joaniko 06.10.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dziekuje madwo, to uspakaja, bo w myslach widzialam juz biedny krzak opatulony po wierzchołek pierzynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 06.10.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam, Elfirko potrzebuję pilnie informacji od Ciebie. Posadziłem w kwietniu tuje Shmaragd takie ok 50-60cm, wyglądało, że się ładnie przyjęły, przez całe lato były soczyście zielone i ładnie urosły, teraz mają ok 70-80cm. Posadzone są w rzędzie i ziemię przy nich okryłem agrowłókniną i obsypałem korą. Wyglądało, że wszystko jest OK... w sierpniu pod agrowłókniną na potęgę zaczął ryć kret, a teraz jedna z tui zżółtkła prawie całkowicie w bardzo szybkim tempie ( ok 3 tyg), gdy próbowałem ją dzisiaj ratować to okazało się, że moje tuje nie puszczają korzeni w głąb ziemi tylko na powierzchnię pod agrowłókninę, . Elfirko dlaczego tak się dzieje? Czy muszę usunąć tą agrowłókninę? Czy te korzenie nie zmarzną zimą? Jak ratować moje tuje? Nie chciałbym, aby mi się wszystkie zmarnowały, bo mam ich 50 szt. Liczę na Twoją pomoc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.10.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Cóż, nie mój wątek, przepraszam, Elfir, ale nie mogę się powstrzymać Tyle razy pisałem o ścieleniu szmat w ogrodzie... One puściły korzenie tam, gdzie była wilgoć. Pod korą i szmatą. Głębiej było sucho, to i czego miały szukać? A włóknina przepuszcza wodę, i owszem. Pytanie- w jakim tempie? Ubocznym efektem tego jest potok dorosłych roślin po pierwszej wichurze. Podlewane za małymi dawkami wody. Podlewa się rzadko, ale tak, żeby gleba przesiąkła głęboko. I na wierzchu może sobie przeschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.10.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam Mam problem z daturą. Właściwie nie wiem co dalej z nią robić.Pięknie kwitnie jeszcze cały czas ale przez ostatnie wiatry wniosłam ją do domu bo szkoda było żeby sie połamała tak te wiatry nią targały. Ale może i dobrze, że się tak stało bo dzięki temu mogłam ją pooglądać z bliska. Jakieś drobne cholerstwo ją toczy co drobne sieci roztacza i na dodatek jeszcze mszyce. I jeszcze liście zaczęły opadać ale może dlatego, że w domu jej zagorąco. Czy wystawić ją spowrotem i jak ją przyciąć przed zimą? pomocy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 07.10.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Elfirku - mam prośbę o podpowiedź: przed domem przy wykuszu (zachód - słonecznie od godz. 14-15) zaplanowałam sobie taką rabatkę: 3 berberysy Bagatelle, kosodrzewina Ophir szczepiona na wysokości, tuja Danica (większa kulka), tuja Teddy (mała kulka), tawuła Golden Princes (malutka żółta), jałowiec rozesłany Nana, kosodrzewina lub świerk nidiformidis (niskie okrągławe ), róża okrywowa lub rabatowa czerwona, do tego berberys Erecta. Ta rabata byłaby przy samym budynku, pod spodem ok.40cm ziemi i piach (z drenażu wokół budynku) - podlewanie będzie kropelkowe. Chodzi mi własnie o to czy można jakoś inaczej ozdobic tę ścianę na wprost. Ona jest szerokości 185cm i jest mocno wyeksponowana. Szerokość ściany z oknem - 130cm. Rabata w najszerszym miejscu będzie miała ok 150cm (tak na wprost właśnie).Może nie ten berberys - co ewentualnie w tym miejscu? Czuję, że powinnien tam byc jakiś wysoki element dla kompozycji. To jest mój pomysł - może coś zmienić dla lepszego efektu? podpowiesz coś? Będę wdzięczna. Dziękuję . http://foto1.m.onet.pl/_m/be6564ff72083e552a4a6cb6fb7b3b9d,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 07.10.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 MAM PYTANKO....czym osłonić na zimę jodełkę ....Kupiłam jodłę (30cm.)Glauca narazie nie wsadzam jej do gruntu musi przezimować w doniczce ..wiem że może być wrażliwa na mróz ,czym więc najlepiej zabezpieczyć ją przed tym mrozem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 07.10.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Cóż, nie mój wątek, przepraszam, Elfir, ale nie mogę się powstrzymać Tyle razy pisałem o ścieleniu szmat w ogrodzie... One puściły korzenie tam, gdzie była wilgoć. Pod korą i szmatą. Głębiej było sucho, to i czego miały szukać? A włóknina przepuszcza wodę, i owszem. Pytanie- w jakim tempie? Ubocznym efektem tego jest potok dorosłych roślin po pierwszej wichurze. Podlewane za małymi dawkami wody. Podlewa się rzadko, ale tak, żeby gleba przesiąkła głęboko. I na wierzchu może sobie przeschnąć. Witam Ale co robić....zdjąłem szmaty z kilku tuj a korzenie przysypałem ziemią, czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.10.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dobry. Zdejmij szmatę, przykryj korzenie z 5 cm ziemi, na to kora. A w przyszłym roku podlewaj rzadko i tylko wtedy, kiedy naprawdę sucho, ale za to tak, aby gleba przemiękła choć na te 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Widzę ze nie nadążam z odpowiedziami! Dzięki za pomoc: madwo i mirek Chociaż, Mirek - trochę demonizujesz agrowłókninę, Na początku jest dobrym rozwiązaniem dla leniwych. Być może w przypadku tych żywotników została zastosowana zbyt gęsta tkanina i zbyt małe dawki wody? Albo głębsze korzenie zostały podgryzione przez szkodniki? Chodzi mi własnie o to czy można jakoś inaczej ozdobic tę ścianę na wprost. Może niewielkie drzewko ale dla odmiany liściaste, szczepione na pniu - wierzba, lilak Meyera, forsycja "Maluch"? Albo duza kepa trawy typu ostnica olbrzymia, miskant "Zebrinus" Mozna też (o ile to ciepłe miejsce) ketmię syryską - ma dośc wyprostowany pokrój, sztywne gałązki. Marzycielka - rozumiem, ze masz jodłę szlachetną "Glauca"? Cieszyn to jeden z najcieplejszych regionów w Polsce. Okrywaj, jesli spodziewasz sie mrozów poniżej 15 stopni i nie ma sniegu. Np. ustaw "namiot": trzy patyki wbij w grunt dookoła rośliny, zwiąż wierzchołki i owiń to biała agrowłókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 08.10.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Elfirku, czy ma znaczenie która strona agrowłókniny ma być na wierzchu? Jedna jest bardziej błyszcząca, druga matowa, czy to tylko taka jej uroda czy ma to wplyw na przepuszczalnośc wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 08.10.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam A ja ? Co ze mną będzie a raczej z moją daturą? Nieskromnie domamgam się porady pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 08.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 ELFIRKU dzięki za odpowiedz!!Mam jeszcze dylemat ,ponieważ bardzo podoba mi się jodła koreańska ,chciałabym ją mieć w swym ogrodzie a słyszałam od właściciela małej pobliskiej szkółki drzew że te jodły nie za bardzo dobrze rosną w naszym klimacie,lubią przemarzać i wogóle...więc nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 08.10.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam A ja ? Co ze mną będzie a raczej z moją daturą? Nieskromnie domamgam się porady pzdr Na zimę przycinam pędy datur mniej więcej na wysokości 15-20 cm od podłoża i przenoszę je do chłodnej i ciemnej piwnicy. Z opisu wynika, że masz na niej prawdopodobnie przędziorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.10.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Marzycielko, zobacz naszą koreankę tutaj: http://forum.muratordom.pl/mirek-pytania-ogrodnicze-pogotowie,t65529-3180.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vorsi 08.10.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam Mam na swoim tarasie kilka roślin w donicach ceramicznych.Są to rododendrony, wirerzby hakiro, bukszpany, datutrę,Co mam z nimi robić na zime chować, okrywać ?Prosze o pomoc.Myślałem o okryciu donic słomą w jakis ładny sposób . Czy to wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Elfirku, czy ma znaczenie która strona agrowłókniny ma być na wierzchu? Jedna jest bardziej błyszcząca, druga matowa, czy to tylko taka jej uroda czy ma to wplyw na przepuszczalnośc wody? Nie wiem - agrowłóknin na rynku jest tysiące: o róznych właściwościach i przepuszczaniu. Najlepiej polać wodą i samemu sprawdzić. Chopinetka - oczywiscie zwalcz mszyce. A pajęczynkę sprawdz czy to zwykłe małe pajaki czy przędziorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Mam jeszcze dylemat ,ponieważ bardzo podoba mi się jodła koreańska ,chciałabym ją mieć w swym ogrodzie a słyszałam od właściciela małej pobliskiej szkółki drzew że te jodły nie za bardzo dobrze rosną w naszym klimacie,lubią przemarzać i wogóle...więc nie wiem... To była właściciel szkółki czy centrum ogrodniczego? Pochodzisz z ciepłego regionu Polski (chyba 7A) - czy nigdy nie zauważyłaś w cudzych ogródkach tej rosliny? W Poznaniu (6B) rośnie normalnie, na projektach warszawskich projektantów też się ta roślina pojawia, więc w regionie 6A zimuje. Oczywiście jodły mają specyficzne wymagania (żyzna gleba i chłodny, wilgotny klimat) ale akurat jodła koreańska jest dośc tolerancyjna. Vorsi - prócz datury, reszta powinna przezimować na zewnątrz. Najtrudniej bedzie z różanecznikiem - on prowadzi zimą fotosyntezę i moze cierpieć z powodu suszy, gdy w donicy woda zamarznie. Dlatego wszystkie rośliny zimozielone (bukszpany, różaneczniki, iglaste) trzeba podlewac zima w okresie bezmroźnym. O zabezpieczaniu roślin w donicach przed przemarzaniem było na forum już kilka wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Znalazłam w sieci przydatną stronkę - kupując roślinę, czasem nie wiemy, jaką osiągnie wielkośc po 10 latach. Dlatego voila! Strona gdzie przedstawiono najrozmaitsze gatunki iglaste z opisem wysokości i szerokości:http://www.conifers.co.nz/conifer_lists.htmZ lewej strony wykaz rodzajów po łacinie (abies - jodła, taxus - cis, Pinus - sosna, picea- swierk, itd.) - częsc gatunków oczywiście nie do naszego klimatu (podane są strefy klimatyczne przy konkretnych gatunkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.10.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 super strona....przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Trzeba zrobić poprawkę, że rośliny uprawiane są w strefie 8 - tak więc rosną nieco szybciej niż w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts