Elfir 31.05.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Zdjęcie niewyraźne. Być może wierzba purpurowa "Nana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 01.06.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Summer, nie wiem co Elfir Ci odpowie. Natomiast ja robiłam kiedyś takie eksperymenty ze świerkami świątecznymi i 2 razy poległam. Raz mimo, że ładnie wyglądał do następnej wiosny, nagle zaczął obsychać i okazało się, że prawie nie miał korzeni. Przesadzałam go z wielkiej donicy i nie sprawdziłam co w tej ziemi tak naprawdę jest. A nie było nic - u podstawy pnia tylko poobcinana z korzeni kula. A niech to, dupa blada, może i tak być, nie przyglądałam się specjalnie korzeniom jak go sadziłam. Kurcze, szkoda, taki ładny jest ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 01.06.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Na pewno żyje? Może nie mieć przyrostów, jeśli jest silnie osłabiony. A czy w tej sytuacji, jeśli byłby osłabiony, to zasilać go czymś czy zostawić? jak poznać czy żyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 na poziomce pokazaly sie brązowe plamki, co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.06.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dzięki Elfir. PS. Na mszyce stosuję oprysk, ale one wciąż i wciąż się pojawiają na różach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Naberia, opryskaj na mszyce kompleksowo. One jak się w ogrodzie pojawiają, to przenoszą się z rośliny na roślinę. Sprawdzaj, po ktorych roślinkach mrówki zaczynają spacerować. Tam możesz się spodziewać mszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.06.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A generalnie jakich roslin nie lubią mrówki?czy mozna strać sie je usuwać w jakis humanitarny sposób.Z komarami sobie dość skutecznie radzimy ale mrówki to nowśc dla nas.mam wrażenie ze pojawiły się liczniej jak powstał system nawadniania ale mogę się mylić bo bardziej od tego czasu obserwuję glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A czy w tej sytuacji, jeśli byłby osłabiony, to zasilać go czymś czy zostawić? jak poznać czy żyje? Odłam gałązkę - krucha czy elastyczna? W środku biała/zielona czy brązowa? Jeśli żyje, nie zasilać, podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dzięki Elfir. PS. Na mszyce stosuję oprysk, ale one wciąż i wciąż się pojawiają na różach Mam nadzieję, że nie stosujesz stale tego samego preparatu? Owady szybko się uodparniają na srodki chemiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A generalnie jakich roslin nie lubią mrówki? czy mozna strać sie je usuwać w jakis humanitarny sposób. Z komarami sobie dość skutecznie radzimy ale mrówki to nowśc dla nas. mam wrażenie ze pojawiły się liczniej jak powstał system nawadniania ale mogę się mylić bo bardziej od tego czasu obserwuję glebę. Mrówki nie żywią się żywymi roślinami. Z tego powodu nie są groźne. Ich uciążliwość polega na roznoszeniu mszyc i bronieniu ich kolonii przez drapieżnikami. Do zwalczania stosuje się środki absolutnie niehumanitarne (truje się królową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 na poziomce pokazaly sie brązowe plamki, co to jest? Biała plamistość najprawdopodobniej. Jeśli to tylko kilka liści to usunąć, a nie pryskać. Choroba w niewielkim natężeniu nie jest groźna dla roślin. Karencja środków chemicznych jest długa i może uniemożliwić zbiór owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 F.5, a czemu chcesz je usuwać ? One są pożyteczne, choćby dlatego, że spulchniają ziemię, usuwają różne resztki. Pewnie, że jak wejdziesz w mrowisko, to nie jest przyjemnie. Za wodą nie przepadają. Toną w niej i woda niszczy im gniazda. Musi być inna przyczyna „najazdu”. Stosuj tam gdzie musisz granulaty i ten preparat do spryskiwania „Pożegnanie z mrówką”, np. naokoło domu i w miejscach gdzie Ci mrowiska przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.06.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Zdjęcie niewyraźne. Być może wierzba purpurowa "Nana" jak przestanie lać postaram się zrobić lepsze zdjęcie to jest krzew , albo ma taką postać , wysokość ok 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 wierzba jest krzewem i dorasta mniej więcej do takiej wysokości, ale wiosną warto któregoś przyciąc, by się zagęszczała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Elfir dziekuje, a czy mozna popryskać po zbiorze czy lepiej w przyszłym roku? na truskawkach tez sie pokazaly plamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 01.06.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Cudem ostał mi się lasek z wejmutek. Oto kilka fotek:http://images42.fotosik.pl/397/af642e419876bf3dmed.jpghttp://images49.fotosik.pl/1565/2cb415e0b9997daemed.jpgChciałam się dowiedzieć, co bys mi poradziła posadzić(posiać) pod drzewkami ? Mam tego około 3-5 arów. Myślałam o łące kwietnej, ale chyba za mało słońca ? Jest tam raczej wilgotno (tzn woda nigdy nie stoi, ale i suszy nie widać). Chciałam coś, czego nie trzeba kosić kilka razy do miesiąca. Może dużo konwalii (one lubią cień ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 01.06.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Elfir, a co byś poleciła na rdzę na wierzbie Iwa (tak to się chyba nazywa, pomarańczowe plamki na spodniej stronie liści), zauważyłam pojedyncze plamki na kilku listkach, więc może się to rozprzestrzenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 konwalie jak najbardziej, ale możne na obrzeżu, w półcieniu grupa azalii? Pod sosnami zwykle bywa dość kwaśno. Do tego śmiałek darniowy, parzydło leśne, bodziszek korzeniasty, hosty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 a co byś poleciła na rdzę na wierzbie Iwa (tak to się chyba nazywa, pomarańczowe plamki na spodniej stronie liści), zauważyłam pojedyncze plamki na kilku listkach, więc może się to rozprzestrzenić. Ja nie uczę się nazw środków chemicznych na pamięć, tylko po prostu zaglądam do google Bayer poleca nowy środek "Falcon", ale to akurat dość wrażliwy gatunek grzyba i działają na niego środki o dużym spektrum, jak Topsin czy Score. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Elfir dziekuje, a czy mozna popryskać po zbiorze czy lepiej w przyszłym roku? na truskawkach tez sie pokazaly plamki Na truskawkach może być też szara pleśn. Zwykle zwalcza się te choroby przez ścięcie liści po zbiorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts