Trajkotka 03.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Elfir i Trajkotka, mam parę pomysłów, które chętnie podrzucę do przemyśleń w związku z garażem, warzywnikiem i ogrodzeniem. Jeśli nie macie nic przeciwko mojemu wtrącaniu się, napiszę wieczorem Ja nie mam nic przeciwko :* Elfir pewnie też nie będzie miała, bo Ją tak męczę tym moim grodem, że niedługo będzie mnie miała dość ... ale się nie wypowiadam za Nią Mam jeszcze jeden problem w związku z bramą wjazdową ... brama będzie się otwierała na boki, a wejście do furtki ma być po schodkach przed bramą. Zastanawiam się jak zrobić ogrodzenie, żeby było wygodnie wchodzić i w ogóle jak wykończyć schodki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam Elfir. Czy możesz mi jeszcze powiedzieć jakie cisy widziałaś u mnie, i czy ewentualnie Klon flamingo można zamienić na jakieś wiśnie? Tam chyba miały być kolumnowe - dobierz sobie wg. upodobania, one sa podobne do siebie, więc nie ma to specjalnego znaczenia Wiśnia - może być np. Kanzan, bo korona rośnie w górę i nie będzie kolidowac z iglakami pod płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witaj Elfirku, Mam pytanie, moje irgi z zimozielonymi liśćmi są całe brązowe już miałam je mocno podciąć, ą tu widzę, że z gałązek wychodzą nowe pąki. Co mam teraz z nimi zrobić ? Podciąć czy zostawić? Czy one wogóle przemarzły czy to jest normalne że tak wyglądają. Nie podcinać! Przecież przemarzły tylko liście, jak u wielu zimozielonych. Dopiero w maju tnie się przemarznięte gałązki, kiedy widać wyraźnie, że nie puszczają liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Ja nie mam nic przeciwko :* Elfir pewnie też nie będzie miała, bo Ją tak męczę tym moim grodem, że niedługo będzie mnie miała dość ... ale się nie wypowiadam za Nią Przy działkach z nachyleniem bardzo ciężko jest radzić nie widząc tej działki na oczy. Na twoich zdjęciach droga dojazdowa wygląda na jakąś boczną, polną dróżkę i w tej sytuacji chyba nie ma tam ruchu, który przeszkadzałby warzywniakowi. Schody mozna puścić bokiem skarpy a nie w poprzek, ale tak naprawdę zależy to od waszych finansów. Możesz je także wyprofilować w kształcie pochylni w wąwozie. Mogą też być rozłożyste, reprezentacyjne: http://www.finegardening.com/assets/uploads/posts/17503/Johnsen2_lg.jpg Możesz też furtkę zrobić przy bramie i nie robić schodów, co będzie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Elfir, a jakby Trajkotka zrobiła warzywnik skrzyniowy? Mogłaby go spokojnie umieścić nad oczyszczalnią. Bo to taki ładny pomysł, żeby z przodu zrobić zagajnik. Ja mam warzywnik skrzyniowy i to jest świetne, bo nie muszę na czworakach pielić. Truskawki i poziomki też tu hoduję. Garaż paskudny osłoniłabym pergolami z pnączami, winorośl można zaprowadzić, bo to przecież nasłoneczniona strona. Trajkotka chciałaby rododendron, ale chyba tu za mało miejsca i cały dzień byłby na słońcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczechow 03.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam, Dzieki waszej pomocy, tył domu mam juz wstepnie zagospodarowany. Propozycja elfir zostala zaakceptowana. Mam teraz pytanie odnosnie przodu. Wrzucam dwa zdjecia widok z wjescia do domu. Tak jest na dzien dzisiejszy. Prosze o propozycje czy w jakis sposob pozmieniac ksztalt tych rabat, i co ciekawego mozna tam posadzic aby wygladalo to efektownie od strony drogi jak i patrzac z okna jadalni. Od furtki na prawo zastanawiam sie nad poprowadzeniem sciezki w kierunku oczyszczalni i malego tarasu, moze zamiast sciezki jakies inne rozwiazanie. Na zdjeciu gdzie jest sciezka na podjazd jest pas ziemi miedzy domem a sciezka o szerokosci ok. 1m. Czy tam cos posadzic czy zostawic trawnik? Prosze jeszcze o propzycje zasadzenia drzewek owocowych (jablon, czeresnia, sliwka) moze cos jeszcze jakies maliny, borowki, w ktorym miejscu najlepiej to posadzic. Za wszelkie propozycje bardzi dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Elfir, a jakby Trajkotka zrobiła warzywnik skrzyniowy? Mogłaby go spokojnie umieścić nad oczyszczalnią. Bo to taki ładny pomysł, żeby z przodu zrobić zagajnik. Warzywa nie są w stanie przeszkadzać oczyszczalni, niezależnie czy w skrzyniach czy w gruncie. Jesli chodzi o garaże, to trzeba do nich zrobić brukowany podjazd, dlatego tak bardzo nie leżą mi w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam teraz pytanie odnosnie przodu. Wrzucam dwa zdjecia widok z wjescia do domu. Tak jest na dzien dzisiejszy. Prosze o propozycje czy w jakis sposob pozmieniac ksztalt tych rabat, i co ciekawego mozna tam posadzic aby wygladalo to efektownie od strony drogi jak i patrzac z okna jadalni. Ja bym na 100% uprościła kształt rabaty przy tym złamaniu płotu. Te esy-floresy będzie ciężko kosić. Potrzebujesz ścieżki od frontu na tyły, do tarasu, coby gości, którzy wpadli na grilla nie prowadzić przez dom, tylko przez ogród. Przejście musi mieć min 80 cm, ale lepsze będzie szersze, ok 1 m. Gdzie masz śmietnik? Drzewa i krzewy owocowe możesz umieścić tylko tam, gdzie nie ma drenażu i rozsączania oczyszczalni. Ja bym zrobiła gdzieś przy placu zabaw, coby dzieci mogły sobie skubać. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczechow 03.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Gdzie masz śmietnik? Śmietnik jest na pierwszym zdjęciu (poprzedni post) przy podjeździe. tam ma wyznaczone miejsce, czeka na jakies obicie z desek aby nie byl az tak widoczny. Bardzo prosze o narysowanie w wolnej chwili jakiegos ksztaltu rabaty oraz propozycje obsadzenia. wklejam rzut przodu.[/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 czy ty masz wyjście tarasowe z boku wysuniętej częsci domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ja bym ścieżki poprowadziła pod budynkiem:http://images42.fotosik.pl/265/1b6310c09c255684.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trajkotka 03.04.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Przy działkach z nachyleniem bardzo ciężko jest radzić nie widząc tej działki na oczy. Na twoich zdjęciach droga dojazdowa wygląda na jakąś boczną, polną dróżkę i w tej sytuacji chyba nie ma tam ruchu, który przeszkadzałby warzywniakowi. Schody mozna puścić bokiem skarpy a nie w poprzek, ale tak naprawdę zależy to od waszych finansów. Możesz je także wyprofilować w kształcie pochylni w wąwozie. Mogą też być rozłożyste, reprezentacyjne: http://www.finegardening.com/assets/uploads/posts/17503/Johnsen2_lg.jpg Możesz też furtkę zrobić przy bramie i nie robić schodów, co będzie tańsze. Tak naprawdę ta droga to ulica, ale bez asfaltu i chyba prędko sie go nie doczekamy, drogą biegnie jakby wąwozem i jest uczęszczana głównie przez ciągniki, bo samochodów nikt nie chce niszczyć na dziurach Schody bokiem bardziej mi chyba pasują. Furtkę przy bramie też braliśmy pod uwagę. Pomyślimy A jakie roślinki można wsadzić w te dziurki na skarpie? myślałam o jakiś płożących? Elfir, a jakby Trajkotka zrobiła warzywnik skrzyniowy? Mogłaby go spokojnie umieścić nad oczyszczalnią. Bo to taki ładny pomysł, żeby z przodu zrobić zagajnik. Ja mam warzywnik skrzyniowy i to jest świetne, bo nie muszę na czworakach pielić. Truskawki i poziomki też tu hoduję. Garaż paskudny osłoniłabym pergolami z pnączami, winorośl można zaprowadzić, bo to przecież nasłoneczniona strona. Trajkotka chciałaby rododendron, ale chyba tu za mało miejsca i cały dzień byłby na słońcu Pestka, a jaki duży masz ten warzywnik? Warzywa nie są w stanie przeszkadzać oczyszczalni, niezależnie czy w skrzyniach czy w gruncie. Jesli chodzi o garaże, to trzeba do nich zrobić brukowany podjazd, dlatego tak bardzo nie leżą mi w tym miejscu Ok, czyli warzywnik zostaje na drenażu przynajmniej jarzynki nie będą miały sucho. Mam nadzieję, ze uda mi się tam zmieścić wszystko. Elfir, te dwie ciemno zielone miejsca to jakieś specjalne roślinki? I jasno zielone - sprayem zamalowane miejsca? A co z drzewkami owocowymi? Lepiej z przodu przed drenażem czy w okolicach studni i placu zabaw? No właśnie - podjazd :/ ... myślę, ze wystarczył by do tego pierwszego garażu, tzn do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 jasnozielone to rośliny ozdobne, o które będziesz normalnie dbać a ciemnozielone to: żywopłot oddzielający warzywnik od części "oficjalnej" i drzewo -soliter.Sad bym zrobiła przy warzywach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.04.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Mój warzywnik i sad zajmują większość ogrodu od zachodniej strony. Pod oknami sypialni mam 6 wiśni, 5 agrestów, 2 aronie, mały maliniak. Skrzynie, 180 x 180 cm każda, są 4 piętrowe. Dwie zajmują wyłącznie truskawki i trochę poziomek. Jedna jest pomidorowa, albo paprykowa, albo ogórkowa, a w jednej na górze zioła, a niżej sałata, rzodkiewki... Robiąc zdjęcie za plecami miałam duży maliniak (jakieś 250 x 250 cm) w rogu ogrodu, przestrzeń roboczą i kompostowniki. Mam też borówke amerykańską (4 szt), ale posadziłam ją na granicy wrzosowiska i lasku we frontowej części ogrodu Lubi kwaśno, to tam ma. Tu masz 2 fajne skrzynki Jest taki wątek „Jak zrobić ukryty ogródek warzywny” Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczechow 04.04.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 czy ty masz wyjście tarasowe z boku wysuniętej częsci domu? Tak w tej czesci tez ma byc taras taki maly dokladnie jak wymiar tej wneki. Te sciezka z prawej strony drzwi juz istnieje, tak bym ja zostawil. Bo szkoda mi mojej ciezkiej pracy wlozonej w ulozenie tego kawalka chodnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.04.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Elfir czy mogę prosić o radę jak zagospodarować tę grupę kamieni ? Przyszły skalniak położony jest z tyłu budynku od strony północnej. W odległości ok 6-7m jest ściana domu w kierunku płd a w odległości ok 2m ściana domu w kierunku zach. Za kamieniami w odległości ok 1 -1,5 jest ogrodzenie - docelowo niskie, wzdłuż rosną lawendy. Po prawej stronie ledwo widoczna akacja (na razie przymocowana do palika z brzozy). Czerwoną strzałką obok lawend, zaznaczyłem miejsce na wyższą roślinę - jest tam zostawione miejsce wśród kamieni aż do podłoża-taka zatoczka. Obecnie nie ma już tych małych kamieni wokół - zebrałem je bo byłoby ciężko coś tam posadzić- w ich miejsce jest trochę mniejszych (od tych wielkich na skalniaku) lub tam gdzie są wielkie po prostu jest odgarnięte do ziemi. Poniżej załączam jeszcze usytuowanie w terenie. Choć skalniak będzie od północy to będzie miał światło słoneczne z rana od wschodu, latem w godzinach południowych bo dom wtedy nie jest w stanie zasłonić go, wczesnym wieczorem od zachodu, gorzej wiosną i jesienią - na pewno mniej słońca. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez q-bis doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 04.04.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witaj Elfir,mam pytanie: jasienia posadziłam trzy śliwy wiśniowe (pissardi) szczepione, teraz dwie z nich wypuściły małe listki, takie jakieś bordowe-brązowe (nie wiem czy taka barwa jest ok?) z tego co czytałam to przed liśćmi powinny pojawić się kwiatki, więc nie wiem czy z tymi moimi jest coś nie tak? I mam problem z trzecią, nie ma za bardzo pąków, takie malutkie, ledwie widoczne, nic się z nią nie dzieje, a jak jej dotknęłam to zauważyłam, że się "gibie", tzn. przy korzeniu, tak jakby była źle wkopana, nie ukorzeniła się. Co z nią zrobić? wykopać i wkopać jeszcze raz, czy dać jej więcej czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 04.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Elfir porszę o pomoc- mam dwa pytaniapo pierwsze w jakiej odległości sadzić zawciąg nadmorski żeby się zrobił z tego taki szpaler? Chciałam zrobić obwódkę rabatki z niegoi po drugie- czy sosnę bośniacką też można "uszczykiwać" tak jak czarną żeby nie urosła zbyt duża a raczej się zagęszczała?Pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Witaj Elfir, mam pytanie: jasienia posadziłam trzy śliwy wiśniowe (pissardi) szczepione, teraz dwie z nich wypuściły małe listki, takie jakieś bordowe-brązowe (nie wiem czy taka barwa jest ok?) z tego co czytałam to przed liśćmi powinny pojawić się kwiatki, więc nie wiem czy z tymi moimi jest coś nie tak? I mam problem z trzecią, nie ma za bardzo pąków, takie malutkie, ledwie widoczne, nic się z nią nie dzieje, a jak jej dotknęłam to zauważyłam, że się "gibie", tzn. przy korzeniu, tak jakby była źle wkopana, nie ukorzeniła się. Co z nią zrobić? wykopać i wkopać jeszcze raz, czy dać jej więcej czasu? Posadziłaś jesienią. A opalikowałaś? Daj jej czas. Jeśli puszcza listki to znaczy, że żyje. Moja śliwa też nie kwitła w pierwszym roku po posadzeniu. A listki są bordowo-brązowe przez cały sezon . Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Fajny pomysł Gdyby ktoś był zainteresowany są aktualnie do kupienia na stronie Westwing http://www.westwing.pl Elfir, wkleiłam, bo to fajny pomysł nie koniecznie jako stała donica, ale miejsce na zioła i niewielki ogródek pod oknem kuchennym. Przenośny i może też służyć do przechowywania roślin. Drogie, ale można takie wykonać samemu np. z brezentu, lub innej gęstej tkaniny. Nawet len bardzo gęsto tkany dostępny w hurtowniach tkanin nadawałby się do tego. Do usztywnień w kanalikach można zastosować bambus. Firma BACSAC http://www.bacsac.fr robi te pojemniki w różnej wielkości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts