Elfir 17.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 zobacz w zestawieniu roślin, które opublikowałam, które rośliny nadają się na mokre gliny. Choina, świerk czarny, biały, kłujacy, metasekwoja. Klony sa wrazliwe na zalanie. Polecam natomiast grujecznik, wierzby, kaliny koralowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 18.04.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam Elfir Czy posadzone w sobotę drzewka - podlewać codziennie? - wczoraj był pierwszy dzień bez deszczu a tak od soboty wieczorem lało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.04.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Elfir, wczoraj od razu odpowiedziałam Ci i..., albo to ja gapa jestem, albo coś nie zadziałało prawidłowo, postu nie ma Piszę drugi. Dzięki za radę. Oczywiście sprawdzę w zestawieniu Całkiem o nim zapomniałam. Przypuszczam, że wiele osób zasypuje Cię podobnymi pytaniami, bo nie pamięta o tym przyklejonym wątku. Tym co pierwszy raz wchodzą na forum, on się za bardzo nie rzuca w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cannon 18.04.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 nie leczyłaś mączniaka? Peknięcie może być uszkodzeniem mrozowym. Ale może to być tej objaw zakażenia chorobą kory Phomopsis. Niestety cięzko się ją leczy, zaleca się wycięcie uszkodzonej kory i opędzlowanie pnia Topsinem. Nie leczyłem Czy trzeba wykonać oprysk ? Drzewo już poszybowało mocno w górę, więc technicznie byłoby ciężkie do wykonania . Co do pęknięć to kora robi wrażenie jakby się zablizniła ,brzegi się ''podwinęły '' ,a że uszkodzenie duże to obnażył się rdzeń . W zeszłym roku widziałem na korze rdzawe punkciki ,ale czy to owad czy grzyb zupełnie nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam Elfir Czy posadzone w sobotę drzewka - podlewać codziennie? - wczoraj był pierwszy dzień bez deszczu a tak od soboty wieczorem lało. Nie, podlewać dopiero jak przeschną. Ona mają się ukorzenić dobrze, czyli szukać młodymi korzeniami dostępu do wody i składników pokarmowych. Podlanie po posadzeniu służy wyłącznie do tego, by ziemia dobrze oblepiła korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 W zeszłym roku widziałem na korze rdzawe punkciki ,ale czy to owad czy grzyb zupełnie nie mam pojęcia. Rdzawe punkciki na korze to najczęściej śmierć dla rośliny. To owocniki grzyba Nectria sp. http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpHBT7bEu1FlYmtwOe6gZMA4LPRUIv-b1ovc1DE5JJiiLRVYd4Ag Nic już nie możesz zrobić, prócz pryskania chemią kilka razy w roku i modlenia się, by roślina sobie poradziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 18.04.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witaj Elfir!Czy kosodrzewina sprawdzi się posadzona wzdłuż ścieżki ( z niskimi schodkami) prowadzącej lekko w górę do drzwi wejściowych? Chciałabym ją posadzic po prawej stronie, po lewej stronie scieżki znajduje się kwiatowa rabata ( póki co jednoroczne) Co ew. mogłabym posadzic ,zeby urozmaicic ciąg kosodrzewin?A może koso lepiej wymienic na bukszpan? Dodam, że podłoże piaszcysto- żwirowe, Murek ogrodzenia i kolory domku- trochę w klimacie sródziemnomorskim, taka cegiełka wypalona słońcem. Szary bruk, z granitowymi obrzeżami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 wiesz, kosodrzewina nada zupełnie innych charakter ścieżce niż bukszpan. Pytanie - jaki ty efekt chcesz uzyskać i w jaki styl ogrodu celujesz. Na piasku bukszpan będzie rósł źle. Widziałam kiedyś zdjęcie niskiego nieformowanego żywopłotu z posadzonych regularnie świerków kłujących "Glauca Globosa" poprzetykanych kosodrzewinami, żółtym jałowcem (pośredni "Old Gold"?) i czerwonymi, miniaturowymi berberysami Thunberga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 18.04.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Chciałabym wykorzystac, to, co już na działce mam- przepuszczalne podłoże piaszczyste, nawieźc trochę ziemi i tak będe musiała, bo na żwiry,piaski cięzko będzie coś wymyślić. Myślę o tym, by iśc w stronę sródziemnomorską raczej. Takiego charakter nabrał mój mały domek. Ta ścieżka ogrodzona jest z obydwu stron betonowymi palisadami. Steona jest południowa. W pobliżu rosną dwa świerki serbskie. Posadziłam też sosenkę bośniacką Malinki. Od wchodu jest też piaszczysta skarpa obsadzona jałowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) ten "zywopłot", który opisałam nadaje się na kiepskie gleby w pełnym słońcu. Możesz przed nim dać pas lawendy, mikołajka, bylicy Stellera, wawrzynka główkowatego, wilczomleczu mirtowatego, kostrzewy Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 18.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dzięki:) a co pasowałoby do sosny Malinki? Chciałabym zrobic zieloną wysepkę na trawniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 w ogrodzie śródziemnomorskim możesz połączyć ją z dużym łanem budlei podsadzonej szałwią lub perowskią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 18.04.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Czy berberys Goldenrod mógłby byc w tym zestawie z kosodrzewiną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 no przecież to jest berberys thunberga. A berberysa wymieniałam w zestawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Elfir, podpowiedz - co zrobić z liliowcami które kupiłam.Nie mogę ich wsadzić w ziemię, bo wyjeżdżam.Dopiero w poniedziałek może we wtorek je posadzę.Jak je zabezpieczyć, żeby nie zmarniały?Są w pudełku, tak jak je przysłano, około 30 szt.Czy muszę wsadzić je do ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Zadołować w ogrodzie, w cieniu i nakryć liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.04.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dziękuję, tak zrobię bo szkoda mi ich A tak wogóle kupiłam u Pana Michała ( wyżej podałaś linka , a ja już miałam zamówione liliowce). Jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć jak wyglądają, to jutro wstawię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 19.04.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Elfir, to może i ja się zgłoszę bezpośrednio do ciebie o poradę.Założyłam co prawda osobny watek, ale może ty mi coś szybko doradziszŻeby się nie powtarzać, to mój problem wyłożyłam tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201991-modyfikacja-projektu-ogrodu-pro%C5%9Bba-o-opinie-i-doradztwo&p=5334950#post5334950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.04.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Elfir ze względu na konieczność umożliwienia wsuwania bramy w skarpe musiałam zrobić wyrwe w rabacie przy wejściu. Żeby nie było zbyt dużego naporu masy ziemi panowie od kostki zaproponowali schodki. Powstał wąski schodek, który najchętniej obsadziłabym jakimiś trawami albo bylinkami byleby pasowały do śródziemnomorskiej koncepcji tych żwirowych lawendowo trawiastych rabat wejściowych. Męczę się z tym od zeszłego roku ale jakoś nic sensownego nie wymyśliłam. Mur jest od strony południowej więc przynajmniej połowa tego paska jest zacieniona. http://img259.imageshack.us/img259/6991/rabatkae.jpg pomóż proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 19.04.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 wiesz, kosodrzewina nada zupełnie innych charakter ścieżce niż bukszpan. Pytanie - jaki ty efekt chcesz uzyskać i w jaki styl ogrodu celujesz. Na piasku bukszpan będzie rósł źle. Widziałam kiedyś zdjęcie niskiego nieformowanego żywopłotu z posadzonych regularnie świerków kłujących "Glauca Globosa" poprzetykanych kosodrzewinami, żółtym jałowcem (pośredni "Old Gold"?) i czerwonymi, miniaturowymi berberysami Thunberga. Właśnie kupiłam berberysy do tego żywopłotu: Goldenrod i jeden Powwow. Tylko teraz patrzę, że Ty napisałaś o miniaturowych. Moje moga miec ok 1 m., pokrój kolumnowy:/ Będą pasowały do tego ciągu? Zmieniłam też koncepcję- to będzie niski zywopłot wzdłuż przęseł ogrodzeniowych na przedzie. Wsadziłam nasionka kosodrzewiny. Wykiełkowały 2 tyg temu. Jak długo trzeba czekac na efekt w przypadku koso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts