Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir mam pytanko dotyczące świerku Conica. Dwa lata temu wsadziłam jeden egzemplarz i w połowie zeszłego lata zczął brązowieć - rósł na stanowisku pół na pół słonecznym , szkodnika z bardzo w nim nie widziałam (brązowieje od środka i tak bardziej w 1/2 - czyli połowa jest nadal zielona). Teraz po zimie zastanawiam się czy on się jeszcze do czegoś nadaje. Wczoraj moja siostra stwierdziła że może poprzedniej zimy przemarzł - u niej tak się stało. Chciałam ewentualnie przesadzić go przy frontowym ogrodzeniu - tak jak zaproponowałaś, ale nie wiem czy to coś da - wtedy rósł by w cieniu. Na tej samej działce co mój dom teściowa ma pod świerkiem trzy sztuki i mają się dobrze:-(.

No to trzymajcie za moje poczynania ogródkowe kciuki. Ja kocham roślinki ale ze mnie kiepski ogrodnik, a dla mojego małża wszystko to nie potrzebne on najlepiej by na pustyni z piwkiem w ręku by mieszkał:-)

To tylko się pochwalę że w sobotę już trochę poszalałam i zasadziłąm parę drzewek wg. propozycji Elfir - jak tylko się wypada deszcz to cyknę fotkę :-)

Elfir mam pytanko dotyczące świerku Conica. Dwa lata temu wsadziłam jeden egzemplarz i w połowie zeszłego lata zczął brązowieć - rósł na stanowisku pół na pół słonecznym , szkodnika z bardzo w nim nie widziałam (brązowieje od środka i tak bardziej w 1/2 - czyli połowa jest nadal zielona).

Przędziorek, standardowy szkodnik tego świerku. Trzeba pryskać zapobiegawczo pryskając w środku krzewu a nie po wierzchu.

Igły brązowe w środku gęstego iglaka to norma - nie mają światła, więc są niepotrzebne roślinie.

Ja posadziłabym niskie trawy o szerokich liściach. Miskanty są wg. mnie stanowczo za wysokie. A piórkówki – jest kilka poniżej 0,6 m wys., np 'Little Bunny'. Jakie masz?

Mój Morning Light nie dorasta nawet do 1 metra... A z tego co czytałam to z kwiatostanem będzie miał od 1,2-1,6 m (o ile w ogóle zakwitnie, bo jest z tym problem w naszym klimacie)

A z Piórkówkę mam 'Little Boy' , ewentualnie mam proso różgowate.

Albo po prostu za radą Elfir będę miała pretekst na nowe zakupy i kupię imperatę 'Red Baron' :)

Elfir, możesz mi pomóc co to może być , gdzie przekopię kawałek ziemi za domem pełno w niej robali grubaśnych białych z brązową końcówką . Co to jest?

To pędraki - larwy chrabąszczy. Potrawią zniszczyć trawnik, tak, że wyjmuje się bez oporu kępy trawy na wielu metrach kwadratowych. Podcinają korzenie.

Jest taki specyfik Basudin, ale to ciężka chemia.

Wrogiem naturalnym, poza kretem, są nicienie. Można kupić preparaty zawierające nicienie, ale są dość drogie. 50 mln larw do opryskiwania 100 m2 to ok. 140 zł (w zależności od dystrybutora).

Mój Morning Light nie dorasta nawet do 1 metra... A z tego co czytałam to z kwiatostanem będzie miał od 1,2-1,6 m (o ile w ogóle zakwitnie, bo jest z tym problem w naszym klimacie)

A z Piórkówkę mam 'Little Boy' , ewentualnie mam proso różgowate.

Albo po prostu za radą Elfir będę miała pretekst na nowe zakupy i kupię imperatę 'Red Baron' :)

Kup, będzie ciekawie wyglądać :)

Elfir, możesz mi pomóc co to może być , gdzie przekopię kawałek ziemi za domem pełno w niej robali grubaśnych białych z brązową końcówką . Co to jest?

Chrząszcz majowy. Jak się nie pozbędziesz to nici z trawnika. Przekopać i zawołać wrony.