Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po operacji, ciekawe ilu pacjentów przeżyje.

Słoneczko Mały tzn synuś :wink: na świecie prawie 7 miesięcy i domaga się tego co mu się słusznie należy(jestem kobietą :) . Nie ma obawy nie przemączam się :) Taka robota to nie pierwszyzna dla mnie. Rodzice gospodarzyli kiedyś i od dziecka pole mi bliskie tyle że ostatnio coś nazbierało się wszystkiego do zrobienia a jakoś czas się "stąpił".

Mam problem z moimi iglakami.

Na świerku wygląda to na osutkę

http://www.zilp.pl/iol/Docs/c3/C/c3_c_16/c3_c_16_5/c3_c_16_5_1/img/c3_c_16_5_1_2_286.html

Wpisz sobie w google grafika i porównaj objawy - powinny być widoczne czarne plamki grzyba na iglach.

Jesli brązowieją igły wewnątrz zwartych form jałowca to jest to naturalne zjawisko. W przeciwnym razie stawiam na przędziorki

Droga Elfir.

Przejrzałam info na temat osutki tak jak radziłaś i wszystkie swoje tuje,bo przaraziłam się tym co się z nim i dzieje.Myślałam,że to normalne ale nie w takim stopniu.Poprostu zaczeły żólknąc brązowiec od środka tak jak te o których juz pisałam.Porównałam ze zdjęciami w internecie i są identyczne.Wychodzi na to że moje żywotniki podlapały tzw.KABATINA THUJINA.Blagam pomóż czym je ratowac niektóre dostały aż prześwitów.Mam ich 130 i nie przeżyje jak je stracę. Posadziłam je wiosną tego roku z donicy warunki mają OK.Z tego co wyczytałam powinny miec oprysk od lipca,a jest już wrzesień.

Do tej pory rośliny pięknie mi rosły i nic sie nie działo ,a teraz nagle okazuje się

że wszytko mi choruje :cry: Nie mam pojęcia skąd się to wogóle wzięło.

Błagam Elfir pomóż mie je ratowac!!!!

PS.Jeszcze się zastanawiam czy to czasem nie FYTOFLOROZA :o To już calkiem zgłupiałam.

Pozdrawiam Joasia

Do tej pory rośliny pięknie mi rosły i nic sie nie działo ,a teraz nagle okazuje się

że wszytko mi choruje :cry: Nie mam pojęcia skąd się to wogóle wzięło.

Błagam Elfir pomóż mie je ratowac!!!!

Pozdrawiam Joasia

mam ten sam problem...dotknęło to moich 2 już dosyć dużych sosen na działeczce rerkr.....tak mi ich żal :cry:

Elfir, mam pytanie.

Moja teściowa likwiduje swój skalniak. Chce wywalić wszystie rośliny :o więc pomyślałam, że kilka to chętnie przygarnę. I tu mam kilka wątpliwości: rośliny są takie 7 letnie :roll: Teraz stoją w pełnym słońcu w zasadzie przez cały dzień. Wzięłabym dwie jukki, berberysa i bukszpana. Rośliny sa raczej dużych rozmiarów. Dadzą radę przyjąć się u mnie??? :roll: Ziemia ci u mnie okropna: glina taka, ze nic tylko garnki lepić. No i tego bererysa to bym widziała raczej w mniej nasłonecznionym miejscu :roll: Spróbować czy dać sobie spokój??

Z góry dzięki :)

do Elfir i innych chcących pomóc

co dosadzić jeszcze na ten nasyp (rozsączenie oczyszczalni w nasypie) bo ja już sama nie wiem, a teraz mam wrażenie że jest jeszcze za "łyso" :cry: całość będzie zasypana korą i kamykami. Większość dnia jest to miejsce nasłonecznione

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2531da0161a6da98.html

z góry dziękuje za pomoc

Elfir, mam pytanie.

Moja teściowa likwiduje swój skalniak. Chce wywalić wszystie rośliny :o więc pomyślałam, że kilka to chętnie przygarnę. I tu mam kilka wątpliwości: rośliny są takie 7 letnie :roll: Teraz stoją w pełnym słońcu w zasadzie przez cały dzień. Wzięłabym dwie jukki, berberysa i bukszpana. Rośliny sa raczej dużych rozmiarów. Dadzą radę przyjąć się u mnie??? :roll: Ziemia ci u mnie okropna: glina taka, ze nic tylko garnki lepić. No i tego bererysa to bym widziała raczej w mniej nasłonecznionym miejscu :roll: Spróbować czy dać sobie spokój??

Z góry dzięki :)

Jeśl nie Elfir to może ktoś inny mi pomoże??? :roll:

jukki bez problemu, mozesz od razu podzielic na mniejsze bo pewnie jest ich stado, berberys kluje, wiec mozesz gfo mocno przyciac, bedzie ci latwiej go wytargac, odrosnie w przyszlosci, bukszpan postaraj sie z brylą korzeniową, zeby sie obsypała, podlej najpierw.

Jak masz czas poczekaj az berberys straci liscie, wtedy nie bedzie problemu. Mirek pisal zeby zerwac liscie jak sie nie czeka do poznej jesienie, ale jakos nie wyobrazam sobie iskania berberysa:))

No i berberys raczej do slonca, jak to b. thunberga atropurpurea (bordowy jest?)

Bukszpana tez mozesz ciachnąc jak za duzo do tragania.

Elfirku, pomocy :)

Co byś mi poradziła posadzić wzdłuż ogrodzenia na kawałku ok. 23m, żeby szczelnie, głównie zimą, odgrodzić się od sąsiada? Jest to pierwszy fragment ogrodu, który zaczęłam zagospodarowywać, ponieważ stoi tam słup el. (w odległości 3m od ogrodzenia) Posadziłam dookoła niego 3 świerki serbskie, a dalej wzdłuż tego płotu leszczynę purpurową, dereń, bez czarny i 3 krzaczki lilaków pospolitych (2 białe i 1 fioletowy). Sugerowałąm się Twoimi podpowiedziami w wątku o żywopłotach nieformowanych :wink:

Przed nimi zasadziłam 2 pęcherznice luteus, lilak Meyera palibin, berberysy czerwone, hortensję bukietową, a jeszcze bliżej tujki daniki i tawułki japońskie na obwódce. Wszystko od wiosny pięknie rośnie. Ale jak wytyczyliśmy domek, okazało się, że będzie to widok z największego okna w domu i z tarasu. I nie byłoby problemu, gdyby u sąsiada działka była zadbana, ale tak za płotem leżą jakieś stare cegły, kamienie, gałęzie, stoją kikuty z chaszczów, które teraz mu porosły tę działkę. Teraz jest zielono i jest nieźle, ale jak opadną liście z drzew, zielsko pousycha, to obraz biedy z nędzą i nie chciałabym patrzeć na to od listopada do maja :evil:

Nie chciałabym wszystkiego przesadzać, ale to ostatnie piętro będę musiała ruszyć i dać coś zimozielonego. Co to może być?

Pomożesz??

Sąsiad jest od strony południowo-wschodniej więc generalnie latem jest tam dosyć słonecznie, ale ponieważ na działce ma też sporo drzew (owocowych), to teraz, kiedy słońce już jest niżej a drzewa liści jeszcze nie pogubiły to przy samym tym ogrodzeniu gdzie chcę mieć tą ścianę zimozieloną panuje raczej pólcień. Gleba jest gliniasta. Ten żywopłot będzie znajdował się na 1/3 długości ogrodzenia