Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Summer, nie wiem co Elfir Ci odpowie. Natomiast ja robiłam kiedyś takie eksperymenty ze świerkami świątecznymi i 2 razy poległam. Raz mimo, że ładnie wyglądał do następnej wiosny, nagle zaczął obsychać i okazało się, że prawie nie miał korzeni. Przesadzałam go z wielkiej donicy i nie sprawdziłam co w tej ziemi tak naprawdę jest. A nie było nic - u podstawy pnia tylko poobcinana z korzeni kula.

A niech to, dupa blada, może i tak być, nie przyglądałam się specjalnie korzeniom jak go sadziłam. Kurcze, szkoda, taki ładny jest ;-(

Naberia, opryskaj na mszyce kompleksowo. One jak się w ogrodzie pojawiają, to przenoszą się z rośliny na roślinę. Sprawdzaj, po ktorych roślinkach mrówki zaczynają spacerować. Tam możesz się spodziewać mszyc.

A generalnie jakich roslin nie lubią mrówki?

czy mozna strać sie je usuwać w jakis humanitarny sposób.

Z komarami sobie dość skutecznie radzimy ale mrówki to nowśc dla nas.

mam wrażenie ze pojawiły się liczniej jak powstał system nawadniania ale mogę się mylić bo bardziej od tego czasu obserwuję glebę.

A czy w tej sytuacji, jeśli byłby osłabiony, to zasilać go czymś czy zostawić? jak poznać czy żyje?

Odłam gałązkę - krucha czy elastyczna? W środku biała/zielona czy brązowa?

Jeśli żyje, nie zasilać, podlewać.

A generalnie jakich roslin nie lubią mrówki?

czy mozna strać sie je usuwać w jakis humanitarny sposób.

Z komarami sobie dość skutecznie radzimy ale mrówki to nowśc dla nas.

mam wrażenie ze pojawiły się liczniej jak powstał system nawadniania ale mogę się mylić bo bardziej od tego czasu obserwuję glebę.

Mrówki nie żywią się żywymi roślinami. Z tego powodu nie są groźne. Ich uciążliwość polega na roznoszeniu mszyc i bronieniu ich kolonii przez drapieżnikami.

Do zwalczania stosuje się środki absolutnie niehumanitarne (truje się królową)

na poziomce pokazaly sie brązowe plamki, co to jest?

Biała plamistość najprawdopodobniej. Jeśli to tylko kilka liści to usunąć, a nie pryskać. Choroba w niewielkim natężeniu nie jest groźna dla roślin.

Karencja środków chemicznych jest długa i może uniemożliwić zbiór owoców.

F.5, a czemu chcesz je usuwać ? One są pożyteczne, choćby dlatego, że spulchniają ziemię, usuwają różne resztki. Pewnie, że jak wejdziesz w mrowisko, to nie jest przyjemnie. Za wodą nie przepadają. Toną w niej i woda niszczy im gniazda. Musi być inna przyczyna „najazdu”.

Stosuj tam gdzie musisz granulaty i ten preparat do spryskiwania „Pożegnanie z mrówką”, np. naokoło domu i w miejscach gdzie Ci mrowiska przeszkadzają.

Cudem ostał mi się lasek z wejmutek. Oto kilka fotek:

http://images42.fotosik.pl/397/af642e419876bf3dmed.jpg

http://images49.fotosik.pl/1565/2cb415e0b9997daemed.jpg

Chciałam się dowiedzieć, co bys mi poradziła posadzić(posiać) pod drzewkami ? Mam tego około 3-5 arów. Myślałam o łące kwietnej, ale chyba za mało słońca ? Jest tam raczej wilgotno (tzn woda nigdy nie stoi, ale i suszy nie widać). Chciałam coś, czego nie trzeba kosić kilka razy do miesiąca. Może dużo konwalii (one lubią cień ? ).

a co byś poleciła na rdzę na wierzbie Iwa (tak to się chyba nazywa, pomarańczowe plamki na spodniej stronie liści), zauważyłam pojedyncze plamki na kilku listkach, więc może się to rozprzestrzenić.

Ja nie uczę się nazw środków chemicznych na pamięć, tylko po prostu zaglądam do google :) Bayer poleca nowy środek "Falcon", ale to akurat dość wrażliwy gatunek grzyba i działają na niego środki o dużym spektrum, jak Topsin czy Score.

Elfir dziekuje, a czy mozna popryskać po zbiorze czy lepiej w przyszłym roku? na truskawkach tez sie pokazaly plamki

Na truskawkach może być też szara pleśn.

Zwykle zwalcza się te choroby przez ścięcie liści po zbiorach.