Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir i inne zorientowane osoby - oto mój mało profesjonalny rzut terenu - czy jest szansa na zaprojektowanie ogrodu - przynajmniej tak z grubsza...

..aaa.. wolałabym nie tujować szmaragowo u siebie...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f3918cce79a6db45.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f3918cce79a6db45.html

Witam czy żółte kwiaty na zdjęciu to liliowc e stela de oro

size=640x480http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/12/125817/original.jpg[/img]

i mam jeszcze jedno czy małe thuje 50 cm też się przycina czy czekać aż osiągną docelową wysokość ?

Edytowane przez duduś

Elfir krótkie pytanko. Posadziłem klomb róż ok 170szt. w odstępach ok.30cm. Czy jest inny sposób niż tradycyjne pielenie na pozbycie się chwastów? Jak to się rozrośnie to nie będzie można wejść między różę.

Posiej między różami kocimiętke lub szałwię omszoną. Konkurencja roślin ograniczy nieco rozrost chwastów

Z tego zdjęcia to tylko zgadywanka. Może być 'Mary Todd' - też żółty jak Stella, ale 2 razy wyższy. Kwitnie u mnie na wys. prawie metra. Albo 'Orchid Candy'.

Ale narzuca mi się jeszcze takie spostrzeżenie. Jeżeli te czerwone na drugim planie to też liliowce, to te z przodu mogą być 'Stella d'Oro'. To tak przez porównanie wysokości na jakiej kwitną.

Możesz zapytać na http://www.liliowce.cba.pl , bo w końcu kto jak kto, ale specjaliści od liliowców powinni wiedzieć :)

Witaj Elfir :)

Mam dwa pytania:

1. Czy jednoroczny groszek pachnący będzie się czepiał sam do pełnego płotu lamelowego ? Tzn. czy da radę się po takiej płaszczyźnie wspinać ?

2. Kupiłam nasiona dzwonka karpackiego. Na opakowaniu pisze żeby wysiać na rozsadniku w maju/czerwcu, a potem przenieść do gruntu we wrześniu. Tylko wydaje mi się, że Ty komuś polecałaś, żeby siać bezpośrednio do gruntu ? Czyli mogę w maju już w docelowe miejsce do gruntu ?

Dziękuję

groszek owija się, więc musi miec jakieś cienkie druciki, sznurki.

Do gruntu siałam szałwię bezpośrednio a nie dzwonka. Rozsadnik jest potrzebny dlatego, że nasiona i siewki sa bardzo drobne - czyli ryzyko zbyt gęstego siewu i na dodatek siewki łatwe do pomylenia z chwastami. Nie wiem czy będziesz w stanie pielęgnowac je na miejscu stałym.

Kondoria, w marketach są takie fajne tyczki bambusowe różnej grubości długości, Świetnie robi się z nich stelaże. Można też rozciągać miedzy nimi linki. Ładnie to wygląda. Wytrzymuje nawet pomidory. Na grubszych miałam przez 2 lata winorośl :)

Posiej między różami kocimiętke lub szałwię omszoną. Konkurencja roślin ograniczy nieco rozrost chwastów

A co sądzisz o korze sosnowej?

Co do kocimiętki i szałwi to wydaje mi się, że będzie konkurować z różą okrywową, która dorasta do ok 60cm. (kolorem i wzrostem)

Edytowane przez pepi

Kondoria, w marketach są takie fajne tyczki bambusowe różnej grubości długości, Świetnie robi się z nich stelaże. Można też rozciągać miedzy nimi linki. Ładnie to wygląda. Wytrzymuje nawet pomidory. Na grubszych miałam przez 2 lata winorośl :)

O, dzięki :) A jak robisz stelaże z tych tyczek ? wiążesz je ? Może masz zdjęcia ?

A co sądzisz o korze sosnowej?

A ty nie masz tego wyśćiółkowanego? Nawet nie wspominałam o konieczności ściółki, bo wydawało mi się to oczywiste. Ale kory musi być gruba warstwa, jeśli ma tłumić wysiewające się chwasty.

O, dzięki :) A jak robisz stelaże z tych tyczek ? wiążesz je ? Może masz zdjęcia ?

Dokładnie tak. Można je wiązać np. drucikiem ogrodniczym (zielony w rolkach na białym kartoniku, ma od razu przecinarkę), bo bambuski mają kolanka. Grubsze wbijam w ziemię, a cienkie dowiązuję poziomo między nimi. Albo możesz kupić gotowe drabinki z bambusa. Wbić je w ziemię w odpowiedniej odległości od siebie, a pomiędzy nimi rozciągnąć sznureczki :)

Wtrącam się, bo mnie to zastanowiło :( Dlaczego sadzić drzewa, które mają ładny pokrój i potem, tnąc je, psuć ich wygląd? Świerki serbskie mają ładną strzelistą sylwetkę i to jest wg. mnie ich wartość w ogrodzie.

Skoro rosną zbyt wysokie, to trzeba wybierać inne, które nie rosną, albo można je przycinać bez szkody dla formy.

Można spowalniać wzrost świerków, sosen obrywając im młode przyrosty.