Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir jeszcze jedno pytanie, czy moge teraz bezpiecznie przesadzic tamaryszek, w zeszlym roku jak wsadzalam mial z 20 cm a teraz ma ponad 150, rosnie jak szatan i boje sie ze zasloni mi za bardzo okno. wiem ze tamaryszek ma korzen chyba palowy i boje sie ze moze "nie przezyc" tego przesadzenia. moj ma tylko 1 sezon. Edytowane przez TAR

A może ciąć ten tamaryszek i uformować w odpowiedni sposób÷ W Warszawie na ul. Andersa kilka lat temu rosło kilka dużych tamaryszków, które regularnie przycinano. Świetnie to znosiły.

czy moge teraz bezpiecznie przesadzic tamaryszek, w zeszlym roku jak wsadzalam mial z 20 cm a teraz ma ponad 150, rosnie jak szatan i boje sie ze zasloni mi za bardzo okno. wiem ze tamaryszek ma korzen chyba palowy i boje sie ze moze "nie przezyc" tego przesadzenia. moj ma tylko 1 sezon.

Może nie zdążył sie dobrze ukorzenić. Szkoda, że nie podeszłaś do przesadzania w marcu. Teraz to już trochę późno, chyba zaczyna już wypuszczać liście?

Roślina tania, nie ma sie co cackać.

Elfir, szukam cały wieczór, ale konkretów się nie doszukałam:

W jakiej odległości od domu można posadzić drzewa owocowe (jabłoń, wiśnię, brzoskwinię)?

Wszędzie, gdzie coś w temacie odległości było - odległość ta była definiowana przez koronę, ale przecież drzewka owocowe się przycina, prowadzi. Co wtedy z systemem korzeniowym?

Drzewka na podkładkach karłowych korzenią się silnie max 2 m od pnia. Dla bezpieczeństwa dałabym 3 m od budynku. Brzoskwinia rośnie większa.

Zasadniczo otoczenie fundamentu nie jest miejscem przyjaznym dla korzeni roślin - obsypka z jałowego piasku, sucho.

Dzięki :) Super, że trawy będą pasowały, nie wpadłam na to. Nawet mam sadzonki piórkówki i miskanta Morning Light do wykorzystania.

Ja posadziłabym niskie trawy o szerokich liściach. Miskanty są wg. mnie stanowczo za wysokie. A piórkówki – jest kilka poniżej 0,6 m wys., np 'Little Bunny'. Jakie masz?

Przez 10lat miałem żywopłot z róży multiflory(bardzo duże przyrosty, dużo pracy) postanowiłem wykarczować róże i teraz mam dylemat czy żywopłot z grabu, buku, czy może z ognika. Która z tych roślin jest mniej wymagająca i pracochłonna?

grab i buk wymagaja dobrych, zyznych i świezych gleb.

Ognik lubi przemarzać, chyba, że jesteś ze Szczecina.