Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Droga Elfir. Jestem na etapie planowania budowy, działka pozwala na wyznaczenie ogrodu z różnych stron swiata a ja nie mam pojęcia, jak ustawić dom, by ogród był w optymalnym miejscu. Działka prawie kwadratowa 30 na 32 metry, wjazd od południowego wschodu lub południowego zachodu. Myślałam by dom "wcisnąć" w róg pólnocno -zachodni, ogród byłby z przodu na lini północny wschód -południe aż po południowy zachód, czy lepszy będzie ogród bardziej od zachodu? Ziemię mam VI klasy, suchy piach, sąsiedni dom tylko od północnego zachodu....Bardzo licze na jakąś wskazówkę....

rada dotyczyla tego skalnego.

Ale mozna opryskac prewencyjnie pozostałe iglaki.

Ale bezwzględnie obciąc zaschnięte końcówki u wszystkich.

Jałowce rosną na gleba piaszczystych, więc nie dawać im torfu! Czy ja zalecałam wymieniać pod nimi ziemię na torf? :D

No przecież kajałam się, że nadgorliwość wzięła górę nad rozsądkiem ;)

W kwestii tego, o co pytałaś na prv - jednak nie możesz tak zrobić jak ci napisałam.

Przypomniałam sobie ideę okolic tarasu - tam miało być nowocześnie i geometrycznie.

W tej sytuacji raczej polecałabym zrobienie donic z murków (np. granitowych) wyżej niż poziom tarasu.

To może i lepiej, bo widziałam fajne gotowe donice, może rozmiarowo coś dobiorę, bo z kamieniami mogłoby być ciężej. Wprawdzie wygrzebaliśmy z nawiezionej ziemi kilkadziesiąt taczek kamieni, ale nic godnego rabaty przy tarasie :lol:

Elfir

Dziekuję za odpowiedź w sprawie golterii.

Stanowisko jest dobre, gleba wilgotna, kwasowosc-nie wiem.

Na poczatku maja sypałam golterie azofoska, to teraz kiedy będę mogła uzyć innego nawozu? Nie chcialabym przedobrzyć.

Na moim głogu jest duzo mrówek, łaża po pniu ale w kwiatach i liściach niec nie ma. Mam cos z nimi zrobic?

Powiem Wam, ze jestem pod wrażeniem jak szybko rosnie wierzba mandżurska. 2 lata temu posadziłam mały patyk z kilkoma gałazkami a teraz ma ze 2,5m wyskosci i tyle samo szerokosci. Jest sliczna, ma jasnozielone listki a gałezie sciela sie do ziemi. Na wiosne jako pierwsz roslina lisciasta robi się zielona a w zimie widac mocno poskrecane gałęzie ( bardzo ozdobne). Polecam jesli chcecie mieć szybko ładne drzewo liściaste.

Na ulotce napisane jest że dorasta do 1,5m wysokosci ale moja ma już duzo ponad. Rosnie w bardzo wilgotnej glebie w pełnym słoncu.

I głóg też jest piekny, zwłaszcza teaz jak pieknie kwitnie. Niestety nie rosnie tak szybko jak wieżba

Pozdrawiam

Betsi

To ja dopiszę jak zrobić tę izolację :)

W skrzyni drewnianej, a przypuszczam, że w innych robi się to tak samo.

Wewnątrz donicy z boków i na dnie umieszcza się dokładnie dopasowane płyty 2-3 cm grubości stryropianu. Można je przykleić do drewna, żeby nie odstawały, ale niekoniecznie. Ziemia potem przytrzyma. Terazj wnętrze wyłóż folią ogrodniczą lub budowlaną, żeby zabezpieczć pojemnik przed wilgocią z ziemi. Folię można przymocować do krawędzi skrzyni pistoletem ze zszywaczami, albo długimi pineskami. W folii i styropianie trzeba zrobić otwory odpływowe pokrywające się z otworami w dnie skrzyni. Sypiemy na dno keramzyt i gotowe do sadzenia :)

Dziekuję za odpowiedź w sprawie golterii.

Stanowisko jest dobre, gleba wilgotna, kwasowosc-nie wiem.

Na poczatku maja sypałam golterie azofoska, to teraz kiedy będę mogła uzyć innego nawozu? Nie chcialabym przedobrzyć.

Żadnego nawozu. Przede wszystkim sprawdź kwasowość. Wrzosowate nie wymagają częstego nawożenia.

Na moim głogu jest duzo mrówek, łaża po pniu ale w kwiatach i liściach niec nie ma. Mam cos z nimi zrobic?

Możesz zastosować środek odstraszający na mrówki.

...Na moim głogu jest duzo mrówek, łaża po pniu ale w kwiatach i liściach niec nie ma. Mam cos z nimi zrobic?

Powiem Wam, ze jestem pod wrażeniem jak szybko rosnie wierzba mandżurska. 2 lata temu posadziłam mały patyk z kilkoma gałazkami a teraz ma ze 2,5m wyskosci i tyle samo szerokosci. Jest sliczna, ma jasnozielone listki a gałezie sciela sie do ziemi. Na wiosne jako pierwsz roslina lisciasta robi się zielona a w zimie widac mocno poskrecane gałęzie ( bardzo ozdobne). Polecam jesli chcecie mieć szybko ładne drzewo liściaste.

Na ulotce napisane jest że dorasta do 1,5m wysokosci ale moja ma już duzo ponad. Rosnie w bardzo wilgotnej glebie w pełnym słoncu.

I głóg też jest piekny, zwłaszcza teaz jak pieknie kwitnie. Niestety nie rosnie tak szybko jak wieżba

/QUOTE]

Daj mrówkom żyć, byle tylko kopców przy pniach nie robiły.

Jaki masz głóg? U mnie właśnie zaczynają kwitnąć głogi pośrednie Paul's Scarlet. Pięknie różowo, choć w tym roku słabiej po 2 wyjątkowo mokrych sezonach. To zdjęcie dokładnie sprzed 3 lat w pełnym rozkwicie

2009_18maj_glog.jpg

Mam ich kilkanaście :)

Mam też mandżurkę już 5-letnią. Ma nieco ponad 2 m wysokości. Zdjęcie z 20 kwietnia, bo dziś pogoda deszczowa

Wierzba_mandzurska-20kwiecien2012.jpg

Magana - z niczym. Bukszpan najlepiej wygląda jako jednorodny żywopłot.

Martaibartek - piwonie lubią słońce a parzydlo cień. Oba kwitną jedno po drugim. Rośliną o kolejnym kwitnieniu może być zawilec japoński (półcień), floksy (słońce).

Mozna także wyeksponować niebieskie kwiaty ostróżek (słońce) lub tojadu (półcień) na tle białych wiech parzydła.

Elfir, Pestko, z czym można wymieszać w żywopłocie bukszpan, żeby było ładnie?

Będę wdzięczna za podpowiedź :)

Megana, ja tu tylko okazyjny podpowiadacz ;)

Widziałam kiedyś połączenie bukszpanowych kulek z lawendą. Było piękne i oczywiście spróbowałam u siebie. Niestety poniosłam klęskę.

Elfir,

mam taki problem w swoim ogrodzie. Zakładałam go rok temu wiosną i na klombach poza trawnikiem ułożyłam włókninę, na niej jest żwir. Niestety byłam ja zielona i wygląda na to, że kupiłam złą włókninę, nie wiem w czym problem, czy jest za cienka ale pomimo, że miała hamować wzrost chwastów, to cały czas spomiędzy tych moich kamyków wyrasta głównie trawa! która się tam wysiała chyba jak zakładali mi trawnik i to wygląda tak jakby jej było na tej włókninie super dobrze, normalnie się korzeni przez nią (to jest taka brązowa włóknina, która po kilku latach się rozkłada w glebie). Teraz wygląda to tak, że raz w miesiącu zapitalam i wyrywam spomiędzy kamieni te trawę, a to nie tak miało być. I teraz moje pytanie, czy mogę popsikać czymś te trawy i inne cuda , żeby już nie rosły więcej i żeby nie uszkodzić roślin, które już rosną??

Summer, odzywam się, bo ja mam u siebie opaską żwirową wokół domu, ścieżkę brukowną i Ļiargi kamnieniste na rabacie liliowcowo-trawiastej (trawy ozdobne tu są) też z agro pod spodem. Tyle, że ja kładłam czarną. Coś tam mi od czasu do czasu wyrasta, ale to raczej dlatego, że ptaki i inne zwierzątka roznoszą (np. żołędzie).

Są ostre środki chwastobójcze, ktore są używane do pryskania tam, gdzie nie ma upraw i chce się wsio wybić do imentu. To są doblebowe, ale poczekaj co odpowie Elfir.

Summer, odzywam się, bo ja mam u siebie opaską żwirową wokół domu, ścieżkę brukowną i Ļiargi kamnieniste na rabacie liliowcowo-trawiastej (trawy ozdobne tu są) też z agro pod spodem. Tyle, że ja kładłam czarną. Coś tam mi od czasu do czasu wyrasta, ale to raczej dlatego, że ptaki i inne zwierzątka roznoszą (np. żołędzie).

Są ostre środki chwastobójcze, ktore są używane do pryskania tam, gdzie nie ma upraw i chce się wsio wybić do imentu. To są doblebowe, ale poczekaj co odpowie Elfir.

U mnie zdecydowanie za dużo tego wyrasta jak na roznoszone przez patki ;-) Właśnie chciałbym wybić, ale czymś co mi nie zniszczy nasadzeń tylko wyceluje w tę trawę, no i zraz obok jest trawnik więc musiałabym to tak precyzyjnie popryskać, żeby i jemu się nie dostało;-(