anka76 26.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Po operacji, ciekawe ilu pacjentów przeżyje. Słoneczko Mały tzn synuś na świecie prawie 7 miesięcy i domaga się tego co mu się słusznie należy(jestem kobietą . Nie ma obawy nie przemączam się Taka robota to nie pierwszyzna dla mnie. Rodzice gospodarzyli kiedyś i od dziecka pole mi bliskie tyle że ostatnio coś nazbierało się wszystkiego do zrobienia a jakoś czas się "stąpił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 26.09.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Mam problem z moimi iglakami. Na świerku wygląda to na osutkę http://www.zilp.pl/iol/Docs/c3/C/c3_c_16/c3_c_16_5/c3_c_16_5_1/img/c3_c_16_5_1_2_286.html Wpisz sobie w google grafika i porównaj objawy - powinny być widoczne czarne plamki grzyba na iglach. Jesli brązowieją igły wewnątrz zwartych form jałowca to jest to naturalne zjawisko. W przeciwnym razie stawiam na przędziorki Droga Elfir. Przejrzałam info na temat osutki tak jak radziłaś i wszystkie swoje tuje,bo przaraziłam się tym co się z nim i dzieje.Myślałam,że to normalne ale nie w takim stopniu.Poprostu zaczeły żólknąc brązowiec od środka tak jak te o których juz pisałam.Porównałam ze zdjęciami w internecie i są identyczne.Wychodzi na to że moje żywotniki podlapały tzw.KABATINA THUJINA.Blagam pomóż czym je ratowac niektóre dostały aż prześwitów.Mam ich 130 i nie przeżyje jak je stracę. Posadziłam je wiosną tego roku z donicy warunki mają OK.Z tego co wyczytałam powinny miec oprysk od lipca,a jest już wrzesień. Do tej pory rośliny pięknie mi rosły i nic sie nie działo ,a teraz nagle okazuje się że wszytko mi choruje Nie mam pojęcia skąd się to wogóle wzięło. Błagam Elfir pomóż mie je ratowac!!!! PS.Jeszcze się zastanawiam czy to czasem nie FYTOFLOROZA To już calkiem zgłupiałam. Pozdrawiam Joasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 26.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 madwo, madwo- sorki zem Cie "zmusila" do tak obszernego info. Nie z lenistwa, ino z ciekawosci. Ale teraz mam wyrzuty sumienia. Lubie kontrasty, formy, koloru, rozlozenie swiatla na takich i siakich galeziach. Bardzo cenie Wasze zdanie. I zawszem go ciekawa A moje doswiadczenie liche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 26.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Do tej pory rośliny pięknie mi rosły i nic sie nie działo ,a teraz nagle okazuje się że wszytko mi choruje Nie mam pojęcia skąd się to wogóle wzięło. Błagam Elfir pomóż mie je ratowac!!!! Pozdrawiam Joasia mam ten sam problem...dotknęło to moich 2 już dosyć dużych sosen na działeczce rerkr.....tak mi ich żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 26.09.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 No to współczuję Ja jestem załamana.Od wiosny całe lato skakałam wokół ogrodu jak głupia a teraz jakies dziadostwo niszczy mi drzewka Nie wiem co robic Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 26.09.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 wiem co to jest Asiu...żal serce ściska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 27.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 joaniko, dla mnie to dobre cwiczenie umyslu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Elfir, mam pytanie. Moja teściowa likwiduje swój skalniak. Chce wywalić wszystie rośliny więc pomyślałam, że kilka to chętnie przygarnę. I tu mam kilka wątpliwości: rośliny są takie 7 letnie Teraz stoją w pełnym słońcu w zasadzie przez cały dzień. Wzięłabym dwie jukki, berberysa i bukszpana. Rośliny sa raczej dużych rozmiarów. Dadzą radę przyjąć się u mnie??? Ziemia ci u mnie okropna: glina taka, ze nic tylko garnki lepić. No i tego bererysa to bym widziała raczej w mniej nasłonecznionym miejscu Spróbować czy dać sobie spokój?? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 28.09.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 do Elfir i innych chcących pomóc co dosadzić jeszcze na ten nasyp (rozsączenie oczyszczalni w nasypie) bo ja już sama nie wiem, a teraz mam wrażenie że jest jeszcze za "łyso" całość będzie zasypana korą i kamykami. Większość dnia jest to miejsce nasłonecznione http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2531da0161a6da98.html z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 28.09.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 tam jest 58 zdjec, albo ja nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 28.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 już zmieniłam bo nie chciało wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 28.09.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 teraz nie ma ani jednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 28.09.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 właśnie sama kombinuje, może to chwile trwa nim onet doda zdięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 28.09.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2531da0161a6da98.htmlzobaczymy to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 28.09.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Elfir, mam pytanie. Moja teściowa likwiduje swój skalniak. Chce wywalić wszystie rośliny więc pomyślałam, że kilka to chętnie przygarnę. I tu mam kilka wątpliwości: rośliny są takie 7 letnie Teraz stoją w pełnym słońcu w zasadzie przez cały dzień. Wzięłabym dwie jukki, berberysa i bukszpana. Rośliny sa raczej dużych rozmiarów. Dadzą radę przyjąć się u mnie??? Ziemia ci u mnie okropna: glina taka, ze nic tylko garnki lepić. No i tego bererysa to bym widziała raczej w mniej nasłonecznionym miejscu Spróbować czy dać sobie spokój?? Z góry dzięki Jeśl nie Elfir to może ktoś inny mi pomoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 28.09.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Bierz. Najwyżej nie przyjma się. Bukszpan znosi różne warunki glebowe, juka woli słabsze gleby - zmieszaj gline z ziemią ogrodową i piaskiem; berberys jak nie jest czerwony może rosnąć nawet w cieniu.Staraj się aby rośliny miały możliwie dużą bryłę korzeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 28.09.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 jukki bez problemu, mozesz od razu podzielic na mniejsze bo pewnie jest ich stado, berberys kluje, wiec mozesz gfo mocno przyciac, bedzie ci latwiej go wytargac, odrosnie w przyszlosci, bukszpan postaraj sie z brylą korzeniową, zeby sie obsypała, podlej najpierw.Jak masz czas poczekaj az berberys straci liscie, wtedy nie bedzie problemu. Mirek pisal zeby zerwac liscie jak sie nie czeka do poznej jesienie, ale jakos nie wyobrazam sobie iskania berberysa:))No i berberys raczej do slonca, jak to b. thunberga atropurpurea (bordowy jest?)Bukszpana tez mozesz ciachnąc jak za duzo do tragania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 28.09.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Mirek pisal zeby zerwac liscie jak sie nie czeka do poznej jesienie, ale jakos nie wyobrazam sobie iskania berberysa:)) Poważnie? A ja myślałam, że chodzi o względy estetyczne i starty moralne, w tym cierpienie żony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.09.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Iskać berberys ... może lepiej gołym .. posiedzieć na jeżu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 28.09.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Elfirku, pomocy Co byś mi poradziła posadzić wzdłuż ogrodzenia na kawałku ok. 23m, żeby szczelnie, głównie zimą, odgrodzić się od sąsiada? Jest to pierwszy fragment ogrodu, który zaczęłam zagospodarowywać, ponieważ stoi tam słup el. (w odległości 3m od ogrodzenia) Posadziłam dookoła niego 3 świerki serbskie, a dalej wzdłuż tego płotu leszczynę purpurową, dereń, bez czarny i 3 krzaczki lilaków pospolitych (2 białe i 1 fioletowy). Sugerowałąm się Twoimi podpowiedziami w wątku o żywopłotach nieformowanych Przed nimi zasadziłam 2 pęcherznice luteus, lilak Meyera palibin, berberysy czerwone, hortensję bukietową, a jeszcze bliżej tujki daniki i tawułki japońskie na obwódce. Wszystko od wiosny pięknie rośnie. Ale jak wytyczyliśmy domek, okazało się, że będzie to widok z największego okna w domu i z tarasu. I nie byłoby problemu, gdyby u sąsiada działka była zadbana, ale tak za płotem leżą jakieś stare cegły, kamienie, gałęzie, stoją kikuty z chaszczów, które teraz mu porosły tę działkę. Teraz jest zielono i jest nieźle, ale jak opadną liście z drzew, zielsko pousycha, to obraz biedy z nędzą i nie chciałabym patrzeć na to od listopada do maja Nie chciałabym wszystkiego przesadzać, ale to ostatnie piętro będę musiała ruszyć i dać coś zimozielonego. Co to może być? Pomożesz?? Sąsiad jest od strony południowo-wschodniej więc generalnie latem jest tam dosyć słonecznie, ale ponieważ na działce ma też sporo drzew (owocowych), to teraz, kiedy słońce już jest niżej a drzewa liści jeszcze nie pogubiły to przy samym tym ogrodzeniu gdzie chcę mieć tą ścianę zimozieloną panuje raczej pólcień. Gleba jest gliniasta. Ten żywopłot będzie znajdował się na 1/3 długości ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts