Elfir 08.05.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 teoretycznie powinna rosnąc tylko do wysokości szczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Elfir, prosze pomoz. kupilam pare tygodni temu ladna sosenke, dosc gesta prowadzona w jajko. przy zakupie nie zagladalm w galezie ale teraz chce ja posadzic i znalazlam na jednej takie cos (zdjecie) czy to choroba, jesli tak czy powazna, mozna jakos leczyc? [/img] Czy jest szansa, że w tym miejscu była gałązka i ktoś ją oderwał razem z kawałkiem kory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Elfir - pisałem u siebie , ale u ciebie zapytam : co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.05.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 hmm nie wiem, moze? rana ma jakies 10 cm, wyglada jakby kora pekla i zywica wylewa sie na zewnatrz, jak to opatrzyc, posmarowac np. funabenem i obandazowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Scola - irga błyszcząca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 08.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zuzinta - przymrozek zważy liście gatunków wrażliwych - grujecznika, ambrowca, derenia. Ok, ale czy w związku z tym mam je zrosić przed tą nocą?? Czy zobaczyć co się stanie, a potem ewentualnie jak postępować w przypadku "zważenia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 hmm nie wiem, moze? rana ma jakies 10 cm, wyglada jakby kora pekla i zywica wylewa sie na zewnatrz, jak to opatrzyc, posmarowac np. funabenem i obandazowac? Jesli to tylko rana powstała w sposób mechaniczny, to smarowanie nie jest potrzebne. Ale być może to jakiś szkodnik, który wgryzł się do środka pędu? Spróbuj zdrapać żywicę, by sprawdzić, czy gdzieś nie ma otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ok, ale czy w związku z tym mam je zrosić przed tą nocą?? Czy zobaczyć co się stanie, a potem ewentualnie jak postępować w przypadku "zważenia"? Musiałabyś zamgławiać całą noc. Na naszą pogodę nie ma mocnych. Albo przeżyją albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.05.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Jesli to tylko rana powstała w sposób mechaniczny, to smarowanie nie jest potrzebne. Ale być może to jakiś szkodnik, który wgryzł się do środka pędu? Spróbuj zdrapać żywicę, by sprawdzić, czy gdzieś nie ma otworu. oki, jutro "za dnia" sprawdze, oby tylko mechaniczna, mam dosc szkodnikow mszyca mi opanowala kaliny:evil: Edytowane 8 Maja 2012 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.05.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Musiałabyś zamgławiać całą noc. Na naszą pogodę nie ma mocnych. Albo przeżyją albo nie. moj grujecznik w zeszlym roku w majowe przymrozki zwazyl sie na maksa a teraz rosnie jak szalony, przezyl zime bez okrycia, to chyba latwo regenerujace sie drzewko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 grujecznik rzeczywiście potrafi szybko rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Scola - irga błyszcząca dzięki serdeczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliowaa 08.05.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witaj. Chciałabym się przypomnieć Gdybyś mogła zerknąć dwie strony bliżej, zamieściłam tam zdjęcie o które prosiłaś. Może znajdzie się dla mnie jakaś dobra rada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.05.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Elfir, tuż za moim płotem wyrósł taki krzaczor Ma jakieś 180–200 cm wys. Czy możesz powiedzieć co to jest? Chcialabym wiedzieć, czy mam mu pozwolić spokojnie rosnąć, czy potraktować jak inne chwasty tuż za moim płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 08.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Tak dzikować to nie będę Poczekamy, zobaczymy. Ze względu na moje żadne doświadczenie w ogrodnictwie, rośliny muszą sobie radzić same Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 09.05.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 W celach informacyjnych - gąsienice, które najechały mój ogródekw wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=5358002#post5358002 ..okazały się nie tyle motylkami, lecz stonkami Galeruca Tanaceti ( rdestnica wrotyczówka). Wklejam ku przestrodze gdyby u kogoś pojawiło się coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 marmur - nawet nie znałam takiego owada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 tuż za moim płotem wyrósł taki krzaczor Ma jakieś 180–200 cm wys. Czy możesz powiedzieć co to jest? Chcialabym wiedzieć, czy mam mu pozwolić spokojnie rosnąć, czy potraktować jak inne chwasty tuż za moim płotem Nie jest to czasem suchodrzew? Lonicera xylosteum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witaj. Chciałabym się przypomnieć Gdybyś mogła zerknąć dwie strony bliżej, zamieściłam tam zdjęcie o które prosiłaś. Może znajdzie się dla mnie jakaś dobra rada. Pozdrawiam Chcesz robić zieleń w postaci wąskiego paska pod płotem? W tej sytuacji najprościej zrobić zywopłot z jednego gatunku przeplatany jakimś wyższym drzewkiem. Gleba rozumiem piaszczysto-żwirowa? (piaskowiec to skała a nie gleba). W tej sytuacji najlepiej wybrać gatunki sucholubne, lubiące gleby przepuszczalne. Na żywopłot można wybrać jakiś berberys, rokitnik "Hikul", ligustr, tawuła trójłatkowa, tawlina "Sem". Z iglastych jakiś krzaczasty jałowiec (np. Blue Alps). Z drzewek rosnących w regularnych odstępach któryś z gatunków: grusza wierzbolistna, klon polny "Nanum" szczepiony na pniu, głóg, robinia "Umbraculifera", jarzab mączny "Magnifica". Natomiast miejsce za bramą otoczone murkiem i kostką jest doskonałe dla rośliny ekspansywnej. Na przyklad jakiejś trawy (miskant cukrowy, wydmuchrzyca) + kolumnowy duży iglak (np. sosna czarna "Fastigiata") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.05.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Nie jest to czasem suchodrzew? Lonicera xylosteum Bardzo podobne, popatrzyłam na zdjęcia lonicer w necie. Nie jestem pewna, bo to moje ma 5 płatków otwierających się szeroko i pośrodku niskie pręciki z żółtym. Porozglądam się dokładniejw necie w tym kierunku wieczorem. Dam Ci znać jak poszły poszukiwania. Dzięki za odpowiedź i ukierunekowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts