Elfir 17.06.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Niewiele widać Dziurki to nic groźnego, ot coś podgryzło i sobie poszło. Objawów choroby i szkodników nie widzę, czyli powód fizjologiczny, ale nie mam pojęcia jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 18.06.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witaj ElfirMam pytanko. W tym roku strasznie przemarzły mi Hortensje tak że dopiero teraz powoli odbijają. Chodzi mi po głowie żeby na koniec lata wykopać je i przesadzić do donic i przezimować w domu. Zacząć je poprosu chodować w donicach. Myślisz że to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. A tak się zastanawiam czy i kiedy przyciąć tą śliwę czerwoną??? Ten klon zielony wsadzony jest w takim troszkę mokrym miejscu- czy to może być od wilgoci??? Przesadzić go czy zostawić i czekać. Co robić z tymi drzewkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Klony nie mogą rosnąc w miejscach podmokłych. Śliwa wiśniowa tym bardziej. Uschnięte gałązki można przycinać bez względu na okres roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Mam pytanko. W tym roku strasznie przemarzły mi Hortensje tak że dopiero teraz powoli odbijają. Chodzi mi po głowie żeby na koniec lata wykopać je i przesadzić do donic i przezimować w domu. Zacząć je poprosu chodować w donicach. Myślisz że to dobry pomysł? Można trzymac w donicach, ale muszą być duże, bo to duże krzewy. Zimować w temp. poniżej zera (np. -5 stopni), bo inaczej nie wejdą w stan spoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Nie tak bardzo podmokło jest, tylko gleba gliniasta. To doradzasz przesadzić? Można przesadzić teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Ja z jeszcze jednym pytaniem do Ciebie Elfir:) czy to możliwe że świerki srebrne są "za młodu" bardziej zielone niż srebrne??? No i jakiego koloru powinny puszczać młode przyrosty- zielone jasne czy srebrne? Tu na zdjęciu troszkę widać dwa z moich świerków "srebrnych" i jak widac jeden puszcza zielone pędy a drugi chyba się nie przyjął( bo jeśli do tej pory nic nie puścił i jest taki suchawy to znaczy że się nie przyjął???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Nie tak bardzo podmokło jest, tylko gleba gliniasta. To doradzasz przesadzić? Można przesadzić teraz? To się zdecyduj jaka mają glebę - gliniastą czy mokrą. Przesadza się dopiero gdy zrzucą liście lub zanim je wypuszczą. Nie ma świerków "srebrnych". Jest świerk kłujący który ma lekko niebieskawy odcień igieł. Odmiany ogrodowe (np. "Glauca") mają go bardziej intensywny niż u dzikiej formy. Ale są odmiany świerku kłującego pozbawione grubej warstwy wosku (która nadaje ten niebieskawy odcień) i są zielone. Jak iglak jest suchy, znaczy, ze jest martwy. Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dziękuję za radę, to jeśli jeszcze nie padną do jesieni to przesadzę je na frontową część ogrodu- tam ziemia jest dobra, nie gliniasta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 gliniasta też nie jest zła Źle jest jak stoi woda - to toleruje niewiele roślin. Rozluźniałaś jakoś glebę przed sadzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.06.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Elfir, nie mogę znaleźć informacji, więc pytam Ciebie Chcę zaszczepić mikoryzę pod niektóre słabsze rośliny, kupiłam taką uniwersalną. A niektóre z tych roślin pryskałam ostatnio Topsinem, czy powinnam odczekać jakiś czas, czy ten środek mikoryzie nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo nigdy sama nie stosowałam mikoryzy. Na opakowaniu nic nie jest napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.06.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo nigdy sama nie stosowałam mikoryzy. Na opakowaniu nic nie jest napisane? Nic na ten temat, tylko jak użyć i działanie. Może to niepotrzebne obawy, podają, ze wystarczy zastosować 1x w życiu rośliny. No ale to też grzyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Może na wszelki wypadek daj po okresie karencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.06.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dzięki, tak zrobię. Zależy mi, żeby zadziałała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Nie rozluźniłam gleby:( Wykopaliśmy dużą dziurę i wsypaliśmu do niej ziemię taką uprawną tzw humus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Czy jest szansa, że jak mocno napadało, to dołek z luźną ziemią wypełnił się wodą, która nie miała jak się odsączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 18.06.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Obawiam się Elfir że tak:((( Kurcze nie pomyślałam o tym wcześniej, a teraz sobie przypominam że jak mąż wbijał przy tym klonie pal-podporę to mówił że coś za mokro tam jest:( Kurcze, no ale przesadzić mogę dopiero w jesieni, tak??? Co zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Na razie nic. Roślina może nadal rosnąc w miejscu, które dla niej zaplanowałaś, tylko na dnie dołka można dać drenaż z keramzytu, dołek musi być duży. Na glinie chyba lepiej sprawdziłby się klon jawor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.06.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dzięki, tak zrobię. Zależy mi, żeby zadziałała Agata, zajrzyj na stronę firmy Gadar. Jak nie znajdziesz info, to napisz do ich eksperta albo zapytaj w Poradniku Ogrodniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts