Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skleroza mnie trzepnęła ;) i zapomniałam o drenażu.

M&R załóżcie drenaż !!! U nas ostatnie 2 lata były nie wiedzieć czemu mokre, choć dom i ogród są w najwyższym miejscu w promieniu kilometra. Wiosną i jesienią po każdym deszczu trawnik chlupał i bywało po kostki wody. Założyliśmy (sami) na części ogrodu rury drenarskie z odprowadzeniem w stronę obniżenia terenu. Pomogło. Chociaż dla moich świerków już było za późno :(

Z drenażem problem polega na tym, że gdzieś tę wodę trzeba odprowadzać.

No właśnie... ja nie mam gdzie odprowadzać. Nie ma kanalizacji ani rowów, a najniższym w pobliżu punktem jest moja działka.. Bo przecież nie będę sobie robić odwodnienia kosztem niezamieszkałych działek wokół.

Nie rozumiem dlaczego nie można podnieść poziomu gruntu tylko w miejscu trawnika? Dlaczego nie może być wilgotno na rabatach? Przecież dzieciaki nie będą biegać po rabatach niezależnie czy te będą suche czy mokre.

W czym języczka czy rodgersja są gorsze od floksów a choina od świerku?

Chodzi o to, że mam jakąś koncepcję na ogórd i chciałabym, żeby brzozy otaczał trawnik. Widziałam taki ogród na zdjęciu (oczywiście były tam też inne rośliny) i bardzo mi się spodobał. Uważam, że zieleń trawy pięknie eksponuje biel brzozy. Mi się to po prostu podoba. A druga kwestia, że nie mam tyle miejsca, by podnosić ziemię miejscami i robić jakieś dziwne górki - dołki. Myślę, że wyglądałoby to nienaturalnie (musiałabym zrobić wyżej po środku, a niżej po bokach pasa na końcu działki). Jednak być może po prostu nie umiem sobie wyobrazić jak by to mogło wyglądać.. Myślę, że chodzi też o to, że chcę mieć swobodny dostęp do brzóz, móc sobie pod nimi spacerować, a nie tylko na nie patrzeć.

Mam jeszcze prośbę do Ciebie Elfir taką, bardziej aranżacyjną:) Gdybyś mogła mi jeszcze doradzić w sprawie zaplanowania architektury ogrodowej na WEJŚCIU DO DOMU i ewentualnie doradziła jakieś roślinki:) Pojawiły się już schody wejściowe i lada dzień będzie zrobiony murek oporowy( mniej więcej tak go będziemy robić jak narysowałam).Zdjęcie jest od str zachodniej, od drogi i wjazdu do garażu. Mam też jakieś wstępne pomysły jakby to wyglądało(na kolejnych zdjęciach widać)dom2 w1.JPGdom2 w2.JPGdom2.JPGdom1.JPG, ale nie jestem do końca przekonana czy dobre.

-Gdzie najlepiej pasowała by bramka w ogrodzeniu?

-Jak dostać sie od bramki do schodów wejściowych?

-Czy dobry jest pomysł dużych kamieni ułożonych po skarpie i tak jakby wtopionych w skarpę porośniętą roślinami(tylko jakimi?- jakieś płożące iglaki?)

-Między przyszłym ogrodzeniem a skarpą przy schodach jest zostawiony taki podjazd(dobrze jest na niego cofać przy wyjeżdżaniu z garażu) Ale też mieliśmy pomysł żeby dosypać tam ziemi i podjazd zlikwidować- jak Ty to widzisz?

Skomplikowane to trochę, ale wiem że napewno coś wymyślisz i doradzisz:)

Ewelina, powiedz trochę szczegółów - czym okładasz schody i taras, jaka elewacja, czy dojazd do garażu brukowany, czy żwirowy, itp. Im więcej powiesz tym łatwiej Efir Ci podpowie :)

Np. ja robiłabym w tym miejscu mur z surowego polnego kamienia, żeby przynajmniej wyglądał jak tzw. suchy mur. Pomiędzy kamieniami rosłyby sobie wtedy m.in. różne skalne rośliny.

Elfir mam problem z różanecznikami. Zachorowały mi trzy sztuki- zastanawia mnie tylko to że wygląda, że każdy na co innego!

Jeden jest cały klejący i traci liście- czyżby mączlik?

Drugiemu brązowieją i zwijają się liście- też jest cały lepki i do tego pokryty pajęczynką, jest na nim mnóstwo malutkich, czarnych owadów ze skrzydełkami- frytoftoryza? przędziorek? jeszcze co innego?

A trzeci ma dziury na brzegach i opadają mu liście- opuchlak ?

Pomóz proszę!

-Gdzie najlepiej pasowała by bramka w ogrodzeniu?

-Jak dostać sie od bramki do schodów wejściowych?

-Czy dobry jest pomysł dużych kamieni ułożonych po skarpie i tak jakby wtopionych w skarpę porośniętą roślinami(tylko jakimi?- jakieś płożące iglaki?)

-Między przyszłym ogrodzeniem a skarpą przy schodach jest zostawiony taki podjazd(dobrze jest na niego cofać przy wyjeżdżaniu z garażu) Ale też mieliśmy pomysł żeby dosypać tam ziemi i podjazd zlikwidować- jak Ty to widzisz?

Jaka zamierzacie mieć bramę? Dla klasycznie otwieranej może zrobić ją nieco cofniętą w głąb działki, w kształcie trapezu, gdzie furtka będzie na bocznej ściance.

Po przeciwnej stronie można zrobić boks smietnikowy:

http://images39.fotosik.pl/1603/ab68ccf4e4516233.jpg

Jako dojście do domu musisz zrobić szerokie (ok 1,5 m), wygodne schody i stopniu max 15 cm. Masz tam duży spad, więc być może trzeba będzie zrobić dodatkowe podesty (odpoczynek przy wspinaczce) i załamywać bieg schodów. Pamiętaj, że zimą muszą być łatwe do odśnieżania, by sobie nóg nie połamać.

Na przykład tak:

http://images37.fotosik.pl/1619/d9f9cd3f6eb770f6gen.jpg

Gdzie załamania warto zaznaczyć roślinnym akcentem lub dużym głazem.

U podstawy muru oporowego dobrze jest wydzielić fragment na posadzenie pnączy (np. bluszcz + coś kwitnącego)

Duże kamienie to dobry pomysł, tak samo jak iglaki. Ale posadzenie tam tylko płożących jałowców stworzy skarpę nudną i bez polotu. Można posadzić róże okrywowe, dereń "Kelseyi", mikrobiotę, okrywowe świerki, trawy ozdobne. Jakieś niewysokie drzewka (jak na moim rysunku) - np. brzoza pozyteczna "Dorenboos"

Ja Tobie radziłam od ulicy gęsty zagajnik ze świerków. Gdyby on miał zostać, czy będzie rzucał cień na skarpę?

Ja myślałam o zrobieniu murków oporowych:

http://blog.oregonlive.com/homesandgardens/2009/09/terracedrawing.jpg

Gdyby skarpa była w cieniu, można byłoby posadzić różaneczniki, hosty, płożące irgi, azalie:

http://www.georgiaperennial.org/events/2012_tour_1/images/large/0305.jpg

Co do podjazdu - zawsze jest lepiej, gdy samochód ma możliwość wymanewrowania i wyjechania na ulicę przodem.

Ok, to czekam do jesieni. Narazie na szczęście sucho:)

Zgodnie z poradą dopisuję że:

-dojazd do garażu na początku żwirowy a jak będą fundusze to myślimy o kostce granitowej

- murek oporowy ma być z pustaków zalewanych betonem(nie wiem jak się to fachowo nazywa) a obłożymy go jakimś kamieniem lub tą kostka granitową.

-elewacja raczej biała

-jeszcze nie wiem czym schody obłożymy

Tu takie moje inspiracje;) Znalezione na tym forum i pożyczone w celach wzdychania i razmarzania nad pięknym ogrodem:)))

mur1111111.JPG

mur222222.JPG

płot.JPG

Super Elfir!!! Tak szybko odpisałaś- bardzo się cieszę:)))

Bardzo ładny stopniowany murek oporowy - na tym rysunku( doradzałabyś zrobić taki zamiast całej prostej ściany jak ja narysowałam? )

Zagajnik ze świerków od strony drogi już jest, niestety tylko 5 sztuk, ale nie będzie on dawał cienia na schody

Bardzo fajnie rozrysowałaś nam bramę i bramkę- tylko wtedy już nie będę mogła nawrócic przed domem( ale mój mąż mówi że to żaden problem- że to tylko ja nie umiem jeździć tyłem:))

Bardzo ładny stopniowany murek oporowy - na tym rysunku( doradzałabyś zrobić taki zamiast całej prostej ściany jak ja narysowałam? )

Raczej myślałam o tej skarpie schodzącej w kierunku ulicy.

Bardzo fajnie rozrysowałaś nam bramę i bramkę- tylko wtedy już nie będę mogła nawrócic przed domem( ale mój mąż mówi że to żaden problem- że to tylko ja nie umiem jeździć tyłem:))

To już jest wadą robienia propozycji ogrodu na podstawie zdjęć.

Podjazd - nie rozumiem?

Zwykle podjazd trzeba umocnić - kostką, żwirem.

Aaaa, od ulicy- no to fajnie, bo tu przy schodach wolałabym zostać z tą "ścianą" :)

Więc co poradzisz (patrząc na mój ostatni "rysunek") zrobić z tym podjazdem- placem za bramką który na zostanie teraz nie zagospodarowany?

No i najważniejsze - z jakich kamieni zrobić te schodki?

I jaka metodą je kłaść?

Dawać gdzieś tą folię ogrodniczą przeciw chwastom???

Pestka- masz 28 metrów jazdy tyłem z garażu?! - Oj to ja bym na takiej długości trzy razy otłukła samochód, nie mówiąc o tym że żadne roślinki by się nie uchowały :lol2:

No mam i garaż wprawdzie na dwa samochody, ale ze słupem po środku :) składam lusterka, żeby wjechać. Dasz radę Kobieto :)