Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie się tak bardzo znudziły te widoki tujkowych szpalerów, że znielubiłam żywotniki całkowicie. Od paru lat oglądam zdjęcia pięknych ogrodów i dopiero ostatnio zaczynam zauważać, ze istnieją wyjątki, tzn. niektóre z żywotników są naprawdę ładne i mogą zdobić, jeśli się je dobrze wkomponuje w całość...

Elfir, moje wrzosowisko trochę ucierpiało po zimie, choć większość wrzosów jest przynajmniej częściowo zielona. Czy już można je nawozić czymś zakwaszającym, czy czekać na ocieplenie? Dzisiaj rano nawet leżał śnieg!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123309-Sure-komentarze-do-fotodziennika-budowy&p=5317035&viewfull=1#post5317035

Witaj Elfir, wesołych świąt!!

a teraz oczywiście prośba o radę: posadziłam w ubiegłym roku wiciokrzew henryego przy pergoli, niestety miejsce jest narażone na wiatr (wiem, że wiciokrzew tego nie lub ale postanowiłam spróbować). Po zimie wygląda marnie, nie ma ani jednego listka i widzę tylko nieliczne małe zielone pąki. Mam więc pytanie, czy przyciąć go nisko, czy zostawić, albo może wymienić na coś innego? zależy mi na zimozielonym pnączu (nie bluszcz).

zostaw go - wypuści nowe liście. Wycinasz tylko pędy przemarznięte, ale poczekaj z tym do połowy maja. Gatunki zimozielone późno regenerują.

Nie ma zimozielonych pnączy poza bluszczem. Akebia i winobluszcze są warunkowo zimozielone, czyli liście zostają w wyjątkowo łagodne zimy na osłoniętych stanowiskach.

zostaw go - wypuści nowe liście. Wycinasz tylko pędy przemarznięte, ale poczekaj z tym do połowy maja. Gatunki zimozielone późno regenerują.

Nie ma zimozielonych pnączy poza bluszczem. Akebia i winobluszcze są warunkowo zimozielone, czyli liście zostają w wyjątkowo łagodne zimy na osłoniętych stanowiskach.

To jeszcze spytam, jak rozpoznać pęd przemarznięty?

Z ciebie trzeba strasznie wyciągać informacje, wcale mi nie pomagasz, a to przecież twoj ogród! Nie podam ci gotowej recepty.

Z jakiego pomieszczenia się na ten taras wychodzi? Czy zamierzasz w ogóle z niego korzystać, bo jest blisko granicy.

Bo wówczas można rozplanować ten kącik tarasowy bardziej intymnie.

Witam

Elfir, nie znam sie na ogrodnictwie, jestem totalnym laikiem dlatego szukam pomocy na forum, tez nie do konca wiem jak ma wygladac moj ogrod, stad tez moze nie za wiele informacji podalem.

Na ten maly taras wychodzi sie z jadalni. Goscie na nim nie beda przesiadywac. Mozna z niego jak najbardziej zrobic bardziej intymne miejsce. Tak aby w jakis sposob odslonic sie od drogi dojazdowej do sasiada. Myslelismy o drzewach typu magnolia, krzewy rodendrony (generalnie cos co kwitnie). Na tym tarasie bedziemy przesiadywac przy "porannej i popołudniowej kawie".

jeszcze raz prosze o pomoc w zagospodarowaniu tego terenu wokół małego tarasu.

Za pomoc bardzo dziekujemy.

dzialka2_elfir3.jpg

Ja bym go powiększyła (mniej więcej w kształt L-ki), bo wydaje mi się, że nie ustawisz tam stolika?

Skośną część ogrodzenia najchętniej widziałabym murowaną. Wówczas można przykleić od wewnątrz lustro, które będzie dawało złudzenie głębi. Do lustra poprowadzić ścieżkę:

http://farm4.static.flickr.com/3352/3604767586_ef917f3074_o.jpg

http://blogs.warwick.ac.uk/images/thomasblount/2006/10/03/mirror.jpg

więcej:

http://www.google.pl/search?hl=pl&client=opera&hs=5re&rls=pl&channel=suggest&q=garden%20mirror&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1920&bih=928&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=UyaDT6eHM4zOswbL_4XZBA

Jak nie lustro, to mozna w tym miejscu wybudowac fontannę ścienną, przy której będzie miło spędzać się czas.

Mur można obsadzić cisem, bambusem Fragesia nitida lub puścić na nie pnącze. A u podnóża posadzić kwitnące byliny i krzewy.

Dobrze byłoby powtórzyć nasadzenia brzozy pożytecznej, bo masz mało miejsca w ogrodzie na drzewa.

http://images39.fotosik.pl/1436/00e9e45a0325d9ffgen.jpg

Witam, ,czy mogę teraz przyciąć forsycję Maluch , słabo kwitła i nie jest za gęsta a kwiaty już prawie opadają (:, jest mała - ma 2 latka ):

Tak. Możesz też przycinać przed kwitnieniem - termin cięcia jest okreslony wyłacznie z powodu kwitnienia a nie zdrowotności krzewu.

Nawożenie zaczyna się dopiero, kiedy ruszy wegetacja. Ale wrzosy są gatunkiem środowisk piaszczystych, ubogich w składniki pokarmowe.
Czyli za dużo tego nawozu nie sypać? Pewnie przydałoby się coś zakwaszającego, żeby poprawić ph, a co nie będzie nawozem? Przed sadzeniem usypałam warstwę z kwaśnego torfu i piasku na tej mojej glinie, ale pewnie teraz już tam za bardzo kwaśno nie jest...

Elfir, a jakie jest Twoje zdanie w sprawie mikoryzy, czy zastosowanie jej na wrzosowisku może jakoś poprawić żywot tych wrzosów?

Ja bym nie dawała nawozu. Bardziej igieł sosnowych spod zagajnika naprzeciwko domu :)

Odczyn możesz sprawdzić, czy się podwyższył.

Mikoryza IMHO służy głównie na glebach zdegradowanych do odtworzenia prawidłowego środowiska glebowego. Ale ja nie mam osobistych doświadczeń.

Elfir,

pomogłabyś mi zaprojektować ogródek od frontu? Chciałabym w tym miejscu trawnik ograniczyć do minimum, zrobić jakąś efektowną ozdobną rabatę. Na pierwszym obrazku zaznaczyłam tą część ramką. Na drugim obrazku nieudolnie starałam się pokazać mój pomysł na zagospodarowanie dalszej części ogrodu, zależy mi aby wizualnie oddzielić część prywatną od frontowej.

Działka jest skrajna, sąsiad od zachodu obsadził się tujami. Mieszkam w baaardzo wietrznej okolicy, ziemię mam gliniastą, w zasadzie samą glinę ;)

http://images50.fotosik.pl/1501/ec61da2038648107m.jpg

http://images35.fotosik.pl/1303/9b9868c9ca7618e7m.jpg

dziękuję za odpowiedź,

już wyjaśniam tę drewutnię.

Wyszła ogromna bo marnie idzie mi rysowanie :) sama drewutnia planowana jest niewielka bo kominek jest tylko dla przyjemności a nie ogrzewania więc i drewna nie potrzebujemy aż tak dużo.

Myślałam, żeby w tym miejscu postawić jakąś altanę i do niej dostawić niewielką drewutnię, a o altanie z kolei pomyślałam dlatego, że taras jest niezadaszony i taki pewnie zostanie bo zadaszenie zacieniłoby mi salon.

Witam,

i ja mam pytanie do Elfir - proszę poradź mi jakie rośliny umieścić po północnej stronie działki - odległość od płotu do domu to 5 metrów - tam jest ciemno i cholernie wilgotno (jak się wchodzi za dom to wilgoć czuć w powietrzu dosłownie). Mąż trzy tygodnie temu popryskał wszystko randapem. Będzie musiał mi to jeszcze skopać, bo chciałabym powyciągać to co w tej ziemi jeszcze zostało, ale co dalej? Nie wiem :( Co tam będzie rosło? :confused:

Witam,

i ja mam pytanie do Elfir - proszę poradź mi jakie rośliny umieścić po północnej stronie działki - odległość od płotu do domu to 5 metrów - tam jest ciemno i cholernie wilgotno (jak się wchodzi za dom to wilgoć czuć w powietrzu dosłownie). Mąż trzy tygodnie temu popryskał wszystko randapem. Będzie musiał mi to jeszcze skopać, bo chciałabym powyciągać to co w tej ziemi jeszcze zostało, ale co dalej? Nie wiem :( Co tam będzie rosło? :confused:

Podaj jeszcze jaka tam ziemia. :)

może lepiej posadzić duże drzewo koło tarasu, które będzie rzucać cień w południe?

Na tak małej działce altana zdominuje całe otoczenie.

Albo tam, gdzie naprzeciw tarasu masz rabatę zrobić drugi taras, ale ocieniony pergolą?

i ja mam pytanie do Elfir - proszę poradź mi jakie rośliny umieścić po północnej stronie działki

Zobacz post wyżej, co poleciłam natalutce na jej działce od strony północy + dereń biały+ choina (ma kilka odmian, większych i mniejszych) + paprocie (zimozielony jest np. paprotnik szczecinkozębny), bergenie, parzydło, tawułki (Astilbe), świecznica, funkie, żurawki.