madwo 29.09.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 krab32:wrzosów jest za malo, powinny byc z przodu, a nie pod ogrodzeniem, bo trzeba koszmarka czyms zalonic w pierwszej kolejnosci wrzosy w plamach przynajmniej po 1 m2 tej samej odmiany, tak przyjamniej ze 3 plamy, na I planie, nie z tylu bo ich nie bedzie widac.berberysa tez za swierkiem nie ma sensu bo swierk go zasloni, jezeli to jest pospolity bez odmiany, a nie 'nidiformis' albo cos innego malegojalowce 'Meyer' sa kolumnowe, dorastaja do 3 m po 10 latach, powinny isc do tyłucyprysik groszkowy 'Boulevard' rosnie wolno, dorasta do 2 m, zaslonią go 'meyery'berberys tez nie wiem jaki, oprocz tego ze zielony, raczej z tylu nie powinien byc, cyprysika 'Pearlsonii' nie znam Powinno byc male z przodu, duze z tylu.Kup normalne jalowce plozace, szybkorosnace, np. juniperus horyzontalis'Wiltonii', 'Blue Chip', Junip. communis 'Depressa Aurea', 'Green Carpet', posadz je PO TRZY SZTUKI OBOK SIEBIE, w trojkatach, w odl 0,5 m max, midzy tymi grupami te większe cyprysiki co masz, miedzy tym plamy wrzosu, i cos z tylu wiekszego zeby zaslonic to piekne ogrodzenie. Jezeli to jest miejsce sloneczne, bo widze tam cien jakiego budynku. Jezeli nie jest sloneczne to wszytko jest do wywalenia.Zakladam ze to czarne to nie jest folia tylko włoknina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krab32 29.09.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Najpierw dziękuje za odpowiedźświerk jest właśnie ten mały 'nidiformis', berberys też mały z tym że "podobno" szerokimiejsce słoneczne góra 2 godz w ciągu dnia jest tam na niewielkiej przestrzeni cień , pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.09.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Dziękuję za podpowiedzi Zrobię jak mówicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 29.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 wiem co to jest Asiu...żal serce ściska Witam aka z Ina Jak dobrze pójdzie to je uratuje Byc może nie jest to to dziadostwo zobaczymy Trzymam za nie kciuki czas pokaże. pozdrawiam asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 30.09.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Czy moge posadzic PIERIS - FOREST FLAME- pod sosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 01.10.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 wg mnie mozesz jak najbardziej, jak nie ma patelni. On cien, półcien lubi. Zależy jaka sosna:) i z której strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.10.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 No i dla pierisów kwaśne podłoże .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 01.10.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 sosna fajniutka, madwo.taka wiesz,....zgrabna dzieisięciolatka. Pieris bedzie mial buzie na pld i wsch, swiatlo rozproszone, polcien, to w porżadku. Tyle, ze nie bylam penwa czy polubi sie z sosną. pieris, azalia- tyz mozna, pod sosenke? Czy sosnowe podloze nie dosc kwasne? Dodac trzeba? dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.10.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Czy sosnowe podloze nie dosc kwasne? Dodac trzeba? Czy uważasz, że sosna zakwasiła ziemię Ja tak nie uważam Po prostu warto sprawdzić pH .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 01.10.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 jak z sosny leca igly przez 10 lat, zaloze sie o... cos... z Pinusem ze bedzie pH max 5 tylko nie wiem o co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.10.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Lecą... a joaniko grabi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 01.10.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 listki spadaly bezkarnie do ubieglego roku,,,, w tym posprzatane, jak nalezy, trawka posiana, wyprana, wyprasowana, .... wiec jakie ph ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.10.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Nas pytasz? Zbadasz- dowiesz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.10.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 jak z sosny leca igly przez 10 lat, zaloze sie o... cos... z Pinusem ze bedzie pH max 5 tylko nie wiem o co.... Nie będę się zakładał Myślę, że Mirek jako doświadczony leśnik odpowie, czy w każdym 10-cio letnim lesie sosnowym (igieł się nie zgrabia) jest kwaśna gleba. . Chodzi zwłaszcza o lasy sosnowe na glebach wapiennych . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 01.10.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 czemu Was?bo, ciekawa bylam czy poprzeczka stawki w zakladzie podskoczy:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.10.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 pH w większości zależy od skały macierzystej, to oczywiste. Gdyby to była bielica w 80 letnim Bmśw Kwasomierz kosztuje grosze... sie chce sadzić kwasolubne... sie musi chcieć kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.10.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 listki spadaly bezkarnie do ubieglego roku,,,, w tym posprzatane, jak nalezy, trawka posiana, wyprana, wyprasowana, .... wiec jakie ph ? Przyjmij wersję madwo o lecących igłach, albo kup worek kwaśnego torfu i zmieszaj z gleba pod ta sosną .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 01.10.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 tak uczynie Pinus-kupie ...... kwasny torf kwasomierz tez, tylkom zawalona pracą strasznie, w malym ciemnym pomieszczeniu, jak tylko dojdzie pieris odrzucam komputer i lecę do sklepu. a niech tam! dziekju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 01.10.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Mirek, nie bardzo sie chce wymadrzac bo leszczem jestem, a wlasciwie leszczyną, ale o ile wiem wrzosowatym skala macierzysta nie przeszkadza wapienna, bo one sie w sciolce korzenią, a sciolka nawet na wapiennej skale jest kwasna. Tak mnie przynajmniej uczył dr Muras, ktory ma dosc dużą kolekcje różaneczników i wrzosowatych, podobno jedną z wypasieńszych w Polsce. Dlatego nawet jak ph na 0,5 m bedzie zasadowe to i tak nie jest wyznacznikiem, bo na 20 interesujących nas cm może być dużo niższe. No ale jak grabiono te igły to moze nie byc.Moze powinnam odszczekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 01.10.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Iskać berberys ... może lepiej gołym .. posiedzieć na jeżu? Brakowało mi tego tak bardzo.... Miło Cię Mirku znów poczytać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts