nie podają takich informacji.

Ze swoich doświadczeń wiem już, że pod brzozą nic nie chce rosnąć.

Może dasz nam mały wykład na temat dużych drzew w ogrodach przydomowych ? ;)

......Ze swoich doświadczeń wiem już, że pod brzozą nic nie chce rosnąć....;)

Kondoria, nie wiem czemu u Ciebie pod brzozą nie rośnie. ;) Ja mam „lasek” z kilkunastu brzóz z niby polanką. Najstarsze brzozy mają już wysokość 8–10m, a najmłodsze 1,5–2m. Tym najstarszym podcięłam gałęzie do wysokości 1,5m. Pod nimi rosną sobie tęgo derenie sibirica i rozrastają się, aż miło popatrzeć. W młodszej części „lasku”, tam gdzie młode brzózki, są też pęcherznice kalinolistne, derenie białe i kousa. Zamierzam tu jeszcze zaprowadzić trawy ozdobne i jakieś okrywowe roślinki.

Wszystko sadziłam mniej więcej równocześnie z brzozami, albo rok później. Może dlatego rosną, a może to, że pod brzozami nie rośnie to mit :)

Nie, to nie mit niestety. Moja brzoza ma bardzo płytko korzenie. Ciężko jest tam wogóle cokolwiek posadzić nie kalecząc korzeni. No i ja mówię raczej o bylinach wokół pnia. Testowałam już kilka i niestety lipa, bo rosną o wiele gorzej niż w innych miejscach. W tym roku za radą Elfir posadzę tam sucholubne trawy i może one będą dobrze rosnąć.

Derenie sadzisz z pewnością w pewnej odległości od pnia brzozy, więc nie masz problemu z korzeniami, no i sadziłaś równocześnie, więc korzenie nie były przeszkodą.

Edytowane przez kondoria

Jak sadziłam, to wszystko było małe, brzozy do 1,5m, a derenie – patyczki. Może one się przyzwyczaiły do siebie :)

Derenie sadziłam o metr od brzózek. Ale teraz rozrosły się i nie ma tam wolnej przestrzeni. Może też spróbuj i od drugiego sezonu tnij je mocno i nisko. One się wtedy pięknie rozkrzewiają.

Mam tam też jeden głóg i też nie rośnie jakoś słabiej od innych u mnie. Fakt,że jest na brzegu „lasku”.

Mam przekompostowany kurzy obornik (2-3 letni). Czy mogę nim nawozić w ogrodzie zamiast drogich nawozów typu osmocote, jeśli tak to ile pod większe drzewa, a ile pod krzewy i drzewka posadzone w ubiegłym roku. Wiem, że należy dostosowac ilość do wielkości, tylko ja muszę łopatologicznie. Na osmocote to mi pisze, np. 40 g na każdy metr wysokości tuji, alebo ile gram na m2. Boję się zagłodzić, albo co gorsze przekarmić rośliny. W ubiegłym roku robiłam gnojówkę z tego, ale śmierdziało i to odpada. Poza tym też nie wiedziałam ile tego lać i chyba przenawoziłam daglezję i nie weszła w stan spoczynku w rezultacie w lutym mi ostro przemarzła.

Elfir, chce sie tylko upewnic, jak wierzby maja kotki przekwitle (zolte z pylkiem) to juz je mozna przyciac ?

Cytuję za Szczepanem Marczyńskim: Wierzby wystarczy przyciąć raz do roku, wiosną, po przekwitnięciu „kotków", ale przed rozwojem liści. Tnie się je bardzo krótko, pozostawiając tylko kilka pąków u nasady pędu. Dzięki temu nowe pędy są silne i kwitną już wiosną następnego roku. Skracać należy je 3-5 mm nad pąkiem, a ranę posmarować specjalną maścią (np. Santar, Funaben lub farbą emulsyjną z 2-proc. dodatkiem preparatu Benlate czy Topsin M).

Resztę możesz przeczytać TU http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113393,3223904.html

A z mojego doświadczenia – wierzba wytrzyma cięcie, nawet jak coś zrobisz nie tak. Mam u siebie dwie tzw. płaczące, mandżurską, Hakuro Nishiki i... żywy zaplatany plot z Salix viminalis :)

Witam.

Mam za domem miejsce na rabatę - jest to też miejsce "reprezentacyjne" ponieważ wita gości.... a miejsce jest problematyczne (przynajmniej dla mnie ;-)

Jest tam straaaasznie wietrznie (łeb urywa) i słonko jest tylko rano - tak do 10.00 potem zacienione przez dom. Teraz rośnie tam wieeelki rododendron, który wygląda jak 7 nieszczęść - wogóle nie kwitnie, ma brązowe liście i pąki, jest ogołocony - generalnie masakra. Myślę, ze to właśnie przez te wiatry.

Chciałabym go usunąć i ładnie zorganizować tę rabatę - nie mam pomysłu jakie rośliny wytrzymają takie warunki.

Pomóżcie, doradzcie

Za tarsu 25m2 zrobilo sie 65m2. (nie wiem jak finansowo bedziemy stac zeby tak duzy taras zrobic)

Odejdzie wam powierzchnia rabaty pod brzózki. Nie trzeba też robić tak szerokiego dojścia do grilla.

http://images37.fotosik.pl/1433/aac57dd609c86d9e.jpg

Mam jeszcze pytanie ta rabatka na 60cm to ona jest w srodku tarasu? Rozumiem ze mniej wiecej w tym miejscu gdzie ja mam nrysowany parasol to zrobic ta rabate?

Rabata nie powinna być na wprost tarasu (jak jest parasol), tylko bardziej z boku. Prawidłowe proporcje mogłabym wrysować tylko przy wyskalowanym rzucie z góry, bo linie rabaty i tarasu nie powinny być przypadkowe.

Co jest w srodku miedzy czerwonymi liniami ktore sa na twoim rysunku - trawnik?

Tak, nie możesz mieć nic innego nad systemem drenarskim i rozsączającym.

Garazy nie bedzie tak szybko a domek narzedziowy musze kupic w najblizszym czasie bo juz w pomieszczeniu gospodarczym nie mozna sie ruszyc. Stawiac go tak jak teraz jest na tej mojej wizualizacji?

Domek raczej widziałabym w poprzek granicy a nie wzdłuż, ale nie ma to większego znaczenia.

Mam jeszce pytanie od strony grila czym mozna sie szybko odgrodzic od sasiada. Sasiad posadzil rok temu iglaki, bukszpan tylko ze wielkosc tego to 50cm. za nim to urosnie to minie pare lat.

Parawanem z wikiliny. Jak ty coś posadzisz to też minie trochę czasu zanim urośnie. Chyba, że chcesz sadzić duże rośliny, a to kosztuje. Nie ma sensu od swojej strony dublować jego żywopłotu. Jego nasadzenia należy wykorzystać jako tło swoich rabat, uwzględniając fakt, że jego iglaki za kilka lat będa rzucały cień na waszą posesję.

Pisalas ze: "Pomiędzy domem a garażem cienista rabata z irgi szwedzkiej, cisów, bergenii i funkii" - w tej czesci po roztopach i intensywnych opadach stoi woda. Wrzucam zdjecie tak to mniej wiecej wyglada. czy to co zaproponowalas moze byc na taki teren?

Raczej nie. Poczytaj wątek "zestawienia roślin" i wybierz coś dla siebie. Jak na dzialce pojawią sie rośliny to zniknie stojąca woda.

O jak dużych drzewach mówisz ? Takie 10 m wysokości to już są duże ? Ja właśnie posadziłam kilka drzew na swojej działce (niecałe 1000 m) i się zastanawiam czy nie przesadziłam.

Tak, o takich dużych. Starczy przejść się po starej dzielnicy willowej - lipy, dęby, klony

Napisz coś proszę jak powinno się rozplanowywać drzewa na działce, tzn co ile metrów je sadzić itp, czy są jakieś wytyczne, albo wskazówki ? Żeby nie zrobić sobie zupełnie zacienionego ogrodu.

Nie ma jakiś zasad. W ogrodach nieformalnych rośliny sadzi się swobodnie a nie jako sztywne szpalery w regularnych odstępach.

Po prostu trzeba sobie zaplanować ile taka roślina docelowo zajmie miejsca i gdzie rzuca cień przez cały dzień.

Poza tym większość boi się bałaganu na działce, jakie drzewa są z tych śmiecących ? A które są mało uciążliwe ?

Każde liściaste zrzuca liście. Jak ktoś nie chce mieć ogrodu, to po co kupował dom z ogrodem?

To tak jak z naturalnym drewnem na podłodze. Trzeba dbać i pielęgnować, ale za to jaki efekt!

Prawda jest taka, że ogrody ludzie planują po prostu źle:

- ogromne trawniki, które wymagają stałej, uciążliwej pielęgnacji

- żwirowe nawierzchnie zamiast naturalnej ściółki

- utrzymywanie sterylnej, pustej przestrzeni pomiędzy krzewami zamiast gęstwiny okrywowych bylin

Przecież liście wygrabia się tylko w trawników. Na rabatach są pożądane, bo chronią byliny przed mrozem i tworzą żyzną ściółkę. Czyli to trawnik jest niepożądany a nie drzewa :)

U nas ludzie, wychowywani w blokach, nie mają wiedzy o ekologii siedlisk. Nie potrafią dostrzec urody przemijania.

Dla nich ogród musi być statyczny - sadzą rośliny tylko zimozielone i one mają zostać takie, jak zostały posadzone. Jak meble w domu. Ogród meblują zamiast obsadzać i cieszyć się zmianami. Nie potrafią przewidzieć, że roślina rośnie, że ma swoje wymagania. I się zniechęcają, bo posadzili za gęsto i muszą ciąć , przesadzać. Że roślina im schnie, bo posadzili na złej glebie. Przeszkadzają im spadające liście - bo przecież miało być niezmiennie.

Ludzie podziwiają ogrody angielskie, ale wydaje im się, że można takie mieć bez pracy. A kiedy przychodzi do zakładania ogrodu to wybór pada na "tujki" i miniaturowe iglaczki, mimo, że w podziwianym ogrodzie angielskim takich roślin nie było prawie wcale. A najlepiej kupić to samo co sąsiad (lub znajomy z forum).

Dlatego mamy w Polsce ogrody nudne i powtarzalne w dużej części.

Dziwi mnie też przekonanie, że ogród można zrobić za niewielkie pieniądze. Skoro kuchnia w domu kosztuje 12-20 tyś., to dlaczego ogród o wiele większej powierzchni ma kosztować 1000 zł?

Rośliny rzeczywiście nie są drogie, kiedy patrzymy na ceny jednostkowe. Jednakże moi klienci dziwią się, skąd na moich projektach tyle roślin!? Bo ja zapycham roślinami okrywowymi każdą wolną przestrzeń, aby ograniczyć wzrost chwastów.

Poza tym obowiązują zasady jak przy urządzaniu domu - tanie meble z BRW vs drogie meble Caligaris. Co będzie wyglądać lepiej? Jakość i wzornictwo kosztuje. Tania betonowa kostka nigdy nie będzie wyglądać jak kamień.

Słyszałam, że są drzewa pod którymi można sadzić inne rośliny, a pod innymi nie można. Od czego to zależy ? Od typu korzeni ? Jak to sprawdzić, w ibro nie podają takich informacji.

Ze swoich doświadczeń wiem już, że pod brzozą nic nie chce rosnąć.

Pod brzozą może urosnąć, ale wymaga nawadniania i regularnego podsypywania kompostu, bo płytki i rozległy system korzeniowy wyjaławia i wysusza glebę.

Spójrz jak rosną brzozy w lesie na lepszych, wilgotniejszych glebach - w trawie:

http://www.boga.ruhr-uni-bochum.de/html/Betula_pendula_ST.jpg

zdjęcia stąd: http://www.boga.ruhr-uni-bochum.de/html/Betula_pendula_Foto.htm

Płytki system korzeniowy mają także świerki.

Najlepiej rosną rośliny pod drzewami z palowym systemem korzeniowym i sercowym, np. pod sosnami czy wiązami.

Ale! drzewa kupowane jako większe okazy ze szkółki nie wytwarzają palowego systemu, bo jego pionowy rozrost został zakłócony przez przesadzanie i szkółkowanie (podcinanie korzeni).

http://www.drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/atlas.php

Edytowane przez Elfir

Elfir, chce sie tylko upewnic, jak wierzby maja kotki przekwitle (zolte z pylkiem) to juz je mozna przyciac ?

Możesz je przycinać w każdej chwili. Zalecenie by przycinać po kwitnieniu jest po to, by nie usuwać sobie ozdobnych kotków, ale nie ma wpływu na kondycję rośliny.

Mam przekompostowany kurzy obornik (2-3 letni).

Kurzeniec powinno dawać się rozcieńczony przynajmniej 1:10. Czyli wrzucasz do beczki i zalewasz wodą i dopiero tym podlewasz jednorazowo, obficie wiosną, najpóźniej do połowy czerwca.

Teraz rośnie tam wieeelki rododendron, który wygląda jak 7 nieszczęść - wogóle nie kwitnie, ma brązowe liście i pąki, jest ogołocony - generalnie masakra. Myślę, ze to właśnie przez te wiatry.

Chciałabym go usunąć i ładnie zorganizować tę rabatę - nie mam pomysłu jakie rośliny wytrzymają takie warunki.

Pomóżcie, doradzcie

Jak dorósł wielki to znaczy, że kiedyś mu było całkiem nieźle. Czy czasem nie jest po prostu chory?

Jaka gleba?

Prawidłowe proporcje mogłabym wrysować tylko przy wyskalowanym rzucie z góry, bo linie rabaty i tarasu nie powinny być przypadkowe.

DO watku o roslinach zajrzymy. Wklejam zdjecie z gory. Usunalem z niego meble ogrodowe i parasol. Robiac te wizualizacje staralem sie w miare dokladnie wszystko rysowac. Moze byc tam blad +/- 10cm (mam nadzieje ze to nie jest az tak duzy blad przy moim amatorskim projekcie). gril ma szerokosc 1,70m, zawezic te dojscie do takiej szerokosci?

Mam jeszce pytanie odnosnie tarasu. Schodow z okna tarasowego nie mam jeszcze. Z tarasu do poziomu gruntu mam 60cm potem gdzies po jakims 1,5 m obnizenie o jakies 20-30cm. czyli poziom grila jest o jakies 90cm nizej niz kono tarasowe. I teraz zrobic schody do tego poziomu nizszego o 60cm czy do tego poziomu grila? Czy jak do poziomu 60 cm to potem przed samym grilem jakies zejscie?

Pisalas ze taras mozna by zrobic z kostki i drewna. Ktora czesc tarasu moglaby byc z drewna?

Za wszelkie sugestie i pomoc bardzo dziekujemy. Mam nadzieje ze uda nam sie to wszystko zrealizowac.

dzialka2_elfir_2.jpg

Elfir, Balsam dla duszy, to co piszesz. To jest to, co w podejściu OGRODNIKA podoba mi się najbardziej. :D

Na półkach księgarń pełno jest książek-albumów prezentujących piękne ogrody, oczywiście głównie angielskie. Podziwiamy je i chcemy takie, a jak przychodzi co do czego... KLAPA. Wyobraźnia zdycha. Zaufanie do architekta zieleni odpływa w siną dal.

Chciałabym by mój ogród był kiedyś naturalny przynajmniej w jakimś stopniu.

To mi się podoba:

tanyllyn-nursery.co.uk.jpg

Fotka pochodzi z http://www.tanyllyn-nursery.co.uk

Jak stworzyć taki trawnik, Elfir ?

tam jest różnica poziomów?

Hmm..

To jest przykład rozwiązania. Ale oczywiście można zrobić to w inny sposób, np. inaczej poprowadzić dojście do grilla.

http://images49.fotosik.pl/1425/bc99ff2fe9ad9e3a.jpg

Zielona plama to trawy ozdobne w stylu Oudolfa :)

http://www.oudolf.com/piet-oudolf/gardens/private-gardens/bury-court/bury-court-6

Edytowane przez Elfir