Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

takie? http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Pedraki-w-ogrodzie-nic-przyjemnego-429-a/str0

noooo, trzeba je jakoś... unieszkodliwić

U mnie walczy z nim para kretów...no cóż w ubiegłym roku wylęgło się parę tysięcy chrabąszczy na działce - wyżywiły gromadkę lisów(5 sztuk)

Nicienie na moją działkę kosztują majątek, a trzeba by, aby i sąsiedzi też coś zrobili - a na to nie mogę liczyć, więc jak na razie glebogryzarka i kret.

Zwierzak jest dosyć aktywny rano i późnym popołudniem, a ja z glebogryzarką popołudniu, pomaga mi też wszelkiego rodzaju ptactwo(małe i duże).

Wiem doskonale, że działka była łąką i pastwiskiem i póki co muszę z tym powalczyć.

Pozdrawiam

a kiedy zacząć się bać? jak jest dużo czy już jak znalazłam 2? a może tylko tyle znalazłam:bash:

Dwa to naprawdę niewiele, ja znalazłem na obszarze ok 28m2 - 100 szt tj (0,40m x 70m) i to przeraża poczekam jak będzie cieplej podejda wyżej (bliżej powierzchni) i podobno można je załatwić walcem lub czymś takim z kolcamihttp://www.richel.pl/allegro/aerator/aer2.jpg

No, pisałam gdzieś – POLUBIĆ KRETY :D Nie walczę z nimi, grzecznie usuwam kopce, wysypując ziemię na rabatach. Od 2 sezonów w ogrodzie pojawiają się ptaki. Pędraki widuję okazyjnie, tzn. znajduję kilka–kilkanaście sztuk w ciągu sezonu. Ale znajomi już zaliczyli zakładanie 800m2 trawnika od nowa. Pędraki!

Kolce nie pomogą, a walec ;) ? przecież tylko ugniata. Zapomnij. Idź za radą Elfir, ale jeśli masz ich tak dużo to radzę posłużyć się chemią.

Edytowane przez pestka56

Elfir, jakiej wysokości trawy, lub jeszcze lepiej jaki dokładnie gatunek, podpowiedziałabyś do posadzenia koło dereni by uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu zamieszczonym w twoim wątku "ogród piękny zimą". Traw jest tyle że głowa boli :)

http://rozcawley.typepad.com/autumn_cottage_diarist/images/2008/01/29/pittosporum2_2.jpg

Elfir, jakiej wysokości trawy, lub jeszcze lepiej jaki dokładnie gatunek, podpowiedziałabyś do posadzenia koło dereni by uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu zamieszczonym w twoim wątku "ogród piękny zimą". Traw jest tyle że głowa boli :)

http://rozcawley.typepad.com/autumn_cottage_diarist/images/2008/01/29/pittosporum2_2.jpg

O ile pamiętam Elfir proponowała do dereni turzycę lub liriope

Dokładnie tak jak piszesz, ale "weszłam" do sklepu Mariusza Surowińskiego i przepadłam, bo turzyc jest kilkadziesiąt chyba, no mnóstwo. Pomyślałam, że będzie mi łatwiej jak podpytam jak wysokie w przybliżeniu są trawy na tym zdjęciu. 50cm? mniej? więcej? no tak mniej więcej:)

U mnie walczy z nim para kretów...no cóż w ubiegłym roku wylęgło się parę tysięcy chrabąszczy na działce - wyżywiły gromadkę lisów(5 sztuk)

Nicienie na moją działkę kosztują majątek, a trzeba by, aby i sąsiedzi też coś zrobili - a na to nie mogę liczyć, więc jak na razie glebogryzarka i kret.

Zwierzak jest dosyć aktywny rano i późnym popołudniem, a ja z glebogryzarką popołudniu, pomaga mi też wszelkiego rodzaju ptactwo(małe i duże).

Wiem doskonale, że działka była łąką i pastwiskiem i póki co muszę z tym powalczyć.

Pozdrawiam

to ja mam chyba podobnie tylko sobie sprawy nie zdawałam, krety mnie odwiedzają regularnie i ptactwo coś ciągle z ziemi wybiera, zastanawiałam się co ... a wokół łaki i ugory i trochę lasu, wsparcia od sąsiadów nie będzie

Dokładnie tak jak piszesz, ale "weszłam" do sklepu Mariusza Surowińskiego i przepadłam, bo turzyc jest kilkadziesiąt chyba, no mnóstwo. Pomyślałam, że będzie mi łatwiej jak podpytam jak wysokie w przybliżeniu są trawy na tym zdjęciu. 50cm? mniej? więcej? no tak mniej więcej:)

Zapytaj Mariusza Surowińskiego wprost. Odpowie na 100%, chociaż na forum teraz nie zaglada z braku czasu pewnie. Pokaż mu fotkę i po problemie :D

Witam.

Mam pytanie do Elfir

Chcemy zaplanować posadzenie drzew w części ogrodu od strony sąsiadów, często z tamtej strony wieją wiatry.

Od strony sąsiadów chcielibyśmy posadzić świerk serbski tak jak wcześniej doradziłaś , natomiast na wprost myślałem o jodle kalifornijskiej i jakiejś sośnie

ogród ma być odrobinę górski.

Czy dobrze mamy to zaplanowane czy moglibyśmy prosić o poradę?

Zdjęcie w załączniku.

pozdrawiam

Dariusz

Zdjęcie0041 (2).jpg

Chcemy zaplanować posadzenie drzew w części ogrodu od strony sąsiadów, często z tamtej strony wieją wiatry.

Od strony sąsiadów chcielibyśmy posadzić świerk serbski tak jak wcześniej doradziłaś , natomiast na wprost myślałem o jodle kalifornijskiej i jakiejś sośnie

ogród ma być odrobinę górski.

Sosna i jodła nie mogą rosnąc w cieniu, jeśli jest tam słońce, to ok.

Witam,

1. Czy przycinana pęcherznica rośnie szybciej i mocniej niż niecięta???

2. Czy można wykorzystać Twoje projekty które umieszczasz w internecie? :cool:

Spodobała mi się ta rabata z jałowców (poniżej), chce ją zrobić u siebie od strony ulicy, zamiast modrzewia mam 3 świerki Koster (rzut działki).

Jałowce ładnie u mnie rosną, mam glebę lekko zasadową, byłe pole uprawne, tylko jak to się ma do wrzosów (mam zamiar posadzić same iglaki z tego projektu), które lubią kwaśną i czy świerki serbskie i pergola z czasem nie zacienią za bardzo? Od św. serbskich i od pergoli do rabaty z jałowców będzie z 4 m (plan trochę niewymiarowy). Tych świerków jeszcze nie ma, mogę posadzić coś niższego...

jałowce okrywowe - kompozycja.jpg

działka prz

Edytowane przez fredzia-phiphi

Pestka

Sosny w lesie gdzie maja zielone gałęzie?

Tam gdzie jest słońce, a doły pni są gołe, bo sa w cieniu.

Dlatego młoda sosna posadzona w cieniu jest rzadka, wiotka, wyciągnięta, bo jak najszybciej chce osiągnać dostęp do słońca.

1. Czy przycinana pęcherznica rośnie szybciej i mocniej niż niecięta???

rośnie tak samo, ale się lepiej zagęszcza. Dlatego krzewy liściaste po posadzeniu, wiosna należy bardzo skrócić.

2. Czy można wykorzystać Twoje projekty które umieszczasz w internecie? :cool:

Oczywiście, że można sobie wykorzystać te uproszczone schematy. Ale jak sama zauważyłaś trzeba je dostosować do lokalnych warunków glebowych, wodnych i stron świata. Rabata z przykładu jest akurat mocno oświetlona.

Moim zdaniem w tamtym miejscu, co zaznaczyłaś, będzie słabo widoczna, za bardzo schowana między iglakami. w propozycji sa same płożące i niskie krzaczki. Tam chyba lepsze byłyby większe rośliny. Np. jałowiec pośredni Mint Julep, jałowiec "Horstmann", jałowiec "Grey Owl", sosna "Watereri".

Masz sporą działke, więc sadź grupy roślin przełamane od czasu do czasu wyrazistym akcentem np. pionowym wiązem "Wredei".

Edytowane przez Elfir

Bardzo proszę o pomoc:)

Mam pytanie: jakie rośliny można posadzić bardzo blisko drenu na działce? Oprócz drenu wokół domu, mamy wzdłuż całej działki (pochyła) dren nawierzchniowy- tak że nawet kamyczki widać na trawniku.Dren jest przy samej granicy działki i będzie tam też kiedyś ogrodzenie. Jakie rośliny mogę sadzić bardzo blisko tego drenu???