pestka56 20.06.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Elfir ja znowu po poradę. Pies w nocy pokaleczył korę na perukowcu i nadłamał gałązkę. jak to ratować? słyszałam, ze jest jakiś preparat typu''sztuczna kora'' którym można zranione drzewo popsikać. Co z gałązką podwiązać? Rany smaruje się pastami ochronnymi Eko-Derma lub Funaben 03 PA. Można też smarować białą farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego Topsin M 70 WP lub Benlate. 2 lata temu łoś oddarł sporą gałąź z mojej śliwy bordowolistnej. Całą ranę posmarowałam Funabenem i zabandażowałam bandażem elastycznym nasmarowanym maścią. Gałąź nie obumarła, ale po roku nadal nie wzmocniła się na tyle by bez podwiązania utrzymać się na drzewku. Ucięłam ją niestety, ale drzewko przetrwało w dość dobrej formie, choć słabiej kwitło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.06.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Elfir pewnie by Ci te same środki podała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 20.06.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Elfir, w Tobie już tylko moja nadzieja Mam małą działeczkę ale duży problem z obsadzeniem rabat. Rabaty są faliste, w kształcie literek L do góry nogami. Jedna wzdłuż żywopłotu grabowego a druga wzdłuż samej siatki , od strony sąsiada - widoczne na fotkach. Do dyspozycji mam listę roślin, którą można oczywiście troszkę zmodyfikować ( oczywiście wolałabym nie ) Lista roślin: ( roślinki małe i średnie) 5 - Lilak Mayer 1sz 4 - hortensja dębolistna 1 szt 3 - hortensja limelight 1 szt 14 - berberys bagatelle 3 szt 13 - berberys thunbergi "red chief" 1 szt 12 - berberys thunbergi erecta 1 szt 19 - berberys goldalita 3szt 28 - azalia irene koster 1 szt 7 -azalie japońskie 2 szt, rh 1szt 9 -azalie wysokie 2 szt 16 - pieris 2szt 27 - wrzosy i wzrośce ( około 20 szt) 26 - kępki traw ozdobnych 4 szt 1 -świerk biały conica 10szt 24- jałowiec veriegata 1 szt 6-thuja sunkist 2 szt 18 - wierzba hakuro nishiki 1 szt 2 - thuja smaragd 6szt 25 - trzmielina emerald'n gold 4szt 15 -klon palmowy 1 szt 8 - bukszpan 3szt 10 - tawuła little princess 2 szt 11 - krzewuszki 2szt 17 - forsycja maluch 1 szt 23 - jałowiec loderi 1 szt 20 - jałowce płożące pfizera aurea i blue carpet 7szt 22 - dwie karłowe thuje i dwa karłowe cyprysiki - kilka host i zurawek Jak to sensownie ustawić? Moja pierwsza myśl jest taka jak poniżej na rysunku, ale że z ogrodnictwem mam niewiele wspólnego proszę o opinie i pomoc w tej układance. Nie ujęłam klonu gdyż nie wiem gdzie go wcisnąć. Rabatki są jeszcze nie przygotowane ale myślę, że w ten weekend uda mi się tego dokonać. Ziemia jest gliniasta więc muszę ją troszkę rozluźnić piaskiem i użyźnić torfem. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez asiulek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Więc co poradzisz (patrząc na mój ostatni "rysunek") zrobić z tym podjazdem- placem za bramką który na zostanie teraz nie zagospodarowany? No i najważniejsze - z jakich kamieni zrobić te schodki? I jaka metodą je kłaść? Dawać gdzieś tą folię ogrodniczą przeciw chwastom??? Ja niestety nie widzę na zdjęciu placu. U mnie wygląda jakby skarpa schodziła az do granicy działki. Niestety, aby sensownie doradzić musiałabym widzieć przestrzeń. Z jakich kamieni schodki? A na jaki cię stać? Jak ci napiszę, że z dużych płyt granitu płomieniowanego lub białego wapienia Carera to dużo ci pomogę? Schodki można wymurować ze zwykłej kostki brukowej. Ale szczegółów technicznych nie znam, nie jestem budowlańcem. Nie ma czegoś takiego jak folia przeciw chwastom. Jest włóknina (geowłóknina, agrowłóknina). To czy dawać czy nie zależy od preferencji osobistych, gdyż ma poważne wady i poważne zalety. Pytanie, co dla ciebie będzie ważniejsze? W każdym razie, jak położysz ją na skarpie, będziesz mogła ściółkować tylko grysem kamiennym, gdyż wszystko inne spłynie z deszczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Zachorowały mi trzy sztuki- zastanawia mnie tylko to że wygląda, że każdy na co innego! Jeden jest cały klejący i traci liście- czyżby mączlik? Drugiemu brązowieją i zwijają się liście- też jest cały lepki i do tego pokryty pajęczynką, jest na nim mnóstwo malutkich, czarnych owadów ze skrzydełkami- frytoftoryza? przędziorek? jeszcze co innego? A trzeci ma dziury na brzegach i opadają mu liście- opuchlak ? Bez zdjęć nie jestem w stanie. Młode przyrosty mogą być klejące same z siebie. Jeśli jednak kleją się starsze liście to pewnie jakaś mszyca (klei się ich wydzielina - spadź). Widać w ogóle jakieś owady? Mączlik akurat jest łatwy do zobaczenia - białe muszki Fytoftoroza to choroba grzybowa, więc małe czarne owady to pewnie mszyca. Przędziorek nie ma skrzydeł. Zwijanie i brązowienie liści może być spowodowane złymi warunkami środowiska (oparzenia słoneczne, niewłaściwy odczyn gleby). Opuchlak robi bardzo charakterystyczne wżery na brzegach liści, nie idzie ich pomylić z niczym innym. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Elfir ja znowu po poradę. Pies w nocy pokaleczył korę na perukowcu i nadłamał gałązkę. jak to ratować? słyszałam, ze jest jakiś preparat typu''sztuczna kora'' którym można zranione drzewo popsikać. Co z gałązką podwiązać? Gałązki chyba już nie uratujesz. Perukowce trudno regenerują straty. "Sztuczna kora" to środek do smarowania ran, ale raczej wybrałabym coś z fungicydem, zwłaszcza w takie mokre i zimne lato. Funaben, Dendromal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Miałam na muśli ten podjazd który zostanie za bramką, a który już nie będzie podjazdem.... Musisz umocnić, chyba, że chcesz mieć błoto pod furtką i dziury po kołach pod bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Mam małą działeczkę ale duży problem z obsadzeniem rabat. Połącz kwaśnolubne razem na jednej rabacie - nie będziesz musiała w różnych miejscach przygotowywać im stanowiska. Do tego klon palmowy, obok hortensja i świerki. Świerki Conica zostaną zasłonięte przez wierzbę. Może po prostu porozrzucać je na rabacie między liściastymi? Moim zdaniem masz trochę za mało egzemplarzy jednego gatunku. Jałowce Pfitzera są ogromne - po 10 latach nawet 2,5 m średnicy. Chyba nie masz tyle miejsca na rabatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 20.06.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Planowałam dać kwaśnolubne na prawej stronie od wejścia (od sąsiada) gdyż tam jest zawsze słoneczko a wrzosy i wrzosce chyba tego potrzebują. Z wrzosami planowałam dać azalie, pierisy i rh. Za plecami dałam im szpaler z thui aby osłonić się od sąsiadki i dlatego conica przeszły pod żywopłot. Po prawej stronie, od domku, rabatę zaczyna krzew pigwowca ( zastałam go już po zakupie działki) a później jest funkia, która wkrótce zostanie przeniesiona. Ta część rabatki jest mało widoczna ze względu na domek i dlatego umieściłam dalej krzaczki - krzewuszki. Za nimi dać klona i hortensję ( dębolistną czy limelight?)? Chyba, ze przerzucę te wszystkie kwaśnolubne pod Conicę na rabatę z żywopłotem - ona jest półcienista i pod lekką osłoną drzew owocowych. No i co z tą wierzbą na pniu począć? Może jako pierwszą na rabatce po prawej stronie? Zdaję sobie sprawę, ze nie łatwo jest pomóc gdy sa juz roślinki na stanie i do tego taki "misz-masz" ale proszę o wszelkie sugestie Te jałowce to tak wcisnął mi sprzedawca pewnej szkółki a ja że nie miałam pojęcia co to - ładnie wyglądały - a chciałam koniecznie coś kupić to wzięłam Czytałam gdzieś, ze pasują pod conicę i łudziłam się, że można je przycinać bo miejsca faktycznie mam niewiele. Może w takim razie dać je pod domek aby osłonić bloczki? Planowałam tam żywopłocik z bukszpanu ale trudno Dodaje jeszcze kilka fotek, dwie ostatnie stare ale ładnie widać miejsce na rabaty. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez asiulek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) pierisy - półcień, różanecznik - cień/ półcień.O klonie pisałam - wymaga gleby lekko kwaśnej, więc będzie pasował o pierisów i różanecznika. Jałowce można strzyc, ale tracą wówczas swój pokrój. Wierzba szczepiona może wystawać ponad niższe rośliny. Krzewuszki są karłowe czy wysokie? Jak wspomniałam - masz za mało sztuk jednego gatunku do tworzenia grup. Przykładowo - tawuły japońskie, one dobrze wyglądają jako obrzeżenie rabaty, zwłaszcza odmiany o złocistych liściach. Z nimi można skomponować czerwone małe berberysy. Tu masz przykład tawuły ze świerkiem Conica"http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRghzKqZ_glAmry0jCu12cq7DEYNS67wC3VxRGRQw8wrODsEnCpk1wSNQze5w a tu z berberysem:http://e-czytelnia.abrys.pl/zdjecia_duze/2009/11/20091110094357_3.JPG Edytowane 20 Czerwca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 20.06.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 dziękuje ślicznie za kolejne sugestie. Czyli pierisy, azalie i rh mogą przejść na stronę z żywopłotem. Do nich klonik i hortensje przeplatane Conicą. Może i wrzosy z wrzoścami mogłyby się z nimi przeprowadzić? Wcisnęłabym tam także thuje hoserii karzełki i cyprysiki. Nie wiem jak duży ten klon będzie - sprzedawca nie podał dokładnej nazwy - tylko klon palmowy - a gdy pytałam odpowiedział tylko, ze dużym drzewem nie będzie Krzewuszki dorastają do 1,5m. Śliczne przykłady z tawułkami. Szkoda, ze takich nie mam - u mnie dwie little princess. W ostateczności mogę dokupić Za to mam berberysów sporo, sadzić je wszystkie razem? Faktycznie mam dużo różności w pojedynczych niemal egzemplarzach. Aż się boję co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 wrzośce jak najbardziej. Gorzej z wrzosami, bo preferują bardziej suche gleby niż różaneczniki. Wymagaja też pełnego slońca. Wszystkie wrzosowate są wrażliwe na stagnowanie wody w pobliżu korzeni. Na glebie gliniastej bezwzględnie wymagany jest drenaż (żwir, keramzyt na dnie dołka) i rozluźnienie gleby. Klon wiem, że nie jest duży. Przezimował ci? Berberysów masz 5 sztuk i tylko 3 sztuki jednej odmiany. Oczywiście, że nie można posadzić ich w jednej grupie.Little Princess jest bardzo dobra na obwódki rabaty, bo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 20.06.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Berberysów mam więcej - 3x bagatelle, 3x gold, 1x red chief, 1x erecta. Może w takim razie zacząć tę rabatę od sąsiadki (po prawej) od wierzby z tawułkami u dołu, później 2x conica (wszystkie nie zmieszczą się na rabacie po lewej), w rogu red chief, dalej jałowiec kolumnowy, 3x thuja smaragd, 2x sunkist, 3x thuja smaragd, forsycja maluch, lilak mayera i krzewuszki. Czy przemieszać thuje z krzewami? Przed thujami zostają wtedy te berberysy? A może coś po prostu dokupić? Rabata kwaśnolubna (po lewej): 2x conica może z bukszpanami i trzmieliną emerald'n gold? Nie wiem czy pasują ;/ W rogu azalia parkfeur, pod nią wrzosy i wrzośce z jałowcem loderii i karłowatymi cyprysami i thujami, nastepnie 3 x conica, azalia irene koster, rh, hortensja dębolistna, u dołu pieris, dalej azalia parkfeur, 3x conica z azalią japońską i pierisem, hortensja z azalią japońską i na końcu klon. Klon jest jeszcze w doniczce - nie zimował u mnie Edytowane 20 Czerwca 2012 przez asiulek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Elfir zabandażowałam gałązkę i pień, który podczas naszej nieobecności pies zaatakował drugi raz. Zobaczymy czy coś uratuję. Swoją drogą u nas lato upalne, już któryś dzień z kolei 30 stopni w cieniu. Zapiszę nazwy specyfików, które podałaś i jutro postaram się kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Klon jest jeszcze w doniczce - nie zimował u mnie To przygotuj się na to, że kolejnej wiosny nie dożyje. Żywotniki bardziej bym wymieszała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodidor 21.06.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam Elfir, Czy agrowłóknina powinna być rozłożona do samych roślin, czy lepiej ją odciąć i zostawić trochę miejsca wokół każdej roślinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 21.06.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Takie słabe te kloniki? Wstawiam fotkę mojego Żywotniki przemieszałam choć nie wiem czy o to konkretnie Ci chodziło? Generalnie będę trzymać się zasady - po lewej kwaśnolubne - Conica przeplatane azaliami, rh, pierisami, w rogu wrzosy i wrzośce ( zaryzykuję z wrzosami - jest tu troszkę słonka więc może im wystraczy). Natomiast strona prawa tak jak na fotce ( niektóre roślinki w projekcie są tylko podobne do rzeczywistych gdyż nie było moich w katalogu ) : od siatki krzewuszka, żywotniki, krzewuszka i red chief w rogu. Drugi rząd 3x berberysy gold, lilak mayer, tawuła little princes, erecta, tawuła little princess, forsycja maluch, 3 x bagatelle. Za rogiem, za red chief zostałyby 2x conica i wierzba Hakuro. Do dyspozycji pozostałyby 4x trzmieliny emerald'n gold, 3x maleńkie bukszpany, jałowiec Loderii, jałowiec Veriegated, hosty, żurawki, 4x trawki i te nieszczęsne jałowce płożące. Co tym wszystkim sądzisz? Proszę o szczerość Myślałam o tym aby wokół pni drzew dać hosty ale może by tu wykorzystać trzmielinki? Czy te jałowce dać wzdłuż domku czy może wzdłuż alejki? Wiem, łapię się już wszystko ale nie wiem sama co począć Edytowane 21 Czerwca 2012 przez asiulek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.06.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam Elfir, Czy agrowłóknina powinna być rozłożona do samych roślin, czy lepiej ją odciąć i zostawić trochę miejsca wokół każdej roślinki? To ja podpowiem Agrowłókninę rozkładasz na całej rabacie. Są plastikowe szpilki (na allegro) do przytrzymywania. Porostawiaj sobie co chcesz gdzie posadzić i jak zdecydujesz, że okey, nacinasz agro na krzyż w odpowiednich miejscach wystarczająco, żeby zrobić dołek pod roślinę. Kiedyś Elfir pisała o niedobrych stronach agro - poszukaj we wcześniejszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodidor 21.06.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Tak właśnie mam zrobione, roślinki są już posadzone, ale agrowłóknina dokładnie je otacza. Chodzi mi o to, czy nie lepiej dla roślin, jeśli wokół nich odsunie się, czy odetnie tę włókninę, bo może tak nie mają dobrego dostępu powietrza i korzenie im się duszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts