aneta s 23.04.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Elfir bardzooo dziękuje za wskazówki! Mam nadzieję, że nie Będziesz miała nic przeciwko, żebym Twoją odpowiedz skopiowała w swoim wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 23.04.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 WitamMam problem z sosenką bo coś niedobrego się z nią dzieje. http://images50.fotosik.pl/1531/20312cc03f49e3acmed.jpghttp://images40.fotosik.pl/1514/073fc00cd0c7dbf2med.jpgObok rośnie następna i też powoli zaczyna się u niej to samohttp://images46.fotosik.pl/1479/69f9eadda765244cmed.jpgDo tej sosenki to jeszcze mam pytanie, czy to jakaś inna odmiana bo jest malutka i igły też jakby drobniejsze od pozostałych. Obie sosny były przesadzane jakieś 3 lata temu z zalesionej działki i problem zaczął się jesienią w tamtym roku. I jeszcze prośba o identyfikację zielska:http://images49.fotosik.pl/1476/86d40045aca29405med.jpgWcześniej tego na działce nie było a zaczęło rosnąć w jednym rogu i bardzo szybko zajmuje kolejną część działki. Trochę się tego obawiam bo ma głębokie korzenie i przebija się nawet przez warsty nasypanego piachu. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 23.04.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Obawiam się,ze żadne z wsadzonych jesienią drzew owocowych nie przyjęło się,dac im jeszcze szansę czy wywalac? Wsadzane w twardą glinę (błąd,trzeba było ziemię jeszcze wsypac),w nawiercane otwory,trochę szkoda:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Mam problem z sosenką bo coś niedobrego się z nią dzieje. Do tej sosenki to jeszcze mam pytanie, czy to jakaś inna odmiana bo jest malutka i igły też jakby drobniejsze od pozostałych. Obie sosny były przesadzane jakieś 3 lata temu z zalesionej działki i problem zaczął się jesienią w tamtym roku. I jeszcze prośba o identyfikację zielska: Sosenki - Wykluczasz zalanie? Wygląda na osutkę sosny na pierwszym egzemplarzu. Wybierz wszystkie opadłe igły, oberwij te żółknące na drzewku i opryskaj: Sarfun, Dithane Zielsko - perz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Obawiam się,ze żadne z wsadzonych jesienią drzew owocowych nie przyjęło się,dac im jeszcze szansę czy wywalac? Wsadzane w twardą glinę (błąd,trzeba było ziemię jeszcze wsypac),w nawiercane otwory,trochę szkoda:( Powinny już puszczać liście i zaczynac kwitnienie. Jakie gatunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jejaa 23.04.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam, czy mogę prosić o pomoc ? Chcę dosadzić (wymienić uschnięte w nasadzeniach w rzędzie) thuje, ale nie wiem jakie to dokładnie są gatunki. 1. 2. 3. 4. Przepraszam, że to mój pierwszy post, a ja od razu po prośbie, obiecuję się udzielać Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 23.04.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Elfir, chciałabym wzdłuż podjazdu posadzić klony (np. strzępiastokory, japoński, zielonokory, shirasawy) długość podjazdu to ok. 20m, szerokość 2,5-3m. Czy myślisz, że nie jest na nie za mało miejsca i z czym ew. je skomponować? Linia ogrodzenia to północ-południe. Myślałam, żeby przy samej siatce dać żywoplot z cisów (bo chyba zajmie malo miejsca, a odgrodzi nas od pól) a przed nim te klony... I chyba dobrze byłoby czymś podsadzić niższym, żeby ładną rabatę stworzyć, bo oprócz wjazdu to też widok z okna kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 24.04.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Powinny już puszczać liście i zaczynac kwitnienie. Jakie gatunki? Jabłoń Ligol Wiśnia Nefris Sliwa Renkloda Ulena Nektaryna Halco Sliwa Węgierka zwykła Renkloda to jeden badyl jest,podobnie Ligol, reszta bardziej przypomina drzewka, suche nie są, złamałam jedną gałązkę i wygląda na żywą, może dłużej się aklimatyzują? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez abigaill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 24.04.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 WItam Elfirku znów przychodze z pytaniem tym razem o juke. Dwie z tych co mam ma na sobie plamy takie biało-żółte. co to moze być i jak roślinie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 24.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 WitamDzięki za odpowiedź. Sosny nie zostały zalane, ogólnie teren u mnie przepuszczalny i nawet po największych deszczach nie stała nigdy woda. Wczoraj jeszcze zauważyłem ślady po osnuji na jednej z gałęzi ale to chyba nie jest przyczyną?Co do zielska to trochę jestem zaskoczony bo moja działka jest "bogata" w niego i ciągle z nim walczę ale to zielsko sporo się od niego różni, to jakaś inna odmiana? Próbowałem znaleźć w necie odmiany perzu ale jakoś mi się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 24.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Co do zielska to trochę jestem zaskoczony bo moja działka jest "bogata" w niego i ciągle z nim walczę ale to zielsko sporo się od niego różni, to jakaś inna odmiana? Próbowałem znaleźć w necie odmiany perzu ale jakoś mi się nie udało. To nie jest perz. Wiele traw tworzy rozłogi, nie tylko perz. Twoje zdjęcie jest bardzo nieostre i brak mu skali, żeby się zorientować jaka jest wielkość rośliny. Czy trawa jest niska, czy wysoka? Czy czubek blaszki liściowej wygląda tak (jest zrośnięty)?: http://turfgrass.cas.psu.edu/education/turgeon/Lessons/Lesson19/corefiles/links/bluegrass_kentucky/kbdescleaftip.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 24.04.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam, czy mogę prosić o pomoc ? Chcę dosadzić (wymienić uschnięte w nasadzeniach w rzędzie) thuje, ale nie wiem jakie to dokładnie są gatunki. Czy to są odmiany o żółtych luskach, czy tylko aparat tak przekłamał? Patrzac tylko na na pokrój, to na pierwszy rzut oka 1 i 3 - 'Smaragd' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Są też żółte , ale raczej nie te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.04.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Wygląda na osutkę sosny na pierwszym egzemplarzu. Wybierz wszystkie opadłe igły, oberwij te żółknące na drzewku i opryskaj: Sarfun, Dithane ja mam na 100% osutke na kosodrzewinach, czy Topsin tez sobie z tym poradzi czy te wymienione sa lepsze? i czy wystarczy oprysk czy tez podlac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Objawy: zamierają wierzchołki pędów, grzyb atakuje rośliny uszkodzone np. przez mróz. łuski żółkną, następnie brązowieją. Jeśli TAK, to chore fragmenty pędów usuwamy, a rośliny opryskujemy jednym z fungicydów - Topsin M 70 WP 0,1%, Topas MZ 61 WP 0,1%, Sportak Alpha 380 EC 0.05% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Elfir, pozwolę sobie wkleić informację o chorobach iglaków. Fytoftorosa - Phytophtora cinnamoniObjawy: zahamowanie wzrostu sadzonek, utrata normalnej barwy igieł i zamieranie pędów.Zwalczanie: po stwierdzeniu objawów porażone części roślin usuwamy, rośliny opryskujemy lub podlewamy preparatami - Bravo 500 SC 0,2%, Fongarid 25 WP 0,05%, Previcur 607 SL 0,2% CyprysikZamieranie pędów roślin iglastych - Pestalotiopsis fenereaObjawy: zamierają wierzchołki pędów, grzyb atakuje rośliny uszkodzone np. przez mróz. łuski żółkną, następnie brązowieją.Zwalczanie: chore fragmenty pędów usuwamy, a rośliny opryskujemy jednym z fungicydów - Topsin M 70 WP 0,1%, Topas MZ 61 WP 0,1%, Sportak Alpha 380 EC 0.05%Fytoflorosa - Phytophtora cinnamoni - patrz cisSzara pleśń - Botrytis cinereaObjawy: na dolnych igłach pojawiają się wodniste brązowe plamy, które prowadzą do obumierania igieł, plamy te szybko wysychają, a na ich powierzchni pojawia się szary nalot.Zwalczanie: oprysk - Ronilan 50 WP 0,1%, Captan 50 WP 0,2%, Dithane 80 WP 0,2%, Rovral 50 WP 0,1% JałowiecZamieranie pędów jałowca - Phomopsis juniperovoraObjawy: nekroza pędów rozpoczyna się od łusek obejmując całe pędy, chore pędy z łuskami pozostają przez wiele miesięcy na roślinie.Zwalczanie: chore pędy wycinamy i palimy, rośliny należy opryskiwać 2-3 krotnie przemiennie stosując - Mirage 45 EC 0,05%, Sportak 45 EC 0,05%, Topsin M 70 WP 0,1%Zamieranie pędów roślin iglastych - Pestalotiopsis fenerea - patrz CyprysikSzara pleśń - Botrytis cinerea - patrz Cyprysik DaglezjaZamieranie wierzchołków pędów - Fusarium oxysporosumObjawy: pędy brązowieją i zamierają, niekiedy na powierzchni nekrozy widoczne są pomarańczowe skupienia zarodników grzyba.Zwalczanie: po stwierdzeniu objawów chorobowych rośliny należy kilkakrotnie opryskiwać stosując - Rovral 50 WP 0,1%, Topsin M 70 WP 0,1%, Sportak Alpha 380 EC 0,05%Szkocka osutka daglezji - Rhabdocline pseudotsugaeObjawy: latem lub wczesną wiosną na tegorocznych pędach pojawiają się drobne chlorotyczne plamy, powiększają się tworząc brązowe staśmienia.Zwalczanie: w czerwcu i lipcu, szczególnie po opadach deszczu, oprysk jednym z preparatów - Dithane M 45 WP 0,2%, Rovral 50 WP 0,1%, Sportak Alpha 380 EC 0,05% JodłaFytoftorosa - Phytophthora cinnamonni - patrz CisZamieranie pędów jodły - Phomopsis abietinaObjawy: końcówki pędów jednorocznych brązowieją, na granicy między chorą a zdrową tkanką pojawia się przewężenie.Zwalczanie: chore pędy usuwamy poniżej miejsca infekcji, oprysk - Topsin M 70 WP 0,1% ModrzewOdpadzina igieł modrzewia - Meria laricisObjawy: podczas deszczowej pogody na igłach pojawiają się żółte plamy, które brązowieją i szybko obejmują całą ich powierzchnię, chore igły szybko odpadają.Zwalczanie: opryski przy deszczowej pogodzie jednym z preparatów - Topsin M 70 WP 0,1% Dithane M 45 WP 0,2%, Penncozeb 80 WP 0,2% SosnaFytoftorosa - Phytopthora cinnamomi - patrz CisOsutka Sosny - Lophoderium PinastriObjawy: choroba atakuje głównie rośliny 1-5 letnie, na igłach we wrześniu pojawiają się żółte poprzeczne kreski, z czasem plamy powiększają się aż do obumarcia igieł, które zmieniają kolor na brązowy.Zwalczanie: od lipca do września oprysk co 14 dni, stosując przemiennie fungicydy - Baycor 300 EC, Dithane 41 - 45 WP, Sportak Alpha 380 EC 0,05%, Topas MZ G1 WP 0,1%Rdza wejmutkowo - porzeczkowa - Cronatrium ribicolaObjawy: atakuje głównie sosnę wejmutkę, na igłach pojawiają się żółte plamy, w następnym roku kora u nasady igieł przebarwia się na pomarańczowo, z czasem powstaje otwarta rana.Zapobieganie: nie należy sadzić sosny wejmutki w pobliżu plantacji porzeczek, chore pędy wycinamy i palimy, oprysk - Baycor 300 ECZamieranie sosny - Sphaeropsis SapineaObjawy: młode pędy zmieniają barwę na zielonożółtą, następnie słomkową i zamierają, obumarłe igły nie opadają, gdyż są przyklejone żywicą do pędu.Zwalczanie: usuwamy porażone fragmenty roślin, całe rośliny opryskujemy co dwa tygodnie; zalecane preparaty - Sportak Alpha 380 EC, Mirage 450 EC 0,05%, Topsin M 70 WP 0,1% ŚwierkBrunatnienie igieł świerka - Rhizospharea kalkhoffiiObjawy: pod koniec lata na tegorocznych igłach pojawiają się żółte cętkowate plamy, które pod koniec zimy brązowieją a latem odpadają.Zwalczanie: wiosną z chwilą pojawienia się nowych pędów i przy deszczowej pogodzie oprysk - Topsin M 70 WP 0,1%, Sportak Alpha 380EC 0,05% ŻywotnikZamieranie pędów roślin iglastych - Pestaliotopsis funerea - patrz CyprysikSzara pleśń - Botrytis cinerea - patrz Cyprysik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Elfir, chciałabym wzdłuż podjazdu posadzić klony (np. strzępiastokory, japoński, zielonokory, shirasawy) Każdy z nich rośnie w innym tempie i ma inny pokrój. Może wybierz tylko jeden gatunek? Polecam klon cynamonowy (Acer griseum, czyli strzępiastokory). 20 mb to wcale nie jest dużo. Na ciemnym tle cisów świetnie beda wyglądać też pnie brzozy pożytecznej 'Doorenbos'. W sumie, jaką masz glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 WItam Elfirku znów przychodze z pytaniem tym razem o juke. Dwie z tych co mam ma na sobie plamy takie biało-żółte. co to moze być i jak roślinie pomóc? Jaka gleba? Juka potrzebuje suchej, mocno przepuszczalnej i ZASADOWEJ ziemi. Naturalnie rośnie na półpustyniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jejaa 24.04.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czy to są odmiany o żółtych luskach, czy tylko aparat tak przekłamał? Patrzac tylko na na pokrój, to na pierwszy rzut oka 1 i 3 - 'Smaragd' Gałązki są jasno zielone na brzegach (aparat trochę to przekłamał- mocno świeciło słońce). Co do 2 to myślicie, że to może być odmiana 'Justyna' ? Szukałam w necie zdjęć i ta chyba jest najbardziej podobna. A jeśli chodzi o 4 to nie mam pojęcia co to może być, takie biedne te drzewka, że nie umiem ich do innych zdjęć porównać i pomysłu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Justyna jest zielona. To pewnie zwykła "Aurea Nana". Zdjęcie nr 1 to może być Janed Gold - taki złocisty Smaragd.nr 4 to może być Yellow Ribbon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts