Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jakby taras drewniany dociągnąć do samego muru budynku na poziomie okna, a schody zrobić dopiero tam gdzie zmienia się rodzaj na wierzchni?

Na pewno wówczas będzie duża różnica poziomów, bo 90 cm, co daje 6 stopni. I trzeba jakoś zagospodarować teren pod tarasem.

No, tak to problem. Ale, gdyby to był mój taras, wolałabym nie mieć schodów bezpośrednio przy oknie. :)

Trawnik – całkiem nie strzyc, czy może raz lub dwa w sezonie? Myślę, że na wiosnę, albo przed zimą trzeba.

A takie mieszanki są dostępne gotowe, czy trzeba je samemu zmieszać, albo zamówić?

No, tak to problem. Ale, gdyby to był mój taras, wolałabym nie mieć schodów bezpośrednio przy oknie. :)

za nim zaczelismy budowac to zawsze marzyl mi sie dom z wyjsciem tarasowym bezposrednio na trawnik. ale ze dzialka nie jest prosta tylko z spadem to wyszlo jak wyszlo. nie pozostaje nic innego jak albo zrobic schody i potem taras ablo taras (no wlasnie dos wysoko bo prawie 1m na ziemia) i potem schody. mysle ze zostane przy schodach z okna i potem tarasie tylko musze pomierzyc ile tego tarasu drewnianego zrobic i potem znowu schodek, zeby sie potem nie okazalo ze ani na tarasie drewnianym ani na betonowym nie da sie postawic stolika i krzesel.

r

Trawnik – całkiem nie strzyc, czy może raz lub dwa w sezonie? Myślę, że na wiosnę, albo przed zimą trzeba.

A takie mieszanki są dostępne gotowe, czy trzeba je samemu zmieszać, albo zamówić?

Nie jestem w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie, skoro nie wiem na 100%, co tam rośnie.

Mieszanki do cienia mają w składzie kostrzewę czerwoną i życicę.

Nie jestem też w 100% pewna, czy z podanych przeze mnie gatunków uzyskasz ten sam efekt. Być może w ogrodzie na zdjęciu wyszedł on przypadkowo? Z dużą pewnością można przyjąć, że ładny wygląd ma tylko na początku lata (czerwiec). Myślę, że zdjęcie zrobione w sierpniu pokazałoby zżółknięte ściernisko.

deck-stars-ipe-wood-deck-david-rolston-landscape-architects_470.jpg westover-landscape-design_3605.jpg

To są fotki ze strony http://www.landscapingnetwork.com Może coś Cię zainspiruje.

A w ogóle wpisz w google / grafika „decking design”, albo „wooden deck” i porozglądaj się, zanim zdecydujesz. Dobrze jest zobaczyć jak różne pomysły wyglądają w praktyce :)

Dzięki :)

Przecież liście wygrabia się tylko w trawników. Na rabatach są pożądane, bo chronią byliny przed mrozem i tworzą żyzną ściółkę. Czyli to trawnik jest niepożądany a nie drzewa :)

No widzisz, człowiek cały czas się uczy :D Bo ja wybierałam liście też z rabat... no comment ;)

Ale ja jestem z tych raczej nadgorliwych, sadzę, przesadzam, przycinam i ciągle coś zmieniam, bo sama uczę się na własnych błędach.

A z tymi kosztami to prawda. Choć nie miałam projektu i firmy do zrobienia ogrodu to i tak koszty ogrodu mogę już liczyć w tysiącach

Nie jestem w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie, skoro nie wiem na 100%, co tam rośnie.

Mieszanki do cienia mają w składzie kostrzewę czerwoną i życicę.

Nie jestem też w 100% pewna, czy z podanych przeze mnie gatunków uzyskasz ten sam efekt. Być może w ogrodzie na zdjęciu wyszedł on przypadkowo? Z dużą pewnością można przyjąć, że ładny wygląd ma tylko na początku lata (czerwiec). Myślę, że zdjęcie zrobione w sierpniu pokazałoby zżółknięte ściernisko.

Też się tego obawiam. Albo trzeba by lać wodę ostro. Ale diablo kuszące. Pozostanę przy bezpieczniejszych chociaż droższych trawkach ozdobnych.

Kondoria, ja działam tak samo. Dopiero niedawno zaczęłam korzystać z podpowiedzi Elfir i innych na forum.

Na szczęście pracowałam swego czasu w magazynie „Ogrody” i „polizałam” trochę teorii podsłuchując ogrodników i czytając. Początki nie były więc takie straszne.

Za to koszty, HOoooo..... Próbowałam policzyć ile dotąd wydałam i zrezygnowałam :) Lepiej się nie stresować

Elfir, dzieki za odzew :)

Ten rododendron był posadzony przez poprzednich włascicieli i oni już sadzili duże rośliny - ale nie wiem jak wyglądał 3 lata temu....

Gleba gliniasta, rośliny obsypane korą, rododendron raz w roku podsypywany nawozem dla RH (nie za dużo, bo wiem, ze nie lubią) , opryskiwany napewno miedzianem, czymś na przedziorki (nie pamiętam jak się nazywało), czymś na grzyba - to wszystko nie na raz oczywisćie, tylko w ciągu sezonu ;-).

Najlepiej jakby się go udało tam utrzymać i aby wyglądał pięknie - ale nigdy jeszcze nie widziałam na nim kwiatka :( zawiązuje pąki, ale one są brązowe i suche, więc je obrywam, liście też są po części brązowe, po części w plamy....

Elfir, oprócz tych z bloków są tez ogrodnicy wychowani na wsi, gdzie dawniej ogród miał raczej przynosić korzyść niż wymagać dofinansowania. Moja mama większość roślin uzyskała z nasion i od znajomych. Skalniak w jej ogrodzie (na starej piwnicy ziemiance) tez w większości taką metodą obsadziłyśmy. Ale chyba powoli się oswaja z myślą, że ja nastawiam się na kupowanie roślin, bo się ostatnio podłączyła do zakupu cebul przez internet :D i już czeka, kiedy będę zamawiać róże :D

Pestka gdzie można zobaczyć jakieś kawałki Twojego ogrodu, np. brzozy z dereniem? :)

Ulcia - ewidentnie masz chorobę, tylko pryskasz złym środkiem. Miedzian zwalcza głównie choroby bakteryjne a ty masz chyba szara pleśń.

Pąki się obrywa jak tylko zauważysz, że sa suche i pryska: Rovral, Sumilex lub Kaptan (na szarą pleśń).

Poza tym różanecznik rośnie w złej glebie - powinien rosnąc w kwaśnej, prochnicznej a nie w gliniastej. Wygląd liści może świadczyć o zagłodzeniu - w zbyt zasadowej glebie roślina nie pobiera skladnikow pokarmowych, pomimo obsypywania nawozami.

Prewencynie nalezy opryskac przeciwko antraknozie i plamistości środkiem Bravo lub Clortosip.

Wykop różanecznika. Wymień glebę na kwasną. I wsadz z powrotem, opryskuj przez cały sezon wg zaleceń na opakowaniu środka.

Może daj jakiś rysunek poglądowy jak umieszczona jest rabata i skąd wieje?

Latem sprawdz czy nie żerują skoczki, które roznosza choroby.

Elfir, oprócz tych z bloków są tez ogrodnicy wychowani na wsi,

Ale ja pisałam o tych z bloków, co nie mają pojęcia o kontakcie z przyrodą. Ludzie ze wsi wiedzą, że przy roślinach trzeba robić, bo same z siebie nie rosną.

...Ludzie ze wsi wiedzą, że przy roślinach trzeba robić, bo same z siebie nie rosną.

Elfir powiedz to Mojemu J. To już ładne parę lat, a on ciągle uważa, że jak wetknąć w ziemię i nie rośnie to wina rośliny ;)