marmur7 22.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Elfir - co może podgryzać świerki serbskie ? Mają ok 60 cm wysokosci. Posadzone we wrzesniu przezimowały bez problemu. W kwietniu ich doły zaczęły żółknąć, ale gdy zrobiło się ciepło puściły młode pędy, równiez na tych przebarwionych gałązkach. Teraz widzę, że coś im jednak jest. Nie wiem czy to pojedyńczy problem, bo z jednej strony zaatakowana jest część igieł i nowych pąków, z drugiej strony widać uszkodzenia na zdrewniałym już pniu - z bliska to dziury otoczone jakąś brązową masą. Nie sądzę by to była żywica. Czy to mogą być dwa rózne szkodniki ? Niżej kilka zdjęć. Edytowane 22 Maja 2012 przez marmur7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 może być grzyb Sirococcus conigenus, ale trochę za wcześniej się pojawił. Albo przędziorek - trzeba obejrzeć pędy pod lupą. Dziury - nie masz czasem jakiegoś szkodnika? Coś w stylu bielojada olbrzymiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 22.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Nie znam się na robalach. Jest trochę pajęczynek i mogę potraktować świerki środkiem na przędziorka choć nie wiem który zwalcza postać dorosłą. Robali typu bielojad nie zauważyłem. Czy drzewkom nie zaszkodzi jednoczesny oprysk antygrzybiczny i antyrobalowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 nie zaszkodzi. Uważaj na temperaturę zastosowania oprysku. Niektóre działają do 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 23.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Bez i dereń posadzone obok siebie mają poskręcane liście i takie małe jak by je ledwo co wypuściły a jest już koniec maja. Te liście w końcu osiągają normalne rozmiary ale późno (rosną od dwóch lat), a całe rośliny są o połowę mniejsze od pozostałych, posadzonych w ty samym czasie. Wygląda to tak jakby w tamtym miejscu ziemia była skażona. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 23.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 (edytowane) Elfir, czy parrocja perska i ambrowiec powinny mieć już liście (pomorskie, 7A) ? Kupiłam te drzewka w marcu i wtedy sadziłam, były kupione w doniczkach, oczywiście nie miały liści. No i nie mają do teraz. Mają pączki, ale przyglądam się codziennie i nie widzę czy one się powiększają, więc chyba nie. Nawet na mojej katalpie są już małe liście, a ona zaczyna później wegetację niż pozostałe moje drzewa. Odrywałam już kawałek gałązki i nie jest ona zupełnie sucha, ale też nie jest taka super miękka i zielona.Nie wiem czy czekać jeszcze i to normalne, czy reklamować drzewka ? Dodam, że mają odpowiednie stanowisko i glebę obojętną (no może lekko kwaśną, bo ph jest około 6,5). Edytowane 23 Maja 2012 przez kondoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 23.05.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 a stoi na trawniku woda po zimie? Kurcze, nie wiem Chyba nie. Ale powierzchnia jest wyrównana, więc woda pewnie gdzieś spływa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Bez i dereń posadzone obok siebie mają poskręcane liście i takie małe jak by je ledwo co wypuściły a jest już koniec maja. Te liście w końcu osiągają normalne rozmiary ale późno (rosną od dwóch lat), a całe rośliny są o połowę mniejsze od pozostałych, posadzonych w ty samym czasie. Wygląda to tak jakby w tamtym miejscu ziemia była skażona. Co to może być? Nie mam pojęcia. Podobne objawy, ale w sadach, dają fitoplazmozy - zakażenia wirusowe. Kup szczepionkę mikoryzową i Biosept Active. Najpierw zastosuj biosept na odkażenie podłoża a potem zaszczep mikoryzą. Może pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Nie wiem czy czekać jeszcze i to normalne, czy reklamować drzewka ? Dodam, że mają odpowiednie stanowisko i glebę obojętną (no może lekko kwaśną, bo ph jest około 6,5). Reklamuj. Pewnie przemarzły w szkółce. Oba drzewka lubią gleby lekko kwaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Kurcze, nie wiem Chyba nie. Ale powierzchnia jest wyrównana, więc woda pewnie gdzieś spływa... Jak woda nie stoi, to nie powinno być problemów z lekkim obniżeniem poziomu rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 23.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Reklamuj. Pewnie przemarzły w szkółce. Oba drzewka lubią gleby lekko kwaśne. Ok, dziękuję, właśnie wysłałam maila do sklepu. Ciekawe co odpowiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 23.05.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 A ja z takim pytankiem:czy przycina sie po przekwitnięciu kalinę koralową, żarnowiec i bez??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 kalinę nie, bzom usuwa się kwiatostany o ile to mozliwe a żarnowca mozna ściac o 1/3-1/2 by się ładnie zagęścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 23.05.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 witaj Elfir kończymy budowę domumam w planach stworzenie niewielkiej rabaty w narożniku działki, marzą mi się rododendrony, piwonie irysy i "migdałek" ; doradziłabyś co jeszcze dosadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 radziłabym ci przede wszystkim przemyślenie jeszcze raz obsady rabaty.Różanecznik - gleba wybitnie kwaśna, stanowisko cieniste lub półcienisteMigdałek trójklapowy - gleba obojętna, stanowisko słoneczne. Piwonie, kosaćce syberyjskie - gleba lekko kwaśna, stanowisko słoneczne lub częściowo ocienioneGdyby to były natomiast kosaćce bródkowe to gleba musiałaby być obojętna, bardzo przepuszczalna, i niezbyt wilgotna. Dlaczego rabata w narożniku jest "mała"? Zwykle narożnik oddalony jest od patrzącego i wymaga posadzenia czegoś większego lub w dużych grupach. Pojedyncze rośliny raczej umieszcza się na pierwszym planie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 23.05.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Jak woda nie stoi, to nie powinno być problemów z lekkim obniżeniem poziomu rabaty. Dziękuję Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khb 24.05.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 radziłabym ci przede wszystkim przemyślenie jeszcze raz obsady rabaty. Różanecznik - gleba wybitnie kwaśna, stanowisko cieniste lub półcieniste Migdałek trójklapowy - gleba obojętna, stanowisko słoneczne. Piwonie, kosaćce syberyjskie - gleba lekko kwaśna, stanowisko słoneczne lub częściowo ocienione Gdyby to były natomiast kosaćce bródkowe to gleba musiałaby być obojętna, bardzo przepuszczalna, i niezbyt wilgotna. Dlaczego rabata w narożniku jest "mała"? Zwykle narożnik oddalony jest od patrzącego i wymaga posadzenia czegoś większego lub w dużych grupach. Pojedyncze rośliny raczej umieszcza się na pierwszym planie ogrodu. Elfir jakie roślinki proponujesz, prosze Ciebie o podpowiedź w kwestii bylin, chciałabym żeby ta rabata była obsadzona dość gęsto; szukałam też jakichś aranżacji w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.05.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Elfir nie wybierasz sie na Chelsea Flower? Alunek dzis tam wybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 24.05.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Nie mam pojęcia. Podobne objawy, ale w sadach, dają fitoplazmozy - zakażenia wirusowe. Kup szczepionkę mikoryzową i Biosept Active. Najpierw zastosuj biosept na odkażenie podłoża a potem zaszczep mikoryzą. Może pomoże? Hej, dzięki, może tak być, bo w tym miejscu wcześniej rosły takie chore, poskręcane jabłonie i śliwy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Elfir nie wybierasz sie na Chelsea Flower? Alunek dzis tam wybywa. Nie stać mnie na tak drogie wycieczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts