Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir,

jak długo czekać na trawę pampasowa, tzn. kiedy można uznać, że już nic z niej nie będzie? obciachałam w marcu prawie do ziemi i teraz wystają tylko małe suche kikuty,, nic tam nie widać zielonego jeszcze.

I korzystając spytam jeszcze o świerka serbskiego. wsadziłam jesienią z doniczki (dość duży ok 1,70m), miał wtedy jasne zielone przyrosty, które właściwie do zimy nie ściemniały i teraz wiosną taki bidny jest te przyrosty ubiegłoroczne brązowieją lekko i nie widać nowych, dwa pozostałe takie świerki które mam już wypuściły śliczne fioletowe szyszki i zaraz będą przyrosty (może ta donica go ograniczała i potrzebuje więcej czasu?).

Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Elfir,

jak długo czekać na trawę pampasowa, tzn. kiedy można uznać, że już nic z niej nie będzie? obciachałam w marcu prawie do ziemi i teraz wystają tylko małe suche kikuty,, nic tam nie widać zielonego jeszcze.

Nigdy nie uprawiałam, więc nie wiem dokładnie kiedy wyrasta.

Poczekaj do 16-20 maja.

Ale nie ma co liczyć na wiele. To roślina dla bardzo zaawansowanych.

I korzystając spytam jeszcze o świerka serbskiego. wsadziłam jesienią z doniczki (dość duży ok 1,70m), miał wtedy jasne zielone przyrosty, które właściwie do zimy nie ściemniały i teraz wiosną taki bidny jest te przyrosty ubiegłoroczne brązowieją lekko i nie widać nowych, dwa pozostałe takie świerki które mam już wypuściły śliczne fioletowe szyszki i zaraz będą przyrosty (może ta donica go ograniczała i potrzebuje więcej czasu?).

Być może przemarzły mu niezdrewniałe przyrosty.

Edytowane przez Elfir

A ja chcialbym zapytac o taka sprawe. Do mojego domu prowadzi droga szeroka na 4m i dluga na ok 30m chcialbym zrobic alejke lipowa ale niewiem jaki rozstaw zastosowac i jaka odmiane lipy posadzic prosze o rady :-)

Co 5 metrów.

Uważaj, bo lipy są lubiane przez mszyce i spływa z nich latem spadź.

Nie za wielkie, zwarte odmiany to:

Tilia x europaea "Pallida" - dobra do strzyżenia

Tilia cordata "Greenspire"

Albo coś z rzadkich, kolekcjonerskich:

Tilia cordata 'Raciborski'

jest też kilka miniaturek i odmian z kulistymi koronami (jak klony Globosum), ale praktycznie nie do zdobycia na rynku.

już powinny, za miesiąc rozpoczynają w końcu kwitnienie.

U mnie nawet te uschnięte puściły liście od podkładki :)

Uschnięte gałązki bardzo różnią się od żywych. Żywe powinny być zielone, ewentualnie fioletowo-czerwono nabiegłe a suche są po prostu słomkowe, beżowe, szare.

Przetnij sekatorem gałązkę i sprawdz czy miękka i soczysta czy sucha i twarda.

Witam

Doradzcie proszę - na początku kwietnia posadziłam dwa klony kuliste Globosum - bardzo ładnie puściły listki z tym że w jednym na końcach są brunatne a dzisiaj na jednej gałązce zupełnie uschnięte. Oba klony mają liście jakby zwiędniętę a na brak deszcu raczej nie mogą narzekać. Na liściach zaobserwowałam jakby meszki i niewiem czy to coś je zjada czy się nie przyjęły może.

Edytowane przez anula302

Elfir,podczas zbliżającego się weekendu zapowiadają u mnie przymrozki w okolicach 3-4 stopni poniżej zera. Posadziłam troszkę roślin i martwię się czy przetrwają. Tawuły van h. derenie białe, bergenie, karaganę syberyjską, dereń kousa, ale przede wszystkim ambrowiec amerykański, który zaczął pięknie puszczać liście i jest już troszeczkę większy (2,5m). Jak mam je zabezpieczyć? Czy może wystarczy je mocno spryskać wodą przed tą nocą, żeby w razie przymrozku woda przejęła efekty niższej temperatury.Poradź proszę. Dzięki.

Elfir, prosze pomoz. kupilam pare tygodni temu ladna sosenke, dosc gesta prowadzona w jajko. przy zakupie nie zagladalm w galezie ale teraz chce ja posadzic i znalazlam na jednej takie cos (zdjecie) czy to choroba, jesli tak czy powazna, mozna jakos leczyc? jest to rana na galezi, z ktorej chyba wyplywa zywica i zastyga, jest sposob by ja "naprawic" igly na tej galazce zaczynaja zolknac :( jesli to powazna choroba to bede drzewko reklamowac.

2%2520718.jpg

2%2520719.jpg