Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

krab32:

wrzosów jest za malo, powinny byc z przodu, a nie pod ogrodzeniem, bo trzeba koszmarka czyms zalonic w pierwszej kolejnosci

wrzosy w plamach przynajmniej po 1 m2 tej samej odmiany, tak przyjamniej ze 3 plamy, na I planie, nie z tylu bo ich nie bedzie widac.

berberysa tez za swierkiem nie ma sensu bo swierk go zasloni, jezeli to jest pospolity bez odmiany, a nie 'nidiformis' albo cos innego malego

jalowce 'Meyer' sa kolumnowe, dorastaja do 3 m po 10 latach, powinny isc do tyłu

cyprysik groszkowy 'Boulevard' rosnie wolno, dorasta do 2 m, zaslonią go 'meyery'

berberys tez nie wiem jaki, oprocz tego ze zielony, raczej z tylu nie powinien byc,

cyprysika 'Pearlsonii' nie znam

Powinno byc male z przodu, duze z tylu.

Kup normalne jalowce plozace, szybkorosnace, np. juniperus horyzontalis'Wiltonii', 'Blue Chip', Junip. communis 'Depressa Aurea', 'Green Carpet', posadz je PO TRZY SZTUKI OBOK SIEBIE, w trojkatach, w odl 0,5 m max, midzy tymi grupami te większe cyprysiki co masz, miedzy tym plamy wrzosu, i cos z tylu wiekszego zeby zaslonic to piekne ogrodzenie.

Jezeli to jest miejsce sloneczne, bo widze tam cien jakiego budynku. Jezeli nie jest sloneczne to wszytko jest do wywalenia.

Zakladam ze to czarne to nie jest folia tylko włoknina.

sosna fajniutka, madwo.

taka wiesz,....zgrabna dzieisięciolatka.

Pieris bedzie mial buzie na pld i wsch, swiatlo rozproszone, polcien, to w porżadku. Tyle, ze nie bylam penwa czy polubi sie z sosną.

pieris, azalia- tyz mozna, pod sosenke? Czy sosnowe podloze nie dosc kwasne? Dodac trzeba?

dziekuje za odpowiedzi.

jak z sosny leca igly przez 10 lat, zaloze sie o... cos...

z Pinusem :p

ze bedzie pH max 5

tylko nie wiem o co....

Nie będę się zakładał :p

Myślę, że Mirek jako doświadczony leśnik odpowie, czy w każdym 10-cio letnim lesie sosnowym (igieł się nie zgrabia) jest kwaśna gleba. :) . Chodzi zwłaszcza o lasy sosnowe na glebach wapiennych :wink: .

..

Mirek, nie bardzo sie chce wymadrzac bo leszczem jestem, a wlasciwie leszczyną, ale o ile wiem wrzosowatym skala macierzysta nie przeszkadza wapienna, bo one sie w sciolce korzenią, a sciolka nawet na wapiennej skale jest kwasna. Tak mnie przynajmniej uczył dr Muras, ktory ma dosc dużą kolekcje różaneczników i wrzosowatych, podobno jedną z wypasieńszych w Polsce.

Dlatego nawet jak ph na 0,5 m bedzie zasadowe to i tak nie jest wyznacznikiem, bo na 20 interesujących nas cm może być dużo niższe. No ale jak grabiono te igły to moze nie byc.

Moze powinnam odszczekac...