Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, mam pytanie odnośnie trawnika. Ostatnio pojawiły się na trawniku tak jakby małe kopce. Czuć je pod nogami jak się chodzi. Co to może być i jak z tym walczyć? Boje się, że zepsuje mi to cały trawnik.

nie mam pojęcia, enigmatyczny opis zjawiska niczego mi nie mówi. Czy coś widać na wierzchu? Wbij palec i zobacz czy się ziemia nie zapada (nornica, kret?)

Dzięki Elfir- Topsin bo pryskałam owocowe w marcu i stąd pomyślałam ,że może coś to da, Nigdzie nie mogę znaleźć takiego zebranego w jednym miejscu poradnika -co gdzie i kiedy i czym pryskać. Idzie zwariować od tego. Czy można pozbierać te kulki mechanicznie -to może będzie mniej larw?

Przecież to dorota ci odpisała, nie ja :)

Zajrzyj tutaj:

http://piorin.gov.pl/sygn/start.php - wybierz swoje województwo, tutaj na bieżąco informuje się o występowaniu szkodników i chorób oraz terminach zabiegów

http://pogotowieogrodnicze.pl/

http://www.szkolkikornickie.pl/go.live.php/PL-H17/program-ochrony-roslin-ozdobnych.html

Dzięki Elfir- Topsin bo pryskałam owocowe w marcu i stąd pomyślałam ,że może coś to da, Nigdzie nie mogę znaleźć takiego zebranego w jednym miejscu poradnika -co gdzie i kiedy i czym pryskać. Idzie zwariować od tego. Czy można pozbierać te kulki mechanicznie -to może będzie mniej larw?

Witaj Acca :) , zajrzyj do Poradnika Ogrodniczego http://poradnikogrodniczy.pl/kalendarium.php TU masz tzw. Rok w ogrodzie wg. miesięcy

albo tutaj http://www.bayercropscience.pl/strony/2/i/223.php To jest kalendarium ochrony rośli z podanymi środkami. Wprawdzie uwzględnia tylko Bayera, ale są przynajmniej dobre.

"taras na wysokościach"

Elfir, proszę o radę jak schować wśród zieleni, obsadziś ten wysoki taras.

Ziemia piaszczysto - gliniasta, wystawa południowo - zachodnia. Wejście pod niego z boku, gdzie będzie składowane drewno opałowe. Schody docelowe. Miejsca na obsadzenia bez ograniczeń.

Dziękuję za każdą propozycję rozwiązania tego trudnego fragmentu ogrodu (nad którym dopiero b.ciężko pracujemy).

taras na wysokościach.jpg

eleno, raczej nie drzewko tylko listki, moj w zeszlym roku w maju przy przymrozkach dostal po nosie, do tego byl w najbardziej wietrznym choc slonecznym miejscu. byl przymrozek, wiatr, popalone i wysuszone liscie. mialam go wywalic ale wkopalam w jakims cichym zakatku ot tak i pieknie sie zregenerowal. grujeczniki jak nie maja galazek podmarznietych to dosc ladnie sie naprawiaja. mojemu w tym roku nawet zima nie zaszkodzila.

mój też jest właśnie w takim wietrznym ale słonecznym miejscu, ale docelowo będzie miał towarzystwo, więc może będzie mu cieplej ;) no i dziś sprawdzałam to z listkami lepiej, chyba nie będzie tak źle jak myślałam...

mam za to kolejne zmartwienie, bo takie potwory nam na działce zamieszkały i kilka drzewek od korzeni zaatakowaly :(

1180879840544.jpg

Pestka i Elfir -dziękuję, wydrukowałam sobie co nieco, Promanal -tez stosowałam w kwietniu- ale widocznie za mało opryskałam lub za późno, choinka była przesadzana z poprzedniego miejsca i dlatego była osłabiona to więc badziewie wlazło.

Elena76-

Robal -ohydny już mną wstrząsa, działa na mnie jak larwy chrabąszczy, ohyda..!co to jest?

Edytowane przez acca5

Elfir, rdza pecherzykowata igiel sosny zaatakowala mi jedna z nich. czy mozna wykonac oprysk topsinem czy polecisz jakies inne lepsze srodki. wyczytalam w necie, ze wiosna nalezy opryski robic naprzemiennie preperatami baycor, bayfidan, score, domar ale one sa trudno dostepne w szkolkach. latem dithane lub bravo 500 - z tymi nie ma problemu

Nie nawozi się roślin świeżo posadzonych. Taki świerk nawożenia (o ile w ogóle) będzie potrzebował za kilka lat.

Brązowienie może być objawem uszkodzenia korzeni (np. przesuszenie, złe podłoże).

Dziękuję Elfir, podłoże dostały wszystkie takie same, pewnie to wina przesuszonych korzeni, ale może jeszcze odbiją.

Pozdrawiam

Piękny- o zgrozo!. Zabić go , zabić butem!!

Masakra jakaś, Turkuć Podjadek jest owadem chronionym i nie wolno go zabijać. To My wkraczamy na jego teren, nie odwrotnie. W przypadku małej ilości owadów lepiej je wyłapać i przenieść w bezpieczne miejsce, a nie butem ...

"taras na wysokościach"

IMHO potrzebujesz jakiegoś większego drzewa, które będzie rzucało cień na taras, np. katalpy

Miejsce na drewno oddzieliłabym kratownicą i puściła na nią pnącza, np. milin - Campsis tagliabuana (jest mniejszy od milina Campsis radicans) lub wiciokrzew pomorski "Serotina". Pod nim lilak Meyera "Palibin" otoczony tawułami japońskimi "Goldflame".

Do tego coś pachnącego, np. duże róże o kolorze dobranym do milina (pomarańcz, morela, żółty - np. "Abraham Darby", "Golden Celebration", "Pat Austin" ) podsadzone lawendą lub szałwią omszoną. Dla rozluźnienia kompozycji rozplenica pod drzewem. Jakiś akcent przy wejściu na schody (np. niebieski cyprysik groszkowy "Curly Tops").

http://images37.fotosik.pl/1562/9d37ae2847007613.jpg

Elfir, rdza pecherzykowata igiel sosny zaatakowala mi jedna z nich. czy mozna wykonac oprysk topsinem czy polecisz jakies inne lepsze srodki. wyczytalam w necie, ze wiosna nalezy opryski robic naprzemiennie preperatami baycor, bayfidan, score, domar ale one sa trudno dostepne w szkolkach. latem dithane lub bravo 500 - z tymi nie ma problemu

Score jest trudno dostępny?

Nie poradzę ci nic lepszego, niż to, co jest zalecane do zwalczania tej choroby. Topsin nie jest uniwersalnym lekiem na całe zło.

Elena76-

Robal -ohydny już mną wstrząsa, działa na mnie jak larwy chrabąszczy, ohyda..!co to jest?

turkuć podjadek, gdzieś Elfir podawała jego odgłosy na YT

Turkuć jest po prostu śliczny!!!!! a że szkodnik....

Turkuć jest śliczny chyba tylko z nazwy, ja jakoś nie poznałam się na jego urodzie, ale rzeczywiście po nazwie spodziewałam się jakiegoś bardziej sympatycznego osobnika :)

Odgłosy mamy nie tylko z yt ale i na żywo wieczorami niezłe turkotanie słychać ....

Piękny- o zgrozo!. Zabić go , zabić butem!!

ja bym się bała, że mnie przez but capnie ;)

Masakra jakaś, Turkuć Podjadek jest owadem chronionym i nie wolno go zabijać. To My wkraczamy na jego teren, nie odwrotnie. W przypadku małej ilości owadów lepiej je wyłapać i przenieść w bezpieczne miejsce, a nie butem ...

a możesz wskazać jakieś źródło w necie, gdzie jest napisane, że turkuć jest pod ochroną? bo ja nie znalazłam, ale może źle szukałam

Elena76

Faktycznie ja też nie znalazłem, ale to nie znaczy jak w necie nie ma to tak nie jest, choć gdzieś kiedyś czytałem, że populacja tego gatunku spada. Taki robaczek jest częścią przyrody a przyroda to My zabijając go i niszcząc nie damy mu szansy i zdolności genetycznego przetrwania.