kominiarz 27.05.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Elfir, zawsze jestem wyrozumiały logicznie, mszyc w jednym sadzie na pewno jest więcej niż tego owada zaliczanego do największych w Polsce. Lubię inne metody przepędzania szkodników, po prostu szanuję przyrodę, czy jest coś w tym złego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 nie. Ale może podziel się tymi "innymi metodami przepędzania" szkodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.05.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 nie. Ale może podziel się tymi "innymi metodami przepędzania" szkodników. Wiesz co? U mnie na działce jest mało szkodników. Krety kopią mi kopce, ale je lubię, mszyce zżerają mi aktualnie czereśnie i trzmielinę i opryskuje je wyciągiem z pokrzywy, która rośnie sobie przy żywopłocie z berberysów w końcu, to też szkodnik chwast. Dwa moje największe szkodniki psy przybłędy przygarnięte kopią mi w trawniku dziury, ale co mam zrobić też je lubię, sąsiad kosi trawę w Niedzielę podkaszarką 100db + i też muszę z tym żyć więcej szkodników nie kojarzę. Przyznam się, że Turkucia Podjadka nie mam widocznie wcześniejsi użytkownicy tego terenu wytłukli wszystko w pień. Sorry, że wszedłem w ten temat niepotrzebnie z poważaniem kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus_21 28.05.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witajcie, chciałbym prosić o pomoc z moją "choinką" - na początku zauważyliśmy że nowe przyrostu zbrązowiały - myśleliśmy, że to przez przymrozki. niestety po kilku dniach cała roślinka zrobiła się rudo-brązowa. co to może być i jak temu zaradzić? dziękuję za pomochttp://imageshack.us/photo/my-images/215/p1220008.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/137/p1220006.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus_21 28.05.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 i jeszcze zdjęcia bo nie wiem czemu wcześniej się nie załączyły http://img137.imageshack.us/img137/6518/p1220006.jpg By natus_21 at 2012-05-28 http://img215.imageshack.us/img215/6186/p1220008.jpg By natus_21 at 2012-05-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 na tym etapie to już tylko wykopać i spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus_21 28.05.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 dzięki za informacje a mogę prosić o radę na przyszłość: co zrobić jak coś takiego dopiero co się pojawi? najbliższy nam ogrodnik, powiedział że "zamrzły przyrosty" i że powinna odbić jak widać, nie bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 to jest jodła. Koreańska? One są bardzo wrażliwe na złe warunki środowiska. Wydaje mi się, że ma uszkodzone korzenie. Nie była czasem zalana? Albo gleba nie jest ciężka, gliniasta? Może fytoftoroza? sprawdz u nasady pnia czy kora nie odpada po potarciu. Złam którąś z gałązek - czy jest świeża i elastyczna czy krucha, sucha? W każdym razie pozostałe rośliny podlej bioseptem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 31.05.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Elfir, pomocy! 1. Nie wiesz co się może dziać z moimi różami? liście zaczynają żółknąć przy ziemi. Czy to normalne? 2. Na dodatek coś się dzieje z magnoliami. Susan ma dalej tylko malutkie listeczki i na dodatek są one zielono-różowe. Genie zaczęła wypuszczać normalne liście, ale niektóre usychają. Czy to jakaś choroba? Obie były posadzone w zeszłym roku. Susan kwitła, Genie nie. Mam zdjęcie tylko Genie: 3. Zakupiłam kilka buczków (odm. Buk zwyczajny 'Atropunicea'). Wszystkie są czerwonawe, oprócz jednego. Czy nabierze jeszcze koloru, czy kupiłam jakiś felerny? Czy one mogą być na stanowisku słonecznym? Dziękuję. Edytowane 31 Maja 2012 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 31.05.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Elfir,czy jest możliwe żeby mały świerk nie miał w danym roku przyrostów?, chodzi mi o takiego którego posadziłam wiosną, był drzewkiem świątecznym w donicy, ale stał na balkonie (dostałam go od znajomej).Nie wiem niestety jaki to dokładnie świerk jest, ale ma bardzo ładny regularny pokrój (ok 1 m wysokości), jest gęsty, nie brązowieje, tylko wcale nie widać przyrostów nowych, tak jakby od posadzenia (ok. 2 -3 m-ce) nic się z nim nie działo, nie jest soczyście zielony tylko taki ma taki bledszy jakby trochę srebrny ten kolor. trochę jak się nim potrząśnie opada kilka igieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.05.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Summer, nie wiem co Elfir Ci odpowie. Natomiast ja robiłam kiedyś takie eksperymenty ze świerkami świątecznymi i 2 razy poległam. Raz mimo, że ładnie wyglądał do następnej wiosny, nagle zaczął obsychać i okazało się, że prawie nie miał korzeni. Przesadzałam go z wielkiej donicy i nie sprawdziłam co w tej ziemi tak naprawdę jest. A nie było nic - u podstawy pnia tylko poobcinana z korzeni kula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 31.05.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam. Co mogło byc przyczyną takiego pękinecia drzewa? http://images49.fotosik.pl/1563/681b547c75f6e052med.jpg http://images37.fotosik.pl/1571/042291e3926ee2camed.jpg Jest to platan wsadzony w zeszłym roku w pazdzierniku (prawdopodobnie przemarzł) w tej chwili zaczyna wypuszczać nowe pędy ale przy korzeniu na gorze nic sie nie dzieje nie ma lisci gałęzie są suche mozna je swobodnie łamać http://images37.fotosik.pl/1571/2956b044c29546e6med.jpg http://images38.fotosik.pl/1599/8e3b48f2881687afmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 31.05.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Elfir, zrobiłam jeszcze zdjęcie Susan: i innej róży: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) 1. Nie wiesz co się może dziać z moimi różami? liście zaczynają żółknąć przy ziemi. Czy to normalne? Wygląda na początki czarnej plamistości. PS. ale masz mszyc! 2. Na dodatek coś się dzieje z magnoliami. Susan ma dalej tylko malutkie listeczki i na dodatek są one zielono-różowe. Genie zaczęła wypuszczać normalne liście, ale niektóre usychają. Czy to jakaś choroba? Obie były posadzone w zeszłym roku. Susan kwitła, Genie nie. Przymrozki? Brak jakiegoś składnika pokarmowego? Zbita, gliniasta gleba? Wygląda na problemy fizjologiczne a nie chorobowe. 3. Zakupiłam kilka buczków (odm. Buk zwyczajny 'Atropunicea'). Wszystkie są czerwonawe, oprócz jednego. Czy nabierze jeszcze koloru, czy kupiłam jakiś felerny? Czy one mogą być na stanowisku słonecznym? Mogą być na słońcu. Egzemplarz wygląda albo na pomyłkę szkółkarza, albo na źle wyselekcjonowaną siewkę (jeśli były rozmnażane z nasiona a nie przez sadzonki) Edytowane 31 Maja 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Elfir, czy jest możliwe żeby mały świerk nie miał w danym roku przyrostów?, chodzi mi o takiego którego posadziłam wiosną, był drzewkiem świątecznym w donicy, . Na pewno żyje? Może nie mieć przyrostów, jeśli jest silnie osłabiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam. Co mogło byc przyczyną takiego pękinecia drzewa? Mróz. Było długo ciepło, drzewko nie weszło w stan spoczynku, soki nie zagęściły się odpowiednio i zamarzły. Zamarzająca woda zwiększa swoją objętość i rozsadza tkanki. Pechowa zima po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.05.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Mam pytanie kiedy mogę urwać , od korzenia kawałek trzmieliny i kiedy ją posadzić do ziemi , czy najpierw trzymać w wodzie żeby puściła korzenie a potem wsadzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Duduś, ja robię to inaczej. Nie urywam, tylko przyginam gałązkę, zakopuję na kawałku i czekam aż się ukorzeni. Dopiero wtedy odcinam i sadzę na nowym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 chcesz zrobić sadzonki trzmieliny Fortune'a i je ukorzenić?Ten gatunek łatwo się ukorzenia. Starczy obciąć gałązkę, usunąć dolne listki i wsadzić do wilgotnej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 31.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Elfir , ostojo poratuj : co to za roślina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts