Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Iglaste w starszym wieku winno przesadzac sie na raty - w pierwszym roku, we wrzesniu lub na przełomie kwiecień/maj sie je szkółkuje (podcina część korzeni i podsypuje dobra glebą) a w kolejnym przesadza (kiedy w dobrej glebie wytworzą dużo młodych korzonków).

jak masz rośliny dostać za darmo możesz zaryzykować - finansowo nic nie tracisz.

Jeśli tuje mają być wycięte, chyba warto zaryzykować przesadzanie?

Wypadałoby wyjmować tuje z jak największą bryłą korzeniową, kładąc ją na rozpostartej folii i tę folię przenosić (przewozić) razem z rośliną na nowe miejsce.

Spróbuj, a wcześniej do przygotowanych dołów nalej dużo wody.

Ja bym tak zrobiła :)

Nadmienię ,że planowałem tam kaskady(trzy) ...(dziennik budowy ..tam gdzie stoi koparka)

Kaskady bedzie cięzko, bo działka na zdjęciach płasko wygląda. Chyba ze zacznie się usypywanie ziemi. W czym konkretnym mam pomóc.

Przepraszam za to moje wejście ale bardzo chciałem posłuchać co fachowiec podpowie i jak to widzi choć szczegółów bardzo mało.Nie mam jeszcze uzupełnionego dziennika w fotki tego kawała ziemi ale myślę ,że w kilku zdaniach zdefiniuję ci jak to naprawdę -obecnie wygląda.

Ten kaskadowy kawałek ziemi jest niczym nie zagospodarowanym "ugorem".Liniami granicznymi tej ziemi są :

1.przy siatkowa rabatka z obrzeżami (kora sosnowa i młode świerki)(kora na foli ogrod)

2.przy płotowa rabatka z obrzeżami (sama kora sosnowa bez roślinności(kora na foli ogrod)

3.łukowaty chodnik z kostki z jej trzeciej linii( a tu wzdłuż jego 4 szt migdałków na tej ugorowej części)

4.czwarta linia graniczna to przy siatkowa rabatka z obrzeżami (kora sosnowa i powojnik pośredni)(kora na foli ogrod)

Są trzy łukowate kaskady wys. 50 cm różnicy w poziomach.Chodzi mi o to czym zaakcentować te obrzeża kaskad(murek,kamienie ,rośliny) i co najlepiej posadzić na poszczególnej z nich.Czy na każdej z nich bawić się dodatkowo w chodniczki?Te kaskady muszą być bo tak sobie to wymyśliłem.Jeżeli mam wkleić jakąś fotkę to zrobię to.

pozdrawiam :wink: :wink:

Nadmienię ,że planowałem tam kaskady(trzy) ...(dziennik budowy ..tam gdzie stoi koparka)

Kaskady bedzie cięzko, bo działka na zdjęciach płasko wygląda. Chyba ze zacznie się usypywanie ziemi. W czym konkretnym mam pomóc.

Z reguły kaskady robi się między zbiornikami

Zeby powstał zbiornik trzeba go wykopac, a ziemie z wykopu wykorzystuje się zazwyczaj pod kaskady

Poza tym przy obiegu wody następuje jej natlenienie, i duzo łatwiej można osiągnąć równowage biologiczną, co jej ogólnie trudne przy małych zbiornikach.

Ja uwazam ze kazdy element wodny w ogrodzie to barzdo dobry pomysł: zmienia mikroklimat, wprowadza bioróżnorodność, szum dobrze działa na zmysły....

Ale kaskadę i zbiornik, tak jak wszystko inne, powinno być wkomponowane w calosc, tzreba zrobic plan i dobrze wszytko przemyslec.

Przy takich inwestycjach - a jest to jednak kosztowna sprawa, lepiej miec projekt.

anka 76

Trzy lata temu kupiłam tuje i cyprysiki ok 2m kopane ze szkółki z dużą bryłą korzeniową, teraz dopiero wiem że tak się nie robi. W pierwszym roku przyrosty były kiepskie, w drugim trochę lepsze. Jednak ich pokrój był okropny. No to je przycinałam, nadawałam kształt niemiłosiernie. Powiedziałam sobie albo przeżyją albo nie, robię doświadczenia. Wyobraz sobie że w tym roku są bardzo ładne i ma im się na życie.Nie daję gwarancji że i Twoje okażą się wdzięczne, ale jeżeli masz trochę cierpliwości to okaż im serce, a kto wie? Tym bardziej że moje rosły w dużym zagęszczeniu i ich pokrój był fatalny.

Z reguły kaskady robi się między zbiornikami

Ja uwazam ze kazdy element wodny w ogrodzie to barzdo dobry pomysł: zmienia mikroklimat, wprowadza bioróżnorodność, szum dobrze działa na zmysły....

Ale kaskadę i zbiornik, tak jak wszystko inne, powinno być wkomponowane w calosc, tzreba zrobic plan i dobrze wszytko przemyslec.

.

ad1.właśnie chce odstąpić od reguły i potraktować to jako kompozycję mojej niezagospodarowanej ziemi.Ma to w zamiarze określić progi zbudowane np.z kamienia itp.

ad2.bez żadnych elementów wodnych.Ziemia i owszem nasypana która w zamyśle ma tworzyć coś na podobieństwo kaskady czyli trzech poziomów ziemi.

ad3. nie che projektu tylko podpowiedzi jak to to ubrać w roślinność z zaznaczeniem każdego z poziomów,które to utworzą pseudo kaskadę gdybyś chciała się czepić samego nazewnictwa. :lol:

Witam Cię Elfir.

Mam problem z moimi iglakami.

Zaczęły mi brązowiec mają taki brazowo-rdzawy kolor.Niektóre wydaje mi się że są nawet bardziej pomarańczowo-rdzawe.Nie wiem co się dzieje nidgy nie miałam takiego problemu.

Dzisiaj nawet zauważyłam na "trawie"/jeszcze samosiejka/,że w pojedynczych miejscach pojawiły się pomarańczowo -rdzawe plamki.

Wkleiłam zdjęcia niektórych iglaków będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Mam nadzieję,że bedą w miarę czytelne.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Joasia

http://www.otofotki.pl/img11/miniaturki/ah1229_S5002153.JPG

http://www.otofotki.pl/img11/miniaturki/cz6517_S5002152.JPG

http://www.otofotki.pl/img11/miniaturki/em2423_S5002151.JPG

http://www.otofotki.pl/img11/miniaturki/mx4207_S5002150.JPG

Przepraszam za to moje wejście ale bardzo chciałem posłuchać co fachowiec podpowie i jak to widzi choć szczegółów bardzo mało.(...)Chodzi mi o to czym zaakcentować te obrzeża kaskad(murek,kamienie ,rośliny) i co najlepiej posadzić na poszczególnej z nich.Czy na każdej z nich bawić się dodatkowo w chodniczki?Te kaskady muszą być bo tak sobie to wymyśliłem.Jeżeli mam wkleić jakąś fotkę to zrobię to.

Chyba nie chodzi o kaskady tylko skarpy na 3 poziomach, tak? W jakim stylu chcesz miec ten ogród? Mozna tam zarówno rozbić skalniak (wtedy głazy), ogród japoński (też kamienie), ogród w stylu południowym (suchy murek) czy klasyczne angielskie murki (z klinkieru).

Zależności od tego jaki styl ogrodu przyjmiesz, rózne rośliny bedą różnie pasować.

Ja mogę pomóc w drobnych sprawach, doradzić ale hmmm...tak brutalnie powiem - za friko ogrodu projektować nie będę.

Okresl szczegółowo co chcesz to wtedy pomogę.

Mam problem z moimi iglakami.

Na świerku wygląda to na osutkę

http://www.zilp.pl/iol/Docs/c3/C/c3_c_16/c3_c_16_5/c3_c_16_5_1/img/c3_c_16_5_1_2_286.html

Wpisz sobie w google grafika i porównaj objawy - powinny być widoczne czarne plamki grzyba na iglach.

Jesli brązowieją igły wewnątrz zwartych form jałowca to jest to naturalne zjawisko. W przeciwnym razie stawiam na przędziorki

Chyba nie chodzi o kaskady tylko skarpy na 3 poziomach, tak? W jakim stylu chcesz miec ten ogród? Mozna tam zarówno rozbić skalniak, ogród japoński, ogród w stylu południowym czy klasyczne angielskie murki z klinkieru.

Zależności od tego jaki styl ogrodu przyjmiesz, rózne rośliny bedą różnie pasować.

Ja mogę pomóc w drobnych sprawach, doradzić ale hmmm...tak brutalnie powiem - za friko ogrodu projektować nie będę.

Widzę ,że nie bardzo zrozumiałaś moja prośbę do ciebie tym bardziej ,że nieco wyżej odpowiedziałem ,że nie potrzebuje żadnego projektu

ad3. nie che projektu tylko podpowiedzi jak to to ubrać w roślinność z zaznaczeniem każdego z poziomów,które to utworzą pseudo kaskadę gdybyś chciała się czepić samego nazewnictwa.

tylko rzeczowej podpowiedzi z ust coby nie było fachowca.Nie są to chyba skarpy ale mniejsza o to...jak je zwał tak je zwał.Coś wykombinuje a tym za friko to mnie zastopowałaś .Z reguły zawsze pytam ile kosztuje usługa. 8)

zawsze mnie nurtowało jak doprowadzić prąd do pompy jeśłi kaskada jest na końcu ogrodu. Czy ten kabel po prostu się wkopuje, czy są jakieś akumulatory, czy jak? a jak się wkopuje to co - rujnacja trawnika?

Instalacje elektryczna rozprowadza się przed założeniem ogrodu. Punktami odbioru moze byc i lampa i gniazdko elektryczne (specjalne, na zewnątrz, zabezpieczone przed wilgocią).

Kabel się wkopuje w ziemię.

tylko rzeczowej podpowiedzi z ust coby nie było fachowca.Nie są to chyba skarpy ale mniejsza o to...jak je zwał tak je zwał.Coś wykombinuje a tym za friko to mnie zastopowałaś .Z reguły zawsze pytam ile kosztuje usługa. 8)

Przeczytaj co napisałeś :) Ja nie wiem o co ci chodzi i chyba kolezanki, które się tu wypowiadały też nie.

Dlatego prosze abyś opisał co konktretnie chcesz wiedzieć. Moze rozrysuj?

Bo na pytanie czym obsadzic? w zasadzie mogłabym odpowiedzieć - wszystkim.

Nie wiem co ci się podoba. Nie wiem czy to mają być drzewa czy krzewy czy byliny. w jakim stylu chcesz utrzymac tę aranzację.

Dlatego nie potrafię na podstawie tego co dotychczas napisałeś ci pomóc.

Przeczytaj co napisałeś :) Ja nie wiem o co ci chodzi i chyba kolezanki, które się tu wypowiadały też nie.

Dlatego prosze abyś opisał co konktretnie chcesz wiedzieć. Moze rozrysuj?

Bo na pytanie czym obsadzic? w zasadzie mogłabym odpowiedzieć - wszystkim.

Nie wiem co ci się podoba. Nie wiem czy to mają być drzewa czy krzewy czy byliny. w jakim stylu chcesz utrzymac tę aranzację.

Dlatego nie potrafię na podstawie tego co dotychczas napisałeś ci pomóc.

Na razie to tylko ty próbowałaś się wypowiedzieć a koleżanek to tu nie mam.

Nie będę zaśmiecał wątku bo mi się oberwie.Jak zrobię to się pochwalę.

O przepraszam a madwo i moja skromna osoba? Może nie jesteśmy koleżankami z forum?

1. Umocnij stopnie tej "kaskady" (po mojemu skarpy) aby ziemia się nie obsuwała w sposób jaki powyżej został przedstawiony przez Elfir (murek oporowy, palisada)

2. obsadź roślinami płożącymi (jałowce, irgi, trzmieliny Forunea). Uzyskasz wtedy efekt zielonych fal.

A swoją drogą pozwolę sobie na mały przytyk. Komunikacja nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Popracuj więc nie tylko nad ogrodem. I nie obrażaj się. Wszyscy tu jesteśmy dobrowolnie.

powalilo mnie stwierdzenie : nie potrzebuje projektu

potrzebujesz projekt, uwierz mi, nawet wlasnorecznie zrobiony

takie myslenie: :"tu bedzie cos tam a tam cos a resztę sie zobaczy" prowadzi do chaosu i nic fajnego z tego nie wyniknie.

Skarpa w takiej odleglosci od domu czemu ma służyc?

bedzie tam jakas sciezka, bedzie sie tam chodzic zeby to ogladac?

kazda skarpa sama w sobie wymaga nakładów, choćby kamień czy jakikolwiek materiał kosztuje. takich rzeczy nie umieszcza sie przypadkowo, "bo tak"

Planuje sie rozwiazania widokowe - czyli co skad kiedy widac a czego nie widac. Wszystko ma temu sluzyc. jak skarpa sztuczna to do ekspozycji np roślin, ladnego kamienia, nawet, kurcze, na lyse cegly mozesz patrzec jak masz widzimisie, ale to powinno byc uzasadnione,

Masz jakis powod dlaczego tam a nie gdzie indziej, czemu nie 2 metry w lewo albo w prawo?

Masz komunikacje na dzialce zaplanowaną?

Wiesz gdzie bedzie kompost?

Warzywniak?

Altana?

Ja i tak podziwiam elfir ze jej sie chce na niektore pytania usilowac odpowiedziec, bo dla mnie sa w stylu: jaki mam zaplanowac swoją kuchnie?

I planowanie jest podobne: tu postawie wazonik, a gdzie bedzie kuchenka i stol to kiedys sie zobaczy.