Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, prosze pomoz. kupilam pare tygodni temu ladna sosenke, dosc gesta prowadzona w jajko. przy zakupie nie zagladalm w galezie ale teraz chce ja posadzic i znalazlam na jednej takie cos (zdjecie) czy to choroba, jesli tak czy powazna, mozna jakos leczyc? [/img]

Czy jest szansa, że w tym miejscu była gałązka i ktoś ją oderwał razem z kawałkiem kory?

hmm nie wiem, moze? rana ma jakies 10 cm, wyglada jakby kora pekla i zywica wylewa sie na zewnatrz, jak to opatrzyc, posmarowac np. funabenem i obandazowac?

Jesli to tylko rana powstała w sposób mechaniczny, to smarowanie nie jest potrzebne.

Ale być może to jakiś szkodnik, który wgryzł się do środka pędu? Spróbuj zdrapać żywicę, by sprawdzić, czy gdzieś nie ma otworu.

Ok, ale czy w związku z tym mam je zrosić przed tą nocą?? Czy zobaczyć co się stanie, a potem ewentualnie jak postępować w przypadku "zważenia"?

Musiałabyś zamgławiać całą noc.

Na naszą pogodę nie ma mocnych. Albo przeżyją albo nie.

Jesli to tylko rana powstała w sposób mechaniczny, to smarowanie nie jest potrzebne.

Ale być może to jakiś szkodnik, który wgryzł się do środka pędu? Spróbuj zdrapać żywicę, by sprawdzić, czy gdzieś nie ma otworu.

oki, jutro "za dnia" sprawdze, oby tylko mechaniczna, mam dosc szkodnikow ;) mszyca mi opanowala kaliny:evil:

Edytowane przez TAR

Musiałabyś zamgławiać całą noc.

Na naszą pogodę nie ma mocnych. Albo przeżyją albo nie.

moj grujecznik w zeszlym roku w majowe przymrozki zwazyl sie na maksa a teraz rosnie jak szalony, przezyl zime bez okrycia, to chyba latwo regenerujace sie drzewko?

Elfir, tuż za moim płotem wyrósł taki krzaczor

COS_za_plotem-IMG_2445.jpg COS_za_plotem-IMG_2446.jpg COS_za_plotem-IMG_2453.jpg COS_za_plotem-IMG_2442.jpg COS_za_plotem-IMG_2439.jpg

Ma jakieś 180–200 cm wys. Czy możesz powiedzieć co to jest?

Chcialabym wiedzieć, czy mam mu pozwolić spokojnie rosnąć, czy potraktować jak inne chwasty tuż za moim płotem :)

W celach informacyjnych - gąsienice, które najechały mój ogródekw wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=5358002#post5358002

..okazały się nie tyle motylkami, lecz stonkami Galeruca Tanaceti ( rdestnica wrotyczówka). Wklejam ku przestrodze gdyby u kogoś pojawiło się coś podobnego.

tuż za moim płotem wyrósł taki krzaczor

Ma jakieś 180–200 cm wys. Czy możesz powiedzieć co to jest?

Chcialabym wiedzieć, czy mam mu pozwolić spokojnie rosnąć, czy potraktować jak inne chwasty tuż za moim płotem :)

Nie jest to czasem suchodrzew? Lonicera xylosteum

Witaj.

Chciałabym się przypomnieć :) Gdybyś mogła zerknąć dwie strony bliżej, zamieściłam tam zdjęcie o które prosiłaś. Może znajdzie się dla mnie jakaś dobra rada. Pozdrawiam

Chcesz robić zieleń w postaci wąskiego paska pod płotem?

W tej sytuacji najprościej zrobić zywopłot z jednego gatunku przeplatany jakimś wyższym drzewkiem.

Gleba rozumiem piaszczysto-żwirowa? (piaskowiec to skała a nie gleba).

W tej sytuacji najlepiej wybrać gatunki sucholubne, lubiące gleby przepuszczalne.

Na żywopłot można wybrać jakiś berberys, rokitnik "Hikul", ligustr, tawuła trójłatkowa, tawlina "Sem". Z iglastych jakiś krzaczasty jałowiec (np. Blue Alps).

Z drzewek rosnących w regularnych odstępach któryś z gatunków: grusza wierzbolistna, klon polny "Nanum" szczepiony na pniu, głóg, robinia "Umbraculifera", jarzab mączny "Magnifica".

Natomiast miejsce za bramą otoczone murkiem i kostką jest doskonałe dla rośliny ekspansywnej. Na przyklad jakiejś trawy (miskant cukrowy, wydmuchrzyca) + kolumnowy duży iglak (np. sosna czarna "Fastigiata")

Nie jest to czasem suchodrzew? Lonicera xylosteum

Bardzo podobne, popatrzyłam na zdjęcia lonicer w necie. Nie jestem pewna, bo to moje ma 5 płatków otwierających się szeroko i pośrodku niskie pręciki z żółtym. Porozglądam się dokładniejw necie w tym kierunku wieczorem. Dam Ci znać jak poszły poszukiwania. Dzięki za odpowiedź i ukierunekowanie :)