magduska 11.04.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Podaj jeszcze jaka tam ziemia. szczerze powiedziawszy to dokładnie nie wiem - glina jest na pewno.., rośnie mech... i kopiąc w niej nie znalazłam ani jednego robaka czy dżdżownicy - to chyba dziwne, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 dżdżownice żyją w glebie próchnicznej, która nie jest zbyt mokra (inaczej się potopią lub uduszą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 11.04.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Elfir i inne zorientowane osoby - oto mój mało profesjonalny rzut terenu - czy jest szansa na zaprojektowanie ogrodu - przynajmniej tak z grubsza.....aaa.. wolałabym nie tujować szmaragowo u siebie... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f3918cce79a6db45.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f3918cce79a6db45.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.04.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam czy żółte kwiaty na zdjęciu to liliowc e stela de oro size=640x480http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/12/125817/original.jpg[/img] i mam jeszcze jedno czy małe thuje 50 cm też się przycina czy czekać aż osiągną docelową wysokość ? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Elfir krótkie pytanko. Posadziłem klomb róż ok 170szt. w odstępach ok.30cm. Czy jest inny sposób niż tradycyjne pielenie na pozbycie się chwastów? Jak to się rozrośnie to nie będzie można wejść między różę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Duduś, no proszę cię, naucz się w końcu wklejać poprawnie zdjęcia, bo mi się nie chce tego robić za ciebie. Moim zdaniem jest za wysoki na Stelle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Elfir krótkie pytanko. Posadziłem klomb róż ok 170szt. w odstępach ok.30cm. Czy jest inny sposób niż tradycyjne pielenie na pozbycie się chwastów? Jak to się rozrośnie to nie będzie można wejść między różę. Posiej między różami kocimiętke lub szałwię omszoną. Konkurencja roślin ograniczy nieco rozrost chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Z tego zdjęcia to tylko zgadywanka. Może być 'Mary Todd' - też żółty jak Stella, ale 2 razy wyższy. Kwitnie u mnie na wys. prawie metra. Albo 'Orchid Candy'. Ale narzuca mi się jeszcze takie spostrzeżenie. Jeżeli te czerwone na drugim planie to też liliowce, to te z przodu mogą być 'Stella d'Oro'. To tak przez porównanie wysokości na jakiej kwitną. Możesz zapytać na http://www.liliowce.cba.pl , bo w końcu kto jak kto, ale specjaliści od liliowców powinni wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 12.04.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witaj Elfir Mam dwa pytania: 1. Czy jednoroczny groszek pachnący będzie się czepiał sam do pełnego płotu lamelowego ? Tzn. czy da radę się po takiej płaszczyźnie wspinać ? 2. Kupiłam nasiona dzwonka karpackiego. Na opakowaniu pisze żeby wysiać na rozsadniku w maju/czerwcu, a potem przenieść do gruntu we wrześniu. Tylko wydaje mi się, że Ty komuś polecałaś, żeby siać bezpośrednio do gruntu ? Czyli mogę w maju już w docelowe miejsce do gruntu ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 groszek owija się, więc musi miec jakieś cienkie druciki, sznurki. Do gruntu siałam szałwię bezpośrednio a nie dzwonka. Rozsadnik jest potrzebny dlatego, że nasiona i siewki sa bardzo drobne - czyli ryzyko zbyt gęstego siewu i na dodatek siewki łatwe do pomylenia z chwastami. Nie wiem czy będziesz w stanie pielęgnowac je na miejscu stałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 12.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Ok, dziękuję bardzo. Zatem jutro wysieję dzwonek do doniczek na rozsadę i pomyślę nad jakimiś linkami dla groszku. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Kondoria, w marketach są takie fajne tyczki bambusowe różnej grubości długości, Świetnie robi się z nich stelaże. Można też rozciągać miedzy nimi linki. Ładnie to wygląda. Wytrzymuje nawet pomidory. Na grubszych miałam przez 2 lata winorośl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Posiej między różami kocimiętke lub szałwię omszoną. Konkurencja roślin ograniczy nieco rozrost chwastów A co sądzisz o korze sosnowej? Co do kocimiętki i szałwi to wydaje mi się, że będzie konkurować z różą okrywową, która dorasta do ok 60cm. (kolorem i wzrostem) Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez pepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 12.04.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Kondoria, w marketach są takie fajne tyczki bambusowe różnej grubości długości, Świetnie robi się z nich stelaże. Można też rozciągać miedzy nimi linki. Ładnie to wygląda. Wytrzymuje nawet pomidory. Na grubszych miałam przez 2 lata winorośl O, dzięki A jak robisz stelaże z tych tyczek ? wiążesz je ? Może masz zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A co sądzisz o korze sosnowej? A ty nie masz tego wyśćiółkowanego? Nawet nie wspominałam o konieczności ściółki, bo wydawało mi się to oczywiste. Ale kory musi być gruba warstwa, jeśli ma tłumić wysiewające się chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 O, dzięki A jak robisz stelaże z tych tyczek ? wiążesz je ? Może masz zdjęcia ? Dokładnie tak. Można je wiązać np. drucikiem ogrodniczym (zielony w rolkach na białym kartoniku, ma od razu przecinarkę), bo bambuski mają kolanka. Grubsze wbijam w ziemię, a cienkie dowiązuję poziomo między nimi. Albo możesz kupić gotowe drabinki z bambusa. Wbić je w ziemię w odpowiedniej odległości od siebie, a pomiędzy nimi rozciągnąć sznureczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 13.04.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Elfir moja przycięta po zimie budleja nie wypuszcza nic nowego, czy to znaczy, że całkiem przemarzła czy jest jeszcze szansa, że odbije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 13.04.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam Elfir Mam jeszcze pytanko - co ze świerkami serbskimi jak urosną do wysokości jaka mnie satysfakcjonuje? Czy wtedy co roku można je przycinać od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Wtrącam się, bo mnie to zastanowiło Dlaczego sadzić drzewa, które mają ładny pokrój i potem, tnąc je, psuć ich wygląd? Świerki serbskie mają ładną strzelistą sylwetkę i to jest wg. mnie ich wartość w ogrodzie. Skoro rosną zbyt wysokie, to trzeba wybierać inne, które nie rosną, albo można je przycinać bez szkody dla formy. Można spowalniać wzrost świerków, sosen obrywając im młode przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 13.04.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 dziewczyny - pomocy, z jakiego powodu brązowieją tuje i co z nimi zrobić by nie brązowiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts