Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

3 lata temu posadziłam w klombie z sosnami male golterie. Miały pełnić funkcję zadarniajaca puste miejsca pomiedzy roslinami.

Niestety nie urosly wcale. Maja po kilka listków i kilka owoców czyli " żyją" tylko dlaczego wcale nie rosną.

Rozumiem, że mają prawidłowe stanowisko? Półcień, glebę średnio wilgotną i kwaśną jak pod różaneczniki?

Jesli tak, to zamiast azotem można je zasilić nawozem do wrzosowatych. Lub dolistnie.

mam pytanko : posadziłem z przodu domu tuje brabant około miesiąca temu , kupione nie w doniczkach tylko z gołym korzeniem ,pilnuje podlewania ale zauważyłem że dużo z nich zaczęły żółknąc .Co robić ???

Chyba im przeschły korzenie w okresie między wykopaniem a posadzeniem. Moczyłeś je przed posadzeniem?

Niestety, zostaje modlenie się o to, by przeżyły.

Czytałam sobie właśnie sprawozdanie PAN z badań azalii pontyjskiej w rezerwacie w Kołaczni w 2006r. Jest to jedyne naturalne stanowisko tej rośliny w Polsce. Najbliższe znajduje się na Ukrainie 300 km dalej. Rezerwat zajmuje obszar 100 m2.

Oto wnioski:

- w odległości 200 m od stanowiska stwierdzono kilka nielegalnych miejsc wydobycia piasku (rezerwat utworzony jest na śródlądowej wydmie) oraz dzikich wysypisk.

- zniszczony fragment drewnianego ogrodzenia (wyłamany)

- rośliny z brzegu skupiska połamane przez ludzi w okresie kwitnienia (pozyskiwanie kwiatów)

- teren rezerwatu zaśmiecony śmieciami "turystycznymi" (opakowania po żywności, pety po papierosach)

- od czasu powołania rezerwatu w 1957 roku stanowisko spalone dwukrotnie z przyczyn człowieka.

- trasa turystyczna oraz okoliczna ściółka leśna zniszczona przez quady

Czasem chciałoby się nadać leśniczym prawo do odstrzeliwania leśnych szkodników!

Dorota, „z gołym korzeniem” oznacza, że są bez doniczki. Kopane z gruntu rośliny tak właśnie się kupuje. Albo w tzw. balocie, czyli czymś w rodzaju tuby z miękkiej folii.

Nie. Mylisz pojęcia.

Z gołym korzeniem, oznacza dokładnie z gołym korzeniem, czyli bez bryły - w taki sposób sprzedaje się tylko krzewy i drzewa liściaste. Z bryłą korzeniową sprzedaje się zimozielone, oraz większe liściaste. Bryła korzeniowa to korzenie wraz z ziemią, ktorą one przerastają. Balot to sposób zabezpieczenia bryły korzeniowej.

Witam

Proszę o pomoc - na mojej sośnie szczepionej pojawiło się dość sporo dziwnych robaczków - są czarne, mają ok. 4-5 milimetrów i dłuższe nóżki, przypominają trochę malutkie pająki, ale mają 6 nóg. Co to może być i jakim specyfikiem można je ,,usunąć"?

Rozumiem, ż to nie sa jakieś czarne mszyce?

http://www.dobre-rady.net/radaimg/3-F-mszyce.jpg

Może jakieś zdjęcie?

Nie każdy owad musi być szkodnikiem.

Elfir, w Wojslawicach w arboretum też mają chyba azalie. Byłam tam dość dawno, ale pamiętam, że mnóstwo kwitło i było przepięknie

Ale piszesz o sztucznych nasadzeniach a ja o jedynym naturalnym stanowisku naszej rodzimej azalii.

Z gołym korzeniem, oznacza dokładnie z gołym korzeniem, czyli bez bryły - w taki sposób sprzedaje się tylko krzewy i drzewa liściaste.

Myślę, że tomek po prostu uprościł i miał na myśli z bryłą, w sensie - kopane z gruntu a nie z doniczki.

Świetnie, że podajesz tu takie informacje :) Pewnie większość z zaglądających tu osób, tak jak ja, nie wie, że mamy w Polsce własne azalie. Można gdzieś obejrzeć zdjęcia?

Z tym gołym korzeniem jest tak, że potocznie mnóstwo osób tak mówi, na rośliny kopane z gruntu :)

Elfir, ja też mam problem z iglakami :( Jakieś trzy tygodnie temu posadziłam pierwsze w życiu iglaki - wprawdzie świerki białe 'sander's blue' chyba się przyjęły (przynajmniej na razie nie ma niepokojących oznak), ale rosnące obok dwa jałowce rozesłane 'nana' wyglądają jakby usychały, marnieją w oczach :(

004.JPG

Roślinka w doniczce wyglądała ładnie, igiełki były zielone a teraz jakby żółkną i generalnie jałowczyk wydaje się jakiś mniejszy :rolleyes:

Iglaki posadziłam w tzw ziemi do iglaków wymieszanej odrobinę z istniejącą glebą.

Mam też jeszcze kilka iglaków do posadzenia (zakupione jakieś 10 dni temu) . I tu podobnie - w szkółce jak oglądałam roślinki to nie zauważyłam niepokojących oznak, ale teraz widzę, że z nimi też coś się dzieje:

- świerkom serbskim igiełki na końcach gałązek zmieniają kolor na taki rdzawy

002.JPG

- jałowiec skalny 'blue arrow' również ma miejscami takie rdzawe igiełki

001.JPG

O ile mogłam coś 'zepsuć' z tymi już posadzonymi, to wydaje mi się, że tym w doniczkach zaszkodzić raczej nie zdążyłam...

Nie mam zupełnie doświadczenia w temacie pielęgnacji i sadzenia roślin, więc samej trudno mi ocenić czy powinnam się tym martwić, czy nie.

Elena - przeczytaj co kilka postów wcześniej na temat tzw. "ziemi do iglaków" napisałam ja i dorota.

Świerk - czy były u was przymrozki po tym, jak drzewka ruszyły z wegetacją?

Jałowiec może mieć szarą pleśń. Utnij uschnięte i spryskaj resztę Topsinem.

Elena - przeczytaj co kilka postów wcześniej na temat tzw. "ziemi do iglaków" napisałam ja i dorota.

Świerk - czy były u was przymrozki po tym, jak drzewka ruszyły z wegetacją?

Jałowiec może mieć szarą pleśń. Utnij uschnięte i spryskaj resztę Topsinem.

Dzięki Elfir :)

O ziemi owszem, przeczytałam dziś sporo już po fakcie - na szczęście posadziłam dopiero 5 sztuk iglaków, więc to można zrzucić na karb nadgorliwości raczkującego ogrodnika ;)

7 czy 8 maja w nocy było bardzo zimno, ale temperatura raczej nie spadła poniżej 3-4 stopni.

A odnośnie jałowca - czy Twoja rada dotyczy jałowca rozesłanego, tego już posadzonego, czy tego skalnego, który jest jeszcze w doniczce?

rada dotyczyla tego skalnego.

Ale mozna opryskac prewencyjnie pozostałe iglaki.

Ale bezwzględnie obciąc zaschnięte końcówki u wszystkich.

Jałowce rosną na gleba piaszczystych, więc nie dawać im torfu! Czy ja zalecałam wymieniać pod nimi ziemię na torf? :D

W kwestii tego, o co pytałaś na prv - jednak nie możesz tak zrobić jak ci napisałam.

Przypomniałam sobie ideę okolic tarasu - tam miało być nowocześnie i geometrycznie.

W tej sytuacji raczej polecałabym zrobienie donic z murków (np. granitowych) wyżej niż poziom tarasu.

Edytowane przez Elfir