TAR 13.04.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 przed trejazem akurat stoi lawka wiec planowalam dac np. szalwie omszone jako wysciolke p. chwastowa, a miejsce najbardziej naslonecznione na dzialce [ATTACH=CONFIG]111249[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]111250[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Elfir jeszcze jedno pytanie, czy moge teraz bezpiecznie przesadzic tamaryszek, w zeszlym roku jak wsadzalam mial z 20 cm a teraz ma ponad 150, rosnie jak szatan i boje sie ze zasloni mi za bardzo okno. wiem ze tamaryszek ma korzen chyba palowy i boje sie ze moze "nie przezyc" tego przesadzenia. moj ma tylko 1 sezon. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A może ciąć ten tamaryszek i uformować w odpowiedni sposób÷ W Warszawie na ul. Andersa kilka lat temu rosło kilka dużych tamaryszków, które regularnie przycinano. Świetnie to znosiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 moj nie bedzie ladnie wygladal, od dolu ma juz dosc gube galezie, jak teraz go przytne to bedzie calkiem lysy, wole go przeniesc w miejsce gdzie bedzie mial pole do popisu, chce by byl duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Potraktuj go jak bonsai. Kształtuj, a pod nim podsadź jakieś okrywowe - może niskie trawy ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 decyzja o przesadzeniu juz zapadla, tylko kwestia czy teraz czy po kwitnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 czy moge teraz bezpiecznie przesadzic tamaryszek, w zeszlym roku jak wsadzalam mial z 20 cm a teraz ma ponad 150, rosnie jak szatan i boje sie ze zasloni mi za bardzo okno. wiem ze tamaryszek ma korzen chyba palowy i boje sie ze moze "nie przezyc" tego przesadzenia. moj ma tylko 1 sezon. Może nie zdążył sie dobrze ukorzenić. Szkoda, że nie podeszłaś do przesadzania w marcu. Teraz to już trochę późno, chyba zaczyna już wypuszczać liście? Roślina tania, nie ma sie co cackać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 14.04.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witaj Elfir Co mogę dać pod nogi hibiscusowi Blue Chiffon ? On podobno dość silnie rośnie, w tle będzie miał thuje sąsiada. Myślałam albo o jakimś karłowym jaśminowcu, lub krzewuszkach, a może byliny ? Jakie ? Z czym będzie się ładnie komponował ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Elfir, Poradnik ogrodniczy pokazuje filmiki poradnicze. Ten akurat na czasie o szkodnikach iglaków http://poradnikogrodniczy.pl/film-iglaki-szkodniki.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 kondoria - karłowe krzewuszki i jaśminowce jak najbardziej. Ale może też być trawa lub jakaś bylina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 przesadzilam tego tamaryszka, nie bylo zle, mysle ze po przesadzeniu da jednak rade i nie zmarnieje. wykopalam go z duza bryla ziemii i chyba nieuszkodzonym korzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 14.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 kondoria - karłowe krzewuszki i jaśminowce jak najbardziej. Ale może też być trawa lub jakaś bylina. Dzięki Super, że trawy będą pasowały, nie wpadłam na to. Nawet mam sadzonki piórkówki i miskanta Morning Light do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 14.04.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Elfir, szukam cały wieczór, ale konkretów się nie doszukałam:W jakiej odległości od domu można posadzić drzewa owocowe (jabłoń, wiśnię, brzoskwinię)? Wszędzie, gdzie coś w temacie odległości było - odległość ta była definiowana przez koronę, ale przecież drzewka owocowe się przycina, prowadzi. Co wtedy z systemem korzeniowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Drzewka na podkładkach karłowych korzenią się silnie max 2 m od pnia. Dla bezpieczeństwa dałabym 3 m od budynku. Brzoskwinia rośnie większa. Zasadniczo otoczenie fundamentu nie jest miejscem przyjaznym dla korzeni roślin - obsypka z jałowego piasku, sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Przez 10lat miałem żywopłot z róży multiflory(bardzo duże przyrosty, dużo pracy) postanowiłem wykarczować róże i teraz mam dylemat czy żywopłot z grabu, buku, czy może z ognika. Która z tych roślin jest mniej wymagająca i pracochłonna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Dzięki Super, że trawy będą pasowały, nie wpadłam na to. Nawet mam sadzonki piórkówki i miskanta Morning Light do wykorzystania. Ja posadziłabym niskie trawy o szerokich liściach. Miskanty są wg. mnie stanowczo za wysokie. A piórkówki – jest kilka poniżej 0,6 m wys., np 'Little Bunny'. Jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Przez 10lat miałem żywopłot z róży multiflory(bardzo duże przyrosty, dużo pracy) postanowiłem wykarczować róże i teraz mam dylemat czy żywopłot z grabu, buku, czy może z ognika. Która z tych roślin jest mniej wymagająca i pracochłonna? grab i buk wymagaja dobrych, zyznych i świezych gleb. Ognik lubi przemarzać, chyba, że jesteś ze Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Dzięki Super, że trawy będą pasowały, nie wpadłam na to. Nawet mam sadzonki piórkówki i miskanta Morning Light do wykorzystania. Może Imperata cylindrica "Red Baron" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.04.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 grab i buk wymagaja dobrych, zyznych i świezych gleb. Ognik lubi przemarzać, chyba, że jesteś ze Szczecina. Świeżych jak to mam rozumięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 to rodzaj nawodnienia gleby - ani nie sucha ani nie mokra. Wilgotna, ale na tyle, że po mocnym ściśnięciu w ręce nie wycieka woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts