CityMatic 15.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 takie? http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Pedraki-w-ogrodzie-nic-przyjemnego-429-a/str0 noooo, trzeba je jakoś... unieszkodliwić U mnie walczy z nim para kretów...no cóż w ubiegłym roku wylęgło się parę tysięcy chrabąszczy na działce - wyżywiły gromadkę lisów(5 sztuk) Nicienie na moją działkę kosztują majątek, a trzeba by, aby i sąsiedzi też coś zrobili - a na to nie mogę liczyć, więc jak na razie glebogryzarka i kret. Zwierzak jest dosyć aktywny rano i późnym popołudniem, a ja z glebogryzarką popołudniu, pomaga mi też wszelkiego rodzaju ptactwo(małe i duże). Wiem doskonale, że działka była łąką i pastwiskiem i póki co muszę z tym powalczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 a kiedy zacząć się bać? jak jest dużo czy już jak znalazłam 2? a może tylko tyle znalazłam:bash: Dwa to naprawdę niewiele, ja znalazłem na obszarze ok 28m2 - 100 szt tj (0,40m x 70m) i to przeraża poczekam jak będzie cieplej podejda wyżej (bliżej powierzchni) i podobno można je załatwić walcem lub czymś takim z kolcamihttp://www.richel.pl/allegro/aerator/aer2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) No, pisałam gdzieś – POLUBIĆ KRETY Nie walczę z nimi, grzecznie usuwam kopce, wysypując ziemię na rabatach. Od 2 sezonów w ogrodzie pojawiają się ptaki. Pędraki widuję okazyjnie, tzn. znajduję kilka–kilkanaście sztuk w ciągu sezonu. Ale znajomi już zaliczyli zakładanie 800m2 trawnika od nowa. Pędraki! Kolce nie pomogą, a walec ? przecież tylko ugniata. Zapomnij. Idź za radą Elfir, ale jeśli masz ich tak dużo to radzę posłużyć się chemią. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 15.04.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Elfir, jakiej wysokości trawy, lub jeszcze lepiej jaki dokładnie gatunek, podpowiedziałabyś do posadzenia koło dereni by uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu zamieszczonym w twoim wątku "ogród piękny zimą". Traw jest tyle że głowa boli http://rozcawley.typepad.com/autumn_cottage_diarist/images/2008/01/29/pittosporum2_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Elfir, jakiej wysokości trawy, lub jeszcze lepiej jaki dokładnie gatunek, podpowiedziałabyś do posadzenia koło dereni by uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu zamieszczonym w twoim wątku "ogród piękny zimą". Traw jest tyle że głowa boli http://rozcawley.typepad.com/autumn_cottage_diarist/images/2008/01/29/pittosporum2_2.jpg O ile pamiętam Elfir proponowała do dereni turzycę lub liriope Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 15.04.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Dokładnie tak jak piszesz, ale "weszłam" do sklepu Mariusza Surowińskiego i przepadłam, bo turzyc jest kilkadziesiąt chyba, no mnóstwo. Pomyślałam, że będzie mi łatwiej jak podpytam jak wysokie w przybliżeniu są trawy na tym zdjęciu. 50cm? mniej? więcej? no tak mniej więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 16.04.2012 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 U mnie walczy z nim para kretów...no cóż w ubiegłym roku wylęgło się parę tysięcy chrabąszczy na działce - wyżywiły gromadkę lisów(5 sztuk) Nicienie na moją działkę kosztują majątek, a trzeba by, aby i sąsiedzi też coś zrobili - a na to nie mogę liczyć, więc jak na razie glebogryzarka i kret. Zwierzak jest dosyć aktywny rano i późnym popołudniem, a ja z glebogryzarką popołudniu, pomaga mi też wszelkiego rodzaju ptactwo(małe i duże). Wiem doskonale, że działka była łąką i pastwiskiem i póki co muszę z tym powalczyć. Pozdrawiam to ja mam chyba podobnie tylko sobie sprawy nie zdawałam, krety mnie odwiedzają regularnie i ptactwo coś ciągle z ziemi wybiera, zastanawiałam się co ... a wokół łaki i ugory i trochę lasu, wsparcia od sąsiadów nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dokładnie tak jak piszesz, ale "weszłam" do sklepu Mariusza Surowińskiego i przepadłam, bo turzyc jest kilkadziesiąt chyba, no mnóstwo. Pomyślałam, że będzie mi łatwiej jak podpytam jak wysokie w przybliżeniu są trawy na tym zdjęciu. 50cm? mniej? więcej? no tak mniej więcej:) Zapytaj Mariusza Surowińskiego wprost. Odpowie na 100%, chociaż na forum teraz nie zaglada z braku czasu pewnie. Pokaż mu fotkę i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1973 16.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam. Mam pytanie do Elfir Chcemy zaplanować posadzenie drzew w części ogrodu od strony sąsiadów, często z tamtej strony wieją wiatry. Od strony sąsiadów chcielibyśmy posadzić świerk serbski tak jak wcześniej doradziłaś , natomiast na wprost myślałem o jodle kalifornijskiej i jakiejś sośnie ogród ma być odrobinę górski. Czy dobrze mamy to zaplanowane czy moglibyśmy prosić o poradę? Zdjęcie w załączniku. pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 16.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 W ubiegłym roku wiosną przyciąłem po posadzeniu głogi na żywopłot do wysokości ~30-40cm.Teraz widzę, że to za wysoko bo dołem przebiegnie spory pies...Czy ciąć teraz ponownie, poczekać do jesieni, czy całkiem odpuścić korektę? pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Chcemy zaplanować posadzenie drzew w części ogrodu od strony sąsiadów, często z tamtej strony wieją wiatry. Od strony sąsiadów chcielibyśmy posadzić świerk serbski tak jak wcześniej doradziłaś , natomiast na wprost myślałem o jodle kalifornijskiej i jakiejś sośnie ogród ma być odrobinę górski. Sosna i jodła nie mogą rosnąc w cieniu, jeśli jest tam słońce, to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1973 16.04.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam.Dziękuję za odpowiedź, w tym miejscu raczej cienia nie ma jest to od południowej strony, dziękuję za szybką odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Elfir, sosna nie może rosnąć w cieniu (?), a przecież są lasy sosnowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 16.04.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Elfir jakbyś mogła zaglądnąć do wątku o żywopłotach i tarasie(zagospodarowanie skarpy wokół tarasu) byłąbym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 16.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, 1. Czy przycinana pęcherznica rośnie szybciej i mocniej niż niecięta??? 2. Czy można wykorzystać Twoje projekty które umieszczasz w internecie? Spodobała mi się ta rabata z jałowców (poniżej), chce ją zrobić u siebie od strony ulicy, zamiast modrzewia mam 3 świerki Koster (rzut działki). Jałowce ładnie u mnie rosną, mam glebę lekko zasadową, byłe pole uprawne, tylko jak to się ma do wrzosów (mam zamiar posadzić same iglaki z tego projektu), które lubią kwaśną i czy świerki serbskie i pergola z czasem nie zacienią za bardzo? Od św. serbskich i od pergoli do rabaty z jałowców będzie z 4 m (plan trochę niewymiarowy). Tych świerków jeszcze nie ma, mogę posadzić coś niższego...działka prz Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez fredzia-phiphi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Pestka Sosny w lesie gdzie maja zielone gałęzie? Tam gdzie jest słońce, a doły pni są gołe, bo sa w cieniu.Dlatego młoda sosna posadzona w cieniu jest rzadka, wiotka, wyciągnięta, bo jak najszybciej chce osiągnać dostęp do słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Fakt, w lesie nie zwraca się na to uwagi. Ale jak w takim razie mam mieć ładny lasek sosnowy przetykany brzóskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) 1. Czy przycinana pęcherznica rośnie szybciej i mocniej niż niecięta??? rośnie tak samo, ale się lepiej zagęszcza. Dlatego krzewy liściaste po posadzeniu, wiosna należy bardzo skrócić. 2. Czy można wykorzystać Twoje projekty które umieszczasz w internecie? Oczywiście, że można sobie wykorzystać te uproszczone schematy. Ale jak sama zauważyłaś trzeba je dostosować do lokalnych warunków glebowych, wodnych i stron świata. Rabata z przykładu jest akurat mocno oświetlona. Moim zdaniem w tamtym miejscu, co zaznaczyłaś, będzie słabo widoczna, za bardzo schowana między iglakami. w propozycji sa same płożące i niskie krzaczki. Tam chyba lepsze byłyby większe rośliny. Np. jałowiec pośredni Mint Julep, jałowiec "Horstmann", jałowiec "Grey Owl", sosna "Watereri". Masz sporą działke, więc sadź grupy roślin przełamane od czasu do czasu wyrazistym akcentem np. pionowym wiązem "Wredei". Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Fakt, w lesie nie zwraca się na to uwagi. Ale jak w takim razie mam mieć ładny lasek sosnowy przetykany brzóskami? sadzić luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 16.04.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Bardzo proszę o pomoc:)Mam pytanie: jakie rośliny można posadzić bardzo blisko drenu na działce? Oprócz drenu wokół domu, mamy wzdłuż całej działki (pochyła) dren nawierzchniowy- tak że nawet kamyczki widać na trawniku.Dren jest przy samej granicy działki i będzie tam też kiedyś ogrodzenie. Jakie rośliny mogę sadzić bardzo blisko tego drenu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts